Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 51 to 57 of 57

Thread: Poznavaoci meda - molim pomoć!

  1. #51
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    o vidim da je vec dobila odgovor ali evo ljepim i ja svoj:
    Danas pitao otkupljivača meda, da li zna za križanje ili uklanjanje rečenice "prirodni cvijetni". Odgovor i objašnjenje koje je dobio je sljedeće: "Donešen je propis, da na naljepnicama(etiketama ), na staklenkama prirodnog cvijetnog meda, ne smije više pisati:" prirodni cvjetni". Obrazloženje je sljedeće; propis je donešen da bi se "zaštitila"prodaja patvorenog(umjetnog) meda. Dobro sam čuo, više svjedoka prisutno je bilo, glasnogovornik će dati izjavu .


  2. #52
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Zanimljivo.
    Znači više sasvim sigurno ne kupujem med iz dućana, a posebno ne kristalizirani.

    Inače pojava koja je opisana na početku ovog topica prije cca dvije godine je normalna pojava kod kristalizacije meda i baš zbog toga sam već u više navraćaja napominjao da je unatoč mitovima kristalizirani med niže kvalitete od svježe vrcanog. Radi se o tome da se kod kristalizacije šećer koncentrira u kristale, a preostala tekućina gubi koncentraciju šećera i uspostavljaju se uvjeti za fermentaciju. S fermentacijom nikad ne znaš kako će završiti, osobito u krajevima gdje su divlji kvasci stvarno divlji, poput Amerike ili Kine. U Europi je situacija nešto bolja jer su se kvasci manje/više pripitomili uslijed tradicije proizvodnje vina. Na primjer, kod nas ako ostaviš vrč mošta na miru dobit ćeš vino, a u Americi ako učiniš to isto a ne staviš vrelko dobit ćeš smrad - radi divljih kvasaca. Tako je i s medom.

    Imam nekoliko pčelara u obitelji, a mene veseli praviti medovinu pa se informiram

  3. #53

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb pri jezeru
    Posts
    1,075

    Default

    Quote Originally Posted by ellica View Post
    Jel netko zna gdje u Zagrebu ima za kupiti med od lavande?Ja sam kupila na Lošinju 2 godine za redom i što je najbolje to je kraljev meda u Zgb.ga po dućanima ne mogu naći.Jedino ima u Melviti ali je tegla duplo skuplja od ove koju sam ja imala.
    bilo je u u staroj vlaškoj, mislim da se dućan zove aromateka (ili tako nekako), sigurno imaju stranicu na webu

  4. #54

    Join Date
    May 2011
    Posts
    466

    Default

    Bok,
    ima koji poznavaoc meda tu ili sve sami konzumenti kao ja?
    Mi trosimo jako puno meda,a sad u doba prehlada jos i vise. Volimo i tekuci, i kristalizirani, i sa sacem i jakih okusa(doduse malo manje mediljkovac),i sa vocem i s namjenom i bez..
    uglavnom,neki dan sam po prvi puta kupila med od lavande na Tresnjevackom placu
    (cak sam dobila i fiskaliziran racun,sto je isto prvi puta na tom placu,ha ha).
    Kad sam ga doma otvorila teglicu intenzivan miris lavande mi je zamirisao cijelu sobu. Okus neobican,ali ok.
    Malo sam guglala o tome,ali... od procitanog mi se stegnulo grlo,pa mi se taj med vise ne jede. proizvodac je navodno mutikasa,a takav med ne postoji
    moze li se vrcati med od lavande? jeste li probali i uocili taj divan miris?

  5. #55

    Default

    MM je eko medar hobist I bas cu ga pitati.

    Znam da sam prosle godine dobila od mame teglu hvarskog media od lavande. I lijepo mirise na med, ne na etericno ulje lavande

  6. #56

    Join Date
    May 2011
    Posts
    466

    Default

    Tocno,bas sam to pomislila. Daj pitaj, molim te.

  7. #57

    Join Date
    May 2011
    Posts
    466

    Default

    http://alternativa-za-vas.com/index....vodic-kroz-med
    ovdje navode dobrobiti lavandinog meda

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •