Sve sam počela razmišljati što ću u čizmicu malenoj staviti! Mislila sam novu bebu i neku knjigicu, flomastere... Čime planirate popuniti čizmice? Ima li kavih dobrih ideja, akcija po dućanima, božićnih popusta i sl.?
Sve sam počela razmišljati što ću u čizmicu malenoj staviti! Mislila sam novu bebu i neku knjigicu, flomastere... Čime planirate popuniti čizmice? Ima li kavih dobrih ideja, akcija po dućanima, božićnih popusta i sl.?
Trebam za 4. djece, pa sam otisla u bolju knjizaru i svakome kupila knjigicu ili bojanku po 30 kn, svojem djetetu jednu skuplju knjigu.
Kod nas sveti Nikola donosi samo jestive stvari (unatrag 3-4 godine, možda i dulje) jer smo primijetili da klinci prolupaju od tog blagdanskog obilja i ne znaju kud bi od obijesti. Prekinuli smo s mahnitim darivanjima, pa se poklon preselio samo za Božić, a u čizmu idu čokolade, marcipan i slično. Dobro je primljeno, pogotovo što inače baš ne odobravamo pretjerivanje sa slatkišima, pa im je ovo baš zgodno. Sad smo već u fazi da se i naručuje - zna se tko što najviše voli, pa to i dobije...![]()
ako netko ima zgodan prijedlog za prigodan dar za jednoipolgodišnjaka, nek napiše.... naravno, nešto skromno, jer i ja sam protivnik blagdanskog ludila s poklonima...
Za sv. Nikolu poklanjamo manje, simbolicne poklone.
Ove godine su to snjezna kugla s Djedom Mrazom (po njenoj zelji), cokoladni sv. Nikola, mandarina i zlatna siba, pod uvjetom da ocisti cizmu i stavi ju pred prozor.![]()
Posljednje uređivanje od Elly : 28.11.2010. at 15:27
Sv. Nikola je uvijek nama donosio samo slatkise i voce.![]()
Kod nas za sv. Nikolu uglavnom slatkiši.
Malena će dobiti slikovnicu, možda koju schleich figuricu ili špangice, narukvice, tako nešto curičasto, Nikolu od čokolade obavezno.
Ja i MM ćemo, kao i svake godine, razmijeniti neke fine praline ili bolju čokoladu.
Sada koliko skromno je ne znam baš, ali ja sam Leoni prošle godine (bila je te dobi) kupila od Fisher Price knjigicu sveznalicu evo i sada se igra s njom, jedina knjigica koju nije potrgala, a i zna sve pjesmice pjevat iz nje.
Ja to darivanje gledam tako da kupim nešto što bi i inače kupila, samo da je neko drugo doba godine ne bi stavila u čizmicu. Prošle godine sa 1,5 godina nije bila baš puno svjesna poklona i čizmica i svega toga skupa, a ove godine je puno više. A budući da joj ovako i onako želim kupiti neku novu igračku, evo prilike da ju stavim u prozor.
Sjećam se kao dijete kako sam jako bila sretna kada mi je Sv. Nikola donio set za čajanku. Nikada to neću zaboraviti. Kakvo je to veselje bilo!!!
Kod nas Sv. Nikola uvijek donese neku knjigicu/slikovnicu i nešto čokoladno.
velikom atlas koji sam mu kupila odavno, a malenom čokoladu ikoju voćku, naravno pokloni su zajednički.
Inače rijetko kupujem igračke pa za Božić popustim "naruđbi" a za nikolu obično bude neka slikovnica, bojice ili nešto sl.
Kad sam ja bila mala darivalo se za Sv. Nikolu, nije bilo toliko popularizirano za Božić tj. "pod bor", to se kasnije prihvatilo po uzoru na Američke filmove.
I kod mene je bilo tako kad sam bila mala, a tako ćemo i mi raditi.. cure će za Sv. Nikolu dobiti nekakvu igračku, voća, i starija nešto slatkiša u čizmice.. A pod borom će biti samo jaslice..
Kod nas će biti slatkiši, zlatna šiba i obavezno jabuka (jer ih naprosto obožava).
Isključivo nešto jestivo što stane u čizmice, zapravo već sam i kupila uglavnom sve u mulleru jer mi imaju skroz slatko zapakiranih slatkiša.
Ja cu isto ubaciti sibu, koji slatkis (vjeorjatno kiki bombone, mozda kinderjaje zbog igracke) i obavezno mandarine (meni su iz djetinjstva mandarine asocijacija na darove sv. Nikole)
Za slikovnice se moram suzdrzavati, dala sam si mjesecni limit koliko smijem potrositi na slikovnice - kad ih ima toliko i tako su zgooodneeee...
(npr. moram otici u Merkator i kupiti na akciji onaj komplet bubamara, pcela, leptir i jos neka po 15kn/kom - zgodne su i povoljne - a nece probiti moj limit)
Pošto smo u fazi obožavanja lika i djela (čitaj: crtića) Peppe pig, D. će ove godine u čizmicu majicu s njenim likom (već je stigla putem e baya). To provjerno voli, jer kad god mu obučem piđamicu s Peppom stoji pred ogledalom, gleda se pokazuje prstićem i vrišti PEPPAAA....Uz majicu ide i igračka Peppa koja u sebi sadrži bombončiće...
U čizmicu ćemo staviti slatkiše koje znamo da voli.
Ponavljam svoje pitanje: zašto šibu?
Razumijem tu neku "poruku" šibe i mi smo je kao djeca dobivali u cipeli, ali svojem djetetu je ne stavljam. Nemam pojma kako bih objasnila trogodišnjaku za što sad služi ta šiba. Zašto je u cipeli?
Koja je vama simbolika šibe?
Tradicija? Da otjera zlo, da dijete s njom otjera zlo?
(mi ne stavljamo sibu, ali tako objasnjavam sibe koje vidimo na trznici kad se prodaju)
Iako, koliko se sjecam, obicna siba je isla "zlocestoj" djeci, a zlatna "dobroj", kao podsjetnik sto ce biti ako prestanu biti "dobra".![]()
Moj mlađi je uzeo šibu i zamahnuo "E, ovim ću ja potjerati krampusa...!" Treba djecu pustiti da se sami snađu. Ako nisu oni dobili šibom ili ako im se nije prijetilo šibom, neće ni povezati da je šiba za njih.
Inače, šibe imamo (bijele i zlatne) jer su zgodna dekoracija. Nisu u čizmi, nego ih stavim u vazu jer nam se sviđaju.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 29.11.2010. at 08:47
Mojem bi prva reakcija bila da je šiba za mačevanje ili za pecanje.
Meni je sv. Nikola uvijek nosio slatkiše i voće (mandarine pod obavezno), nikad nikakve druge poklone.
Ja tu i tamo ubacim neku sitnicu (ili ako je nešto veće onda je zajedničko - ove će godine npr. dobiti zidni sat za svoju sobu; dugo sam tražila pogodan i napokon našla - to će biti za svo troje), ali u principu isto samo voće i slatkiši.
Mene više muči to kaj sv. Nikola obilazi i bake i djedove, pa tamo zna stvarno biti pretjerivanja, a to me strašno nervira. Nemam srca totalno im dokinuti to zadovoljstvo da i kod njih unuci nešto pronađu (iako tamo nisu stavljali čizme, pa ... !?!), ali zbilja ne znaju za mjeru.
Ove su godine najavili da su se pripremili već prije dva-tri tjedna, tak da nisam ni stigla reagirati, a da ne bude uvreda.
U moje vrijeme je sv. Nikola ostavljao te sitnice samo u čizmicama, a ne posvuda po svijetu.
Nagodinu moram izgleda već poslije godišnjeg objasniti da se mogu (ako žele) pripremati samo za Božić, a sv. Nikolu nek ostave skromnog.
Iskoristila sam Algoritmovu akciju "2 platiš, 3 dobiješ", pa sam uzela par jako lijepih slikovnica; 1-2 će dobiti za sv. Nikolu, ostatak za Božić. Za sv. Nikolu će dobiti još i mali drveni puzzlić sa Medom Poohom, jer ga jako voli. Za Božić, uz slikovnice, stiže i jedna veeeelika kanta šarenih drvenih kocaka (mislim da ih je preko 100), kupljena još u ljeto u Lidlu za 75kn.
Ima u mercatoru 61 posto na akciji slikovnice,sad dođu 14.90 kn, pošto moj obožava bubamare i sl,kupila sam mu buba klaru i pčelac tonko i pošto je lud za autima,kupila sam mu čokoladne autiće,to više radi simbolike da bude neki slatkiš mada ga ne želim filati slatkim.jedino je problem što nisam još šibu našla,a ona bi došla kao najvažniji poklon za našeg nestaška
ma kaj je tebi pa neću mu je kupiti da ga njome šibam.Spremit ćemop je ili baciti ili će se njome igrati.Nego se nadam dok poraste da će kod njega paliti kao što je nekad kod mene,da će se truditi da krampus ne donese šibu,što je za mene značilo neku vrstu sramote i motivacija da se potrudim da slijedeće godine šibu ne dobijem.
Ma nisam mislila da ćeš istuči dijete, nego malo razmišljam na glas o toj šibi.
Kužiš što me muči. Znači fizičko kažnjavanje ne dolazi u obzir, mi se šibama s drveća stalno igramo, kao što sam i rekla: služe za pecanje, mačevanje,...
Zato razmišljam o svrhi i poruci šibe.
U našem slučaju nema nikakvog smisla:
- 1. zato što ne želim nikakvealuzije na fižičko kažnjavanje
- 2. da i želim dijete to ne bi tako povezalo.
Zato pitam (bez nemjere za provokacijom) što vama znači šiba?
Pitam baš za šibu, jer nam je to jedan ukorijenjeni simbol.
niš, čista tradicija. Ja sam mome uvijek stavljala i poklončić i šibu pa bi onda malo porazgovarali o njegovim dobrim i manje dobrim ponašanjima.
No, ima smisla i ovo o čemu ti govoris, trebala bih vjerojatno porazmisliti o nekim drugim simbolima manje lijepih ponašanja. Jer, rituali su ok, oni pomažu djeci konkretizirati ono o čemu govorimo...
Mi ne poklanjamo sibe, ali bake i dede da...
Inace smo stavili samo voce/sitnicu, ali ove godine sam im svakoj kupila malo vecu igracku pa razmisljam pokloniti sad jer za Bozic bake, deda, tete itd polude i pretjeraju.. kupuju im hrpetinu poklona od kojih djete poludi jer ih je previse...
Mi smo Bozic kupili sitnice jer ih pokusavamo uciti da materijalno nije bitno. A kad sad vec imam te vece poklone poklonit cemo ih iznimno za sv Nikolu (da se ne izgube u bozicnom moru)
ja mislim da neću ništa.
Dibit će u vrtiću simbolične poklone i doći će sv. Nikola. Od jedne bake smo iskamčili robicu od druge igračke i dosta. Za Božić ćemo se zamjeniti.
šiba nam ništa ne znači, to se jednostavno stavlja u čizmu i ako je nema, to uopće nije sv.nikola.
mojim curama šiba uglavnom služi kao čarobni štapić i obožavaju je.
a čizme ćemo svakoj napuniti do vrha s najodvratnijim bombonima koje one obožavaju, mlađa će uz to dobiti jednog malog plišanog miša kojeg je željela, a starija će dobiti "pederušu" za svoje sitnice koje gubi po školskoj torbi.
Lea mi je rekla da joj moram kupiti knjigu Winnie Pooh pa sam joj rekla da te knjige nigdje nema, da je rasprodana, i da joj je najbolje da piše Sv. Nikoli da joj donese tu knjigu, jer će ju on već pronaći.
Onda sam krenula tražiti knjigu i na par mjesta su mi rekli da je stvarno rasprodanajedva sam ju našla, eto kako ne valja lagati.
Dakle dobit će knjigu Medo Winnie zvani Pooh i uz to Kiki bombona i čokoladnog sv. Nikolu
Moji u pravilu dobiju neke sitnice tipa orasi i voce plus sv nikola.Ali zato bake i djedovi polude kad je u pitanju Nikola i Bozic.Mojoj djeci je vece veselje kad svake godine izradimo sami adventski kalendar pa onda svaki dan poslije rucka smiju otvorit jednu.Ali u njima nisu slatkisi nego razne zagonetke i porukice gdje se slatkisi nalaze.Nesto tipa kad djeca traze uskrsnja jaja....
Mi dok smo bili djeca Sv. Nikola je bio nešto posebno. I brat i ja smo dobivali velike poklone za Nikolu u crvenom celofanu i sa zlatnom šibom. Dojam bez te šibe nikako nije isti, a nikad ni pomislili nismo da je šiba namjenjena nama za nešto loše...To je bila jedna super dekoracija za cjelokupni dojam...I ja je stavljam svojima...
Mi smo kao klinca za Božić občino dobili do deda mraza iz tatine firme, a ne pod bor. Tada je to bilo tako.
Sada djeci uglavnom slatkiše, eventualno neku manju igračku za Nikolu, a veće poklone za Božić.
Moja starija isto nikako ne kuži tu šibu, a ja nisam još našla neko njoj prihvatljivo i smisleno objašnjenje. Nikola joj najčešće nosi sitnice tipa labello, špangice, lastike, iako je jučer žvačući olovku poželjela umjetnog dečka...a mlađa tek ulazi u taj svijet. Jučer je "pisala" pismo i naručila - čips
.
N. je, doduše, već bio u kupovini i spakirao male figurice Janka (ne znam zašto se zove Timmy? ), mačka i pesa.
Ja sam danas svojoj mišici kupila bojanku s božićnim motivima. Kreće sa Sv. NIkolom, preko odlaska Marije i JOsipa u Nazaret, Isusovog rođenja, dolaska kraljeva... Ma super bojanka za 20 kn u Konzumu. Istina, ne zna ona još bojati, ali su mi fora te slikice jer se uz svaku može ispričati prigodna pričica, a i prilika je da joj pokažem kako se boja (ha ha, lažem, ja obožavam bojati... sad ću je maltretirati s tim da ne smije prijeći crtu).
Uz to ćemo joj možda još kupiti neke puzle ili tako nešto jer slatkiše (čokoladu) joj rijetko dajem (toliko imamo kod kuće, uvijek od nekoga dobije).
Od dede i bake će dobiti knjigicu isto s božićnim pričicama.
Hm, pa ne znam baš. Moja baka (1906. godište) nije gledala američke filmove pa mi je uvijek pričala kako se za Božić darivalo. Istina, tada su to bile smokve, orasi, pokoji novčić u slami (seljačka obitelj), starija djeca su dobivala primjerice maramu, remen... što im već treba.
Ja sam znala za sv. Nikolu dobiti poprilično "velike" poklone, primjerice enciklopediju (jedan dio za sv. Nikolu, drugi za Božić uz još nešto...), kolica uz hrpu slatkiša i voća. Za Božić je poklone donosio mali Isus (Krist kind) i to veće poklone, uglavnom knjige.
A šiba, apsolutno potpisujem Anemonu. Koliko god su svi moji sv. Nikole bili obilježeni šibom, mislim da Maši neću staviti šibu jer mi to nema baš nikakvog smisla, a što nema smisla, nema ni potrebe za tim. Maša ni ne zna da šiba služi toj svrsi i to ne zato jer je mala nego zato jer joj nikada to nisam spomenula niti planiram. I mi sa šibom čačkamo po zemlji.
A pretjerivanje kod baka i djedova. Ne znam, meni to nije bed, dapače, pokupila sam sve kataloge robnih kuća i ja naručivala poklone za Mašu (jer mi je dosta plišanih meda i lutkica kojih ima bezbroj,a uopće se s njima ne igra).
Posljednje uređivanje od SikaPika : 30.11.2010. at 04:20
Kod nas je darivanje bilo za Božić, Isusek je nosio darove. Mama se uvijek potrudila da stavi pod bor kad mi ne vidimo. To je bilo ogromno veselje.
Za Sv. Nikolu smo uvijek glancali čizmice i dobivali u njih voće i slatkiše, eventualno čarape, rukavice ili tako nešto.
Jel netko vidio negdje ovaj prozirni crveni celofan koji ana.m spominje, i koliko košta. Ja ga već godinama tražim. Nekako mi Nikolinje nije Nikolinje bez njega.
Jucer sam uspjela poskrivecke kupiti joj nalivpero i lijepu biljeznicu; u skoli su poceli konacno pisati u kurzivu, ali ovdje nemaju obicaj pisanja nalivperom u skoli u 2. razredu (cak niti za lektire i zadacnice), a ona se toliko veseli krasopisu, pa mi se cinilo prigodnim poklonom... Tako da ce i to u/kraj cizmice.![]()
zato što su to 2 različita lika LOLmale figurice Janka (ne znam zašto se zove Timmy
imaš ovna janka strižića na farmi s ostalim ovcama i imaš malog ovnića koji ide u vrtić sa macom i pesekom i sovom i zove se timmy