Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 64

Tema: higijena djevojčica predškolske dobi

danijelka

Početno higijena djevojčica predškolske dobi

Evo, na poslu je neki dan bila rasprava trebaju li se djevojčice svaki dan prati (odnosi se prvenstveno na splone organe)?
    Pošto patuljak zadnjih pola godine ima dosta suhu kožu ja ga kupam dva do tri puta tjedno. Po ljeti će to vjerojatno biti svaki dan.
    ali raspravljalo se o tome može li svakodnevno pranje uzrokovati ili pogoršati kakvu infekciju spolnih organa.
    pola ih je reklo da treba se trebaju prati svaki dan a drugi kažu da nema još nekakvih hormonskih turbulencija koje bi zahtjevale svakodnevno pranje.
    što vi mislite?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja patuljcica od cetiriipol godine ima jako osjetljivu kozu. jako. oduvijek. i posebno na spolovilu. tako da ako se dogodi da ne opere guzu a obrisana je bogtepita kako nakon piskenja (to kad se sama brise...) onda joj se isto vecer tako zacrveni i upali da ne mogu vjerovat

pa smo je naucili, ima vec nekoliko mjeseci (ustvari, od kad sam pocela raditi, znaci 6 mjeseci) da svako vecer kad dodju iz vrtica, ode sama u kupatilo, sjedne na bide i opere se sama moja velika patuljcica

kupam je jednom-dva put tjedno. ili po potrebi (citaj - kad je treba nac ispod sloja prasine, pjeska, blata i slicnog :D:D:D)

isto je s drugim patuljkom (18mj), s tom razlikom da se on ne zna jos sam oprat, pa ga peremo mi :D

Početno

Važno je spolovilo prati svaki dan, posebno djevojčicama. Naime zbog svoje građe podložne su razvoju gljivica, crvenilu i svrbežu, kao i bakterijama koje se mogu prenijeti sa čmara i dovesti do velikih komplikacija.

Početno

Da dodam da kod dječaka postoji sličan problem. Naime može im se desiti da se upali i također dobije infekcija zbog nakupina ispod kožice koje je potrebno svaki dan odstraniti. Suhu kožu nakon pranja namažite obilno maslinovim uljem ili jekodermom ( riblja mast), biće kao male bebice. Ne kaže se uzalud čistoća je pola zdravlja.

danijelka

Početno

hvala cure, baš me zanimalo što mislite.

litala, bravo za "veliku" patuljčicu

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e danijelka, jest, obavi ona to sama, ali uz "malo" nagovaranja znas kako to vec ide... (joj, ne da mi se, joj, spava mi se, joj ja bi gledala crtic... ja bi vecerala... sto izgovora... al se tata ne da smesti i na kraju ipak obavi )

danijelka

Početno

onda bravo i za tatu :D

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Podižem jer me zaista zanima.

Kako u detalje vršite higijenu intimnih dijelova kod djevojčica? Moja curka (skoro 3 god) kupa se svaki dan, tako nam odgovara ali joj ja još uvijek obrišem genitalno područje vlažnom maramicom kao bebi. Mislim, vrijeme je da prestanem, ali kako da onda dobro operem. Molim vas u detalje. Ako ju samo normalno otuširam ipak joj ne očistim skroz, ostanu one bijele nakupine.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Zimi joj perem kosu jedanput sedmicno, tusiram 2-4 puta sedmicno, guzu peremo svaku noc pred spavanje uz naravno mijenjanje gacica. Ponekad mi kaze 'al sinoc sam obukla ciste gace!'

Pranje je obicno u kadi, kap bebi sampona u bokalic. Isperemo toplom vodom i voila...

Bar jedanput mjesecno otvorim usnice i ocistim sa malo ulja maslinova. Nekada se natalozi izmedju kako ona kaze 'kremice'

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joj mene je to isto jako mucilo. nisam znala s cim da ju perem. kao budem samo s vodom. meni je to koma i nemam opce osjecaj da je cista, jer zna ostat onak "masno". pa sam cak stavljala u vodu kap, al fakat kap, moje hygieie.

pa sam pitala svoju ginekologicu. rekla mi je bolje ne, ti intimni samponi, nego kap dvije obicnog djecjeg tekuceg sampona. ne znam kolko je i to ok, jer ja sam u tinejdjerskim godinama koristila baby sapun, pa me tadasnji dr opro. al ja sad tako kako mi je dr.rekla. vrlo malo stavim, na brzinu operem jednom rukom pisu, drugom guzu, isperem s puno vode. i dobro je. ako koji put preskocimo, jer se npr vratimo super kasno doma, drugi dan je koma. ne cekam vecer, onda ju malo maramicom prebrisem ujutro.

nikad nije imala problema s kozom, ni prvih dana, al ako guzu ne operemo...hm :/

pa sad pisu, guzu, noge, lice peremo svaki dan. tusiramo se dva tri puta tj, a kupamo uglavnom samo subotom.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi se tuširamo svako večer, tj. ona se tušira, polije pola kupaone doduše, al..

moramo, jer ako ne operemo pišu svaki dan, odmah se zacrveni, s tim da ona ne da 'unutra', tak da ništa od razmicanja usana..ja joj to nekak operem, valjda je ok jer sve izgleda ok i ona se ne žali

valjda ovisi i o djetetu

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da vlažne maramice nisu dobro rješenje a niti za maslinovo ulje nisam sigurna.

Trebalo bi razmicati usne i brisati vlažnom vaticom svakodnevno - tko može :/

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Mislim da vlažne maramice nisu dobro rješenje a niti za maslinovo ulje nisam sigurna.

Ma probala sam samo vaticom i neide...onako na suho pa nikako da spane ta 'kremica'. Stavim kap dva maslinovog ili cak moze i jestivo na vaticu i u sekundi sve sklizi....

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Ja i svoje i dječja spolovila perem sa čistom vodom. Peru se svaki dan, s tim da Nera hoće sama brisati guzu pa je to ugl. cirkus, tako da ju najčešće i poslije kakanja operemo.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moja se tušira po potrebi, a pipicu čistimo svaki dan s vaticom i bebi uljem.

ideja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Mi isto moramo svaki dan prati s dječjim gelom za tuširanje. Nevjerojatno kolko često ima crvenilo i kolko često ju svrbi. Ja se ne sjećam da je meni bilo tak dok sam bila mala. Dr. veli da joj namažem s Bepantenom a ak ne prođe da mogu stavit i canestena. Uglavnom i prođe od Bepantena, ali obavezno moramo prat svaki dan. To je valda sve od vrtića i povlačenjima po WC-u i lošeg brisanja.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja se sjećam svojih muka i pečenja kada sam bila mala... jaoooo... strašno je bilo!
    Rješenje - pranje genitalija svaku noć. I to pred spavanje bi već bilo i kasno nego ono predvečer.
    Uzrok - loše brisanje, ali i od osjetljive kože i možda malo "jačeg" urina (nedovoljno vode)

Ja se ne sjećam da mi se posebno nešto pralo ili brisalo širenjem ili posebnom higijenom nego samo obično pranje (baš ću malo morati pogledati ovo, jer me zanima)

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

I mi imamo problema sa crvenilom.
    Osim što peremo svaki da samo sa vodom, namažem ju beby uljem.
    Onda je sve ok.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Onda je sve ok.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pročitajte si svi topic o sinehijama i jako jako pazite.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj maxovamama prvotno napisa
    Onda je sve ok.
    Mejra dobije crvenilo svako tolko unatoc redovnom pranju...ja sam skuzila da dolazi ovako. Ona se popiski i onda ustane sa solje pa se onda obrise. non stop joj tuvim da se brise dok je na solji. kako ona radi ne obrise ni 10% mokrace....onda dolazi crvenilo

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje cure se kupaju ili tuširaju svaku večer. Ne želim ni misliti kakvo bi stanje bilo da nije tako, jer nekad se velika žali da ju peče već popodne, a sve, pretpostavljam od polu-brisanja u vrtiću nakon nužde.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam probala i vatu, i vodu , ali najbolje su mi beby maramice i to npr. nivea, ili pampers..obavezno raširim usne i obrišem nježno, ako preskočim koji dan onda joj se zacrveni i jako se osjeti..

ne zna je li to dobro ili ne, neki kažu da unutra ne treba dirati, ali ja ne mogu zamislit da to ne očsitim!

ona mi bez problema da, nikad joj nije bolno ili neugodno!

malo već je velika, sad će 4 godine, pa zato kad se kupa u kadi, 1-2 put tjedno, ona to odradi sama i to bude dobro.

uglavnom, nemamo problema sa crvenilom, upalom ili nečim sličnim

:D

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja joj nakon kupanja isto detaljno obrišem vlažnom maramicom i vjerojatno ću joj tako dokle god ne bude dovoljno velika da se sama dobro opere. nadam se da bi to moglo biti kad će imati 4,5-5 god.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da vlažne maramice nisu dobre. Isperite ih vodom.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Tuširamo se apsolutno svaku večer, ne kupamo nikad. Obavezno joj pipicu operem, posušim, vrrrrlo rijetko škicnem malo između ako dozvoli, i primjetila sam ponekad tu "kremicu" ali ne zamaram se s tim, i nikad nisam to posebno brisala i mislim da joj tako ništa ne može biti. Možda i bih ali kad sam tražila N par puta da mi pokaže jako je negodovala, pa se više time ne zamaram.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

meni su te vlažne maramice jako sumnjive

nekad u brzini si idem njima obrisat cipele pa mi ostave neke bijele tragove koji se ne mogu tako lako skinuti

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mi to radimo svakog dana, starija sada naravno i sama. Prilikom tusiranja, dok dete stoji nekako je nezgodno oprati izmedju usana. Tu operemo koliko-toliko, a posle tusiranja vaticom namocenom u mlaku vodu (redje vlaznim maramicama) pokupimo ostake bele skramice. Ako se to ne uradi svako vece, sutradan nastupa crvenilo, svrab, pecenje i neprijatan miris...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

N. (3.5) tuširam svaki drugi dan, a sada ću početi svaki dan zbog vrućine, prašine i sl. Operemo koliko ide za vrijeme tuširanja, ali obavezno nakon toga počistim sa štapićem namočenim u bebi ulje, i tako od rođenja.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Mi isto peremo svaku veče sa malo sebamed bebi sapuna, i još podigne nogicu tako da joj bolje isperem vodom. Kad je perem ja a to je u 80% slučajeva, onih 20 tata, onda joj samo ćoškom peškira očistim izmedju, nekad se buni, nekad ne. Prije sam joj vlažnom vatom čistila, ako joj smeta peškirom.
    Nebih nikad vlažnim maramicama, eventualno je obrišem njima kad kaki,ali ni to često.
    Kad je kući trudim se da je uvijek ja brišem poslije piškenja, znam da ne pomažem sticanju samostalnosti, ali ne mogu si pomoći. U vrtiću sama ide na wc

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj boa prvotno napisa
    ja još uvijek obrišem genitalno područje vlažnom maramicom kao bebi. Mislim, vrijeme je da prestanem, ali kako da onda dobro operem. Molim vas u detalje. Ako ju samo normalno otuširam ipak joj ne očistim skroz, ostanu one bijele nakupine.
    ja mislim da pretjerujes
    operi vodom i to je to

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno Re: higijena djevojčica predškolske dobi

Citiraj danijelka prvotno napisa
    Evo, na poslu je neki dan bila rasprava trebaju li se djevojčice svaki dan prati (odnosi se prvenstveno na splone organe)?
    pitanje kolegicama na poslu - da li i one svoj spolni organ peru svaki dan. ako ne, onda očito neće ni djeci

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja svoju 5 g.(ili se ona sama) perem, tuširam svaki dan kao i sebe, samo nju sa njenim gelom a sebe sa svojim. Kažem joj da se čučne u kadu da bi to lakše oprale, dakle koliko se tako dohvatiti rukom može, a mislim da se može dovoljno. Ništa ne razmičem i ne čistim specijalno, jel za to nema potrebe.
    Dakle to o čemu vi pričate "kremica" je zaštitni sloj i nema ga potrebe micati.
    Rekao jednom ginić maminoj frendici, gospođo bolje bi bilo da ju više koristite, nego što ste ju tako izribali, ha,ha, ha

http://www.zdravobudi.hr/Default.aspx?sid=268

"Važno je jednom dnevno pranje intimnih dijelova tijela obavljati nježnim sredstvom i ne treba zaboraviti da pretjerano pranje (osim u posebnim prilikama poput menstrualnog krvarenja) može biti kontraproduktivno", tvrde stručnjaci.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Trebalo bi razmicati.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja meliti nis ne razmicem
    operem je ja ili se sama rukom i obicnom vodom i to je to
    sampone, sapune i sl. za intimne dijelove ne koristimo
    mislim da je pretjerivanje s higijenom jedanko pretjerivanju sa svime ostalim
    treba se oprat i bit cist i ne smrdit, al ribat i strugat bas i ne

samo navuces svega vraga na sebe

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    ja meliti nis ne razmicem
    operem je ja ili se sama rukom i obicnom vodom i to je to
    sampone, sapune i sl. za intimne dijelove ne koristimo
    mislim da je pretjerivanje s higijenom jedanko pretjerivanju sa svime ostalim
    treba se oprat i bit cist i ne smrdit, al ribat i strugat bas i ne

samo navuces svega vraga na sebe
    x
    osim što ja koristim gel za intimnu, jel imam osjećaj da samo s vodom nije oprano, pogotovo kad imam i poslije velike nužde, a tak onda mislim i za moju I

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U toj dobi (3 godine) sam Petrinu vulvu prala nad umivaonikom u kupaoni - lijepo bi je podigla, posjela, pustila toplu vodu, oprala vodom i rukom, obrisala rucnikom i gotovo. Nikakve vatice, sapuni, samponi i sl.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

slazem se.
    ovo je nas problemod pamtivjeka.
    zato svakodnevno sjednemo u lavabo, ona rasiri noge, ja razmaknem usne i operem sve one nakupine.
    to kod tusiranja ili kupanja ne uspijevam i nije dovoljno povrsno pranje vec bas razmicanje usana.

mene je dugo do iza puberteta peklo ako bi koristila sapune. mislim da ni njoj nije lagono i koristim iskljucivo djecje.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja pak nemam info i ne mislim da je to bijelo zastitni sloj vec ostaci od urina. :/
    ako joj ne operem, smeta je, bas kao sto smeta i mene.

onako kako odrzavam svoju intimnu higijenu, tako odrzavanm i njenu.

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

mi smo na te dijelove tijela posebno osjetljivi jer L. ima reflux i prošla je jaaako puno raznih pretraga, čišćenja piše i skupljanja urina....jako joj se sve zamjerilo

u ove tri godine pojačane higijene shvatila sam da ne treba pretjerivati s čišćenjem a pogotovo prčkati svakodnevno "unutra" po piši....L mi to niti ne dozvoljava i ja pustim da se opere sama (4,5 godine).
    svakodnevno tuširanje laganim Milky sapunom iz Lusha je očito dovoljno, dok se tuširaju cure dignu jednu nogu visoko (to je neka fora) i tako isperemo pišu. ponekad se zacrvene (pretpostavljam zbog lošeg brisanja u vrtiću ili duže vožnje biciklom) pa sjede u kamilici i namažem Pavlovićevom masti, ali je to vrlo rijetko.
    L je već naučila da jednom rukom pere pišu a drugom guzu ali to sam inzistirala jer ima VUR.

naša nefrologica tvrdi da pojačano bijelo na piši može biti i zbog uzimanja probiotika

čiste gaćice obavezno svaki dan

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj maxi prvotno napisa
    dok se tuširaju cure dignu jednu nogu visoko (to je neka fora) i tako isperemo pišu.
    ovako i mi, svaki dan, samo s običnom vodom.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    zato svakodnevno sjednemo u lavabo, ona rasiri noge, ja razmaknem usne i operem sve one nakupine.
    to kod tusiranja ili kupanja ne uspijevam i nije dovoljno povrsno pranje vec bas razmicanje usana.

ja sam nekako uvjerena da skidanje tog sloja izaziva svrab
    mislim da je priroda sve skupa zgodno uredila pa i taj dio
    ja se ne bi previse petljala tam di ne treba
    operes vodom sto se oprati vodom da i to je to

kao sto rekoh, pretjerivanje samo izaziva nevolje

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne znam da li je bitno brisanje nakupina, razmicanje usana je bitno jer su male djevojčice sklone sinehijama.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Pitala sam jučer svog ginića i on je potvrdio da te nakupine treba uklanjati u okviru redovne, svakodnevne higijene, jednako kao i kod odraslih.

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj hrčkić prvotno napisa
    Pitala sam jučer svog ginića i on je potvrdio da te nakupine treba uklanjati u okviru redovne, svakodnevne higijene, jednako kao i kod odraslih.
    a kako ti to sebi skidaš? jel se trljaš vatom ili se samo dobro opereš intimnim sapunom iličimveć?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja ne trljam...ona ne da, peremo sapunom i vodom, ništa ne razmičemo, sve je ok, nije crveno

osobno mislim da je razmicanje usana i trljanje vatom preagresivno, al tko zna, možda sam u krivu

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da nije potrebno trljanje vatom, samo redovito razdvajanje i lagano brisanje. Isto tako mislim da razni intim gelovi nisu baš prikladni za male curice jer oni su valjda napravljeni da imitiraju zdravi Ph i vaginalnu floru!!? a to ne bih rekla da je isto kod odraslih žena i kod malih curica. Kod malih je curica to tkivo neaktivno, ne prozvodi estrogen, pa zato (valjda) i može doći do sinehija. Zato je poželjno razdvajati.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Moja 4-godišnjakinja mi već dugo "ne da" da joj ja perem dolje, smeta joj. To mi je uvijek bilo čudno. Još od, vjerojatno, druge godine, možda i ranije, uvijek bi se sva stisnula ili mi odgurivala ruku :? Sad si ona pere sama, ali nisam sigurna koliko dobro (kao što nisam nikad bila sigurna niti da sam joj ja to dobro očistila, zbog njenog negodovanja da se približim, a kamoli detaljnije pogledam).
    Kad kažete crvenilo, na koliku površinu mislite? Oko crte i malo unutra ili sve okolo?

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mislim da nije potrebno trljanje vatom, samo redovito razdvajanje i lagano brisanje. Isto tako mislim da razni intim gelovi nisu baš prikladni za male curice jer oni su valjda napravljeni da imitiraju zdravi Ph i vaginalnu floru!!? a to ne bih rekla da je isto kod odraslih žena i kod malih curica. Kod malih je curica to tkivo neaktivno, ne prozvodi estrogen, pa zato (valjda) i može doći do sinehija. Zato je poželjno razdvajati.
    Bas htedoh da pitam od cega i kako nastaju sinehije...

svizac avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ema ima 3 godine i tušira se svaku većer. Kosu peremo jednom tjedno ili po potrebi (ako se igra u travi ili ako se jako oznoji). Naučili smo ju da si sama pere spolne organe sa malo baby gel za tuširanje i onda MM ili ja dobro isperemo. Ponekad joj se zna malo zacrveniti ako si u vrtić nije baš dobro obrisala nakon pišanja i onda doma mokrom trljačicom samo vodom prebrišemo i malo namažemo pavlovićevom kremom.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •