ja nisam mislila da je to obrezivanje....
ili sam pogresno shvatila doktora????
natasa30, krema? koja?
ja nisam mislila da je to obrezivanje....
ili sam pogresno shvatila doktora????
natasa30, krema? koja?
Tanjaa, Andrija jos ne moze prevuci kozicu, a krenuo je u skolu. A Lovro, bezpelenasko dijete ju je prevukao neki dan, s 3 i pol godine. I ponosno pokazao bratu, jamoguatinemozes
da, to sigurno nije obrezivanje ili kako se vec to zove, provjerila sam....
mislim, to o čemu smo s doktorom razgovarali....
to je nekakv mali rez uzduz...
samaritanka, to sto ti kazes, trudimo se...
Pitam danas pa ti javim.tanjaa prvotno napisa
Zaboravia sam vec. Noah sve to sam vec prevlaci i nikakvih problema a bili smo prije dvije godine zakazani kod kirurga ali nisam ni otisla.
podižem
Nataša, podijeliš info?
I mene zanima jer nam se već "smiješi" kirurška intervencija. (Kožica ni makac, a E.coli stalno u urinu radi toga)
Nataša, daj pliz i mei treba ime te kremice i to pod hitno. Ni mi još ne možemo prevući a 3,5 am je godine. Ne znam do kad bih čekala. Pod ož ga ne dam, ali mi je malo teško vidjeti da ni malčice nema napretka. :/
To je neka kortikosteroidna krema. Sad nemam pojma kako se tocno zove ali znam da sam vec negdje ovdje napisala ali sad nemogu naci.
Pitajte peda. Mora znati. Ona ustvari istanji kozicu pa se to onda lako prevuce.
Mi od tada nemamo nikakvih problema i to Noah sad sam navuce.
--------------------------------------------------------------------------------
Niti jedan deckic se ne bi trebao obrezivati po defaultu. To je moje iskreno misljenje. Ovdje ne ubrajam ljude koji to rade iz vjerskih razloga. To je njihova odluka. U Canadi a ni u NL koliko znam nema obrezivanja po defaultu kako Mejrinamama pise za USA i mislim da se ni tamo nemora. Nemoze ti neko obrezati djete ako ti to nezelis. Jedan clanak koji sam nedavno citala o muskarcima koji su obrezani i sta sve rade ne bi li ponovo navukli kozicu da naraste je naprosto nevjerovatan i bas ga zelim podjeliti s vama, pa ako uspijete procitajte
Natasa30
Nisam rekla da se ovdje obrezivati mora. Rekla sam da se amerikanci ODMAH nakon rodjenja obrezivaju (jos uvijek nekih 80%) jos u bolnici a to je 1-2 dana nakon rodjenja djeteta. Niko nije prisiljen nedaj boze ovo je slobodna zemlja.
kortikosteroidna?
ipak cu pričekati odlazak pedijatru...neću sama na svoju ruku nista....
Pa krema i je na recept i svakako se nebi smjela koristiti na svoju ruku. Upitaj peda.![]()
Nataša, možeš pliz bar pp-ati ime?
Naravno da ju nećemo koristiti bez konzultacije (zasad se nadam da nam neće trebati uopće), ali ti si jedina osoba od koje sam čula da takvo nešto postoji pa iskreno sumnjam da će mi pedijatar znati išta reći. Moja ideja je bila (ukoliko se za to uopće pokaže potreba) doći u ambulantu kirurgu s alternativom i pitati za mišljenje? Zasad se još uvijek pravimo ludi i ne pitamo previše.
Vedrana, hvala! Naš ped nije od brzopodnožsorte, a po svemu što sam do sada pročitala ne žuri nam se nikud. No, ako počnu forsiranja - voljela bih imati konkretnu alternativu nožu.
Eto imena.betamethasone to jr to sto smo mi koristili.
Mi smo mazali Aflodermom po uputi pedijatra. U roku tjedan dana se suženje počne širiti, ali se opet suzi čim prestanemo mazati, već nakon 4-5 dana mu prevlačenje postane neugodno i upali mu se vršak kožice. Onda, naravno, prestanem prevlačiti kožicu i dok se on oporavi, opet se sve stisneStrah me upale jer mu je toliko smegme ispod kožice (zalijepljene) da glavić izgleda izobličeno.
Hvala cure.
zarez uskličniktočka točka točkica...
Cim skines pelenu nista se vise nece nakupljatimommy_plesačica prvotno napisa
![]()
da li je netko u Hrvatskoj već nabavio i koristio spominjani Betamethasone? Kakav je stav naših pedijatara?
Mi smo danas bili na pregledu u Klaićevoj. I dobili isto mišljenje kao i na Rebru - u Borninom slučaju nema drugog rješenja već mora na operaciju. Rupica je tako mala da kirurg tvrdi da se nikakvim drugim metodama ne bi mogla dovoljno proširiti![]()
Trilian, jel' tvoj Borna još uvijek pelenaš?Trilian prvotno napisa
Da.
Betametazon je kod nas pod trgovačkim imenom Beloderm, ima je u svakoj ljekarni, liječnici je propisuju za razne probleme na koži.La-la squo prvotno napisa
Kortikosteroidi imaju za nuspojavu stanjivanje kože, pa bi se valjda zbog toga ovdje koristila. Svakako pitati liječnika koliko je to uopće korisno. Prvi put čujem za ovakvu praksu.
Trilian, imate li vec termin za operaciju?
Martina, jesi li čitala možda ovo s gornjeg linka (http://www.cirp.org/library/treatment/phimosis/dewan/?
Kaže ovako:
[quote]Steroid cream is a painless, less complicated and more economical alternative to circumcision for the treatment of phimosis. Wright had a success rate of 80% (89 of 111 boys) using 0.05% betamethasone.34 Kikiros et al. reported an improvement in 33 of 42 boys (78%) with 0.05% betamethasone, and in 18 of 21 boys (86%) with hydrocortisone, but they considered that the betamethasone worked more quickly.3 Another steroid cream, 0.05% clobetasol propionate, has also been used successfully by (70%, 54 boys) by J
Trilian, operacija je obrezivanje ili nešto drugo?
Da, za mjesec dana. Oba kirurga su nam rekla da je operacija u Borninom slučaju neizbježna. Budući da on već sada ne može normalno piškiti, ne žele čekati.samaritanka prvotno napisa
Ja sam imala grižnju savjest da smo mi sve uzrokovali jer nikad nismo puno pokušavali prevući kožicu (pokušali smo svega par puta, 2 puta smo ga malo raskrvarili, još jednom ga je naš pedijatar jako raskrvario). Naime, naš pedijatar tvrdi da se ne radi o kongenitalnoj fimozi jer mu je on kad je Borna imao 5 mjeseci vidio glavić (tako si je napiso u karton). Ja mu nikad nisam uspjela prevući kožicu niti blizu toga da bi se vidio glavić.
Uglavnom, jučer nam je dr. Žganjer rekao da je u ovakvim slučajevima (od samog početka je rupica bila premala, bez obzira da li se radi o potpunoj ili djelomičnoj kongenitalnoj fimozi) apsolutno bedasto i pokušavati navlačiti kožicu. Kad se stvori rana i nakon toga ožiljak, tkivo postane manje elastično, rupica manja i cijeli slučaj se samo pogoršava.
Možda da je Borna od rođenja bio bez pelena i slobodno se igrao sa pišom, možda bi si on to "sam sredio", kao što ti predlažeš. I MM tvrdi da on sebi do puberteta nije uspio posve prevući kožicu, ali on nije imao problema sa mokrenjem.
U Klaićevoj bi mu radili pravo obrezivanje. Budući da smo otprije naručeni za operaciju na Rebru (u Klaićevu smo išli po drugo mišljenje), nismo diskutirali o tome zašto bi ga skroz obrezivali.VedranaV prvotno napisa
Na Rebru nam je prof. Batinica rekao da on odreže samo dio kožice, tako da još uvijek ostane dovoljno kožice da glavić bude potpuno prekriven.
mi smo se sunetili vaninstitucionalno,isa je imao 7 dana i nije imao ni kap krvi!dakle, bukvalno i nije ni šivan.Zaraslo je sutradan, za 7 dana nije bilo gotov ni traga.Njojza prvotno napisa
Zašto?
To je u jakoj vezi sa mojom religijskom pripadnošću.
U islamu se kaže, da se 7.dan po rođenju mora
dijete obrezati,
dati mu ime i
ošišati mu kosicu(mjeri se težina kosice i onda se preračuna gram kose-vrijednost grama zlata, pa se to pretvori u novac i podijeli siromasima)
naučna istraživanja su potvrdila da do 7 dana krvne žile testisa ne dosegnu razinu glavića, tako da nema krvarenja.
mi smo radili kod kuće, a radio mu je moj profesor u lokalnoj anesteziji i trajalo je 5-6 minuta.
ja nemam ništa protiv vaninstitucionalnog načina sunećenja, kao ni protiv poroda kod kuće.Jedino mi je bitno da to radi ljekar, profesionalac.
Trilian, kad je operacija?
drzim vam fige....
27.11.
Hvala!
Trilian, mozes me smatrati bedastom, ali moj prijedlog ti je da d 27.11. drzis malog svaki dan kuci nekoliko sati bez pelena i bez gacica, znaci dolje golog. Zagrij stan i kreni. Najmanje 3-4 i da si tako organiziras zivot. Mozda izbjegnete operaciju. Ako mali krene s igrom rezultati su brzi. Da je penis imao mogucnost rastezanja preucijalnog tkiva i najmanja rupica bi se rastegla i vi ne biste ni znali i da je bila mala. Pelene pogoduju pogorsavanju stanja ovako malo rupice, a da nije tako strasno vec bi mali bio hitno na operaciji. Pokusajte, mozda si usparate stres operacije. Sretno Trilian sto god odlucila.
Neka umjesto gaca nosi tople carape i duge svitsrte i pulovere doma. Kupaj ga i stavi mu maslinovog ulja u kadicu. Ne moras nista dirati. ako krene s igrom onda mu na jednim hlacicama otparaj prostor medu nogama tako da obucen moze doci do penisa. Tada mu naravno ne oblacis gacice. Usput mozete trenirati odvikavanje od pelena.
Hvala, VedranaV, članak je zanimljiv, ali... upotreba kortikosteroida 3x dnevno tijekom 6 tjedana je prilično intenzivan i dug tretman. Pogotovo kad je riječ o dijelu kože koji ima vrlo malo rožnatog sloja (na takvim mjestima je zapravo uoptreba kortikosteroida kontraindicirana).
Osim toga, time se jako ruši lokalni imunitet, i velika je mogućost sekundarne infekcije (bakterije i/ili gljivice).
Također, postoji i opasnost pojave tzv. kortikosteroidnog dermatitisa na području primjene kojeg je vrlo teško sanirati (praktički ga se ne može potpuno izliječiti, samo dovesti u stanje mirovanja). Vidjela sam nekoliko primjera takvog dermatitisa (OT, ne bi vjerovala što si ljudi mogu sami napraviti :/ ), to su stvarno ozbiljni problemi.
U svakom slučaju, ima logike i vjerujem da ovakvo liječenje može pomoći, ali pedijatar mora procijeniti prednosti i nedostatke. Ja osobno ne bih to ni pokušavala, jer sam i sama imala vrlo neugodno iskustvo s takvim lijekovima.
baš čitam topic i moram reći da se u svemu slažem sa samaritankom.
da se djeci više dopusti da se istražuju vjerojatno bi bilo manje potreba za operacijama.
ja sam bio na obrezivanju sa 18 godina i moram reći da je bezbolno (iako bi mi vjeroajtno bilo lakše da se to napravilo dok sam bio manji) .nakon operacije lakše je održavati higijenu i bla i meni se više sviđa, no, kako je to ipak intervencija na tijelu, nisam siguran da je dobro donositi takve odluke umjesto djeteta (ako se ne radi o drugačije nerješivom medicinskom problemu).
then again, i may be wrong.
Antun tat ti si jedan od rijetkih muskih predstavnika prvo koji dolaze na ovaj forum, a onda koji je na ovu temu dodatno iznio svoje misljenje. Mislim da su muskarci opcenito premalo zainteresirani za ovu temu kod malih djecaka jer bi oni prvi mogli o tom povecanju broja famoznih "fimoznih" malih djecaka mogli nesto vise reci. Recimo kako je to bilo kad su oni bili mali dokle sjecanje dopire. Sve 5 ili bas i nije bilo 5!
Mi mame smo tu malo neupucene, a u prvim smo redovima bojisnice protiv famozne "fimoze".
Eto cijenim da si iznio svoje misljenje i da si prepoznao bitnost "dopustanja istrazivanja" za male bebe.
Moje misljenje je poteklo iz mog iskustva "bezpelenastva", gdje sam imala priliku promatrati mog malog sina.
"Fimoza" je samo jedna vrsta materijaliziranja problema "nedopustanja istrazivanja vlastitog tijela djeteta" tj. vidis rezulat na penisu.
Medutim postavlja mi se odmah pitanje sto je s curicama. One su takoder u oklopima pelena. Kakve one probleme imaju? One se tkoder ne mogu najmanje dvije godine dolje dodirnuti po najnovijim regulama po pitanju" kada su djeca spremna da se odviknu od pelena?". Kod njih se naravno tesko vidi materijalano...
Danas mnogi roditelji znaju da dijete istrazuje svoje genitalije u odredenoj dobi i da se medusobno igraju mame, tate i djeteta il igre doktora. Medutim manje je rasireno da bebe to rade vrlo rano, vec u prvoj polovici prve godine zivota i kako to rade. Nijansa je velika i znacajna.
Jao, nama j sinoć pišo jako natekao (skužila sam kod kupanja) i malo je gnojaste tekućine iscurilo, pa smo odmah išli na hitnu i na kirurgiju, gdje su nam rekli da je to fimoza i da napravimo pretrage koje su potrebne pa da dođemo na operaciju (ne obrezivanje!) čim prikupimo sve nalaze.
Inače, kožica se odmah po rođenju mogla prevući bez problema, no kasnije više nije (valjda nismo dovoljno natezali, šta li), ostala je samo mala rupica. Kad smo pokušali malo jače povući uvijek je popucalo pa smo to rijetko radili.
BTW, pedica nikada nije pišu niti pogledala, samo se bojala da je ne popiša(kao što je i napravio prvi put!!!) i stavljala pelenu. Jako smo ljuti na našu pedicu, a ne možemo je promijeniti!![]()
Ima li neko iskustva bas s tim zahvatom? Kirurg je rekao da se radi pod općom anestezijom, ali da se ne ostaje u bolnici, iasti dan se ide kući.
Zanima me kako dugo bebaču treba da se probudi, da dođe sebi? Moramo ići natašte pa me strah da ne bude jako gladan...
Samo da napomenem da smo mi ovu kremu koistili krace od dva tjedna i kozica se istanjila i prevukla a od kad Noah nema pelena nikad vise problema nismo imali.
Skinuli smo pelene ubrzo nakon kreme sto je vec vise od godinu ili godinu i pol(mozda cak i duze) i sve sam navlaci i razvlaci i jako je ponosan.![]()
![]()
Isti slučaj kao i kod nas, samo što kod nas još nije došlo do upale i nema gnojnog iscjetka.roko006 prvotno napisa
Na Rebru (u Zagrebu) se ostaje još jedan dan nakon operacije u bolnici. Koliko sam ja skužila, to je radi opće anestezije. Možda sam nešto krivo skužila :? ?
I nama su rekli da ide opća anestezija, ali da se ide kući isti dan. Malo mi je to čudno, ali s druge strane sam i sretnija što ne moramo ostajati u bolnici nego idemo svojoj kući.
Malo mi je bed zbog te anestezije, R. ipak ima samo 6 mj... Znam da to nije ništa strašno, ali svejedno...
preokret: danas smo otišli kod urologa po drugo mišljenje i on je rekao da je to sasvim ok (otok je splasnuo i upala je prošla), i da tu ne treba ništa rezati. Juhu! Taj je doktor inače jako cijenjen pa mu u potpunosti vjerujemo.
:D :Droko006 prvotno napisa
Borna je bio na operaciji. Postupak je trajao oko 20 min, uz opću anesteziju. Doktori to zovu medicinska cirkumcizija - odrezali su mu samo dio kožice, tako da je još uvijek ostalo dosta kožice da glavić bude potpuno prekriven. Kada mu otpadnu svi šavovi, moramo nakon kupanja redovito navlačiti kožicu jer mu se još uvijek ne da skroz prevući.
Nakon operacije smo morali još 5 sati ostati u bolnici (radi anestezije), a onda su nas pustili kući. Nisam primjetila da ga je nešto boljelo pri piškenju.
(Danima prije operacije smo ga puštali da se sam igra, pri i nakon kupanja, ali nikakvih pomaka nije bilo. Ja mu više ništa nisam htjela dirati. Naime, dva puta sam ga raskrvarila, i svaki put nakon toga sam bila u strahu da će mu se rana inficirati. Da smo ga ranije i više puštali da se sam igra, možda smo mogli i izbjeći operaciju. Ako ćemo imati još kojeg sina, sigurno ćemo ga više puštati da se sam igra.)
trilian baš sam danas mislila na tebe jer smo jučer bili na U8 sistematski pregled našeg uskoro četvorogodišnjaka (27.12.). Pišonja mu je skroz ok i gđa doktor je skroz zadovoljna.
On ga i dalje nateže prema van za divno čudo, a ne prema sebi.
Pokušaj to i ti pokazati svom dečkiću jer ni nakon operacije nije sve gotovo. Pokušajte biti bez pelena i učiti se biti bez pelena. Puno sreće dalje malom dečkiću. Upućuj ga neka se igra, dok ne krene sam!!!
I Borna ga nateže samo prema van... valjda ako treba.
Pelene za sada ne možemo izbaciti jer odmah nakon Nove godine, Borna mora krenuti u jaslice (siroček moj mali,).
molim vas koje ste imale iskustva s doktorima urolozima za preporuku...
MM oduvijek kaže da mali sigurno ima fimozu i da mu to treba maknuti... međutim pedijatrica konstantno kaze da nije fimoza i da samo prevlacimo nakon kupanja... on ce uskoro 6 godina a kozica se nemice cijela ... e sad nikad nije bilo nikakvih problema ali bi ga odveli kod specijalista samo da nebude neki agresivan....pa molim preporuku ... mozda u Klaicevoj?
Trilian, ne razumijem što misliš s jaslicama? U čemu bi jaslice otežavale luftanje kući bez pelena?
Bojim se da bi se samo dodatno zbunio jer ga očekuje drastična promjena u životu - neće više biti stalno s mamom, biti će okružen sa 10-ak beba, neće moći cicati kad god zaželi... Bojim se da bi sad još i ukidanje pelena samo dodatno zakompliciralo situaciju, pogotovo zato jer će u jaslicama morati biti u pelenama.
lumpar, Domagoj je tek s deset godina mogao prevući kožicu.lumpar prvotno napisa