Results 1 to 15 of 15

Thread: Kako osmogodišnjoj curki objasniti začeće i menstruaciju?

Default Kako osmogodišnjoj curki objasniti začeće i menstruaciju?

Da li je prerano osmogodišnjoj curici objašnjavati menstruaciju? Pitanja su mnogobrojna i direktna i neću ih još dugo moći izbjegavati. Na koji način objasniti začeće?

Osoblje foruma laumi's Avatar

Nije prerano, danas djeca sve ranije ulaze u pubertet. Ja sam svojoj objasnila i menstruaciju i začeće (jer me pitala kako nastaju djeca).
    Objasnila sam joj činjenice, bez uvijanja jer sam procijenila da može sve razumjeti. (Rekla je da je to bljak i da ona neće nikad. )

Imamo i jednu jako dobru knjigu na tu tematiku - Roda u penziji - gdje je djeci sve lijepo objašnjeno na njima razumljiv način. Moja curka je jako voli čitati.

anitak's Avatar

Ne nije prerano,mene je moja na tu temu pitala prije pola godine,znači nije ni imala punih 6,sve sam joj lijepo objasnila!

Linda's Avatar

Ako su spremni za pitanja, znači da su spremni i za odgovore. Uglavnom smo mi odrasli ti kojima je neugodno o tome razgovarati. Kreni malo općenitije, pa ako baš pita za detalje, objasni kako će ti se u tom trenu učiniti najzgodnije.

Mi smo već odavno i u više navrata imali slične razgovore. Moje cure su zadovoljne odgovorom da beba nastaje kad se spoji mamino jajašce i tatin spermić dok vode ljubav. To im je bilo dovoljno, nisu pitale za detalje.
    A što se tiče menstruacije, znaju da je to normalno za "velike" cure i odrasle žene, da dolazi jednom na mjesec, da je to krv, ali ne boli i da trudnice nemaju menstruaciju.

Osoblje foruma BHany's Avatar

Mi smo davno počeli o tome razgovarati...sa negdje tri-četiri godine smo čitali ovu knjigu http://www.skolskaknjiga.hr/hrv/page...61421&act=more i tu je lijepo objašnjeno o ljubavi, maminoj i tatinoj stanici, spajanju i dalje o razvoju djeteta, rađanju itd -baš na tom nivou...meni bilo ok (uz neke manje zamjerke)
    To smo dalje samo nadograđivali...sad smo ipak objasnili da do spajanja muške i ženske stanice dolazi kad odrasli vode ljubav (ionako je još prošle godine došla iz vrtića s konstatacijom - mama znaš, ja znam što je sex...pa smo onda morali imati razgovor o tome...nakon što je ona meni ispričala, onda sam i ja ipak morala postaviti neke stvari na svoje mjesto ).

Mi doduše imamo i specifičnu situaciju, pa smo tako rano govorilii o baš o samoj biologiji, spajanju spermija i jajne stanice, jer su se javljala pitanja vezano za odlaske kod liječnika i sl.

I menstruaciju smo dosta rano savladali - rekla jednostavno ako ne dođe do stvaranja zametka, onda se maternica koja se pripremi da se zametak u nju ugnijezdi (a ovaj ne dođe) eto očisti...
    Isto rekla da trudnice nemaju menstruaciju. Sve to prije koju godinu. Još je zadovoljna tim odgovorom jedino tužno uzdahne kad me opet vidi s ulošcima...kaže 'opet su ju dobila...znači opet nisi trudna'. Da i ona je pitala da li boli i kad će ona to imati...uz konstataciju 'fuuuuj'.

Uvijek smo zapravo odgovarali na pitanja, tako da ako pita, spreman je i čuti odgovor, bolje je da ga čuje od tebe, nego od nekog drugog hrpu krivih informacija.
    Mislim da u oni u toj dobi dovoljno spremni (a već i dovoljno percipiraju svijet oko sebe, jer ih ne možemo staviti pod stakleno zvono) da im jednostavno mormo objasniti. Detalja dodati onoliko koliko se podpitanja postavlja - ukoliko postavlja dalja podpitanja, znači da je spremno i za detaljnije objašnjenje.

Quote Originally Posted by BHany View Post
    M
    jedino tužno uzdahne kad me opet vidi s ulošcima...kaže 'opet su ju dobila...znači opet nisi trudna'.
    uhh mišica mala

Nika's Avatar

Još jedna fenomenalna slikovnica na tu temu

http://www.harfa.hr/knjiga.asp?id=2730

Osoblje foruma emily's Avatar

kod nas se najvise citalo (i s vremena na vrijeme se opet prolista)
    Otkud ja ovdje

nisam nikad izbjegavala odgovore, objasnila bih na nacin da je razumljivo recimo 4.godisnjaku, pa detaljnije kako su rasli i pitanja postajala sve detaljnija

s 8 godina ne da nije prerano, vec je po mom misljenju krajnje vrijeme - ako dijete pokazuje interes i pita

Drage moje puno vam hvala na brzim i pametnim odgovorima! Zaslužujete ćuti nastavak. Jutros ja vozim svoju princezu u školu i u autu slijedi pitanje. Mama da li je istina da kad curama od kad uđu u pubertet pa do nekih 5o godina iz rodnice izlazi krv koja nije prava krv i onda koriste uloške i tampone? Ja sam naravno ozbiljno i cool kakvo je bilo i pitanje odgovorila na njega i razjasnila detalje i ta je tema za sada zaključena ))

flopica's Avatar

mi o tome razgovaramo već dvije godine, tj. razgovarali smo.
    zna da se spajaju mamino jajašce i tatin spermij, tada dolazi do oplodnje. trudnica za to vrijeme nema krvarenje koje se zove menstruacija,a ako se jajašce ne oplodi tada dolazi do krvarenja.

ponekad zna stavljati moje uloške, jer i ona želi biti odrasla, normalno zna za tampone i zašto me boli stomak, nisam nikad krila ništa vezano za mengu. ima 7 godina i još ne postavlja neka dubioznija pitanja na tu temu!

Mukica's Avatar

melita, a bogme i oskar vec sve znaju i o menstruaciji i o trudnoci i o uloscima i o kondomima i kontracepciji
    ja nisam htjela da me iznenade s takvim pitanjima ko sto je tebe tvoja - oduvijek su mogli u kupaoni vidjeti uloske, nikad to nisam skrivala... pa je pocelo s pitanjima zasto ja nosim pelene
    ja sa svojima vec godinam pricam o svemu tome, svaki put pomalo... nisu to neki tematski razgovori nego onak uz put...
    melita vec neko vrijeme nosi male platnene dnevne uloske jer se dobro ne pobrise u skoli (nema papira ili zaboravi maramice) i njoj i oskaru je najnormalnije vidjet ulozak i znaju cemu sluzi

majoslava's Avatar

pa zar nije vec prije pitala, ili si izbjegavala...
    kod nas je menstruacija prisutna od rodjenja, buduci da ulosci i tamponi su izlozeni, i znaju vec odavno cemu to sluzi... a i oko zaceca, to smo isto razgovarali nebrojeno puta, kako su pitanja dolazila, tako smo ih rjesavali...

Quote Originally Posted by laumi View Post
    Nije prerano, danas djeca sve ranije ulaze u pubertet. Ja sam svojoj objasnila i menstruaciju i začeće (jer me pitala kako nastaju djeca).
    Objasnila sam joj činjenice, bez uvijanja jer sam procijenila da može sve razumjeti. (Rekla je da je to bljak i da ona neće nikad. )

Imamo i jednu jako dobru knjigu na tu tematiku - Roda u penziji - gdje je djeci sve lijepo objašnjeno na njima razumljiv način. Moja curka je jako voli čitati.
    I moje sve pitaju, i reakcija im je također bljak (s vremenom ipak ima nešto manje bljakanja) , ali ja to sve objašnjavam tako kulerskim tonom, ko da sam za ketedrom, znenstveno neutralno, i skužila sam da je to najbolji način, da tada nema blesavog smijuljenja, ni neugode, ono, iznosimo činjenice,
    kako rastu tako će se valjda i odgovori modificirati, pa će se, u skladu s pitanjima, i nekako "obojiti".
    Korisna literatura o tome me zanima, čisto zbog terminologije koja je primjerena za tu dob, ako netko još može preporučiti štogod zgodno.
    Kakva je to Roda u penziji, jel' kupujete te knjige ili ih posuđujete u knjižnici?

Osoblje foruma laumi's Avatar

Rodu u penziji smo dobili na dar, starija je knjiga (izdana 1980-tih).

A iaš i u profilu jako zgodnih knjiga za djecu o spolnosti.

Knjigu Roda u penziji sam vidjela da imaju u Intersparu, nažalost nisam vidjela cijenu