Citiraj mirjana prvotno napisa Vidi poruku
(...) ali svejedno mislim da je u globalu nepravedno

eventualno da i u svim daljnjim razredima ide po 100kn veća cijena

i da se svima i dalje subvencionira dio cijene, pa i ovim najbogatijima jer oni ionako plate najviše prireza
Slažem se.
U kategoriji između 6000 i 7000 skok je za 400 kn u odnosu na prošli prijedlog. Dakle, nije svima jeftinije, nekima ispada skuplje.

Pa što kako mogu, jednostavno neću platiti. Ionako čitam o gomili neplaćenih računa za vrtiće, zašto ne bih i ja tako?
To sam i ja pomislila, ali bih se bojala da mi a) ispišu dijete, b) da još moram platiti i kamate na kraju.

Neki pravnik je u novinama negdje rekao da je ovakav način naplate protuustavan. Baš me zanima je li ili nije, jer ako je, onda uvijek ostaje prostora za ustavnu tužbu.

Meni se sve skupa ovo ne sviđa. Ne zato što bih ja osobno plaćala dosta više nego do sada nego zato što je jednostavno nepravedno i što će se muljati na sve strane. Oni uredno prijavljeni na sva primanja, koji uredno plaćaju sve poreze i prireze, bit će kažnjeni jer ne znaju muljati, varati, jer nemaju kumove u poreznoj upravi koji bi im krivotvorili potvrdu. Može u Švedskoj postojati takav sustav kad je sve evidentirano i nema šanse da netko (ozbiljnije) vara državu. Ne moraš raditi, ali ako iznajmljuješ stan, to se vidi i vidi se koliki su ti prihodi od toga.
Što je s onima koji žive isključivo od iznajmljivanja stanova i uredskih prostora na crno? Vrtić će njima biti besplatan, roditelji ne rade (ok, možda neće upasti u kvartovski vrtić gdje je gužva, ali u neki hoće), a neće plaćati niti kune?
Hoće li se uplatnice od sada dostavljati u kuvertama? Zašto cijela grupa i tko god drugi prođe pored našeg ormarića gdje stoje uplatnice mora znati kolika su nam primanja?
Mi bismo, na primjer, plaćali toliko više da mogu izgurati mjesec, ali više neću moći poslati dijete na zimovanje ili ljetovanje s vrtićem. Netko će reći da to nije važno, ali na kraju će većina grupe ići, jer će mnogi roditelji plaćati manje ili isto kao do sada pa će skrpati za taj izdatak kao i do sada, a "bogatima" je cifra toliko uvećana da će ih rastegnuti do maksimuma i neće ostati za ekstra stvari. Pa nek objasnim djetetu zašto ono ne ide, a budu li uplatnice i dalje stajale na hodniku i svima dostupne, bit će obilježeno kao "bogato".

Bogato je jako relativan pojam. Žalosno je da se bogatima smatraju oni koji zarađuju onoliko koliko bi trebale biti prosječne plaće s obzirom na troškove u našoj zemlji.

I kao što je već netko rekao, nije mi nikako u redu da "najbogatijima" nije subvencionirano niti 10%. Pa zar nisu oni i najviše uplatili u taj proračun?

Posebno me žalosti kad čujem komentare protiv "bogatih" koji su često vrlo neumjesni. Užasan je taj hrvatski jal. Ako je krepala moja, nek krepa i tvoja krava.

Da me se krivo ne razumije, da živimo u zemlji poput Švedske, gdje nema lažnih potvrda i plaća na crno, ja riječ ne bih rekla na ovu temu. Ovako me užasno frustrira činjenica da tonemo sve dublje i dublje u sustav koji je sve samo ne pravedan, u kojem je kriza morala dotakla samo dno i u kojem više ništa uistinu vrijedno nije vrijedno.

Bandić se igra Robina Hooda - uzmi onima koji imaju i daj onima koji nemaju, ali isključivo da bi (pokušao) spasiti svoju stolicu. Nit će se proračun značajnije napuniti (ako uopće) niti će od tog novca profitirati djeca, škole, vrtići i volonteri u njima. Uz to, da smo normalno društvo, tko bi normalan glasao za prijedlog koji gradonačelnik donosi na svoju ruku bez da konzultira svoje tijelo zaduženo za ta pitanja?

Puno je previše problema s ovakvim prijedlogom od samih cijena vrtića. Samo većina to ne vidi jer je svakog briga samo za njegov vlastiti džep.