Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: kad se događa oplodnja u mediju, koji dan?!

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno kad se događa oplodnja u mediju, koji dan?!

cure,

jučer sam imala punkciju, dobila sam tri jajne stanice, sve tri su išle u oplodnju, danas zovem, biolog mi reče da se jedna početno oplodila i da mi je odmah sutra transfer.
    šta će biti sa druge dvije?
    moram li reći da sam razočarana? prvo , nadala sam se transferu blastocista, zašto je odlučio odmah drugi dan?pretpižostavcljam da misli kako će im biti bolje kod mene..

moraju li se oplodit sve odmah prvi dan?!

radi se o VV

zedra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

nataša, mislim da se u roku 24 sata dogodi oplodnja...kasnije ništa...možda ti je transfer 2 dan jer se samo jedna oplodila..sretno..
    Posljednje uređivanje od zedra : 19.11.2010. at 12:52

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Postoji i mogućnost za rescue ICSI drugi dan ali ako ti je već na svima radio ICSI onda ništa, ovo se može samo ako se ne oplodi IVF-om, no nisu neke velike šanse za uspjehom

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nataša postoji i mogućnost da se kasnije oplode, bilo je ako se dobro sjećam i takvih slučajeva na forumu, ali to nije velika vjerojatnost.

Vezano za vraćanje drugi dan, meni je jedan biolog/embriolog objasnio da se čekanjem dobiva samo mogućnost bolje selekcije embrija (koji će se dobro dalje razvijati a koji ne) a ako ih nema za biranje, onda je bolje vratiti ih ranije jer imaju veće šanse u prirodnom okruženju.

gala1979 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Oplodnja je otprilike u prvih 14-18 sati ali on ih može pogledati tek nakon 24 h kad dođe na posao. Vratit će ti odmah 2. dan jer nema šta izgubiti (ako čeka a prestane se embrij razvijati onda niš od transfera). Sretno!

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

u prva 24 sata moja stanica se uopće nije oplodila. 3. dan smo imali morulu... a rezultat je u potpisu.

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Stanica bi se trebala oploditi unutar 24 sata i tada započinje dioba. U sljedećih 24 sata je idealno da embrij bude 4-stanični.
    Ja sam u srijedi imala punkciju i u četvrtak sam zvala i rečeno mi je da se stanica oplodila. Biologica je htjela da na transfer dođem odmah drugi dan (radi se o Romini koja je prije radila na VV), ali meni to nikako nije pasalo pa smo dogovorile da sutradan zovem. Pitala sam ju zašto je predložila drugi dan za transfer i ona je rekla da ona osobno voli da se na transfer jednog zametka dođe 2. dan, a kolega više preferira 3. dan. Mislim da je to više princip s VV i da nema nekog drugog posebnog razloga. Btw ... kod moje stanice nije došlo do diobe tako da nema ni transfera.

jednog zgodnog prikaza:
    http://kutak.forumotion.com/iuiivfic...na-t621-45.htm

odvrtite do posta Anuske u 6.09, mada je cijeli topic jako zanimljiv pa pročitajte!

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Superman prvotno napisa Vidi poruku
    u prva 24 sata moja stanica se uopće nije oplodila. 3. dan smo imali morulu... a rezultat je u potpisu.
    tvoj post mi je najljepši, naravno da druge cure ne zamjere.. ali, draga, nedostaje ti potpis?!

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

obrisano na zamolbu korisnice uz obrazloženje da su točnije informacije na linkovima u slijedećem postu iste korisnice (pino) na ovoj temi
    BHany
    Posljednje uređivanje od BHany : 23.11.2010. at 08:01 Razlog: zamolba korisnice

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj nataša prvotno napisa Vidi poruku
    tvoj post mi je najljepši, naravno da druge cure ne zamjere.. ali, draga, nedostaje ti potpis?!
    Ne znam zašto mi je nestao potpis, u profilu uredno stoji, kao i prije...
    No za one koji (slučajno) ne znaju, "rezultat" je jedan mali zvrkan koji za koji dan puni 18 mjeseci...

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja znam da kad sam išla prvi put u prirodnom ciklusu da mi ej dsrugi dan dr Jukić rekao da s ejoš ništa nije olodili, pa sam zva,a za dva dana, i tad je bilo sve ok. okarakterezirao ga je kao odličan embij, nije se primio, ali ima šanse da se još oplode?!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nataša, na 3 stanice na VV-u, ako dobro shvaćam, više ne idu na blastociste, osim ako se izričito ne dogovori?

Mislim da imaš jednu oplođenu stanicu, rescue ICSI daje jako loše embrije (meni su u Mariboru komentirali da rescue ICSI embrije ne bi niti vraćali, proglasili bi prekidanje postupka).

Koliko sam shvatila od biologa i doktora, sad se u Hrvatskoj ide na transfer 2. dana jer nema nikakvog benefita čekanja 3. dana, ako se ionako neće ići na blastociste tj. na 5. dan, a 2. ili 3. dan relativno je svejedno - i drugi dan se vidi slično što i 3. dan, a 5. dan je više-manje nedostižan s 3 stanice (osim ako žena nije spremna riskirati ili ako se posebno ne dogovaraju ili ako nije postupak u CITOu, oni imaju neku posebnu aparaturu za JS i vidim da su, u hrvatskim uvjetima, uspješni).

Najčešće, osim ako nije neki dogovor, ili ako se ne radi novozakonski IVF u CITOu, ne ide se više u Hrvatskoj na blastociste, jer za blastociste najčešće treba moći oploditi dostatan broj stanica (u Mariboru, primjerice, ako se dobije više od 4 stanice ide se na blastociste, ali oni oplođuju sve).

Mislim da ti je stanje OK i vibram za jedan embrij, nemoj biti razočarana, to je realno stanje, a nije realno očekivati blastice na VV-u (mislim, zasad, nakon novog zakona i u ovoj fazi uigravanja biologa itd.). Kažem ti, osim po posebnom dogovoru, u IVF Poliklinici, Lučingerovom IVF-u ili u CITOu, u pravilu se ne ide na blasto više, barem nisam skužila da se po državnim klinikama ide na blasto - demantirat će me već netko, ali ovo je okvirno pravilo.

Sretno!!!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 19.11.2010. at 14:31

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj. sada se ide na blasto da se osigura da se ženi neće vratiti 3 embrija (ako je mlada i već ima djece pa želi izbjeći blizanaku trudnoću), a rijetko kad se ide na blastice ako se žena ne boji blizanaca - mislim uglavnom samo u CITOu.

Mislim da, na žalost, moraš korigirati svoja očekivanja u odnosu na realne mogućnosti IVF-a u Hrvatskoj, a posebno IVF-a sad na VV-ua, i ovo tvoje sad nije tako loše, ima žena na masu stanica rekla da se oplodi tri, ostala bez transfera, tako da - ako dođeš do transfera, to je ipak nešto.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 19.11.2010. at 14:34

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj nataša prvotno napisa Vidi poruku
    ja znam da kad sam išla prvi put u prirodnom ciklusu da mi ej dsrugi dan dr Jukić rekao da s ejoš ništa nije olodili, pa sam zva,a za dva dana, i tad je bilo sve ok. okarakterezirao ga je kao odličan embij, nije se primio, ali ima šanse da se još oplode?!
    Zaboravi, na žalost, Jukićeva vremena, to je otišlo u povijesnu ropotarnicu i pitnaje je hoće li ikad više doći. "Sve OK" je relativno, a kašnjenje u oplodnji za embrije nije dobro, iako ništa nije 1+1 = 2 i u medicini nema toga, kao ni u životu, brojne nam priče to govore.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Tj. sada se ide na blasto da se osigura da se ženi neće vratiti 3 embrija (ako je mlada i već ima djece pa želi izbjeći blizanaku trudnoću), a rijetko kad se ide na blastice ako se žena ne boji blizanaca - mislim uglavnom samo u CITOu.

Mislim da, na žalost, moraš korigirati svoja očekivanja u odnosu na realne mogućnosti IVF-a u Hrvatskoj, a posebno IVF-a sad na VV-ua, i ovo tvoje sad nije tako loše, ima žena na masu stanica rekla da se oplodi tri, ostala bez transfera, tako da - ako dođeš do transfera, to je ipak nešto.
    hvala ti ina3, mislim da sam sad, nakon tvog posta, zapravo shatila o čemu se radi!
    Lako je bilo ranije čekat bastociste kad ih je u oplodnju išlo kao kod mene npr. 12 jajnih stanica, pa se oplodilo 10, pa se čekalo na 2 najbolje i to blastociste kako bi mi ih vratili! ostale su naravno smrznuli, i ko zna, zapravo, kakvi su bili?! očito i ne baš neki kad se nisu primili u FET-U.
    sad je logično da idu ranije na transfer, jer sigurno im je bolje kod nas, mi smo svakako bolji inkubatori! nadam se...
    ono što me poljuljalo je, također, i to što je Kniewald rekao da je početno olpođena, nakon 24 sata nije ni to loš rezultat valda?
    sutra ćemo znati..
    ali kako vidim uglavnom se vraćaju 2. dan.. tako da svakako nisam iznimka!

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ovdje je isto lijepi prikaz oplodnje i ranog razvoja zametka: http://www.embryology.ch/anglais/fpl.../fecond01.html

A ovo je fantasticni video koji pokazuje razvoj zametka in real time
    to je jedan mikroskop s kamerom koji se stavi u inkubator i moze snimati zametke dok su unutra, uopce se ne moraju vaditi van iz inkubatora
    ali ovaj filmic pokazuje kako se razlicitom brzinom mogu razvijati zameci
    http://www.youtube.com/watch?v=zSKnlAZ--dI

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj pino prvotno napisa Vidi poruku
    Ovdje je isto lijepi prikaz oplodnje i ranog razvoja zametka: http://www.embryology.ch/anglais/fpl.../fecond01.html

A ovo je fantasticni video koji pokazuje razvoj zametka in real time
    to je jedan mikroskop s kamerom koji se stavi u inkubator i moze snimati zametke dok su unutra, uopce se ne moraju vaditi van iz inkubatora
    ali ovaj filmic pokazuje kako se razlicitom brzinom mogu razvijati zameci
    http://www.youtube.com/watch?v=zSKnlAZ--dI
    hvala ti puno, idem uživat u flimićima

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

da i tu prupitam: imam pitanje: što se dešava ako je štoperica prerano?

ja sam dobila štopericu u utorak, a u srijedu sam imala ovulacijske bolove kakve imam uvijek u sredini ciklusa. u četvrtak je bila punkcija. danas zovem, samo se jedna oplodila, POČETNO!!!!! DRUGE DVIJE NIŠTA!
    AKO nešto znam je da su mi se jajne stanice uvijek olođivale, svaki put, sve..šta se dogodilo?
    jel moguće da se zato ne oplode jajne stanice ili nezrele jajne stanice biolozi prepoznaju kao nezrele i uopće ih ne razmatraju?!

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pa može biti da su nezrele ili prezrele(ako je prekasno štop.) ili su pak jednostavno loše kvalitete, i meni se u Mb desilo da se 1 oplodila a druga ne, na VV lani bila samo 1 i nije se oplodila, a prije toga su se uvijek sve oplodile i sad tko će ga znat što je tu posredovalo da li kvaliteta j.s. ili loš tajming?
    Posljednje uređivanje od Mali Mimi : 20.11.2010. at 09:02

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •