Ja također, uvijek puno naučim na ovakvim temama, a ponečeg se, bogme i prisjetim.
Ono što su mene učili je sljedeće :
- rastavljanje riječi na slogove služi upravo zbog prelaska u novi red (ne jedno je jedno, drugo je drugo, a jedno može služiti i drugome)
- samo slovo ne može biti slog, bilo samoglasnik ili suglasnik (ovim samu sebe korigiram iz jednog prethodnog posta), jer, opet ja "kao pijan oko plota", samo slovo nećeš nikada ostaviti niti prenijeti u novi red.
Ne sjećam se pojašnjenja za grčke korijene i diftonge, pogotovu ne iz osnovne škole, a o drugom razredu da i ne govorim, ali ovo prethodno što sam napisala može biti jednostavnije objašnjanje koje bi osmogodišnjak ili desetogodišnjak mogao shvatiti.
Zato mi je jako drago kada čitam mame školaraca koje su u tijeku zbivanja, ili naprosto, mame koje nikada nisu izašle iz tijeka zbivanja, kao ja.
vikki, hvala i tebi što si provjerila i javila nam što je točno. Jedno je raditi po osjećaju, a drugo kada ti netko stručan to potvrdi.
Nisam znala da je riječ "lijep" jednosložna. Rođena sam i 30 godina živjela na području ekavice. I imam tu teškoća sa jekavicom, priznajem. "Lep" jeste jednosložna riječ, ali bih lijep začas podijelila u li-jep.
Sada bih se još vratila na učiteljicu sa početka priče koja je djeci rekla da "samo riječi od tri slova idu u komadu", odnosno, da su jednosložne. Je li zaista tako rekla, ili je dijete krivo zapamtilo?

Odgovori s citatom