U žurbi sam...dajte vi koji ste stavili na FB i šaljete mailom kopirajte tu neki tekst da se poslužimo.
Ako ne odem preko granice dolazim!!!
Svaka čast cure!
skrati si ovo kako ti paše
PR još nije gotov
Udruga RODA poziva sve građanke i građane grada Zagreba i okolice da nam se pridruže u mirnom prosvjedu u subotu 20. studenog 2010. u 10 sati na Trgu Bana Jelačića.
Iznenađeni jučerašnjom objavom Gradske skupštine o izglasavanju novog Pravilnika o subvencioniranju vrtića, tražimo da nas se uključi u raspravu o tom modelu subvencioniranja vrtića, produženog boravka u osnovnim školama te gubitkom ili smanjenjem osnovnih prava koja se izravno odnose na djecu i njihove roditelje
Ionako pogođeni krizom, lošim standardom, a visokim izdvajanjima iz plaće u obliku prireza, smatramo predložene mjere još jednim negativnim utjecajem ne samo na obiteljski budžet već i samo dostojanstvo i moral građana i obitelji ovoga grada.
Pravilnikom se predlaže cijeli niz problematičnih rješenja, a najvažnije je da se nauštrb obitelji s djecom želi popraviti očajno stanje gradskog proračuna za koje te obitelji nisu krive, a ponajmanje njihova djeca. Novi će Pravilnik najviše štete donijeti upravo onim zaposlenim roditeljima koji ionako već kroz prirez najviše izdvajaju za gradsku blagajnu. Većina „bogatih“ građana prema Pravilniku daleko je od bogatstva, a mnoge će „bogate“ obitelji ovo povećanje cijena dovesti u kategoriju onih koji jedva preživljavaju mjesec.
Posljednje uređivanje od apricot : 18.11.2010. at 15:32
http://www.business.hr/hr/Naslovnica...j-zivotni-stil
To je izjava predsjednika Odbora za financije Zagrebačke skupštine Igora Rađenovića.
I mame školaraca koji pohađaju produženi boravak nek nam se priključe.
Jer po tome mogu komotno ispisati djecu iz vrtića i boravka i dati otkaz jer skoro cijela plaća bi mi otišla na podmirivanje navedenih troškova.
apri, možda bi umjesto "o izglasavanju novog Pravilnika" trebalo staviti "o prijedlogu novog Pravilnika" ili tako nekako
Ovako zvuči kao da je već izglasan, a činjenica je da nije.
iskreno se nadam da ću se uspjeti izorganizirati.
joj, Tash, znam kako je teško reorganizirati se kada je sve ovako nabrzaka...
Ali, nekako si mislim kako mi je puno lakše odgoditi izlet i druženje s prijateljima, nego odvojiti (u našem slučaju) cca 5000 kuna. A neki, bome, i po 20000 godišnje.
I onda sve to nekoliko godina!![]()
Zašto se nigdje ne spominju naknade za novorođenčad? Mislim da je i to jako bitno..
Znam da se ne radi o vrtićima, ali moram i ovo prokomentirati iz istog članka, izvrsno ilustrira kako su ove mjere stihijski određene bez imalo smisla i istinske socijalne osjetljivosti:
Iz ovog proizlazi da se umirovljenik s 4000 kn mirovine besplatno vozi, a bračni par koji živi od jedne plaće koja je 4000 kn, a drugi je nezaposlen oboje plaćaju ZET- jedan kao zaposlena osoba, a drugi kao nezaposlen koji ima više od 1700kn po glavi u obitelji. To je užasno nepravedno, a kad još znamo da većina umirovljenika živi u vlastitom stanu, a da mnogo mladih parova vraća kredite za stan...Pravo na besplatni prijevoz od 1. siječnja 2011. imat će umirovljenici čiji je prihod manji od pet tisuća kuna, nezaposleni čija su primanja po članu obitelji manja od 1700 kuna...
Samo jedan od brojnih apsurda kad se o tako osjetljivim stvarima na brzinu i paušalno odlučuje.
Nije to stihijski, Bandić dobro zna tko glasa za njega.
neka proda stanove i snizi cijene za poslovne prostore na kraju grada, kapnulo bi mu toliko love da bi pokrpao sve rupe.
ovako sve zjapi prazno, još se plaćaju milijuni za njihovo čuvanje.
Imaš pravo Mima, makar i broj nezaposlenih nije za baciti, nažalost.
Najgore je što se sve radi tako površno i uvijek odere preko leđa zaposlenih koji se bore da ostanu srednja klasa. Iako je ono što mi u HR smatramo srednjom klasom zapravo prilično siromaštvo za zapadni svijet.
I opet se svodi na to da se pošten rad destimulira na sve moguće načine. Tako smo i došli tu gdje jesmo.
Meni je bio super članak neki dan tko je sve zaslužio gradski stan.
I kako mi plaćamo pričuvu dotičnim "celebovima" jer oni siroti nemaju.
može li netko sutra printati transparente (A3) i donijeti ih sa sobom na prosvjed?
dat ćemo tekst.
Užasno sam u gužvi, pa površno čitam - dolazite li s klincima?
i ja
Ni kod mene se ne radi o izletu, nego o tome hoću li imati kome ostaviti barem dvoje od troje djece da ih ne vučem sa sobom. Zato sam i napisala da mi više odgovara radnim danom.
Ali, potrudit ću se.
A u srijedu (jel to definitivno?) svakako dolazim.
I vidjela sam majice s transparentom na Facebooku - odlično!
pogledajte majice
http://www.facebook.com/photo.php?fb...d=151888302050
majice ćemo dijeliti (ali pritom i najljubaznije moliti neku donaciju)
Odlična je majica.
ne, srijeda nije definitivna, čekat ćemo njihov odgovor
(ja spomenula izlet jer se kod mene o tome radi. pitajte Niku)
djecu svakako povedite sa sobom, ako možete.
Može kakva obavijest na Portalu za one koji nisu na fejsu?
Može li netko doći do sindikalista? Ovo je i njihov problem... nek i oni pozovu svoje članove na prosvjed...
imat cemo i majice
moci cete ih, uz donaciju, dobiti pola sata prije prosvjeda
velicine su:
vel. 1-2
vel. 3-4
vel. 5-6
vel. 7-8
vel. 9-11
vel. 12-13
ovo su dječje majice (mislim zbog brojeva) ?
Majice su zakon! Sačuvajte mi jednu![]()
Majice su totalno zakon! ;DDD
I mi planiramo doći!
apri, sori što se nisam javila, sve mi žao što ću napisati. A to je da nećemo moći s novinarima razgovarati. Ja bih, ali moram poštivati volju drugoga.
Na prosvjed dolazimo obiteljski, taman da se proluftamo od problema koji nas stišću.
Ja sam upravo proslijedila poziv na prosvjed pravobraniteljici za djecu. Tko ima točan mail od predsjednika Josipovića neka i njemu pošalje. Može i premijerki-ipak je to prijedlog iz opozicijske stranke![]()
OK Vidim PR. Trebalo bi mozda reci i s cime se slazemo (npr. akcija Vikendom u škole je super, a kao sto i rekoh samo imanje boravka do III razreda treba podrzavati...)
Poziv na javni prosvjed: SPAŠAVAM ZAGREBAČKI PRORAČUN
Udruga RODA poziva sve građanke i građane grada Zagreba i okolice da nam se pridruže u mirnom prosvjedu u subotu 20. studenoga 2010. u 10 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.
Iznenađeni Prijedlogom programa javnih potreba u predškolskom odgoju i naobrazbi te skrbi o djeci predškolske dobi Grada Zagreba za 2011. i Prijedlogom programa javnih potreba u odgoju i osnovnom obrazovanju Grada Zagreba za 2011. godinu, tražimo da se mišljenje roditelja uvaži u raspravi i odlukama o modelu subvencioniranja cijene vrtića, produženog boravka u osnovnim školama te u odlukama o smanjenju prava koja se izravno odnose na djecu i njihove roditelje. Ionako pogođeni krizom, lošim standardom, a visokim izdvajanjima iz plaće u obliku prireza, smatramo predložene mjere još jednim negativnim utjecajem ne samo na obiteljski budžet već i samo dostojanstvo i moral građana i obitelji ovoga grada. Pravilnicima se predlaže cijeli niz problematičnih rješenja kojima se nauštrb obitelji s malom djecom pune proračunske rupe. Ovim stihijskim potezom Zagreb je odustao od svoje obiteljske i odgojno-obrazovne politike i od najvažnijih mjera svojega pronatalitetnoga programa.
Zašto se mi, roditelji male djece osjećamo diskriminirano, nesigurno i poniženo?
- jer smo svi već dali svoj doprinos kroz gradski prirez iz kojeg se financiraju i dječji vrtići
- jer je pogrešno popravljati štetu učinjenu gradu na račun malodobne djece i njihovih roditelja i to u gradu koji se naziva prijateljem djece
- jer je iz Prijedloga proračuna vidljivo da se prikupljenim novcem neće graditi potrebni novi vrtići i škole, zapošljavati se odgajatelji/ce i unapređivati pedagoški standardi
- jer je način određivanja cjenovnih razreda nepravedan prema roditeljima (prihodi ne daju pravu sliku o imovinskom stanju obitelji)
- jer će uvođenje ovakvih mjera pokrenuti novi val korupcije i raznih malverzacija u procesu prikupljanja dokumentacije, budući da za dobivanje mjesta u vrtiću ne postoje definirani kriteriji
- ove mjere potiču rad na crno - mnogim roditeljima će biti prihvatljivija opcija angažiranja osoba za čuvanje djece čiji rad će plaćati na crno
- jer očekujemo da će ova odluka pokrenuti val poskupljenja vrtića u cijeloj Hrvatskoj
Pozivamo svu zainteresiranu javnost da zajedno dignemo glas i ne dopustimo da se loše upravljanje pokušava ispraviti na račun najosjetljivije skupine u društvu. Zar stvarno baš mala djeca trebaju spašavati zagrebački proračun?
Pridružite nam se na prosvjedu u subotu 20. studenoga 2010. u 10 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.
Posljednje uređivanje od apricot : 19.11.2010. at 10:11 Razlog: skraćivanje PR-a
Mi gradani Zagreba placamo najvisi prirez i mislim nije nelogicno da taj isti grad subvenicionira vrtice i sl.
Djeci i roditeljima se smanjuje pomoc ali u tim istim novinama izalazi mega-plan trosenja (je, koji ce napuniti neke dzepove):
http://http://www.vecernji.hr/zagreb/zagrepcani-ce-napokon-moci-zivjeti-obali-save-clanak-213687
http://http://www.vecernji.hr/zagreb/megaprojekt-obnova-grada-zagreba-pet-milijardi-eura-clanak-213229
Btw, odrasla sam u Trnju i uvijek sam zivjela na obali Save (setnje s pesima, trcanja, bicikl...)! Nekak mi se ne cini da ce ovaj projekt omoguciti Zagrepcanima da vise i bolje zive na obali Save vec da netko zaradi na mesetarenjima sa zemljistima i sl... Sorry, za digresiju...
Ovo sa cijenom vrtica je nezgodno, kao i sa placanjem boravka (iako iskreno receno izmedu mogucnosti da je boravak samo do I ili II ili da se placa pa da je do III ili cak IV, bila bih za ovo zadnje!!). Placanja svakako treba prilagoditi velicini placa ili da budu svima jednako mala kao do sada. Rodiljne naknade... Tja... Ja odrasla u Zagrebu, zavrsila skolu... onda se odselila i vratila nakon rodenja prvog djeteta i, naravno, nisam za njega nista dobila od grada, a onda ni za drugo dijete jer mi je falio koji mjesec do 5 godina neprekinutog prebivalista u Zagrebu... a sad kazu da treba cak 10 godina... ergo, da i imam jos malih Zagrebcana oni od Zagreba ne buju dobili poticajTo pravilo nije zgodno za mlade roditelje koji tek dosele u Zagreb... no, njih vjerojatno ni nema... tko jos ima djecu mlad?
Podrzavam prosvjed. Da li se radi i gdje mogu vidjeti popis primjedbi na prijedlog?