Mislim da ovi članci koje je stray_cat postirala ilustriraju bit ove teme.

1. i Guardian i Time su vrlo respektabilne novine i članci su vrlo balansirano i korektno napisani s obiljem dobrih izvora informacija

2. U člancima je jasno da je pitanje zdravlja IVF djece itekako proučavano - moglo bi se reći pod povećalom - jer je od samog početka bilo pitanje da li su takva djeca "ista" - rođenju Louise Brown je prethodila takva užarena diskusija, optužbe oko igranja Boga, svakakvi strahovi da će djeca biti bolesna... čak i sam Steptoe je imao pripremljene dvije izjave za štampu, jednu u slučaju da se pokaže kakva anomalija...

3. Medicinsko praćenje IVF djece - ne po kartonima djece - molim vas, tko može kopat po kartonima i napravit bilo kakvu ozbiljnu znanstvenu studiju??? - nego po registrima za to specijaliziranima, kao što se prati i rak i svakakve bolesti i nebolesti - je u svijetu uvriježeno BAŠ ZBOG ovakvih skeptika i u pravilu su sva ta istraživanja potvrdila esencijalnu sigurnost IVF-a i ICSI-ja i zamrzavanja zametaka, odnosno zdravlje djece koja je začeta na taj način. Da je postojala studija koja bi jednoznačno pokazala loše posljedice IVF-a na zdravlje djece, metoda se više ne bi provodila.

4. Ali također je simptomatično što je stray_cat iz tih članaka izvukla kao zaključak - da se roditelji koji idu na IVF igraju zdravljem svoje djece i da je onda pitanje što je važnije - zdravlje djece ili zadovoljenje potrebe za roditeljstvom - umjesto da je izvukla poruku koji članci poručuju, a to je da u nekim RIJETKIM slučajevima se vidi povećanje nekih RIJETKIH bolesti, ali se ne može reći da li je to posljedica različitosti populacije koja ide na IVF ili posljedica same tehnike; da je tehnika sama po sebi izgleda prilično sigurna - i da su rizici o kojima članci pričaju maleni - i iako to članci ne kažu - zanemarivi u usporedbi s rizicima koje svako dijete ima na porodu, ili u usporedbi s rizicima koje ima djeca pušača, ili debljih ljudi, ili ljudi sa srčanim ili nervnim ili kakvim drugim bolestima...

(a ja sam onu studiju s pametnijom djecom iz IVF-a linkala zato da ilustriram da se svakakvi rezultati mogu dobiti istraživanjima. Naravno da ne mislim da su IVF djeca pametnija zato jer su se spermij i jajna stanica spojili u posudici umjesto u jajovodu, nego sam htjela ilustrirati da se eventualne razlike trebaju tražiti u kasnijem razvoju - fetusa, novorođenčeta, djeteta - kao i njihovoj okolini i roditeljima)