-
Prednji UVEITIS kod djece (upala šarenice)
Ima li netko iskustva s ovom pokorom koja brzo izaziva posljedice na oku ako se ne liječi?
Otkriva se "biomikroskopijom" oka (procjepnom svjetiljkom tzv. špalt lampom) kod oftalmologa. Obično nema vidljivih simptoma dok nije kasno (crvenilo, suzenje, trljanje..) iako ih može biti.
Lječi se kortiko kapima (čija dugotrajna primjena može dovesti do katarakte, glaukoma.."Maxidex"), midrijaticima (za širenje zjenice da se sprječe sinehije tj. priraslice, "atropin" ili "mydrijacyl") i antiupalnim kapima (voltaren, "naclof") kroz duži period, a teži slučajevi i sistemskom terapijom (pogotovo ako je autoimuni odgovor u pitanju).
Lječenje bi svakako trebao voditi UVEA specijalist (meni je poznato da su to dr. Vukojević na Rebru, dr. Karaman u KBC Split, Dr. Stanojević u BG).
Uzrok je u 50% slučajeva nepoznat (bakterije, virusi, sistemske bolesti..).
Ova pošast vrlo često prati upalu zglobova (ne mora biti u isto vrijeme kad i upala zgloba).
Ako je dijete ANA (antinuklearna antitijela) pozitivno vjerojatnost uveitisa raste na 80%, a ako je nagativno (kao mi) uveitis se vjer. neće dogoditi (nama ipak je).
Eto, ako netko slučajno naleti...
-
kate jesu vam ga slucajno otkrili prilikom pregleda ? gdje se lijecite ?
-
Lječimo se sada kod dr. Vukojevića na Rebru, a otkrila ga je dr. Striber (ona je više strabolog), bio nam je svakako red uskoro za redovnu 3 mjesečnu kontrolu kod nje. Mala mi se počela žaliti na kratko "bljeskanje" ujutro na desnom oku, ali to je zbog nastalih posljedica (sinehija) jer je upala trajala mjesecima od ljeta, a nismo znali. Iako su nam svi govorili da je dovoljno kontrolirati svakih 6 mjeseci...ni 3 mjeseca nažalost nije bilo dovoljno. Sve smo znali i opet smo zakazali.
Dr. Vukojević kaže da je ona još dobra, da mu u pravilu djeca dolaze totalno zapuštena i prekasno, s kataraktom iliti mrenom!!!! I takvih viđa 20 dnevno.
Dijete mora potpuno mirovati na pregledu, da lječnik ne bi previdio upalne stanice.
On ima ambulantu samo petkom na Rebru.. čeka se u prosjeku 3-4 sata na pregled (među odraslima u nekom hodniku) jer male bebe imaju prednost.
Krvna slika je bila sva redu (se, crp, leukociti... samo ASO na streptokok van granica tj.202, a brisevi čisti)
Kako je Lucian?
PS Kupala se u bazenima, jarunu...ima "otvoren" zub četvorku.. jedno dijete joj je bacilo pijesak u oči...
-
cuj, opet se zali na bolove , promijenili su lijecnika i isli k dr. lani, koja je rekla da je sve super, skinula ga s lijeka, i negirala dg. od dr. h. ortopedi isto kazu sve 5. i bilo je sve bez vidljivih promjena, i sada nema oteklina vidljivih no unazad par mjeseci se budi iz sna s bolovima u istom zglobu koljena iste noge. i sad su 6.12. naruceni ponovo na pregled , a i krv su ponavljali, cekaju jos sve nalaze.tada prije godinu ili dvije, ne sjecam se tocno dr.h je htio punktirat koljeno jer da je lose jako, no dr l. je tada rekla da nema traga nicemu i skinula ga sa svega. i sada ti znaj. dva vrhunska strucnjaka imaju totalno oprecne dg.
-
Prošli smo mi slično negiranje, ali ortopedi nisu releventni za ovu priču, niti malo.
Nadam se da je dr. Lana to zaključila po UZV, a ne "na oko" i da su redovito cijelo vrijeme išli na očne kontrole.
Dr.H je bez premca, non-stop se educira, prati najnovije vijesti, ima ogromno iskustvo i hrabar je.
Nas je nakon nekog vremena od punkcije koljena "otpustio" trajno. Agresivan je s lječenjem u startu, mjenja lijek ako ne djeluje, ali zna šta radi, itekako. I ne drži dijete pod ljekovima godinama "za svaki slučaj", već optimalno.
Ali razumijem sve i mi smo išli i kod lane i na sve strane.
-
na zalost nisu isli nigdje a lana je zakljucila bez uzv.
-
Učini sve kao pravi prijatelj njenog djeteta da je natjeraš na OČNE kontrole.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma