-
RA jod i bodyscan
Na proljeće su mi izvadili štitnjaču zbog karcinoma. Nakon operacije išla sam na Rebro gdje sam dobila radioaktivni jod i nakon toga su mi radili bodyscan.
Kako naši doktori misle da smo mi ovce protest naavno da mi nitko nije ništa objasnio.
Pa sad pitam vas, da li znate, zbog čega se to radi i što se može otkriti tom pretragom?
Zanima je još više, jer bih u 1. mjesecu trebala tu pretragu ponoviti.
-
Štitnjača je jedino tkivo u tijelu u kojem se nakuplja jod. Kad se daje radioaktivni izotop joda, on se ponaša kao i neradioaktivni, ali se vidi na aparatima koji detektiraju radioaktivnost.
Karcinom štitnjače najčešće je dovoljno diferencirano tkivo tj dovoljno slično zdravom, da isto nakuplja jod (vjerojatno su to patohistološki potvrdili kad su ga izvadili, inače ne bi imalo smisla raditi scan). Ako bi se raširilo po tijelu, metastaze bi se vidjele isto kao štitnjača, tj. kao nakupine radioaktivnosti. Ako je sve ok vidjet će se samo štitnjača, odnosno ono što su ti od nje ostavili (ako su ostavili).
-
Hvala ti puno! Znači ta pretraga se koristi isključivo za "traženje" metastaziranih stanica karcinoma iz štitnjače. Tom pretragom ne mogu se vidjeti drugi oblici tumora?
-
koliko ja znam radioaktivni jod se daje da bi se uklonili "korijeni" štitnjače.
terapija se provodi jednom godišnje u razdoblju od pet godina,a količina joda se smanjuje.
tako nam je barem objasnio MMov doktor.
-
Nisam sigurna da li se koristi isti izotop za dijagnostiku i za terapiju. Da je samo za terapiju, ne bi trebao body scan. Ali da, radioaktivni jod je u biti i terapija zračenjem za tkivo štitnjače. Nekad se davalo i kod hipertireoze.
-
Mislim da se ne koristi isti izotop za dijagnostiku i terapiju. Moja prijateljica je imala karcinom štitnjače, i sve joj je uklonjeno. Ona ide ovako: najprije pije jedan izotop za dijagnostiku, i onda se radi bodyscan da vide je li potrebno da pije radiojod. Ako je, par dana nakon toga dobije radiojod za uništenje preostalih stanica, i onda je 5 dana u bolnici u karanteni (Vinogradska). S tim da ide svakih 6 mjeseci piti radiojod, već 1.5 godinu, jer stalno nalaze još nešto malo stanica karcinoma.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma