Već više od tri mjeseca razmišljam što napraviti, jer mi je Vedrana dobrano zaležala glavicu i u dobi od jednog mjeseca bila joj je ravna na lijevoj strani, kao da je "iscurila" na tu stranu. Sada, strogom pažnjom i okretanjem svih u obitelji, puno joj je bolje, iako još uvijek nije sasvim OK, a sada će skoro imati 5 mjeseci i nalazim se pred dilemom - inzistirati na nekoj drugoj terapiji, ili si ja to samo umišljam, iako očito vidim da ne - kosica zamagli konture, ali kad joj je glavica mokra vidi se nesimetrija. Ono što me brine jest da li je ta nesimetrija prevelika i može li imati kasnije kakvih problema zbog toga - problema s očima, čeljustima, kralježnicom, glavoboljama...?
Pratim već jedno vrijeme grupu podrške na Yahoo-u, Plagio, i iskristalizirala se u meni odluka da je prvenstveno potrebno roditelje upozoriti na puno ozbiljnije praćenje načina kako beba spava, kao i oblika glavice - jer je lakše spriječiti nego liječiti, ali također bih vas zamolila za vaša razmišljanja i eventualnu podršku u pokretanju svojevrsne akcije da se djeci , kod koje se ustanovi, mjerenjem, ne onak odokativnom procjenom, da bi im trebala terapija, mogućnost liječenja i tu kod nas.
Stavljam link, za sada jedan, ne želim nikoga uplašiti ili ga natjerati da proučava glavicu svoje bebe i brine se radi mogućeg ishoda, jer je to nas može jako opteretiti (zato i nisam željela u "afektu" i panici pisati ovakav post prije tri mjeseca), također vas molim za vaša eventualna iskustva i ishode.
http://www.cranialtech.com/MedicalIn...iocephaly.html
Toliko za sada, puno toga sam prosurfala i progruntala, i zaključila da ako se glavica ne uspije "zaokružiti" bolje reći izrasti koliko toliko simetrično, trebalo bi joj pomoći.
U razgovorima s poznatima svih dobi bilo je raznih komentara, od toga da je to nevažno, da se zbog toga ne ide kod doktora, da dijete preraste, da kad kosa naraste neće se vidjeti - ja sam tada postavila pitanje, iako usporedba baš i nije sasvim na mjestu - što biste napravili da vam je auto "lupljen" s jedne strane i ne možete narihtati farove (oči), ili da vam uslijed zakrivljenosti šasije "zijevaju" vrata (čeljust, kasnije potreba za ortodontom) - biste li to željeli izravnati? Kod djece, dok su malena, još postoji mogućnost "upravljanja" smjerom rasta glavice, kako ustanoviti da je takva pomoć potrebna i glavici baš mojega djeteta?
Nisam još bila kod "plastičara" ili "otorinca" ako baš želim, stavila sam pod navodnike jer mi je to rekao dr. u Klaićevoj kad smo došli na kontrolu,nemamo auto pa nas to jako ograničava, mogu reći da se Vedranina glavica lijepo zaokružuje, ali ima još uvijek pomalo kvrgastu glavicu, a s obzirom da je pomicanje i položaj kostiju lubanje u pitanju, pitam se, pitam se, ... bih li trebala opterećivati se time, jer, ne želim biti teatralna, radi se o cijelom njenom budućem životu i bilo bi mi jako teško da sam za koju godinu shvatila da sam trebala nešto poduzeti sada, a ne čekati da bude prekasno. Moguće je da neće imati nikakvih problema, mogu se desiti i problemi koji nemaju veze s plagiom, a moguće je i da repozicioniranje neće pomoći u dovoljnoj mjeri. Željela bih da mogu otići kod onih kojima je to primarni posao i da mi kažu da li je moje dijete eventualni kandidat za nošenje nekakve ovakve kacigice ili ne, a mislim da to kod nas još nije moguće provjeriti. Putovati van trenutno bi nam financijski bilo nemoguće, a vrijeme prolazi. Osim toga nije moje dijete jedino s takvim i sličnim problemom, pa bi radi dobrobiti sve djece možda trebalo krenuti u akciju i po tom pitanju - što vi mislite?
Ako ovaj post možda nije primjeren, editirajte ga, maknite ga, jer mi nije svrha stvarati strahove i tjerati roditelje na proučavanje dječjih glavica, već, na neki način, podizanje svijesti o tome koliko je važno pratiti razvoj glavice, iako u mnogim slučajevima možemo samo ustanoviti da se plagiocephalija dogodila, i krenuti dalje odatle...
Oprostite na dužem postu, željela sam biti kraća, ali me "ponijelo"...
Molom vaše mišljenj, iskustva, prijedloge, strahovanja...