-
Osoblje foruma
A ja ću opet drviti po istom …jer mislim da je to i tema ovog topica, a ne je li netko tko boluje od karcinoma, dijabetesa ili neke druge bolesti ima veće šanse da mu dijete dobijeno ivf-om kasnije oboli od iste bolesti…itd.
…ili pak zbog različitih problema ima određene rizike u trudnoći, uzima određenu medikalizaciju i tome slično…
…što se složniji kriteriji uvode – to je za očekivati da se počinju dobivati i specifičniji rezultati.
Nakon pročitane cijele sinoćnje rasprave…linkom na link …studije i istraživanja kojima se potkrepljuje ovo ili ono…
…I dalje ne smatram da su djeca iz IVF-a različita (ili imaju potencijal tempirane bombe pa da ih se kao takve treba pratiti po svim kriterijima te kao jednu od važnijih stvari IVF imati u djetetovoj anamnezi - kako se moglo iščitati iz nekih postova na početku) samom činjenicom da su se spermij i jajna stanica od koje su nastali spojili u laboratorijskim uvjetima umjesto u jajovodu. Iz svega navedenog iščitavam tek da može biti puno uzroka koji se, eto, ispituju i uzimaju u obzir u različitim studijama širom svijeta (a to je uostalom posao znanstvenika da rade različite studije i istraživanja po različitim kriterijima), a da bi se eventualno dokazala povećana učestalost neke bolesti ili stanja (a i te studije, čini mi se, u pravilu daju razliku manju od 1%) te nisu (ne znam kako se to stručno kaže) na razini općeprihvaćene medicinske činjenice – pa da bi nas se pitalo gdje nam je odgovornost kad svom djetetu želimo prirediti težak i bolan život (parafraziram nečiji post).
I dalje ne vidim kako bi takva znanstvena istraživanja koja se provode ovdje i ondje i daju ovakve i onakve rezultate - da ponovim, sve redom minorne razlike - trebalo imati veze sa svakodnevnim životom i potrebom da negdje nekom IVF djetetu u svoj medicinskoj dokumentaciji stoji da je začeto IVF metodom. Niti vidim dokaz zdravstvenih posljedica zbog kojeg bi liječnik prilikom prijema djeteta u bolnicu odmah iz njegovog kartona, hitno trebao pročitati da je to IVF dijete.
Posebice i dalje u ovoj raspravi nisam otkrila niti jedan opravdani razlog/dokaz da bi im u redovnoj medicinskoj, vrtićkoj, školskoj, sportskoj, poslovnoj dokumentaciji trebalo pisati da su IVF djeca. Zbog čega? Da bi raznorazni laici (ili stručnjaci iz drugih područja) imali mogućnost 'obilježavati' ih i referirati se na to svaki put kad dijete razbije prozor, ima problema s autoritetom ili svaki drugi tjedan izostaje s nastave zbog zdravstvenih problema ili što…da bi danas sutra poslodavac mogao imati još jedan razlog za eventualnu diskriminaciju (malo karikiram, ali ovaj automatski prijenos podataka iz jedne u drugu dokumentaciju me na to podsjeća – i ne bih se čudila da u perspektivi netolerantnosti koje se pojavljuju u društvu i pri zapošljavanju i to bude opcija).
Tako mi se i ovo dokazivanje pod svaku cijenu da razlike postoje (iako, ponavljam da svako od navedenih istraživanja uključuje mnogo više kriterija od same činjenice mjesta spajanja jajne stanice i spermija) ima jedino svrhu 'da se bude u pravu', a kao nuspojavu ima rezultat da oni koji i inače smatraju da su djeca različita (kao M.Petir stav) nađu potkrepu u tome, iako je riječ zapravo o minornim razlikama.
Dok je stvarno stanje takvo da je - za laika koji se ne želi/ne može/ne zna baviti s rezultatima usko specijaliziranih istraživanja – jedina bitna činjenica da neka relevantna razlika zbog samog načina začeća nije dokazana, niti se dijete treba promatrati kroz tu prizmu.
I zapravo, iako sama nisam imala problema s iznošenjem te činjenice, nakon ovakvih rasprava još i više razumijem roditelje koji, poznavajući valjda sredinu u kojoj žive, ne žele volontirati taj podatak.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma