Majice su totalno zakon! ;DDD
I mi planiramo doći!
Majice su totalno zakon! ;DDD
I mi planiramo doći!
Ja sam upravo proslijedila poziv na prosvjed pravobraniteljici za djecu. Tko ima točan mail od predsjednika Josipovića neka i njemu pošalje. Može i premijerki-ipak je to prijedlog iz opozicijske stranke![]()
Poziv na javni prosvjed: SPAŠAVAM ZAGREBAČKI PRORAČUN
Udruga RODA poziva sve građanke i građane grada Zagreba i okolice da nam se pridruže u mirnom prosvjedu u subotu 20. studenoga 2010. u 10 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.
Iznenađeni Prijedlogom programa javnih potreba u predškolskom odgoju i naobrazbi te skrbi o djeci predškolske dobi Grada Zagreba za 2011. i Prijedlogom programa javnih potreba u odgoju i osnovnom obrazovanju Grada Zagreba za 2011. godinu, tražimo da se mišljenje roditelja uvaži u raspravi i odlukama o modelu subvencioniranja cijene vrtića, produženog boravka u osnovnim školama te u odlukama o smanjenju prava koja se izravno odnose na djecu i njihove roditelje. Ionako pogođeni krizom, lošim standardom, a visokim izdvajanjima iz plaće u obliku prireza, smatramo predložene mjere još jednim negativnim utjecajem ne samo na obiteljski budžet već i samo dostojanstvo i moral građana i obitelji ovoga grada. Pravilnicima se predlaže cijeli niz problematičnih rješenja kojima se nauštrb obitelji s malom djecom pune proračunske rupe. Ovim stihijskim potezom Zagreb je odustao od svoje obiteljske i odgojno-obrazovne politike i od najvažnijih mjera svojega pronatalitetnoga programa.
Zašto se mi, roditelji male djece osjećamo diskriminirano, nesigurno i poniženo?
- jer smo svi već dali svoj doprinos kroz gradski prirez iz kojeg se financiraju i dječji vrtići
- jer je pogrešno popravljati štetu učinjenu gradu na račun malodobne djece i njihovih roditelja i to u gradu koji se naziva prijateljem djece
- jer je iz Prijedloga proračuna vidljivo da se prikupljenim novcem neće graditi potrebni novi vrtići i škole, zapošljavati se odgajatelji/ce i unapređivati pedagoški standardi
- jer je način određivanja cjenovnih razreda nepravedan prema roditeljima (prihodi ne daju pravu sliku o imovinskom stanju obitelji)
- jer će uvođenje ovakvih mjera pokrenuti novi val korupcije i raznih malverzacija u procesu prikupljanja dokumentacije, budući da za dobivanje mjesta u vrtiću ne postoje definirani kriteriji
- ove mjere potiču rad na crno - mnogim roditeljima će biti prihvatljivija opcija angažiranja osoba za čuvanje djece čiji rad će plaćati na crno
- jer očekujemo da će ova odluka pokrenuti val poskupljenja vrtića u cijeloj Hrvatskoj
Pozivamo svu zainteresiranu javnost da zajedno dignemo glas i ne dopustimo da se loše upravljanje pokušava ispraviti na račun najosjetljivije skupine u društvu. Zar stvarno baš mala djeca trebaju spašavati zagrebački proračun?
Pridružite nam se na prosvjedu u subotu 20. studenoga 2010. u 10 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.
Posljednje uređivanje od apricot : 19.11.2010. at 09:11 Razlog: skraćivanje PR-a
Mi gradani Zagreba placamo najvisi prirez i mislim nije nelogicno da taj isti grad subvenicionira vrtice i sl.
Djeci i roditeljima se smanjuje pomoc ali u tim istim novinama izalazi mega-plan trosenja (je, koji ce napuniti neke dzepove):
http://http://www.vecernji.hr/zagreb/zagrepcani-ce-napokon-moci-zivjeti-obali-save-clanak-213687
http://http://www.vecernji.hr/zagreb/megaprojekt-obnova-grada-zagreba-pet-milijardi-eura-clanak-213229
Btw, odrasla sam u Trnju i uvijek sam zivjela na obali Save (setnje s pesima, trcanja, bicikl...)! Nekak mi se ne cini da ce ovaj projekt omoguciti Zagrepcanima da vise i bolje zive na obali Save vec da netko zaradi na mesetarenjima sa zemljistima i sl... Sorry, za digresiju...
Ovo sa cijenom vrtica je nezgodno, kao i sa placanjem boravka (iako iskreno receno izmedu mogucnosti da je boravak samo do I ili II ili da se placa pa da je do III ili cak IV, bila bih za ovo zadnje!!). Placanja svakako treba prilagoditi velicini placa ili da budu svima jednako mala kao do sada. Rodiljne naknade... Tja... Ja odrasla u Zagrebu, zavrsila skolu... onda se odselila i vratila nakon rodenja prvog djeteta i, naravno, nisam za njega nista dobila od grada, a onda ni za drugo dijete jer mi je falio koji mjesec do 5 godina neprekinutog prebivalista u Zagrebu... a sad kazu da treba cak 10 godina... ergo, da i imam jos malih Zagrebcana oni od Zagreba ne buju dobili poticajTo pravilo nije zgodno za mlade roditelje koji tek dosele u Zagreb... no, njih vjerojatno ni nema... tko jos ima djecu mlad?
Podrzavam prosvjed. Da li se radi i gdje mogu vidjeti popis primjedbi na prijedlog?
OK Vidim PR. Trebalo bi mozda reci i s cime se slazemo (npr. akcija Vikendom u škole je super, a kao sto i rekoh samo imanje boravka do III razreda treba podrzavati...)
evo da kopipejstam dio maila frendici u kojem sam izracunala koliko cu davati Zagrebu odnosno Holdingu kad Lu krene u vrtic ...inace samohrana sam majka s 6500 kuna kredita mjesecno
"po novome je vrtic u mom slucaju 800 kuna a da je ***** odlucio zvijeti s nama bio bi 1000 kuna (nekako sam sve sretnija sto nije odlucio..) ...jasno mi je da je Banditosu tesko, medutim meni od tih 7500 sto dobijem ne ostane ni za cunga lungu kao i svima ostalima ...nazalost, nitko ne gleda i rashode u cijeloj prici, ne vezano samo za Banditosa vec i vezano za na primjer djecji doplatak i jos toga ...mozda se u tim rashodima ne trebaju gledati krediti za stan i auto koje ja imam na vratu, sama sam si za to "kriva" i recimo da je to luksuz (iako samo debil to moze okarakterizirati kao luksuz) ali bi se trebali uzeti u obzir osnovni egzistencijalni troskovi, pa treba nesto i jesti, okupati se, oprati ves odnosno platiti hranu, vodu, struju ...
evo zgodan podatak ...mjesecno samo holding (onaj skupni racun za vodu, cistocu i 100 pi**arija koje su navedene a nitko nezna sto znace) iznosi 480 kuna, sto znaci da cu kad Lu krene u vrtic Banditosu davati mjesecno oko 1500 kuna ne racunajuci poreze i prireze!! (holding 480kn+zet 210kn+vrtic 800kn)"
e sad vi procijenite, bez kredita da li bi mi 7500 kuna bilo dovoljno za Banditosa, za rezije i za hranu?!?!? ...a samo smo nas dvije!
ovo su dječje majice (mislim zbog brojeva) ?
Sigurno će izglasati.........
Nebi imala ništa protiv da još mjesečno nemoramo donositit plastične čaše, papirne ručnike kako bi se djeca imala čime brisati i iz čega piti. Plus što se za potrebe crtanja mole roditelji da donesu papir (većinom onaj iz ureda na kojem je printano nešto samo s jedne strane), crtaći pribor i sl.
Još povrh svega što se u same vrtiće ništa ne ulaže npr. Lu ide u isti vrtić u koji sam i ja išla, a vrlo malo se toga tamo promjenilo iz mojeg doba (prošlo je 30+ godina od tada).
Ako sve to bude nestalo tako što ćemo plaćati višu cijenu onda ok ali nekako sumnjam u to.......
Za sada imam već planirano nešto za subotu ujutro ali ako se promjeni......stižem ili stižemo (ovisi kaj uspjemo dogovoriti)
dolazimo i mi u subotu... svih 5![]()
nemam fučkaljke ali sam našla vuvuzelubum i par poklopaca ponijela
![]()
![]()
MarijaP, samo bih se kratko osvrnula na to da nezaposleni imaju pravo na besplatni prijevoz.
Moja malenkost spada u tu kategoriju i smatram da je to pravedno.
Jer ZET se ionako financira, koliko znam, iz 2 izvora: iz gradskog budžeta i od prodanih karata.
U dnevinku HTVa i SDPovci i HDZovci su rekli da nece podrzati ovaj prijedlog.
Baš čitam jutarnji i komentar novinara. I ispada da imamo biti sretni što smo ovako dugo živjeli na "grbači sustava".
A sad me izuzetno zanima - piše da će ovako ušparati 80 mil KN. A koliko su ušparali na davanjima za Dinamo?
ma dinamo je naš ponos, za njega moramo davati koliko god treba, i još malo više. da se vidi da možemo
i zahodi. zamisli da silni turisti koji pohode naš grad moraju koristiti obične wc-e od par tisuća kuna. sramota
a djeca, obitelji, pa ko njih treba? u krajnjoj liniji ako im ne paše nek se odsele![]()
zanimljiv je i rok
Predškolske ustanove će utvrditi iznos sudjelovanja roditelja u cijeni redovitog programa od 1. siječnja 2011. na temelju dokumentacije kojom raspolažu, odnosno dodatne dokumentacije koju su im roditelji dužni dostaviti najkasnije do 15. siječnja 2011.
Roditelji koji ne dostave dokumentaciju na temelju koje se može utvrditi pravo na olakšicu plaćaju punu ekonomsku cijenu programa.
s time da do 15.1 ima samo 9 radnih dana, s time da su tad i praznici što će reč grupše će bit spojene, a pola ravnateljstva na skijanju!
Cure, vidimo se u subotu
Ne može ovo proći - stvarno je dosta banditizma u ovom gradu!
Odličan PR! Svaka čast.
Vidimo se u subotu!
bravo za vas
nama u rijeci su to napravili s cjelodnevnim boravkom kojeg sad plaćam 900,00 kn. i nismo se bunili![]()
Koliko god mislila da je loše da se diže cijena vrtića, prijevoza i ostalog, a to i mislim, jer će vjerojatno i nas lupiti po džepu, nikako se ne mogu složiti s ovom tvrdnjom!mjesecno samo holding (onaj skupni racun za vodu, cistocu i 100 pi**arija koje su navedene a nitko nezna sto znace) iznosi 480 kuna, sto znaci da cu kad Lu krene u vrtic Banditosu
Ne daješ "Banditosu", već plaćaš ono što si potrošila, usluge koje koristiš
Griješim?
[QUOTE=VIPmama;1747146]Koliko god mislila da je loše da se diže cijena vrtića, prijevoza i ostalog, a to i mislim, jer će vjerojatno i nas lupiti po džepu, nikako se ne mogu složiti s ovom tvrdnjom!
Ne daješ "Banditosu", već plaćaš ono što si potrošila, usluge koje koristiš
Griješim?[/QUOTE
da plaćamo ono što potrošimo, ali podići cijene gradskog prijevoza toliko i smanjiti broj tramvaja i autobusa i neotvarati sva vrata ujutro kad nam svaka minuta znači puno je jako bezobrazno, a o cijenama vrtića neću ni govoriti to je živi bezobrazluk, ok povećati cijene, ali to se ne radi u sredini akademske godine, nego u 9 mjesecu kad će roditelji moći birati di će svoje dijete dati u vrtić, jer ako neko ima 2000 kn za platiti vrtić sigurno neće staviti dijete u državni nego u privatni jer tamo za te pare nešto i dobije i može tražiti određenu uslugu za to...
Zaista mislite da su privatni vrtići bolji od gradskih zbog (bar dosad) više cijene?
Nekako ne bih bila tako sigurna u to...
evo u što ide naš novac:
http://www.jutarnji.hr/gradani-zagre...agreba/905064/
ljudi, dođite bez obzira na vrijeme, ostavite djecu na suhome (ili ih dobro obucite)
nemojte da ispadne kako RODE talasaju jer nemaju pametnija posla
svi smo roditelj i svima nam mora biti stalo
njima kiša neće smetati dok budu izglasavali Prijedlog
evo malo kraći PR:
Poziv na javni prosvjed: SPAŠAVAM ZAGREBAČKI PRORAČUN
Udruga RODA poziva sve građanke i građane grada Zagreba i okolice da nam se pridruže u mirnom prosvjedu u subotu 20. studenoga 2010. u 10 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.
Iznenađeni Prijedlogom programa javnih potreba u predškolskom odgoju i naobrazbi te skrbi o djeci predškolske dobi Grada Zagreba za 2011. i Prijedlogom programa javnih potreba u odgoju i osnovnom obrazovanju Grada Zagreba za 2011. godinu, tražimo da se mišljenje roditelja uvaži u raspravi i odlukama o modelu subvencioniranja cijene vrtića, produženog boravka u osnovnim školama te u odlukama o smanjenju prava koja se izravno odnose na djecu i njihove roditelje. Ionako pogođeni krizom, lošim standardom, a visokim izdvajanjima iz plaće u obliku prireza, smatramo predložene mjere još jednim negativnim utjecajem ne samo na obiteljski budžet već i samo dostojanstvo i moral građana i obitelji ovoga grada. Pravilnicima se predlaže cijeli niz problematičnih rješenja kojima se nauštrb obitelji s malom djecom pune proračunske rupe. Ovim stihijskim potezom Zagreb je odustao od svoje obiteljske i odgojno-obrazovne politike i od najvažnijih mjera svojega pronatalitetnoga programa.
Zašto se mi, roditelji male djece osjećamo diskriminirano, nesigurno i poniženo?
- jer smo svi već dali svoj doprinos kroz gradski prirez iz kojeg se financiraju i dječji vrtići
- jer je pogrešno popravljati štetu učinjenu gradu na račun malodobne djece i njihovih roditelja i to u gradu koji se naziva prijateljem djece
- jer je iz Prijedloga proračuna vidljivo da se prikupljenim novcem neće graditi potrebni novi vrtići i škole, zapošljavati se odgajatelji/ce i unapređivati pedagoški standardi
- jer je način određivanja cjenovnih razreda nepravedan prema roditeljima (prihodi ne daju pravu sliku o imovinskom stanju obitelji)
- jer će uvođenje ovakvih mjera pokrenuti novi val korupcije i raznih malverzacija u procesu prikupljanja dokumentacije, budući da za dobivanje mjesta u vrtiću ne postoje definirani kriteriji
- ove mjere potiču rad na crno - mnogim roditeljima će biti prihvatljivija opcija angažiranja osoba za čuvanje djece čiji rad će plaćati na crno
- jer očekujemo da će ova odluka pokrenuti val poskupljenja vrtića u cijeloj Hrvatskoj
Pozivamo svu zainteresiranu javnost da zajedno dignemo glas i ne dopustimo da se loše upravljanje pokušava ispraviti na račun najosjetljivije skupine u društvu. Zar stvarno baš mala djeca trebaju spašavati zagrebački proračun?
Pridružite nam se na prosvjedu u subotu 20. studenoga 2010. u 10 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.
Posljednje uređivanje od apricot : 19.11.2010. at 09:17
Ma sutra neće biti kiše![]()
nadam se kako smo svjesni da ovaj prosvjed nije reakcija samo na poskupljenje vrtića/boravka.
ovo je način da im kažemo "stop" za sve što nam rade, a mi im šutnjom odobravamo.
ovo je "stop" za trgovačke centre, financiranje dinama (i sličnih), zlatne javne toalete, (bespotrebna) putovanja dužnosnika...
za plaćanje stanova po 6000 dolara na mjesec, za kupovine skupih torbi i satova...
... na račun naše djece i nas
Posljednje uređivanje od apricot : 19.11.2010. at 09:37
Jučer sam imala raspravu kako je neumjesno prosvjedovati protiv poskupljenja vrtića kada ljudi gladuju i nemaju posla, i kako to neće ništa promijeniti.
No stvar je upravo u tome, ovo nije prosvjed samo zbog poskupljenja vrtića, ja imam potrebu doći tamo i viknuti da ta g**** nemrem više gutati.
apricot lijepo zboriš....
sramota ih može biti....
VIPmama tvoj novac od npr. plaćanja čistoće odlazi na plaćanje kredita za stanove u Sopnici!!
Što nam još može grad ukinuti? Ja samo čekam da se poveća porez i prirez na plaće... to je valjda sljedeće
Zakaj ja onda plaćam čistoću i komunlanu i vodnu naknadu za stan koji je već par mjeseci prazan - a obavijestila sam ih da je prazan dakle moram plaćati i unatoč tome što nitko tamo to ne koristi?
nije onda to baš tak...da ne bi sad netko rekao što se bunim, a imam - ne radi se naime o stanu koji je viška ili koji je namijenjen za iznajmljivanje, već je u fazi prodaje da se zatvori dio stambenog kredita, a na današnjem tržištu se ne može prodat pa mora biti prazan i ja za njega moram plaćat režije koje ne potrošim
mislim ovo mi ulazi u ovu gore spomenutu kategoriju da mi je i to jedno od njihovih sr*** kojih mi je dosta, pa ne smatram velikim OT
dat ću sve od sebe da dođem na bar pola sata, sutra nam dolaze nećaci iz inozemstva pa nisam sigurna da ćemo se uspjeti izorganizirati
Sto se promjene cijene vrtica i produzenog boravka tice, mogu li zahtjevati promjenu cijene usred godine? Ne potpisuju li se na pocetku godine ugovori u kojima je navedena i cijena (ili postoji klauzula koja omogucuje da se cijena moze mijenjati)?