Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Je li to OK ili baka ima pravo?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Je li to OK ili baka ima pravo?

Drage mame, bok!
    Moj Vito ima 7 mjeseci (i 8 dana), 8,5 kilograma, zdrav je, veseo, cvrst i lijepo izgleda - nije bucko, ali niti mrsavko, i ima ugodan ritam spavanja. Cini mi se da je nekako savrsen! Dakle, sve se cini OK! Ali doslo je vrijeme za dohranu, pa sam se kao i na pocetku trudnoce pocela interesirati sto i kako rade druge mame i nasla pred pitanjem: "Radim li sve kako treba?". Naravno da tu potpomaze i baka, koja stalno ima osjecaj da klope nikad dovoljno.
    Ja sam vegetarijanka i namjeravam Viti pruziti isto zadovoljstvo takve prehrane. Baka se naravno s time ne slaze, ali ne gnjavi previse jer u neposrednoj okolini imamo nekoliko zdravih i zivahnih klinaca vegetarijanaca. Moja dvojba nije u tome, vec u kolicini hrane koju Vito dobiva.
    Naime, jos uvijek dojim jer smatram da je to najbolje, a pedijatrica nam je predlozila da pocnemo sa dohranom vec nakon 5-tog mjeseca. Sto smo i napravili. Prije toga sam mu pocela davati malo caja ili sokic.
    Sada imamo ritam: JUTRO - cika, sokic, spavanje; PODNE - cika, povrtna kasica (krumpir, mrkva, karfiol, brokula, koraba, pasternjak, riza, maslinovo ulje - najcesce je u kombinaciji 3 ili 4 namirnice, u kolicini od oko 350 ml), sokic, spavanje; POSLIJEPODNE - cika, vocna kasica (banana, jabuka, kruska, keksic, u kolicini od oko 150 ml), sokic, kupanje, cika, spavanje; NOC - jedno do dva kratka budjenja uz ciku.
    Bakina glavna primjedba je da nema dovoljno mlijecnih obroka (ona jedva ceka napraviti mu rizicu na mlijeku), dok ja smatram da mu je glavni, dovoljan i najzdraviji mlijecni obrok - cika. Jos mi stvara nedoumicu nacin prehrane mnogih mama koje pisu u forumu, a koje u jelovnicima imaju dosta adaptiranog mlijeka, pa im je i raspon kasica veci, a i cini mi se da njihovi klinci imaju vise obroka i da su malo tezi.
    Zanima me vase misljenje da li bih trebala ubaciti jos jedan obrok odnosno da li bih trebala krenuti u kombinacije sa adaptiranim mlijekom?
    Puno vam hvala.

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ako misliš da mu nije dosta ova dva obroka, ubaci još jedan.
    adaptirano ti ne treba, a mliječi obrok već dobiva 4-5 puta dnevno.
    mi smo sa 7 i pol polako uvodili treći obrok ((kršitelj koda) reisflocke na vodi), a sokiće još nismo probali i uopće nam ne nedostaju.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

imaš pod "dohranom" jako puno takvih tema, pa si prošvrljaj malo

ja mu, osobno, ne bi dodavala adaptirano, al bi mu izbacila sokiće i dodala još jedan obrok, možda navečer
    a to što ti se čini da su drugi klinci malo teži; moj bojan ima 18 mj. i jedva 10 kila; mislim da stvarno nemaš razloga za brigu

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Možda će nekom biti čudno, ali ja sam se na početku dohrane izdojila i u tom mlijeku napravila kašicu za večeru (npr. frutolino). Tako je ipak dobio malo jaču hranu, ali na mom mlijeku a ne adaptiranom ili kravljem.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj Sanjica prvotno napisa
    Možda će nekom biti čudno, ali ja sam se na početku dohrane izdojila i u tom mlijeku napravila kašicu za večeru (npr. frutolino). Tako je ipak dobio malo jaču hranu, ali na mom mlijeku a ne adaptiranom ili kravljem.
    nije niš čudno, super !

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sanjica prvotno napisa

Nije čudno, tak sam radila i ja (samo što baš i nisam koristila lina prije godinu i nešto), ali s obzirom da moje dijete baš i nije tada bio neki jelac, a meni je dugo trebalo da izdojim deci mlijeka i na kraju bi on od toga jedva pojeo žlicu-dvije, skužila sam da ne vrijedi truda - napravila sam žitarice na vodi, eventualno dodala voća, a mlijeko je dobio iz oriđiđi ambalaže

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sanjica, to uopće nije čudno, nego čak i preporučljivo.

jedino se nadam da nisi kuhala/ zagrijavala svoje mlijeko, jer tako gubi svoju vrijednost.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj andrea prvotno napisa
    imasˇ pod "dohranom" jako puno takvih tema, pa si prosˇvrljaj malo

ja mu, osobno, ne bi dodavala adaptirano, al bi mu izbacila sokic´e i dodala josˇ jedan obrok, mozˇda navecˇer
    a to sˇto ti se cˇini da su drugi klinci malo tezˇi; moj bojan ima 18 mj. i jedva 10 kila; mislim da stvarno nemasˇ razloga za brigu

Zasto da mu izbacim sokice? U jutro nakon sisanja uvijek mu dajem sok kojeg "zdusno" popije, gotovo cijelu bocicu (100 ml) - pa mi se cinilo da mu je to potreba i da je to OK. Ima li nekih stvari koje bih trebala znati o sokovima?

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja bojanu još uvijek ne dajem sokiće (ni čajeve), najviše zbog šećera, utjecaja istog na zubiće, a mislim da je najvažnije da pije vodu; sokiće će uvijek htjeti, a ima vremena na pretek za njih...
    ja sam mislila da ću mu dati sokove kad prijeđe bar godinu dana, al sam potpuno zaboravila na njih
    puni su šećera i kajjaznamčegasvene, a od vitamina ni V, tako da mi je besmisleno trpati ga s tim
    i zapravo, uvijek sam se grozila da će se naviknuti na sokove, pa neće htjeti vodu, kao što to obično i biva; znaju oni šta im je finije

ali, glavni je razlog što su tako zubići od najranije dobi bombardirani sa šećerom.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

knapa, sokići su stvarno apsolutno nepotrebni.
    ako mu već daješ dodatnu tekućinu pored svog mlijeka, onda to treba biti voda. nikakvi sokići, nikakvi čajevi.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Uf, fala vam! Totalno sam zaboravila na taj secer. Cak se i ja borim s time i cesto razmisljam da ne popijem sok zbog secera, pa se odlucim za vodu, ali onda ipak uzmem Janu od jagode... jer mi okus same vode nikada nije bio bas neka fora, a u toj Jani opet secera ko u prici. ... Hm, samo kako ce sad prihvatiti taj "bezukusni" okus vode, to cemo vidjeti!

blondie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Pa ja nisam baš sasvim sigurna u sve to. Dobro, Vito ti je još jako mali. Kad je Luna imala 7 mjeseci, ja nisam dala prismrdit sokićima i čajevima. I ja sam dohranu davala obrnutim redoslijedom: znači voće u podne, a povrće poslijepodne. Kažu naime, da je sirovo uvijek teže probavljivo nego kuhano. A voće je pretežno ipak sirovo, a povrće kuhano.
    Što se tiče sokova, ja Luni sada dajem sokove. To da nemaju vitamina, to nije istina, naime, ja Luni dajem samo onaj **** Baby C sok i on sigurno, sigurno ima vitamina. A što se tiče šećera, pa nije u šećeru sve štetno. Naravno da za zube jest, ali ima stvari za koje nije. U umjerenim količinama...

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj blondie prvotno napisa
    ja Luni dajem samo onaj **** Baby C sok i on sigurno, sigurno ima vitamina.
    kako možeš biti tako sigurna; zato što je **** napisao na etiketu ?
    uostalom, mislim da je upravo C vitamin najnepostojaniji, odnosno nakon vrlo kratkog vremena na svjetlosti i kisiku- nestaje.
    ako je sok čak i pakiran u tamnu ambalažu, možeš si misliti da su ga u tvornici držali u tamnoj komori, samo da bi ga sačuvali

ako već mora piti sok, ja bi radije iscijedila svježu naranču

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bi htjela reci nesto vezano uz vegetarijanstvo.

Covjek je po prirodi mesozder.
    Tvoj je osobni izbor, kada si bila dovoljna stara da to mozes izabrati, bio da budes vegetarijanac.
    Ja mislim da bi i svom djetetu trebala ostaviti mogucnost izbora.

Mogla bi sad svoje misljenje obrazlagat prehranom u vrticima, skoli isli, al mi se ne da... Vjerujem da si skuzila kaj sam htjela reci.

lidac2004

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    Ja bi htjela reci nesto vezano uz vegetarijanstvo.

Tvoj je osobni izbor, kada si bila dovoljna stara da to mozes izabrati, bio da budes vegetarijanac.
    Ja mislim da bi i svom djetetu trebala ostaviti mogucnost izbora.

Mogla bi sad svoje misljenje obrazlagat prehranom u vrticima, skoli isli, al mi se ne da... Vjerujem da si skuzila kaj sam htjela reci.
    tocno moje misljenje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mukica, odakle si izvukla ovaj argument?
    mislim da nema potrebe na forumu raspravljati o tome, ima dovoljno rasprava i medju strucnjacima o nacinima prehrane, koga zanima, informacije o tome su lako dostupne.
    ja cu samo reci da se na cijelom zapadu vegetarijanska ishrana za dojencad, djecu, dojilje i trudnice smatra najnormalnijom i ne postoji niti jedan izvor koji bi to opovrgnuo. naravno treba se paziti na dovoljan unos zeljeza, b vitamina itd. ali sigurna sam da se knapa vec o tome informirala.
    mukica ako imas suprotne informacije, molim te podijeli ih s nama.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nisam tocno shvatila sto si htjela reci ovom recenicom.?..ali ako sam dobro shvatila ovo i nije bas neki argument, postoje cak i kod nas vrtici koji imaju i vegetarijanski jelovnik. a druge strane na vrtickim jelovnicima su barem jednom tjedno hrenovke, pa to ne znaci da su hrenovke zdrave...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih se osvrnila na izjavu da je covjek po prirodi mesojed.
    naime, to je netocno, po obliku svog probavnog sustava covjek je jako daleko od mesojeda.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja bih se osvrnula na ovu bitnu i točnu rečenicu...
    "Ja mislim da bi i svom djetetu trebala ostaviti mogucnost izbora."

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Sigurna sam da mu Knapa nece zalupit vrata svog srca ako jednom maleni proba meso i odluci biti mesozder. I to je postovanje izbora, A do tad treba postupati po vlastitom uvjerenju.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uopće je smiješno pričati o tome da mala beba može birati-jer ne može!
    Ti kao roditelj biraš za nju, ono što ti misliš da je dobro-bilo to vegetarijanstvo, mesožderstvo, veganstvo, ...stvo.
    Jer isto tako vegetariojanci mogu tvrditi da roditelji mesožderi ne daju svojoj djeci pravo izbora na vegetarijanstvo...i tako u krug.

Tek kad naraste da bude moglo samostalno odlučivat, onda će moći biti i riječi o djetetovoj slobodi izbora.

Knapa, pogledaj malo i ovaj topic
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...hlight=dijanam
    , a ako želiš mogu ti mailom (podaci na pp) poslati izvrsnu brošuru o dohrani Zajednice "Izvor".

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    Sigurna sam da mu Knapa nece zalupit vrata svog srca ako jednom maleni proba meso i odluci biti mesozder. I to je postovanje izbora, A do tad treba postupati po vlastitom uvjerenju.
    Potpisujem. Iako je kod mene obratno: ja sam 15 godina vegetarijanka, meso mi ne pada na pamet, ali ću 1-2 puta tjedno AA davati (i već dajem) kvalitetne proteine životinjskog porijekla koje će mu ipak pripremiti tata . I potpuno mi je svejedno hoće li jesti meso ili ne kad odraste, bitnije mi je da je meso koje jede zdravo, da je ostatak prehrane balansiran i da je on zdrav.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne bih se želila mješati, ali samo jedan ispravak:

Čovjek je SVEŽDER....

No, također moram reći da podržavam odluku mommy_plesačice, jer je jako bitno djetetov organizam "upoznati" sa više-manje svim vrstama hranjivih tvari zbog razvoja potrebnih enzima (ja to laički, ono što sam čitala - čula).

Dijete će ovako i onako "profilitrirati" svoju prehranu....Na kraju, isto mislim da mu je potrebno ostaviti dobru podlogu da sam odluči kasnije o vrsti prehrane...

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

o.k. sorry
    mama junaita je bas fino napisala ono sto je u biti vazno
    nemam nikakve cvrste argumente i molim kanpu i ostatak drustvanca da zanemare moj post, stvarno je nebulozan

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Nisam slutila da ce ova tema pokrenuti pricu o vegetarijanstvu - da ili ne (naravno kod nase djece). Drago mi je da ljudi pricaju o tome i da se ruse neke predrasude i nauceni protuargumenti.

Naime, protuargument "ljudi su mesojedi", je kriva. Oni su svejedi. Njihov je probavni sustav mnogo dulji nego u mesojeda, ali ipak kraci od biljojeda. Zato je nama, ljudima, poznata cinjenica da nam je mnogo teze probavljati meso, nego namirnice biljnog porijekla. Zato se bebama takodjer ne preporuca mesna prehrana, nego ih se na meso navikava - polagano.

Protuargument da "ono sto biraju razne ustanove ili vecina je najbolji izbor", je takodjer kriv. Jer, kao sto je vec netko rekao (sory nisam zapamtila tko), postoje vrtici sa vegetarijskim meniem, a i oni "drustveni" prihvacaju molbu roditelja da klinac ne jede mesne obroke, pa se njima da zamjenski (i to cak u manje razvijenim mjestima, jer i tamo ima npr. djece alergicara, koji ne smiju jesti meso). Ali moramo uzeti u obzir da raspravu o tome imamo mi - u nasem drustvu, a zaboravljamo da postoje mnoga drustva koja odlikuje vegetarijanska prehrana, kao sto je (najbanalniji primjer) Indija.

Pitanje izbora, je kao sto je takodjer vec receno, prica koja se moze okretati kako kome pase. Dakle i nije neki protuargument. Stvar je naprosto u tome da JA odabirem ono sto smatram da je najbolje za mene, pa tako i za moje djete, sve dok on ne izrazi zelju za necim drugim - a onda opet ovisi hocu li moci prihvatiti tu zelju ili ne. Recimo, moja mama je mene odhranila na suncokretovom ulju, a ja sada upotrebljavam i sezamovo i maslinovo (u gotovo svemu) i bucino itd. - a moja mama bez obzira koliko ja govorila o maslinovom kao najzdravijem, ona i dalje koristi suncokretovo. I dalje mi je njezina klopa super, ali ako hocu pojesti finu salatu s mocarelom i rajcicom, morat cu si ju napraviti sama jer je njoj to totalno komplicirano (em mocarela, em maslinovo, a zena iz Slavonije) i ja joj to ne zamjeram. Ne ocekujem da ona promjeni svoje navike, niti joj zelim nametati svoje stavove. Koliko ona moze razumjeti i primjeniti u svom zivotu od onog sto joj ja od srca zelim dati, upravo joj toliko i treba. Sve sto covjek namece na silu, stvara otpor! Mozda ce meni Vito jednog dana ukazivati na pozitivne strane makrobioticke ili mesne prehrane, a ja cu ih moci prihvatiti ili necu moci... svejedno, to ne bi trebalo predstavljati predmet medjusobnog osudjivanja.

I sada da ne duljim previse, a iskreno smatram da bi bilo dobro da se otvori nova tema... na tu temu (!?), voljela bih da se ljudi malo opuste, da prihvacaju informacije bez predrasuda, da razmisljaju srcem, da sagledavaju posljedice tudjih i vlastitih postupaka ali da ne osudjuju, i da na kraju budu svjesni da ne moraju svi razmisljati isto, a da su pritom sve te razlicitosti "pravilne".

Svakoj savjesnoj majci najbitniji je razvoj njezinog djeteta. Taj se razvoj ne ocituje u tome STO ce jesti, vec se ocituje u tome da djete NAPREDUJE. Onog trena kad se kod Vite iz bilo kojeg razloga pokaze potreba iskljucivo za mesom i da se ono ne moze ni sa cime zamjeniti, ja sam spremna i svojim rukama ubiti zivotinju da bih mu osigurala meso (ovo je malo hard, ali ne znam kako drukcije slikovito reci da mu zelim samo dobro i da mu nista ne zelim uskratiti).

...Uf, napisala bih sad toliko toga da "boli glava"! Sta mislite, da otvorim tu temu ili ne? Jer razmisljam o jos necemu. Naime, voljela bih da Vito odrasta kao klinac koji ne odskace od okoline na nacin da ga gledaju kao cudaka jer ne jede meso, ili da mu drugi pricaju kako mu mama nesto uskracuje i sl. Jer te osude stvaramo mi, odrasli i namecemo ih nasoj djeci. Voljela bih da se sto vise ljudi upozna sa vegetarijstvom kao jos jednim od dobrih i pravilnih nacina prehrane.

Svima savjesnim mamama, i mesojedicama i biljojedicama, brdo klorofilnih pusa!

Annar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Svaka cast na postu Knapa, ja nikada nisam uspjela suvislo izraziti svoje vegetarijanske stavove, pa si ti to, eto, ucinila i za mene I ja sam dugo vegetarijanka i ne dajem svom djetetu meso, a sta ce i kako ce ona kasnije odluciti to je samo na njoj. Mislim da je najbitnije postaviti temelje zdrave prehrane, a ja oko toga imam problema u siroj mi familji. Naime, Nusa jede vecinom integralne zitrarice, tu i tamo "bijelu" tjesteninu, pa onda familijom kruze komentari kao: Zamisli, ona djetetu daje heljdu!! Ili zob, ili proso ili sta vec...I cudom se cude kaj to jede, a ne kekse, mlijeko, cokoladu, instant pahuljice (pa zakaj joj nebi dala, nebu joj nis, moj je mali jeo itd...) To me sada vec prilicno opterecuje jer sto je starija moram se vise boriti nebi li joj uvalili neku "poslasticu". Najgore je sto me proglasavaju cudakinjom i ispada kao da uskracujem svome djetetu nesto jako dobro i zdravo i to svi osim mene, jadne, znaju! Znam da ti jos nisi u toj fazi, vi ste tek krenuli s dohranom, ali ako su ti ikada prigovarali zbog tvog nacina prehrane - pripremi se, sada ce biti puno gore

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Nije me strah onoga sto me ceka. Jer je pola (i vise od pola) posla napravio moj pokojni "muz" (nismo se ozenili) - osmogodisnji vegetarijanac i profesionalni sportas (to kazem zato jer fizicki napori u sportu i vegetarijanstvo kak'ti ne idu skupa), otac Vite, i jos dvoje deckica iz prijasnjeg braka (7 i 4 godina) s kojima smo zajedno zivjeli. Klinci su zadovoljni vegetarijanci, koji i kada im se nudi meso - odbijaju. Cak im je slastan jastog kojeg je jeo za istim stolom njihov stariji bratic (inace im po mnogim nestaslucima totalni idol), onako sa kljestima, lijepih boja, totalno primamljiv - bio interesantan samo po izgledu... nisu ga htjeli probati, vec su papali svoje puzice sa crvenim safticem sa istom slascu kao i njihov bratic. A upravo ih je tata - idol nad idolima i "zakleti" vegetarijanac - pitao zele li probati!

Nezgodno je kad obitelj nema razumijevanja, ali kada ih okruze primjeri koji im pokazu da se i tako moze - onda malo "omeksaju". Najbitnije je da si ti sigurna u sebe i svoje postupke, i ono sto je najvaznije da mala napreduje, da je zdrava i zadovoljna.

Problem je u prehrambenim navikama svih nas. Onaj ko se odluci promjeniti ih, ako je savjestan, itekako ce se tome posvetiti, a ponesto i zrtvovati (uglavnom se radi o okusu, a manje o hranjivim tvarima). To mnogi nisu spremni. Ja nisam toliko jaka da se odreknem u potpunosti cokolade, ostalih stetnih slatkisa, ne-integralnih namirnica, brze zaledjene hrane, pahuljica, mlijeka ili mlijecnih proizvoda, jaja i sl., ali izuzetno postujem sve koji to uspiju. Ipak, u mojoj ce se kuhinji naci heljda, zob, jecam i ostalo, i sa zadovoljstvom primjenjujem te namirnice u svom jelovniku. Zapravo je kontradiktorno kada ljudi koji niti 10-tak osnovnih namirnica kao osnovu svoje speceraj-kupnje, osudjuju one koji ih imaju vise i nedvojbeno su te zdravije.

Ali kao sto sam rekla ne treba nikoga osudjivati, pa tako niti mi njih. Na zalost na nasim se ledjima lome predrasude nasih obitelji. Na nama je da izdrzimo i evo ti savjet: koliko oni "pile" tebi, jos i vise ti "pili" njih o njihovoj stetnoj prehrani (ali ne preagresivno). Uputi ih na sve stetnosti njihove prehrane, ali argumentima. Gurni im clanke, ukazi na emisije koje govore o tome, reci ko su poznati vegetarijanci, pokazi im primjere koje ce razumjeti, kojima ce vise vjerovati. Vidjet ces da ce se stvari promjeniti. Mozda ne sasvim, ali dovoljno da te to ne opterecuje.

Pokusaj "isfurat" svoj "film". Vazno da u tome uzivas, i ti tvoja mala.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Nije me strah onoga sto me ceka. Jer je pola (i vise od pola) posla napravio moj pokojni "muz" (nismo se ozenili) - osmogodisnji vegetarijanac i profesionalni sportas (to kazem zato jer fizicki napori u sportu i vegetarijanstvo kak'ti ne idu skupa), otac Vite, i jos dvoje deckica iz prijasnjeg braka (7 i 4 godina) s kojima smo zajedno zivjeli. Klinci su zadovoljni vegetarijanci, koji i kada im se nudi meso - odbijaju. Cak im je slastan jastog kojeg je jeo za istim stolom njihov stariji bratic (inace im po mnogim nestaslucima totalni idol), onako sa kljestima, lijepih boja, totalno primamljiv - bio interesantan samo po izgledu... nisu ga htjeli probati, vec su papali svoje puzice sa crvenim safticem sa istom slascu kao i njihov bratic. A upravo ih je tata - idol nad idolima i "zakleti" vegetarijanac - pitao zele li probati!

Nezgodno je kad obitelj nema razumijevanja, ali kada ih okruze primjeri koji im pokazu da se i tako moze - onda malo "omeksaju". Najbitnije je da si ti sigurna u sebe i svoje postupke, i ono sto je najvaznije da mala napreduje, da je zdrava i zadovoljna.

Problem je u prehrambenim navikama svih nas. Onaj ko se odluci promjeniti ih, ako je savjestan, itekako ce se tome posvetiti, a ponesto i zrtvovati (uglavnom se radi o okusu, a manje o hranjivim tvarima). To mnogi nisu spremni. Ja nisam toliko jaka da se odreknem u potpunosti cokolade, ostalih stetnih slatkisa, ne-integralnih namirnica, brze zaledjene hrane, pahuljica, mlijeka ili mlijecnih proizvoda, jaja i sl., ali izuzetno postujem sve koji to uspiju. Ipak, u mojoj ce se kuhinji naci heljda, zob, jecam i ostalo, i sa zadovoljstvom primjenjujem te namirnice u svom jelovniku. Zapravo je kontradiktorno kada ljudi koji niti 10-tak osnovnih namirnica kao osnovu svoje speceraj-kupnje, osudjuju one koji ih imaju vise i nedvojbeno su te zdravije.

Ali kao sto sam rekla ne treba nikoga osudjivati, pa tako niti mi njih. Na zalost na nasim se ledjima lome predrasude nasih obitelji. Na nama je da izdrzimo i evo ti savjet: koliko oni "pile" tebi, jos i vise ti "pili" njih o njihovoj stetnoj prehrani (ali ne preagresivno). Uputi ih na sve stetnosti njihove prehrane, ali argumentima. Gurni im clanke, ukazi na emisije koje govore o tome, reci ko su poznati vegetarijanci, pokazi im primjere koje ce razumjeti, kojima ce vise vjerovati. Vidjet ces da ce se stvari promjeniti. Mozda ne sasvim, ali dovoljno da te to ne opterecuje.

Pokusaj "isfurat" svoj "film". Vazno da u tome uzivas, i ti tvoja mala.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

krasan post knapa
    a sto se tice kravljeg mlijeka evo jedan zgodan link
    "101 Reasons Not to Feed Dairy Products (or Milk Formula) to Your Children"
    http://www.vegfamily.com/babies-and-...01-reasons.htm

Annar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Krasno je kad covjek naidje na istomisljenike :D
    Ja "obradjujem" mamu vec dosta dugo, ali to kod nje bas ne prolazi, vjerovatno zato sto ne zivimo zajedno pa ne mogu imati nikakav utjecaj na njenu prehranu. I nosenje bundi (to je za neki drugi topic...)
    U zadnje mi se vrijeme tj. otkad sam rodila neda vise sukobljavati oko zivotnih stavova, pa se povlacim kad krenu rasprave. No, cini mi se da necu jos dugo jer cim pocnem raditi morat cu se "aktivirati".
    Ne znam cure kako vi, ali ja imam osjecaj da sam u ovih godinu dana zivjela u nekom vakuumu, u nekoj paralelnoj stvarnosti okrenuta samo svojoj bebi...I jako mi je pasalo! Steta sto ne moze potrajati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Je li to OK ili baka ima pravo?

Citiraj Knapa prvotno napisa
    Drage mame, bok!
    Moj Vito ima 7 mjeseci (i 8 dana), 8,5 kilograma, zdrav je, veseo, cvrst i lijepo izgleda - nije bucko, ali niti mrsavko, i ima ugodan ritam spavanja. Cini mi se da je nekako savrsen! Dakle, sve se cini OK! Ali doslo je vrijeme za dohranu, pa sam se kao i na pocetku trudnoce pocela interesirati sto i kako rade druge mame i nasla pred pitanjem: "Radim li sve kako treba?". Naravno da tu potpomaze i baka, koja stalno ima osjecaj da klope nikad dovoljno.
    Ja sam vegetarijanka i namjeravam Viti pruziti isto zadovoljstvo takve prehrane. Baka se naravno s time ne slaze, ali ne gnjavi previse jer u neposrednoj okolini imamo nekoliko zdravih i zivahnih klinaca vegetarijanaca. Moja dvojba nije u tome, vec u kolicini hrane koju Vito dobiva.
    Naime, jos uvijek dojim jer smatram da je to najbolje, a pedijatrica nam je predlozila da pocnemo sa dohranom vec nakon 5-tog mjeseca. Sto smo i napravili. Prije toga sam mu pocela davati malo caja ili sokic.
    Sada imamo ritam: JUTRO - cika, sokic, spavanje; PODNE - cika, povrtna kasica (krumpir, mrkva, karfiol, brokula, koraba, pasternjak, riza, maslinovo ulje - najcesce je u kombinaciji 3 ili 4 namirnice, u kolicini od oko 350 ml), sokic, spavanje; POSLIJEPODNE - cika, vocna kasica (banana, jabuka, kruska, keksic, u kolicini od oko 150 ml), sokic, kupanje, cika, spavanje; NOC - jedno do dva kratka budjenja uz ciku.
    Bakina glavna primjedba je da nema dovoljno mlijecnih obroka (ona jedva ceka napraviti mu rizicu na mlijeku), dok ja smatram da mu je glavni, dovoljan i najzdraviji mlijecni obrok - cika. Jos mi stvara nedoumicu nacin prehrane mnogih mama koje pisu u forumu, a koje u jelovnicima imaju dosta adaptiranog mlijeka, pa im je i raspon kasica veci, a i cini mi se da njihovi klinci imaju vise obroka i da su malo tezi.
    Zanima me vase misljenje da li bih trebala ubaciti jos jedan obrok odnosno da li bih trebala krenuti u kombinacije sa adaptiranim mlijekom?
    Puno vam hvala.
    Draga mama, nadam se da mi neces zamjeriti na komentaru koji je više nego dobronamjeran.

Napisala si (citiram):
    Ja sam vegetarijanka i namjeravam Viti pruziti isto zadovoljstvo takve prehrane.

Pitanje:

Da li tvoj mali Vito ima pravo izbora?
    Da li je On odlučio biti vegetarijanac?
    Ti si odlučila umjesto njega, zar ne?

Ja podržavam vegetarijanstvo jer sam i ja kratko vrijeme to bio, no...kako su nam djeca ipak najvažnija dopustimo im da SAMI BIRAJU (kada dodje vrijeme za to).

Sve najbolje tebi i tvojem mališanu

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koji god bio izbor prehrane, načina života, svjetonazora djeteta, uvijek je to izbor roditelja, jer djeca po defaultu ovise o roditeljima.

nijedna mala beba nije odlučila hoiće li biti vegetarijanac, svejed, whatever, osobito ne na osnovu toga što je za nju zdravije.
    može evntualno protestirati na neku klopu koja joj se ne sviđa, ili s guštom mljackati na nešto što joj je fino.
    no tek kad odrastu možemo pričati o pravu na izbor.
    do tada biramo mi, onako kako mislimo da je najbolje.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Pa kako to baka konta? Tvoje mlijeko JESTE mlijecni obrok...

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

zašto ne sokić ponudit homemade? ja sam dobila na poklon sokovnik, pa bi radila recimo sokić od jabuke, malo razvodnjen i eto

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •