Zna li netko što je kriterij da se neka obitelj proglasi kućanstvom?
Adresa na osobnoj? Prijava boravišta na poreznoj kartici? Prijava djeteta na poreznoj kartici?
nemojmo se raspitivati ni o čemu.
nadajmo se kako ovo nikada neće zaživjeti.
To i mene jako zanima.
A i zanima me što sve ulazi u izračun (plaća, regres, porodijna naknada, povrat poreza, pomoć za novorođenče, plaća u naravi...?)
I za koji period će se gledati - zadnja 3, 6, 12 mj?
Sori Apri, no ja sam već ziher da će ovo zaživjeti :nepopravljivi pesimist: i sad skupljam info da vidim kolika mi je šteta na obiteljskom budgetu.
sada gledam tvoj potpis icyoh, pa sam primijetila da se nigdje ne spominje niža cijena vrtića za drugo i svako sljedeće dijete. Do sada je bilo kada se mlađe upiše u vrtićm, za starije se ne plaća 400 nego 300 kn. ne znam kako je za treće.
Ma, ovo je sve totalno suludo
Po logici stvari u poreznoj prijavi se vidi i bruto i neto dohodak, dakle sve što utječe na neto bi se moglo uzeti u obzir, a to su i regresi i Božićnice, bonusi... Dnevnice ne (uz pretpostavku da ne prelaze zakonski maksimum koji je neoporeziv). Plaća u naravi je dio koji se uračunava kako bi se platili porezi i doprinosi, odokativno mislim da ne utječe na konačni neto u smislu da ga povećava, dapače, smanjuje ga. Ovo je moj laički stav, ne uzimajte me zdravo za gotovo.
Ja se isto nadam da neće zaživjeti , a ako da treba im kako je netko predložio zagorčati život dokumentacijom , odjavljivanjem s adresa i prijavljivanjem kod roditelja, rođaka ili slično, ako može jedan visoki manager zašto nebi i mi .
Odgovaram djelomice sama sebi.
Gledaju se primanja od 1.1. - 31.12.10.
Za drugo dijete je smanjena cijena, treće je besplatno.
Čitam zapisnik sa skupštine.
Apricot ja se nadam da neće zaživjeti, ali tako sam se nadala da neće ni proći prijedlog,
no svejedno sam prosvjedovala. Prijedlog je prošao, a kada i ako zaživi ne želim se pitati što napraviti. Do tada već želim nešto po tom pitanju učiniti. Što mi kao pojedinci i kao grupa možemo napraviti da spriječimo realizaciju ove stupidne socijalne politike?
Ok, shvaćam što hoćeš reći. Nisam se pomirila i neću se pomirit, samo sam znatiželjna.
A znatiželja je ubila mačku.
vidim da će se gledati prihodi iz 2010. godine. no da malo zakompliciram :D
dakle, gledati će se prihodi iz 2010. godine onog kućanstva u kojem ću živjeti 1.7.2011. ili onog kućanstva u kojem sam živjela 2010? nekako mi se ovo prvo čini daleko logičnijim, ali pošto je ovo bandićev zabavni park, ništa me ne može iznenaditi.
u ovoj državi se ne isplati biti pošten. teh dark side has cookies!
Ja sam prošla već sve moguće faze raspoloženja u svezi s ovom temom i jedino stalno je da mi uistinu bude fizički zlo kad se toga sjetim. Trenutačno sam u stanju u kojem se izmjenjuju rezignacija i jad. Pritom ne znaš što me više jadi - to što ću, kao što je icyoh rekla, zato što sve obavljam legalno i pošteno, x puta više plaćati vrtić, a sve sam samo ne bogata, ili to što se već sad osjećam kao budala što ne želim, pa da i imam kako, smuljati da prođem jeftinije. Em smo zapravo mi koje ovo jače lupa po džepu u manjini (što i dalje ne znači da smo svi bogati; da sam bogata sigurno ne bih vozila 10 godina star mali auto, živjela u predgrađu u stanu kupljnom na kredit...), em i među nama ima onih koji su i ovdje jasno dali do znanja da imaju prostora za muljanje.
Da imam načina, po prvi puta u životu bih dobro razmislila hoću li i dalje igrati pošteno i stoga uopće ne osuđujem one koji će iskoristiti sve zakonske rupe. To im ovaj pravilnik upravo i omogućuje. Zapravo sam je dotični B na početku ove priče izjavio da će se za subvencije trebati izboriti. Tako će i biti, nema to veze ni s dohotkom ni s imovinom nego s kumstvima i snalažlljivošću. Meni je osobno prijavljivati muža ili sebe na drugu adresu, pri čemu ni ne znam ni hoće li to biti dovoljno, zaista ispod časti i ne dolazi u obzir. Druge mogućnosti nemam. Starije dijete ću ispisati s 1.7., a za mlađeg mi ne preostaje drugo nego plaćati iznos koji me dopadne. Da slučajno nisam zadovoljna s vrtićem, razmislila bih o privatnom, a budući da smo prezadovoljni i da nam je vrtić preko puta, ne želim drugamo. Ali se i ja osjećam kao da me se iz njega tjera. Doduše, odustat ćemo od sportske grupe, a kad me budu tražili da donesem maramice, plastične čaše i slično, neću ih donijeti. Nek ih nose oni koji će platiti 0 kn na temelju lažirane potvrde. Nema šanse da išta više nosim u vrtić osim prazne ambalaže.
I ja se nadam nekom čudu prije 1.7. jer me ova nepravda užasno boli ponajprije stoga što će ispasti da zapravo čak ni ne punimo proračun nego smo guske koje htjele-ne-htjele gospodinu B skupljaju glasove na kojim god sljedećim izborima. Takvom odvratnom manipulacijom se mogu služiti samo oni koji nemaju trunčice morala. I stoga mi je jako stalo da se "pobuna" nastavi i danas se čuje, koliko god malo da nas ima, premda sumnjam da će se išta promijeniti.
Žalosno je da se školovane ljude toliko obezvrjeđuje i vrijeđa. Žalosno je da se sve prelama preko leđa građana. Da svi govore o tome kako krizi treba stati na kraj, a kud god se okrenemo radi se sve da se kriza još više produbi. Da treba spriječiti odljev mozgova, a ja baš sad, više nego ikad, razmišljam da za dobrobit svoje djece ozbiljno trebam razmisliti o odlasku (srećom pa su mi ta vrata stalno odškrinuta). Sve je prežalosno. Sve se radi naopako. Pametne ljude se ne sluša, nesposobni i lopovi vladaju. Žalosno je što nema naznaka da će i u budućnosti biti bolje jer se više nikome ne može vjerovati. Sve lažljivac do lažljivca, prevarant do prevaranta.
Znam da ništa nova nisam rekla, ali trebala sam se negdje ispuhati![]()
Kaj stvarno ulazi ulaze svi iz kućanstva? Jer ako je tako onda je kod nas banana' Št ću reći svekijima da mi svaki mjesec nadoštukaju za vrtić jer nam je radi njih prosjek veći? Ma joj, to su idiotarije.... Budu i njega haltali isto ko i austrijanca, uvjerena sam... Ne može dugo tako...
ja sam prijavljena na jednoj adresi, MM na drugoj (nikad nismo zivjeli po papirima skupa), djeca su prijavljena na stan koji smo prodali. dakle nama je najpametnije prijaviti djecu kod mene, i onda ce nam vrtic biti besplatan. samo cu reci pa dobro ako je tako onda mozemo i tako igrati. mada kad malo bolje razmislim i ako ih prijavim kod MM-a vrtic ce nam biti povoljniji nego sad. ako predamo papire ko normalni i posteni ljudi i kazemo mi smo prijavljeni na razlicitim adresama, ali zivimo zajedno u jednom kucanstvu platiti cemo mislim oko 1200 kn (nisam gledala novi izracun, pa ni ne znam).
da bas me zanima kako cemo :/
Freja draga, ne se nervirati pa mi smo bogati unutar sebe, sta namam ti papiri vrijede. pravo bogatstvo je u nama![]()
Ne vjerujem da prijava članova uže obitelji na raznim adresama išta mijenja.
A zašto onda mjenja ako su baba i deda na istoj adresi? Nema nikakve logike..
Nšta tu nema logike. Osim što si B skuplja glasove. A sad su ga još i drugi u tome podržali.
@spajalica: Ma ne živciram se više, samo sam užasno tužna jer me se radi budalom iz dana u dan i ne mogu prežaliti što se već odavno nismo odselili, ali eto, ja sam bila tvrdoglava i tvrdila da nam ovdje baš ništa ne fali i da je sve super.
Ima još jedna nebuloza u svemu ovome. Ako ovo zaživi, ja moram ozbiljno početi kalkulirati hoću li uopće i ako da koje i koliko honorarnih poslova prihvatiti. Jer me honorari trenutačno bacaju u višu kategoriju, pa će ispasti da godišnje plaćam vrtić više nego što zaradim honorarno. A s druge strane, neprihvaćanje nekih honorarnih poslova može utjecati na napredovanje/karijeru. Dakle, ako želim održavati/napredovati u karijeri, moram raditi zabadava. Dapače, još i dati nešto novca. Užasno blesavo.
Nadam se da ovakav način obračuna neće zaživjeti zato što bi bio prekompliciran. Nema šanse da vrtići vode toliku administraciju. Morali bi za svako dijete imati omanji dosje gdje bi se vodila evidencija o tome koliko roditelji zarađuju, koliko ljudi živi u kućanstvu, kad se rodio brat ili sestra, kad je netko u kućanstvu ostao bez prihoda, kad su nekome porasli prihodi, kad je član kućanstva umro, odjavio se, prijavio se i tko zna što još. A povrh svega nekim ljudima su primanja tajna te ih uz najbolju volju ne smiju dostaviti vrtiću. Mislim da se B. zaletio s prijedlogom i da je njegov pristanak na odgodu primjene do 1.7. baš iz razloga što i sam zna da je prijedlog neprovediv. Do tada će B. već biti kandidat za sabor i baš će ga biti briga što će se raspisati referendum o njegovoj smjeni. Svom nasljedniku će ostaviti dugove a on će se šepiriti saborom i svoje bisere tamo prosipati i zaraditi saborsku penziju. Osim ako i njemu neki USKOK, POSKOK ili druga beštija ne stanu na kraj.
Ne znam zašto tako misliš, ako će se cijena određivati na godišnjem nivou.
Osim toga, cijena će zapravo svima biti 2.000 kuna, roditelji će morati dokazati da imaju pravo ostvariti popust, tako da će svima biti u itekakvom interesu da predaju svu papirologiju u vrtić (ili gdje će se već to predavati).
Ima još jedna stvar koju ne kužim.
Podaci o plaći u mojoj firmi su izuzetno tajna stvar. Kako će oni zaštititi povjerljivost naših podataka? Hoćemo li morati nešto potpisivati?
A ako nam firma bude radila probleme? (meni neće, no pitam općenito)
Konkretno, kod nas u vrtiću tete stave uplatnice na hrpu u hodnik. I sad ne samo da će svi u vrtiću znati moja primanja nego će to znati i svi roditelji.
A ponavljam - visina plaće je kod nekih firmi izuzetno tajan podatak.
Pa mogu oni staviti uplatnice u koverte, ili ih slati na kućnu adresu.
jasno da će ti biti u interesu ali to će netko trebati i obraditi
"određivanje na godišnjem nivou", misliš odredi ti se za jednu godinu i onda se cijelu godinu ne mijenja? takav princip kod nas ne bi baš mogao proći jer što ako recimo plaćaš 2000 kuna i onda u siječnju ostaneš bez posla? kako ćeš onda ostatak godine plaćati?
jako je tu puno nepoznanica i mislim da kad krenu sa pokušajem realizacije da će oni to shvatiti
da li znate da li ce ukinuti ili smanjiti gradske subvencije za privatne vrtice? ja se nadam da nece poskupiti i privatni posto u drzavni i tako nismo upali
koliko ja znam planirano je bilo mijenjati i subvencije za privatne vrtice, isto po dohodovnom cenzusu
http://www.zagrebancija.com/hr-aktua...-vrtice_308629
Last edited by Nivi; 22.12.2010 at 13:33.
Ne kužim kako možete tako naivno misliti da se to neće provesti?
Mislili smo isto i za krizni porez, pa iako se nije isplatio državi na kraju svega, nas su oderali po džepu.
Isto će biti i sada, ušteda nikakva ili gotovo nikakva, ali nas će po džepu oderati.
Zato treba djelovati sada.
Pa me zanima i pitam x.ti puta...jel otišao kakav mail RODE u medije kao komentar? Ili prema SDP-u? Planira li se kakva reakcija?
Kako mi možemo biti od pomoći?
... ili ćemo samo ovdje kukati i plakati nad sudbinom?
Ovaj podforum se zove Rodine aktivnosti a sve se više pretvara u čavrljanja![]()
Svatko ima svoje razloge zašto nešto misli.
No mislim da ti je kritika neumjesna jer je RODA organizirala prosvjed, platila plakate po gradu, svakodnevno bila u kontaktu sa ljudima koji su o proračunu mogli nešto reći, bili smo na sjednicama odbora, napravili prezentaciju zašto je proračun loš, bili smo nekoliko puta na televiziji i u novinama na tu temu, bili na oba dvije gradske Skupštine i poslali smo priopćenje novinskim kućama u kojem smo izrazili svoje razočaranje razvojem situacije. Isto priopćenje stoji i na našem portalu. Udruga će i dalje raditi što je u našoj moći. Svaki konkretni prijedlog za daljnju akciju je dobro došao.
Sve to stoji i svaka čast na napravljenom..
Ali zašto ste nakon odobrenog proračuna stali?
Evo ja predlažem da se pozovu sve članice i e mailovima upućenim na SDP i ekipu izraze svoje negodovanje. Kao što je to učinila Miki.
Ovako kad svi šutimo, izgleda kao da smo se pomirili sa situacijom.
I ja sam svoj e mail poslala, ali jedan ili dva ne mogu ama baš ništa![]()
Sanika zašto misliš da su Rode stale? Proračun je izglasan prekjučer, iz jednog ovakvog brbljanja se rodio npr. jedini prosvjed protiv ovakvog proračuna. Vjerujem da u tom trenutku mnogih nije bilo da ga podrže baš zato što su vjerovali da do izglasavanja neće ni doći ili da će se već netko drugi izboriti za njihova prava.
Daddycool X.
Kao što kaže daddy, na portalu stoji tekst koji je nakon izglasavanje proračuna u Skupštini otišao u medije. Dakle, nije da se nije ništa poduzelo. I nitko ne kaže da se neće poduzimati i dalje, ali ne može se računati samo na šačicu uvijek istih ljudi. Ja ideja kako dalje nemam, ali ću se rado pridružiti bilo kakvoj i bilo čijoj akciji na tu temu.
veliki problem ovdje predstavlja mentalitet koji vlada zagrebom (zato je bandić i izabran, na kraju krajeva). ljudi su tromi, zavisni i preziru one koji se trude postići više i na neki način žele da zbog toga budu kažnjeni (a ovo im je idealna prilika). jer ako je netko sa plaćom od 10k bogat u većini glava, gdje ja to zapravo živim? s tim da je dobar dio tih "bogatih" uložio puuuuno vremena, truda, živaca i, na kraju krajeva, novaca u obrazovanje. i zato ih treba kazniti? vidi se i iz općeg stava prema hrvatskim studentima koji očito "samo luftaju riti po tim svojim fakultetima kako ne bi morali nažuljati ruke radom". i većina razmišlja upravo tako, barem koliko čujem ljude oko sebe. argumentirana rasprava - mission impossible.
također je veliki problem što su baš svi na visokim funkcijama u hrvatskoj lopine koje uživaju veliku podršku ovih gorespomenutih. eh sad, realno, te lopine boli lijevi bubreg za mirne prosvjede. ako idemo potpuno mirnim i pristojnim putem, možemo jedino čekati da se bandić lopina zamjeri nekoj moćnijoj lopini i završi kao sanader lopina. na žalost smo uz to i malobrojni. eventualne šanse za uspjeh imamo isključivo uz neke radikalnije metode. s tim da možda ne bi bilo loše također se povezati sa još nekom skupinom (možda su tu studenti do sad bili najpoduzetniji) i time povećati utjecaj samih prosvjeda. i trebamo biti dosadni. ali užasno dosadni. ma i to je preblagi izraz.
istina, već sam isplanirala što ću i kako ću ako to doista zaživi (na kraju ne da više neću uopće plaćati vrtić nego ću još i dobivati novce), ali radije bih da do toga uopće ne dođe. i moram priznati da dolazim u iskušenje da u potpunosti u budućnosti izbacim bilo kakve legalne radne aktivnosti sa dnevnog reda jer mi je iskreno žao davati i lipe od poreza i prireza tim lopinama.
poslala i ja mail sdpu
a da mi je žao što sve zarađujemo legalno, žao mi i to jako-a sama kriva za to jer sam htjela biti poštena
ne smatram da Rode ne čine ništa, jer su učinile puno i podupirem i učestvujem u svemu na ovu temu, samo nažalost nemam ideje što se može učiniti više, osim da nas "par" nezadovoljnika pokrenemo referendum za reizbor gradonačelnika.![]()
Freja to je tekst koji se na Rodi pojavio prije izglasavanja proračuna.
Zašto ne napišete ekipi e mail kao Miki? Zašto barem tako ne probamo? Zašto ne istresemo dušu jedna po jedna tim banditima?
Možda stvarno nemamo šanse, ali zašto ne probati?
mail svakako namjeravam poslati. može li mi netko na pp poslati točne mail adrese na koje ste slale?
To Spunky!
Nego još jednom, ja nisam rekla da RODE ne rade ništa, svaka čast na dosad urađenom...rekla sam samo da nakon izglasavanja proračuna nije bilo nikakve reakcije. Ni ovdje ni na službenoj FB stranici.
I to me začudilo.
Čak sam pokušala potaknuti komunikaciju na tu temu na FB, ali nisam dobila odgovor.
Ne znaju ljudi van Udruge (pa nisam znala ni ja) ni da ste bili na skupštini ni x stvari koje ste napravili.
A bilo bi lijepo da znaju
I neću više o tome. Kak ne kužite da smo na istoj strani, a tu se prepucavate bespotrebno.
ja cu poslati mail na sdp
nisam u ovom slucaju za slanje nekog pripremljenog spam maila, nego za osobne mailove, nas kao roditelja, ali i glasaca/ica, onih koji osjecaju potrebu djelovati tako
naravno, mi nismo bitni, Beč je bitan, Cibona je bitna, Dinamo, ali roditelji i njihova djeca nisu bitni. Mi nismo stvorili milijune dugova pa kao takvi smo samo dobri da plaćamo...
Samo me zanima, ako odlučim poslati mail, potpisujete li se punim imenom i prezimenom sa svim možebitnim titulama ili ide manje-više anonimno, koliko to mail može biti ako mu je u adresi neki dio imena osobe koja ga šalje.
punim imenom i prezimenom, bez titula
ne sramim se svog misljenja i ko ni svojih prava
a i e mail s kojeg sam slala mi je ime i prezime