Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
Koliko se očekuje da dijete prepoznaje slova u dobi od kojih 22 mj? Ne učim ciljano slova nego napišem poneki put na papir, ona zapamti i kasnije pokazuje slova magnete. B baka. T tata. M mama. Danas je shvatila L.
Vidjela sam mamu na fejsu pohvalila se da joj dijete sa god i pol zna pola abecede, pa me čisto informativno zanima koliko djeca obično znaju slova u toj dobi kad ih roditelji ne uče i ne forsiraju.
A ja sam radoznala za šta će ti ta informacija ?
Ako ga niko tome ne uči, dete tog uzrasta ne zna i ne prepoznaje nijedno slovo, niti se to očekuje.
Ali da se ne pravim puno pametna, i ja sam u tom uzrastu pokazala starijoj poneko slovo, jer je delovalo da je zanima. Za mesec dana znala je oko 10-15 slova, do 2,5 je znala sva slova oba pisma, latinicu i ćirilicu. Sin je sam pitao da mu pokažem sa 2,5 godine, i zapamtio je oko 20 slova latinice(tj. sva koja je tada znao da izgovori, možda je prepoznavao i više...).
Sa druge strane, mali rođak je sa 2,5 godine znao da prepozna bar 20 različitih modela automobila na parkingu. Moji nisu znali nijedan u tom uzrastu, a ne znaju ni sada da nabroje 20, osim ako baš pročitaju sa auta .