Eto opet....
To ti kažeš.
I malo prije je pino rekla da rezultati ranije linkane studije upitni zbog metodoloških mana (što me jako čudi ako su ju radili epidemiolozi, koji znaju bolje metodologiju znanstvenih istraživanja nego MPO stručnjaci i jako dobro znaju što je kontrolna skupina). Na žalost, nemam pristup cijeloj studiji i komentaru na studiju da bih znao je li ovo što je pino napisala točno, ali nije niti bitno, jer ne želim postati stručnjak u tom području.
Međutim, vezano uz odgovor pino na metodologiju te studije:
Odabir kontrola ovisi o tome na koje pitanje istraživanje želi odgovoriti. Uovom slučaju uopće nije bitno koliko su dugo kontrolne skupine pokušavale roditi dijete, jer nije pitanje imaju li IVF trudnoće viši rizik od subfertilnih spontanih trudnoća zbog samog postupka (tu bi se stvarno roditelji kontrola morale u brojnim karakteristikama poklapati sa roditeljima djece sa malformacijama, što bi ukazivalo na to da sam postupak povećava rizik), već je pitanje imaju li IVF trudnoće viši rizik od spontanih trudnoća (što ne razlučuje je li rizik potekao od postupka ili od osobina roditelja). Jer u rizik od npr. kongenitalnih malformacija se ionako mora uračunati sve faktore, nebitno jesu li od strane roditelja ili od strane načina oplodnje. Činjenica je da su u tom istraživanju našli povećan rizik od nekih malformacija kod djece začete IVF-om.
Drugim rijiečima, svejedno je u praksi roditeljima dolazi li rizik od postupka ili od njihove genetike ili od njihove dobi ili od zdravstvenog stanja ili od lijekova kojima se buduće majke tretiraju.... povišeni rizik postoji (iako i dalje mali).
Kao što sam ranije napisao, želim ukazati na to da su "suverene" tvrdnje poput tvoje dvojbene,
Ali i dalje ima studija koje govore da postoji razlika između rizika oboljevanja djece začete IVF-om i prirodnim putem.
npr.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20643723