Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Hitno! Pomoć s proljevom!

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Hitno! Pomoć s proljevom!

Sven je od sinoc do danas u podne povratio ravno 15 puta! Ujutro je ustao kao da nista nije bilo iako cijelu noc nismo spavali, popio je malo vode i to odmah povratio. Opcenito je bio ok do maloprije kad je dobio laganu temp. 37,5 i klonuo. Sad samo lezi i gleda crtic, ne zeli nista piti, samo zeli da ga pustimo na miru. Pojeo je 2 dvopeka, to nije povratio ali mene brine ta malaksalost sad. Nisam tip koji odmah juri doktoru, pretpostavila sam da je ovo viroza koja ce proci a i znam sta ce biti ako sad odem na zaraznu ili u Klaicevu, beskonacno cekanje, infuzija, 100 pretraga, maltretiranje malca...
    Mislila sam da ce, cim prestane povracanje ic na bolje, al eto, on je bas nikakav...
    Savjet molim...

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mora piti puno tekućine, a kad je tako puno povraćao možeš mu dati i rehidromix. Jelo je manje važno i ako i jede neka to bude lagana hrana.

buba mara avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Tekućinu mu daj na žličicu ako povraća.Tekućina je najbitnija da nedehidrira.Inače 3 dana viroza je normalna a sve ostalo je za doktora.Inače vlada ta viroza.Ima jedna moja rođaka.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Eto vidite koliko sam sva jadna, napisem pomoc s proljevom a on uopce nema proljev...samo povracanje...

JaMajka dala sam mu rehidromix, ne zeli nikako, vec satima nista nije stavio u usta, od ta 2 dvopeka oko podneva i 2 dcl vode nista drugo, ja mu stalno nudim al nista...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Važno je da pije! Daj mu čaj, žličicu po žličicu. Bilo bi jako dobro da nabaviš rehidromix ili neku sličnu. Dehidracije je opasna. Naravno da treba naći i uzrok povraćanja, ali sada treba obavezno spriječiti posljedicu. Ne želim te plašiti, ali moraš nadoknaditi djetetu tekućinu i mineralne soli. Pa makar trebala infuzija. Pokušaj mu reći da će morat kod doktora ako ne pije i to što prije.

I neće ići na bolje dok god ne bude pio. Javi kad bude dobro.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

A kako cu znat jer dehidriran? Jel moze temperatura bit neki pokazatelj? Evo sad sam mu rekla da moramo kod doktora ako ne popije soka ili vode u koje sam stavila rehidromix, popio je gutljaj i to je to. Ne pomazu nikakve molbe, prijetnje ni zahtjevi.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni dijete nije moglo ustati ujutro iz kreveta, nakon cijele noći povračanja. Naravno da smo otišli u bolnicu.Dobili smo infuziju, taj dan bili u dnevnoj bolnici. Ništa prestrašno.
    On ima oko tri godine i koliko kila?
    Probaj mu na ruci gornja strana dlana uštinuti kožu i vidjeti da li se vraća na mijesto. Ako se ne vraća, to bi trebao biti jedan od pokazatelja dehidriranosti (bar su meni tako rekli).

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Suha usta, suh jezik, opća malaksalost tako da nema snage ni za kakvu aktivnost - su znaci dehidriranosti.
    Hm, zvuči preopširno znam, ne znam što bih još rekla.
    Kod mojih cura je dobra domaća juha, makar samo tekućina, uvijek u takvoj situaciji pomagala.
    Naravno i rehidromix. Ima i onih sa okusima maline, banane i slično. Meni osobno su bljak, ali kod neke djece bolje prolaze ti sa okusima.
    Posljednje uređivanje od sne : 27.11.2010. at 19:21

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

koksy, ne želim te plašiti, ali ovo ljeto je M jako dehidrirala, imala je rota virus i završila u bolnici 3 dana na infuzijama, s totalno pošemerenom krvnom slikom. doduše, imala je i proljev i povraćanje. počela je čak i piti, ali nije uspjela nadoknaditi tekućinu. brrr kad se sjetim. u pol dana je dehidrirala skroz.
    on da nadoknadi tekućinu, ako je 15 puta povraćao, mora jako puno rehidromiksa popiti. pola litre otopine.
    pogledaj malo na portalu znakove dehidracije.
    ja bih na tvom mjestu možda ipak kod doktora.
    javi nam se

jedna zdenka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mi smo sličnu situaciju imali u proljeće. Na kraju smo otišli u zaraznu, tamo nas iz ambulante odmah uputili u dnevnu. Dok su joj stavili braunilu, uzeli joj uzorak krvi, prikopčali na infuziju. Kad je infuzija iscurila, nalazi bili gotovi i poslali nas kući. Kao što vidiš nisu je previše mrcvarili, a ja se nisam doma morala gristi je li sve ok, a inuzija učinila čuda.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Maloprije je na silu popio rehidromixa, nije puno, dajem mu na spricu jer drukcije neide, odlucila sam tako mu davati svakih 10-15 min po 2 sprice. Trenutno spava, necu ga sad budit, sigurno mu tijelo treba odmor. Mrzim ga prisiljavati al stvarno nemam vise opcija, temp mu je jos uvijek 37.5. Usta mu nisu suha, jedino je malaksao, probat cu jos ovako silom sat-dva, ako ne bude bolje izgledao idemo u bolnicu, nema druge...

Cathy ima 3 godine i 17 kg.

Nudila sam mu i juhu, domacu, skuhala danas, nudila sam jabuke...ma sve cega sam se sjetila sto ima tekucine u sebi, al nista nece. Jedino sto me trazio je kakao al to mu nisam dala jer, koliko znam, nebi smio mlijeko na iziritiran zeludac zar ne? Ili mu mogu dati, ipak je i to tekucina?

Uvijek slusam intuiciju kad je on u pitanju, dosad me nije iznevjerila, i zasad mi govori da ne trebamo nikud, Doduse ako se ovako nastavi tesko da cu sama moc izvuc stvar...

Hvala vam svima sto ste iznjele svoja iskustva, puno mi to pomaze!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Smije mlijeko, ali pomalo.
    Ako sumnjaš nazovi zaraznu ili idi tamo. Dehidracija je ozbiljna stvar i ako vidiš da vam ne ide na bolje nemoj se bojati infuzije.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

smije mlijeko? ja ne bih dala mlijeko. Ali moraš mu davati tekućinu, i to zaslađenu., sok od jabuke, naranče, ili slatki čaj ali žličicu po žličicu, i nema tu da neće. Ne pitaš "Hoćeš piti?" nego kažeš "Pij!". Rehidromix je odvratan i nije niti čudo što ga neće.

kopirat ću ti što je Jedan_tata koji je doktor a pisao je na forumu odgovorio na moje pitanje o otopini za rehidraciju.

@mima slatko slana voda stvarno nije potreban djeci, osim kao imaju koleru a irehdromiks bi trebalo davati samo kod teškog proljeva.
    Ima jedan dobar recept za domaću rehidracijsku otopinu:
    2 dl čistog (100%) juicea od naranče ili jabuke
    2 velike žlice šećera
    3/4 čajne žličice soli
    1/2 čajne žličice sode bikarbone
    dopuniti do litru vodom ili čajem od šipka

ova otopina je blaža, a sadrži sve potrebne elektrolite. doduše, pišem iz glave, pogledat ću sutra u knjigu kad dođem s posla kući.

...

evo, ispravljam se
    1,5 žličica soli (ravna)
    3/4 žličice sode bikarbone. ostalo kao što sam naveo.
    Ovakva otopina je potrebna samo kod deidracije s gubitkom elektrolita-težeg proljeva ili povraćanja. Kod dehidracije uslijed visoke temperature gubi se prvenstveno voda, tako da djeci treba dati da piju uobičajene slatke tekućine, osobito se dobrim pokazao ledeni čaj. napitak mora sadržavati šećer, jer šećer u crijevu pospješuje resorpciju vode. to je i mehanizam prežgane juhe kod proljeva.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

potpisujem mimu.
    mi smo prošli jednu takvu paradu s povraćanjem i nije bilo hoćeš nećeš, nego na silu. doduše, bio je mlađi pa mu se nije dalo objasniti, ali situacija je bila takva da sam ga ili morala nalijevati na silu ili u bolnicu. dobivao je svkih 3-4 minute po jednu žličicu tekućine. mjerila sam količinu povraćanog i popijenog, pratila stanje i nekako smo izgurali, ali bilo je dosta gusto. nemoj dozvoliti da više povrati nego primi. ako nisi sigurna bolje ga vodi na infuziju.

ovo sa zašečerenim nisam znala. svaka čast! pamtim

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nama je doktorica jedne prilike rekla da ako baš ne ide s rehidromiksom (to je stvarno gadno za piti, pogotovo kad ti je mučno), da možemo za prvu pomoć dati pomalo iso sporta negaziranog.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Evo da vam javim, dakle ono kad je zaspao, pustila sam ga odspava nekih sat vremena, pogledam ga a ono usta mu potpuno suha, temperatura porasla naocigled. I tu sam uzela stvar potpuno u svoje ruke, probudila sam ga i natjerala da popije punu casu rehidromixa, ne odjednom, onako svakih par minuta pomalo. 5 minuta kasnije on se preporodio! Kao da nista nije bilo! 10 minuta poslje vec smo slagali tracnice na podu! I sad je jos popio casu soka i jeo je slane stapice. Mislim da je bas bio na samoj granici, da mu to nije pomoglo sigurno bi isli u bolnicu jer kad sam vidjela da su mu usne ispucale smrzla sam se.
    Sad cu bit pametnija za drugi put, naime ovo je prvi put da je on povracao, cak niti proljev nikad nije imao. Tj. nadam se da drugog puta nece ni biti, ali ako bude, definitivno cu vise inzistirati da pije. On nije htio piti jer je ujutro sve sto bi popio to je i povratio pa ga je valjda bilo strah piti. Srecom, dobro se sve zavrsilo. Hvala vam svima na savjetima!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Drago mi je da je bolje.
    Moj maleni je nedavno imao crijevnu virozu, na srecu, povracao je manje od tvojeg, ali on je mene isto trazio mlijeko. Ja sam mu dala.
    On jos uvijek pije AD jednom dnevno i to je ono sto nas spasi kod svake bolesti. Ne zeli jesti, piti, ali trazi AD i pije ga malo po malo.
    On bi realno mogao bez problema odviknuti se od te jedne flasice dnevno, ali ja ju ne izbacujem bas radi takvih situacija.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

moja je dehidrirala kad je imala 2,5 godine i smrznem se kad se sjetim.
    jedan od znakova dehidracije je smrad acetona pa bijeli jezik, ispucale usne, kad štipneš kožu ne vraća se.

imate sada od humane nešto finije od rehidromixa, s okusom banane ili šumskog voća, lakše je djeci popiti.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Kak je Sven?Da li se je do kraja stabilizirala situacija?Uglavnom s obzirom na vrijeme vani, prava situacija za viroze.Čuvajte se i javi kako je!

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Vidim da ste gore napisale da mlijeko možda nije poželjno davati na iziritiran želudac, pa mi je palo na pamet, ako dijete zaista želi piti kakao da se umjesto sa mlijekom napravi sa rižinim ili zobenim (?)

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Danas je bio bolje ali je dosta slab, sto nije cudno s obzirom da nije jeo nista 2 dana a ono sto je u petak pojeo, povratio je. Nije bas htio jesti, jedino je vode trazio, pojeo je 3-4 zlice juhe i pola jabuke, popio pola salice kakaa i to je to, sad vec spava iako je danas ustao u 12 i 30! Iscrpljen je, pretpostavljam. Mislim da je, sto se tice Svena, najgore proslo, ali upravo sad MM povraca tako da cu sad opet imat "dijete" na brizi
    Posljednje uređivanje od koksy : 28.11.2010. at 21:59

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kad je Lea pred neko vrijeme povraćala tražila sam po netu što bi joj mogla dati za jesti i našla savjet dr. Jovančevića da se djetetu može dati mliječnu čokoladu - kockicu po kockicu

http://www.pedijatrija.org/default.a...2&sid=&jezik=1

to mi se učinilo stvarno super, tko jede čokoladu nije gladan, a Lea ju nikad nije odbila.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ako dijete samo povraća može mu se dati sve što želi (osim kamilice) često i u manjoj količini.
    Koksy ovo je vjerojatno norovirus. Za dan će biti kao nov.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Uvijek su bolji hladniji napitci. Čak i iz hladnjaka.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •