Drage mame, bok!
Moj Vito ima 7 mjeseci (i 8 dana), 8,5 kilograma, zdrav je, veseo, cvrst i lijepo izgleda - nije bucko, ali niti mrsavko, i ima ugodan ritam spavanja. Cini mi se da je nekako savrsen!Dakle, sve se cini OK! Ali doslo je vrijeme za dohranu, pa sam se kao i na pocetku trudnoce pocela interesirati sto i kako rade druge mame i nasla pred pitanjem: "Radim li sve kako treba?". Naravno da tu potpomaze i baka, koja stalno ima osjecaj da klope nikad dovoljno.
Ja sam vegetarijanka i namjeravam Viti pruziti isto zadovoljstvo takve prehrane. Baka se naravno s time ne slaze, ali ne gnjavi previse jer u neposrednoj okolini imamo nekoliko zdravih i zivahnih klinaca vegetarijanaca. Moja dvojba nije u tome, vec u kolicini hrane koju Vito dobiva.
Naime, jos uvijek dojim jer smatram da je to najbolje, a pedijatrica nam je predlozila da pocnemo sa dohranom vec nakon 5-tog mjeseca. Sto smo i napravili. Prije toga sam mu pocela davati malo caja ili sokic.
Sada imamo ritam: JUTRO - cika, sokic, spavanje; PODNE - cika, povrtna kasica (krumpir, mrkva, karfiol, brokula, koraba, pasternjak, riza, maslinovo ulje - najcesce je u kombinaciji 3 ili 4 namirnice, u kolicini od oko 350 ml), sokic, spavanje; POSLIJEPODNE - cika, vocna kasica (banana, jabuka, kruska, keksic, u kolicini od oko 150 ml), sokic, kupanje, cika, spavanje; NOC - jedno do dva kratka budjenja uz ciku.
Bakina glavna primjedba je da nema dovoljno mlijecnih obroka (ona jedva ceka napraviti mu rizicu na mlijeku), dok ja smatram da mu je glavni, dovoljan i najzdraviji mlijecni obrok - cika. Jos mi stvara nedoumicu nacin prehrane mnogih mama koje pisu u forumu, a koje u jelovnicima imaju dosta adaptiranog mlijeka, pa im je i raspon kasica veci, a i cini mi se da njihovi klinci imaju vise obroka i da su malo tezi.
Zanima me vase misljenje da li bih trebala ubaciti jos jedan obrok odnosno da li bih trebala krenuti u kombinacije sa adaptiranim mlijekom?
Puno vam hvala.