Stranica 2 od 7 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 340

Tema: "Obilježeni" cijeli život???

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

napisah naprijed - od nikoga ne krijem i u miru sam - pred bogom i pred ljudima
    ponosno stojim iza toga i učim nju da tako razmišlja
    ne smatram da ima etiketu išta veću ili težu ili ružniju nego što joj netko može staviti zbog bilo čega drugog...

ali da prvo odgovorim na tvoj argument...moja poznanica kad je radila jedno istraživanje o djeci - potpuno nevezano za ivf...tema je bila potpuno druga - i moje dijete joj je trebalo biti u kontrolnoj kupini...došla jei tražila potpis nas roditelja...uz dokument koji smo potpisali u kojem se ona obvezuje da sve ostaje potpuno tajno
    dakle toliko ako je u pitanju znanstveno praćenje i istraživanje...

a mislim da ti ifigenija mješaš kruške i jabuke (da budem pristojna i ne spominjem predrasude više od ove jedne zagrade) jer sve što navodiš može biti povezano s kasnijim zdravstvenim problemima, dok ivf, odnosno činjenica da li su jajna stanica ili spermij spojeni u petrijevoj zdjelici ili u jajovodu - a dalje je zametak potpuno identično implantiran u tijelo majke (maternicu) nema (niti može imati) ikakve važnosti za dalje zdravlje djeteta te je spominjanje toga krajne irelevantno i za nekoga možda uvredljivo ...a može dovesti do toga da ljudi zlonamjerno, uvjetovano predrasudama ili ne (pa čak i stručne osobe, ali nedovoljno 'potkovane' u tom području) pripisuju neosnovano neke poremećaje, probleme, faze u ponašanju koje se inače mogu javiti kod sve djece, u - upravo ivf-u...kao što je možebitno slučaj iz uvodnog posta (ako ga uzmemo zdravo za gotovo)...a ponavljam osobito je neprofesionalno o tome raspravljati na hodniku (kad već imamo tu situaciju spomenutu u prvom postu)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Najdraži mi je argument - ako te to muči, to znači da ti imaš problem s tim :/. Mislim da se jednostavno nećemo razumjeti, jer... nemoguće sad objašnjavat sve te tehnikalije i apsolutnu sigurnost da su IVF djeca najnormalnija, a ne treba dodatnog proučavanja koje ne donosi nikakav value added. A stručnjaci... svakakvih ima. Evo one koja je rekla da nedojena djeca imaju predispoziciju za postat kriminalci, pa je Rodina ekipa morala radit undo toga. A žena je visokoobrazovana itd. Tako da - nije sve benigno, pa kako mame posvojene djece kao lavice štite svoju, tako i mame IVF-ovke štite svoju djecu od usputnih kvalifikacija i mislim da je to čisto OK i ne znači da postoji neki problem oko toga.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.11.2010. at 13:51

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nemam ništa protiv da medicinski djelatnici propituju i u kartone zapisuju štogod žele pogotovo ako to može dovesti do spoznaja koje će još više unaprijediti medicinu. Isto tako očekujem od njih da u skladu sa etikom svoje struke, čuvaju te podatke kao liječničku tajnu i koriste ih samo kad je potrebno.

S druge strane, etiketiranje djece u svakodnevnom životu, koje preprečesto čujem mi je prestrašno. Netko je naveo primjer male sredine i pogrdnog naziva za "izvanbračno dijete". Kao da je to sad neko manje vrijedno dijete, neki svemirac ili dijete osuđeno na propast. Slično mi je i s frazom "ivf dijete" ili npr. "dijete rastavljenih roditelja". Mislim da je "svrha" takvog etiketiranja, osim te sitne ljudske potrebe da sve i svakoga svrsta u neke ladice, i to da se time u nedostatku znanja i uslijed velike želje da se ispadne pametan objasni ono što bi se kroz život tom djetetu možda moglo dogoditi. Npr. Ako je dijete pokazalo znakove nekog neprihvatljivog ponašanja jedan dan u školi to je zato što se radi o "djetetu rastavljenih roditelja". Iako se sva djeca više ili manje tako ponekad ponašaju. Ili ako iz bilo kojeg razloga dođe do bolesti koja nije tako uobičajena i nemamo se za što drugo uhvatiti, netko "pametan" će šapnuti da se radi o "ivf djetetu". Iako je još xy redovnim putem začete djece s istim problemom.
    Rekla bih da iz samog tog etiketiranja često može proizaći više problema nego iz činjenica po kojima se djeca često etiketiraju.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    već sam mislila da će biti benigna tema...
    al uživaš što nije, trljaš ruke?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kako će tema o obilježavanju djece bit benigna? Nema šanse. A pogotovo ako obilježavaju oni koji o tematici malo znaju (stručnjaci raznorazni i javnost jednako).

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    Baš me zanima Mujičino mišljenje na ovoj temi.
    Mujica misli da je u svakodnevnom životu neke osobe (i u vrijeme djetinjstva i kasnije) potpuno nevažno je li začeta IVF-om, na vešmašini ili je usvojena.

O važnosti tog podatka pri uzimanju anamneze kod bolesnog djeteta doista ne znam. Niti sam igdje pročitao dokaze da su IVF-om začeta djeca boležljivija od ostalih, niti da nisu.
    (doduše, nisam niti tražio)
    Možda oni koji to smatraju bitnim anamnestičkim podatkom, imaju neka saznanja o tome da su djeca začeta IVF-om sklonija nekim bolestima?
    Ili nemaju takva saznanja, pa na taj način žele prikupiti podatke da bi mogli dokazati da djeca začeta IVF-om imaju ili nemaju veću sklonost nekim bolestima.......

Čuo sam od jednog dobrog ginekologa da se trudnoće nastale IVF-om češće zakompliciraju od onih nastalih na veš-mašini, ali nemam pojma koliko je ta izjava utemeljena na lege artis provedenim istraživanjima, a koliko na osobnom dojmu.

Mogu se raspitati ako hoćete......
    Posljednje uređivanje od mujica : 26.11.2010. at 14:29

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    ifigenija, ti preskačeš postove? Dali za djecu koja nisu začeta ivf-om znaš kako su začeta?
    Ja stvarno ne vjeujem...
    Ako medicina skuplja info raznih tipova, skuplja i ovo - prirodno začeta, uz pomoć lijekova, u specijalnim prilikama, ivf. To su tipovi začeća, ne vrijednosne procjene.
    Ne mogu garantirati nešto ako ne prate i ne proučavaju.
    Ja ne razumijem u čemu je problem. Stvarno ne razumijem. Osobno ću iskreno odgovoriti na svako pitanje o sebi, djeci, trudnoći, navikama i ostalo jer držim da je to u interesu i mene i djece i obitelji, a može biti na dobro i svima. Je, ima ljudi koji zlouporabe ovo ili ono, ali to me ne zanima.
    Jednog dana će se objaviti - ni nakon 50 60 100 godina djeca začeta ivf-om nemaju nikakve razlike u odnosu na ivf. Ili ima - ovo ili ono. Ja navijam za prvu varijantu.
    Kao da se radi o nekim rasnim zakonima; možda istraživanja pokažu neku benignu potrebu da se ne znam - ivf provodi na stupanj višoj ili nižoj temperaturi. Uz majčinu ruku na epruveti, štojaznam.
    Ako se proučava efekt glazbe na fetus, ne vidim zašto se ne bi i sve druge stvari proučavalo.
    Jedino da se vratimo u neku novu plemensku sitauciju gdje smo umjesto rasta u ljubavi i istinskog prihvaćanja jedni drugih doveli svih u neku zonu prisilne šutnje i majmuniranja - sve je isto, i u kojoj i znanost dolazi u pitanje - je je razlikovna.
    Najbolje da donesemo zakon po kojoj su svi isti, i moramo zatvoiti oči na razlike, i ne primijetiti da smo drugačiji.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku

Čuo sam od jednog dobrog ginekologa da se trudnoće nastale IVF-om češće zakompliciraju od onih nastalih na veš-mašini, ali nemam pojma koliko je ta izjava utemeljena na lege artis provedenim istraživanjima, a koliko na osobnom dojmu.

Mogu se raspitati ako hoćete......
    Evo odmah laika - zato jer su češće kod kod žena visoke reproduktivne dobi, ili više reproduktivne dobi, kod kojih su trudnoće kompliciranije i pod većim povečalom bez obzira di se spojili spermij i jajašce, žena koje imaju eventualno i druge zdrav. probleme (probleme s koagulacijom, trombofilijama) ili zato jer su višeplodne trudnoće - sada, novozakonski, vraćaju tri embrija svima, osim ako se ne čeka peti dan s ciljem redukcije broja vraćenih embrija, dok je u Sloveniji zakonski maksimum dozvoljen samo ako par inzistira i u pravilu se savjetuje samo ženama u 40+ godinama, kod kojih je IVF trudnoća, na anamnezu primarne neplodnosti, prije sporadično čudo, nego očekivani događaj, a da se zalome blizanci ili trojke, tek rubni događaj.

Vani daju sve od sebe da naprave IVF što sigurnijom stvari - idu na zamrzavanje embrija i dozvoljavaju mladim ženama vraćanje samo jednog embrija i time incidenciju blizanaca u IVF-u, ako sam dobro zapamtila brojke, stavljaju na postotak od spontano začetih blizanaca (5%), dok je sada u IVF-u incidencija blizanačkih trudnoća oko 20%. A kod nas će se rađati sve češće trojke, zbog zakona koji je grozan.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.11.2010. at 14:37

zedra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Kad smo već kod teze da "netko tko želi tajiti da mu je dijete zaceto IVF-om, iz bilo kojeg razloga", želim reći, da ako Bog da da uspijem dobiti svoje dijete IVF-om, ni u kojem slucaju neću tajiti ili se stidjeti toga, već naprotiv, biti ponosna. Jel koliko muke, boli, patnje, odricanja treba za IVF postupak (fizicke i psihicke) ne može ni pojmiti onaj tko nije sam prošao. I nadvladati sve to, ustrajati samo zato da bi donio jedno malo biće na svijet, može biti razlog za ponos. I ja mislil da će moja djeca biti ponosna na svoje roditelje jednog dana kad odrastu i shvate koliko su željena bila. Ali da mi netko proziva dijete IVF-djetetom na hodniku, kao da se radi o vanzemaljcu, neću dozvoliti nikome. A mislim da stvarno nitko ne bi trebao imati potrebu moralizirati i konstantno raditi anti-propagandu nad tuđom nesrećom. Pa hajmo svi prvo pomesti pred svojim vratima....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Naime, glavni rizik trojki je porod još ranije od termina nego kod blizanaca, a to ima svoje rizike za zdravlje djeteta. Ali sam čin di su trojke nastale - lab ili kauč - svejedno je.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Kako će tema o obilježavanju djece bit benigna? Nema šanse. A pogotovo ako obilježavaju oni koji o tematici malo znaju (stručnjaci raznorazni i javnost jednako).
    a ne. koliko ja vidim oni koji se iscudavaju malo znaju, a oni koji ne, jako puno. od toga kako "se otkrilo genetske kodove i specificnosti" do otkrivanja "pravilnosti u dojenju", sto god to trebalo znaciti.

kao i cokolada mislim da je topic postavljen neprecizno.
    da li se raspravlja o "obiljezavanju" djece i o tome da ljecnicka etika podrazumjecava ne izbrbljavanje osobnih podataka pacijenata na hodniku, ili o potrebi znanstvenog pracenja iva-zacete djece.

mujice, sto se tice informacija, mislim da na forumi ima zena koje tematikom vladaju blistavo. (ina33, bhany, pino..)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ispalo mi još mnogo razloga zašto su trudnoće kompliciranije - endometrioze, štitnjača, prolaktin povećan, starija dob, blizanačke trudnoće. Sigurno nije zbog psiho-razloga, načina začeća, napetosti tijekom trudnoće itd. Dakle - razlozi se znaju. Postojala su neka istraživanja da su djeca dobivena ICSIjem rizičnija, ali to je opovrgnuto. I sigurno nisu jednostavni mehanizmi tipa ovo utječe ovako i ovako zbog toga i toga. Kao i brojna uvjerenja danas, da ne spominjem što sve ispada da je ključno u postnatalnom razvoju djeteta.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku

mujice, sto se tice informacija, mislim da na forumi ima zena koje tematikom vladaju blistavo. (ina33, bhany, pino..)
    ok

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ali mene jaaaaako, jaaaakkoooooo muči....... postoji li razlika u sklonosti homoseksualnoj orijentaciji kasnije u životu između IVF-om i na veš-mašini začete djece?

Imate li odgovor na to pitanje??????

Posljednje uređivanje od mujica : 26.11.2010. at 14:51

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    ali mene jaaaaako, jaaaakkoooooo muči....... postoji li razlika u sklonosti homoseksualnoj orijentaciji kasnije u životu između IVF-om i na veš-mašini začete djece?

Imate li odgovor na to pitanje??????

Možda ako je biolog u laboratoriju imao takve sklonosti? :smajlićsacrnimhumorom:

zedra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Naime, glavni rizik trojki je porod još ranije od termina nego kod blizanaca, a to ima svoje rizike za zdravlje djeteta. Ali sam čin di su trojke nastale - lab ili kauč - svejedno je.
    Tocno. A Zakon u Hrv. je upravo napravio to da trojki( a dvojki tek) ima sve više (zbog vraćanja tri predembrija kao rezultat ogranicenja oplodnje na samo 3 js,te zabrane zamrzavanja viška predembrija). Toliko o zaštiti života od samog zaceća. Ali sada sam off...Isprika..

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kad bi se svi s jednakim žarom bacili na "postnatalni" odgoj,kao što se sa žarom bacaju na kategoriziranja i raznorazne podjele na ljude i drugačije ljude,
    svijet bi bio puno bolje mjesto.

mogla bi se povesti zanimljivarasprava na tu temu,kad bi tema bila i postavljena kao takva,jel
    Posljednje uređivanje od ronin : 26.11.2010. at 14:57

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    al uživaš što nije, trljaš ruke?
    Ne baš, samo se čudim nekim stavovima (ne zanm da li da ih nazovem stavovima). Inače me tema osobno ne pogađa pa se neću, vjerujem, toliko zapaliti
    Mogu evo potpisati Zubić vilu kad kaže da je u redu da se vodi računa i o tim podacima, ali da se čuva tajnost podataka, kao što je to i inače običaj u medicinskoj struci.

S druge strane imam jednu prijateljicu koja ima jako zanimljivu mpo priču sa sretnim krajem, pa kad komentiramo novonastalu situaciju spomenem taj mpo, ali bez negativnih primisli, pogotovo vezano uz djecu. Trenutno razmišljam o tome smijem li to činiti. Uvijek je to u krugu poznanika, koji se, koliko ja znam, jednako vesele tim bebicama, uostalom ni roditelji ne taje ništa. Ali opet, neke mi rasprave ovdje daju malo širi pogled pa vidim da ima svakakvih ljudi, koji možda u rl ne govore ono što misle

nellyxy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Možda ako je biolog u laboratoriju imao takve sklonosti? :smajlićsacrnimhumorom:
    Pa podrazumijeva se da IVF roditelji zapravo vec imaju homoseksualnih sklonosti (naprosto ne zele zaceti prirodnim putem jer su zapravo "gej"), ne privlaci ih ves-masina i pomalo su sado-mazo nastrojeni (on voli gledati i slusati bolove prilikom aspiracije u kojoj ona naprosto uziva)....tako da...hm zaista su cudna ta IVF djeca (malo sarkazma)

Bas se pitam, ne samo sta se tice Ivf-a, dokle idu predrasude i etiketiranja, nismo svi isti, zar smo zato manje "normalni", zar zato moramo biti obiljezeni ?
    Lijecnik koji komentira dio necije dijagnoze na hodniku je krajnje neprofesionalan ma o kojoj dijagnozi bilo rijec.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Jolly prvotno napisa Vidi poruku
    Moji onda, zagarantovano, će imati sretan i ugodan život. Sve troje.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    kad bi se svi s jednakim žarom bacili na "postnatalni" odgoj,kao što se sa žarom bacaju na kategoriziranja i raznorazne podjele na ljude i drugačije ljude,
    svijet bi bio puno bolje mjesto.
    X

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mozak se najviše razvija od 26 tj. pa do poroda, ali zanimljiva je stvar da tu ne prestaje razvoj nego da se u smanjenom intenzitetu razvija jako aktivno i slijedeće dvije godine kada se rast usporava(rast- mislim na veze u mozgu ).
    Ne vidim poveznicu potpomognute oplodnje i neurorizičnosti, osim možda činjenice da su blizanačke trudnoće (češće kod potpomognute poplodnje) same po sebi određeni rizik za prijvremeni porod i neurorizičnost što nosi prijvremeni porod.
    Što se tiče stresa u trudnoći, postoje poveznice sa kasnijim poremećajima, vjerujem da je to individualno i ovisi još o mnogo faktora. Ali zaista ne vidim poveznicu (osim ako netko smatra da je jedan dan star spoj spermija i jajne stanice već onda duhovno biće prije nego se nađe u prirodnoj okolini, odnosno maternici), mislim tada vidim duhovnu poveznicu, ali nikako onu koja ima veze sa razvojem mozga ili bilo kakvih bolesti.
    O potpomognutoj ne znam, ali prihavaćam teoriju po kojoj je čovjek od časa začeća jedinstven i nedjeljiv spoj duše i tijela. Budući da sam te doživjela kao osobu koja daje značaj duhovnoj dimenziji možda bi te zanimao ovaj članak:
    http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/398/

Meni je najdojmljiviji ovaj dio:
    "Drugi primjer je pojava tendencije sezonskim samoubojstvima nekih osoba koje se pokušavaju ubiti svake godine u točno određenom mjesecu. Medicinskom i psihijatrijskom obradom takvih osoba ustanovljeno je kako je jedini statistički značajan uzročni čimbenik u stvari neuspješan pokušaj pobačaja majki tih osoba, a kojeg su pokušale upravo u tom mjesecu. Htjeli mi to priznati ili ne, ovakva nas zapažanja opominju kako je čovjeka već od trenutka začeća potrebno promatrati u svoj njegovoj cjelovitosti i nedjeljivosti."

Žao mi je što mnogima smeta što me topik koji je trebao biti zgražajući nadahnuo da iznesem neka svoja područja interesa...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Osobito mi se sviđa izraz predrođenče.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ljiljana ne razumjem kakve veze djeca koje majke pokušaju abortirati (ni ovo mi nije baš jasno kako se to pokuša abortirati?!) imaju sa ivf djecom??

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ljiljana, bas simptomaticno.
    Autor clanka
    etar Krešimir Hodžić je voditelj Ureda za obitelj Hrvatske biskupske konferencije, oženjeni laik i otac dvoje djece. Njegov Ured ovih je dana predstavio Svjetski dan braka koji se slavi druge nedjelje u veljači i koji se ove godine u Hrvatskoj obilježava drugi put

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne znam kako je ovaj izbeljeni smajlic uskocio.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Naravno da beba u trbuhu osjeća ono što se događa majci, ali mislim da je zametak star nekoliko dana skup stanica koja nema još mogućnost da osjećaju ne znam što, tako da ovo što si linkala Ljiljana nije ništa novo, osim ovog djela o povezanosti tzv. pokušaja abortusa i samoubojstava nisam baš uvjerena u to i mislim da samoubojstva imaju više veze s nečim drugim a ne s tim. Osim toga puno se stresnih situacija događa djeci i tijekom odrastanja pa ipak nisu pokušala samoubojstvo, po ovome izgleda da je ono što nas definira najbitnije u prenatalnoj fazi a poslije kud koji.

cranky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Upravo u meni raste jedan život začet IVF-om . I ne mogu vam reći koliko sam, u stvari, ponosna na tu činjenicu. Večina ljudi koje poznam zna da je u pitanju IVF trudnoća i, kao što sam rekla, ponosno to naglašavam. I isto tako, moje dijete će, čim bude dovoljno staro da to shvati, znati kako je začeto. Ne zato da bi se to izbanaliziralo na razinu priče "začeta si na zadnjem sjedištu" ili "začeta si u laboratoriju" nego da je odgojim bez predrasuda.
    Ali, NE ŽELIM da na pedijatrijskom kartonu mojeg djeteta piše "začeto IVF-om"! Zašto? Zato što je naš prosječni zdravstveni radnik (čak i ginekolozi ) apsolutno neobrazovan po pitanju IVF-a i, na žalost, pun predrasuda kao i xy s ceste koji se nikad nije sreo s MPO-om, i ne želim da mi se dijete drugačije tretira ili gleda pod povećalom samo zbog te činjenice. Sigurna sam da nigdje ne postoji baza podataka i praćenje u koju netko javlja činjenice iz tog kartona, prvenstveno zato jer se medicinske studije ne provode na takav način.
    S druge strane, da me netko pita da li želim da mi dijete sudjeluje u nekakvom ozbiljnom praćenju/studiji, vrlo rado (uostalom i sama sam dio studije uticaja štitnjače na začeće). Ali onda bi to bio stručnjak koji barata materijom i kod kojeg bi dolazili na preglede nevezano na "općeg" pedijatra koji sigurno ne bi moje dijete gledao kao vanzemaljca i tračao na kavi ili u čekaoni o njemu.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Drugi primjer je pojava tendencije sezonskim samoubojstvima nekih osoba koje se pokušavaju ubiti svake godine u točno određenom mjesecu. Medicinskom i psihijatrijskom obradom takvih osoba ustanovljeno je kako je jedini statistički značajan uzročni čimbenik u stvari neuspješan pokušaj pobačaja majki tih osoba, a kojeg su pokušale upravo u tom mjesecu. Htjeli mi to priznati ili ne, ovakva nas zapažanja opominju kako je čovjeka već od trenutka začeća potrebno promatrati u svoj njegovoj cjelovitosti i nedjeljivosti.
    Ja bi htjela vidjeti tu studiju, ili bilo kakvu slicnu studiju koja povezuje mjesec zaceca s bilo kojim dogadjajem koji se dogodi nekoliko desetljeca kasnije. Meni to lici na astrologiju a ne na ozbiljnu znanost.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Isla sam citati taj clanak na linku od Ljiljane, i ovaj gornji pasus je samo drugi dio teze o

O svemu tome iz jednog drugog kuta svjedoče, u prethodnom članku spomenuta, dva primjera iz psihologijske i psihijatrijske prakse. Prvi je tek nedavno opisani sindrom nestalog blizanca, kada trudnoća započinje kao blizanačka, ali dolazi do odumiranja jednog čeda, što se u većini slučajeva događa do 15. tjedna trudnoće. Preživjeli blizanac nerijetko ima čitav niz psiholoških i psihijatrijskih simptoma, a tek spoznaja o tome da je postojalo drugo čedo otvara mogućnost da se primjerenom terapijom, poput hagioterapije, razriješi problem.
    Ako zelite vise znati o hagioterapiji, tj. svetoj terapiji, google daje ovo: http://www.vjera.pondi.hr/

Na ove gornje tvrdnje mogu samo odmahivati glavom. Cini mi se da je i problem psiholoskih problema preostalog blizanca i rjesenje - hagioterapija - iskljucivo hrvatske prirode. Ja nikad u svjetskoj znanstvenoj literaturi nisam nasla niti "a" od takvih posljedica.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zapravo sam za teoriju iz članaka čula još prije par godina , ali sasvim iz desetih izvora (homeopatija i još neka alternativna literatura o načinu funkcioniranja stanica).
    Ono što je meni zanimljivo je činjenica da Crkva (kad smo već kod nje) ne vidi ništa sporno u donaciji organa i cijepljenju (cjepivima dobivenim iz stanica pobaenog fetusa) , ali je sporna priča o izvan tjelesnoj oplodnji (kad se radi o spolnim stanica). Iskreno, razumijem neke razloge zbog kojih Crkva preporuča (blaže rečeno) dobro razmisliti o potpomognutoj oplodnji , ali među njih ne spada samo tehničko izvođenje postupka.

ali odoh ja daleko od početne teme...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ono što je meni zanimljivo je činjenica da Crkva (kad smo već kod nje) ne vidi ništa sporno u donaciji organa i cijepljenju (cjepivima dobivenim iz stanica pobaenog fetusa) , ali je sporna priča o izvan tjelesnoj oplodnji
    Amen

Da ne spominjemo druge licemjernosti koje karakteriziraju RKC - ali to je OT...
    Posljednje uređivanje od RozaGroza : 26.11.2010. at 22:03

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

sirius, koju teoriju? Da nestali blizanac u prvom trimestru može uzrokovati psihološke probleme onog koji je ostao? (Iskreno rečeno, meni je to mnogo ozbiljnija stvar, što tako nešto može napisati jedan liječnik, na prilično uglednoj web stranici, pod krinkom znanstvene studije, nego ono što je netko rekao na hodniku u jednoj prilici)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Ljiljana ne razumjem kakve veze djeca koje majke pokušaju abortirati (ni ovo mi nije baš jasno kako se to pokuša abortirati?!) imaju sa ivf djecom??
    Jel ja možda ne znam čitati naslov topika? Jel ovoj djeci majčina nakana na AB obilježila život? Daj me molim te uputi gdje to u naslovu teme piše da je riječ samo o ivf? Da ne lutamo šumom i drumom.
    Ma mislim mogu se ja i maknuti, ali da mi bar bude jasno zašto...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj fritulica1 prvotno napisa Vidi poruku
    Ljiljana, bas simptomaticno.
    Autor clanka
    Eto odmah mu fakultet manje vrijedi.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj pino prvotno napisa Vidi poruku
    sirius, koju teoriju? Da nestali blizanac u prvom trimestru može uzrokovati psihološke probleme onog koji je ostao? (Iskreno rečeno, meni je to mnogo ozbiljnija stvar, što tako nešto može napisati jedan liječnik, na prilično uglednoj web stranici, pod krinkom znanstvene studije, nego ono što je netko rekao na hodniku u jednoj prilici)
    Možda je teorija prejaka riječ, ali u nekim alternativnim smjerovima (homeopatiji, obiteljske konstelacije-alternativni psihološki pristup...) priznaje se i daje važnost takvim stvarima kao što su izgubljeni blizanac u trudnoći, majčin neuspješni pobačaj...nabrajam samo ono o čemu sam ja čula. Sve to (zasada) spada pod alternativu.

zedra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Pa fakultet je možda i završio, ali je daaalekooo taj od medicine i znanosti! Tj., oni su međusobno iskljucivi!

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

A sto se navodi kao baza takvog vjerovanja? jer, ako se samo ponavlja bez da se zna izvor, onda nije puno bolje od ogovaranja... Mislim, ipak negdje moraju postojati dokazi takvih navodnih problema. Ako clanak govori o statisticki znacajnoj povezanosti, onda mora da je radjena neka studija, mora da je negdje i objavljena. Inace spada u rang neprovjerivih informacija tipa one koju je jedna žena objavila u knjizi (naravno bez izvora) a svi mediji prenijeli - da je astrološki znak u kojem ste rođeni bolji prediktor da ćete imati automobilsku nesreću nego dob ili gdje stanujete.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da.
    Bas cudno sto ne vjerujem katolickim lijecnicima pogotovo ako su isti ginekolozi (bioeticari i psiholozi - to sve obicno ide u paketu). Dapace, mislim da baljezgaju gluposti.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj cranky prvotno napisa Vidi poruku
    Sigurna sam da nigdje ne postoji baza podataka i praćenje u koju netko javlja činjenice iz tog kartona, prvenstveno zato jer se medicinske studije ne provode na takav način.
    S druge strane, da me netko pita da li želim da mi dijete sudjeluje u nekakvom ozbiljnom praćenju/studiji, vrlo rado (uostalom i sama sam dio studije uticaja štitnjače na začeće). Ali onda bi to bio stručnjak koji barata materijom i kod kojeg bi dolazili na preglede nevezano na "općeg" pedijatra koji sigurno ne bi moje dijete gledao kao vanzemaljca i tračao na kavi ili u čekaoni o njemu.
    Tu su naglašene baš dvije glavne stvari.
    Prva, spominjala je ifi, a i cranky se slaže, ako se provode neke ozbiljne dugoročne studije, o utjecaju IVF- a na zdravlje, budućnost djeteta u bilo kojem smislu - onda je u redu to bilježiti, ali negdje gdje se s tim netko zaista ozbiljno bavi. Što kod nas nije slučaj.
    Netko je drugi već spomenuo, tko živi izvan HR, sad ne znam tko, da su oni to vani već davno "ispretraživali" i više se nigdje ne bilježi način začeća kao bitan za bilo što kasnije u životu djeteta.
    Dakle, nema nikakve potrebe da se bilježi ni kod nas, čisto radi same zabilježbe.
    Uostalom, prva IVF djeca odavno već imaju svoju djecu i da su kod njih zabilježena nekakva odstupanja, već bismo svi dosad stoput za to čuli.
    Dakle, ako nema toga, a iz kartona naših pedijatara takav podatak ne odlazi nikud drugdje, u neke institute, za neka posebna istraživanja, onda nema ni potrebe da se tamo upisuje samo kao gola činjenica (osim ako su bile komplikacije u trudnoći ili porodu), eto, ajmo zapisat, čisto onako...nek' se nađe...

A drugo, iznositi nešto na bolničke hodnike ili bilo gdje drugdje, kao i bilo što drugo iz liječničkog kartona, to je valjda jasno da je nedopustivo.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne znam na temelju čega se na ovom foumu tako lako prihvati mišljenje da će djeca rođena carskim rezom slabije iskorišavati svoje životne potencijale jer nisu prošla kroz porođajni kanal a zgražanje izaziva povezanost nakane majke na AB i kasnijih psihičkih problema čovjeka.
    Mogu li dobiti rezultate prvih istraživanja...
    Koliko se na ovom forumu pljuvalo i zgražalo nad carskim rezom. ja ih imam troje takvih...i drago mi je da su živi i da su moji...kao i vama s vašima iz MPO.

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ne znam na temelju čega se na ovom foumu tako lako prihvati mišljenje da će djeca rođena carskim rezom slabije iskorišavati svoje životne potencijale jer nisu prošla kroz porođajni kanal a zgražanje izaziva povezanost nakane majke na AB i kasnijih psihičkih problema čovjeka.
    Mogu li dobiti rezultate prvih istraživanja...
    Koliko se na ovom forumu pljuvalo i zgražalo nad carskim rezom. ja ih imam troje takvih...i drago mi je da su živi i da su moji...kao i vama s vašima iz MPO.
    ja tebe stvarno nerazumijem, ponekad mi se čini da pišu dvije različite osobe. a i malo si nesuvisla....svaka čast cure ako vi iz ovog vidite što je gospođa htjela reći...

a sad nešto vezano za MPO trudnoću i porod, sve mi znamo da smo kroz trudnoće prolazili pod pojačanim nadzorom i da nam je pisalo na kartonu MPO ali to mi je uredu čisto zbog pojačanog opreza, moja trudnoća je bila školska, čista bez ikakvih problema, porod prirodni bez ikakvih intervencija, apgar 10/10, nekoliko mi je cura komentiralo tokom trudnoće da jedino šteta kaj ću roditi CR, što je meni bilo apsolutno čudno jer mi nijedan doktor nije spominjao CR, ali u manjim gradovima trudnice iz MPO-a idu po defultu na CR.
    I njgovom kartonu nigdje ne piše da je IVF beba, iako to naša pedica zna...ali taj podatak je čisto nepotreban.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemojte me sad razapeti (smatram da nije ok da se doktor tako razgovara ali medicinari se u hr ponasaju ko bogovi)

nailazila sam na clanke di se pisalo o potencijalnoj neplodnosti te djece, pisalo se o tome da imaju cesce zdravstvene komplikacije i takodjer sam citala o tome da se zapravo ne zna da li dolazi do ostecenja i promjena usljed samog postupka

nemam pojma koliki im je bio uzorak da bi se iz toga povukao neki statiscki podatak. moje je iskustvo da je genetika nauka u povojima i da doktori navlace rezultate na stranu koja im odgovara da dokazu odredjeno istrazivanje ali to je sve skupa jako puno pretpostavki

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

.
    ja se zgražam i nad jednim i nad drugim.
    a i nad najnovijim tekstom na portalu, nakon kojeg bih, kao mlada nova mama, koja je prošla porod s intervencijama bilo koje vrste, vrlo lako mogla "ostat" bez mlijeka s idejom da je uspješno dojenje privilegija nekih tamo mama koje rađaju doma. a za nas ostale su tu samo problemi.

majke mi moje, ja ne shvaćam smisao takvih tekstova pa da sam još sto godina na ovom forumu.

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

već dva dana škicam ovu temu i neda mi se pisati i raspravljati jer mi je iskreno od nekih postova zlo
    na kraju će ispasti da mi koji imamo IVF djecu ovdje branimo svoju djecu i dokazujemo kako su to sasvim "normalna" i zdrava djeca

nisam sigurna da ptičicama u kartonu piše da su začeta IVF niti mi je to bitno,ionako svi znaju kako su začeta

rođeni su prerano,nisu imali appgar 10/10,bili su neurorizični i vježbači na goljaku - iz ovog bi neki zlobnici mogli izvući zaključak da je to zbog načina začeća

ne bojim se da će zbog toga biti obilježeni na bilo koji način,osim na način da su dugo željena i neopisivo voljena djeca oni su moje čudesne bebe

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni nije problem reći da su moja djeca aih djeca. lijepo još dodatno objasnim ako koga zanima.
    što se tiče medicine-ako je radi istraživanja, onda ok, ali sve ostale, eventualne, probleme povezivat sa IVF-om je suludo.
    ne obazirem se (previše me iritiraju pa ignoriram) i ove teme tko je kako rođen i kakve će probleme imat kroz život.
    i moji su, svo troje (iako se ova treća sama pobrinula za sebe), čudesna djeca.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ja se zgražam i nad jednim i nad drugim.
    a i nad najnovijim tekstom na portalu, nakon kojeg bih, kao mlada nova mama, koja je prošla porod s intervencijama bilo koje vrste, vrlo lako mogla "ostat" bez mlijeka s idejom da je uspješno dojenje privilegija nekih tamo mama koje rađaju doma. a za nas ostale su tu samo problemi.

majke mi moje, ja ne shvaćam smisao takvih tekstova pa da sam još sto godina na ovom forumu.
    Moram potpisat.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja ne vidim razloga da nekome bude zlo zato što postoje istraživanja koja navode na zaključak da je ljudski život od začeća spoj duše i tijela i da prenatalno razdoblje jednako kao i događaji u ranom djetinjstvu imaju značaj za daljnji život čovjeka.
    mislim međutim da ljubav može sve rane izliječiti, bez obzira u kom su razdoblju nastale.
    Mislim da se ne treba opeterećivati takvim istraživanjima dovoljno je jednostavno voljeti.
    Ali ne shvaćam nemogućnost toleriranja nečijeg različitog mišljenja.
    i ne shvaćam zašto se po nečijoj djeci na ovom forumu tako slobodno kaki i majkama pokušava stvoriti osjećaj krivnje što su poslušale liječnike i pristale na sekciju.
    drugi su istodobno zaštićeni od rezultata bilo kakvih istraživanja...
    I uopće ne razumijem topike tipa bljuv fuj, zgraž itd... na roditeljskom forumu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja ću dodat svoju o posvojenoj djeci. Prije mi je smetalo kad bi ljudi napominjali da su mi djeca posvojena, jer sam se osjećala kao da mi ta napomena umanjuje roditeljstvo. Sad mi to više ne smeta, bit će da sam sigurna u svoje roditeljstvo. Osim toga, posvojiti dijete znači imati aktivan stav prema roditeljstvu, pa zašto se to ne bi znalo. Takve napomene ne podnosim samo u jednom slučaju, to jest ako netko time želi reći da moja djeca nisu moja (ima i toga).

Što se tiče ivf, ne znam je li potrebno za anamnezu, možda da. Možda se u nekoj prilici taj podatak može pokazati važnim. Iz tog razloga sam svim liječnicima, učiteljima i drugima koji rade s mojom djecom rekla da su posvojeni. Negdje, u nečemu taj podatak može biti bitan. Spominjanje kako je tko začet u svakodnevnoj komunikaciji je nepotrebno - mislim da je to nedostojno tračanje, isto kao i kad se radi o djeci rođenoj izvan braka.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mislim da će moja ivf djeca imati manje stresa i tzv. intrauterinih šokova (po ljiljinom) nego djeca npr. cura koje su se pijane poseksale, pa 3 mjeseca nisu kužile da su trudne već su brijale okolo sve u 16. (znam ih takvih dosta, ovo nije sada pljuvačnica). ja se pazim već nekoliko godina i pripremam na trudnoću, moje bebe se sada gnijezde u zen mami koja ih je jedva dočekala.
    jedino čime će biti obilježene su ogromna ljubav, još od momenta dok su bili samo folikulići na ekranu.

mislim da je diskriminacija ivf beba čista idiotarija. sve dok mojim nećacima ne bude u kartonu pisalo da su se mama i tata opustili uz takvu i takvu pozu i nakon toliko i toliko orgazama njih začeli, ne vidim razloga zašto bi mojoj djeci igdje bila navedena metoda začeća.

Stranica 2 od 7 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •