Poznavaoci meda - molim pomoć!

Thread: Poznavaoci meda - molim pomoć!

  1. Strobery Shortcake's Avatar

    Strobery Shortcake said:

    Default Poznavaoci meda - molim pomoć!

    Kupili smo teglu meda, kojeg smo i prije uzimali i koristili. Radi se o medu koji se distribuira u prodavnicama, pa predpostavljam prolazi neku određenu kontrolu. Ovaj put sam namjerno uzela teglu u kojoj sam vidjela da je med kristalizirao.
    Med ima užasnu aromu i miris! Čak ni u čaju ne gubi tu aromu, pa mislim da ni dekristalizacija ne bi pomogla

    Postoji li ikakav način da ga spasimo, i šta bi u opće mogli uraditi sa takvim medom, možda ga ponuditi nekom ko ima pčele za njihovu zimsku prehranu (radi se o kilogramu meda koji smo platili 16KM i nikako ne mogu da ga samo stavim u kantu za smeće).

    Imate li ikakav savjet?
     
  2. AdioMare's Avatar

    AdioMare said:

    Default

    a da ga reklamiraš?
    očito nije normalno da je takve okusa i mirisa, pa ne jedeš med 1. puta, kužiš kad nešto nije kako treba biti :/
    jedino ako nije s nekim dodacima
    meni je svaki med osim livadskog prejake arome i ne odgovara mi
     
  3. tua's Avatar

    tua said:

    Default

    palo mi na pamet...da nije kesten? on mnogima ne odgovara...
    u svakom slučaju, probaj reklamirat, 16km nije malo...
     
  4. puntica's Avatar

    puntica said:

    Default

    i ja sam baš došla pitati da nije možda kesten? ili neki drugi 'jači' med?
     
  5. vissnja said:

    Default

    mozda je lipa? i ona ima jaku, jaku aromu
     
  6. blackberry's Avatar

    blackberry said:

    Default

    ja nisam stručnjak ali sam dugogodišnji konzumer....e sad...kristalizacijom se mijenja i boja i okus meda...makar koliko ja znam..jer, iako sam ljubitelj meda, iskreno puno više volim nekristalizirani..
    i takvog mogu jesti žlicom samog...
    kristalizacijom dobiva snažniji okus...pa ga koristim za čaj, medenjake i sl....
     
  7. Strobery Shortcake's Avatar

    Strobery Shortcake said:

    Default

    Med je bagremov, najblaži, bez dodataka.
    A aroma je totalno čudnovata, u opće ne kao da se hrana pokvarila, ili bilo kakav jestivi miris, nego kao nekakva hemijska aroma (aroma pišem jer se odnosi i na ukus i na miris).
    Ma teško će nam ga reklamirati, već neko vrijeme smo ga pokušavali konzumirati na razne načine, a sad razmišljamo kako da ga se riješimo. Nemamo ni račun više
    Razumijem se ja u med kao konzument, a malo sam i čitala o njegovim svojstvima, nisam baš totalni laik. Uzela sam namjerno ovu teglu kristaliziranog jer znam da je to dokaz da je med pravi. I zaista se čudim, jer smo već kupovali istu tu marku, od istog proizvođača, sve isto, a med se ne može pokvariti (ako neko nije ubacio nešto što ne treba).
     
  8. AdioMare's Avatar

    AdioMare said:

    Default

    Quote Originally Posted by blackberry View Post
    kristalizacijom dobiva snažniji okus...pa ga koristim za čaj, medenjake i sl....
    ovo nisam primjetila
    moj kristalizirani livadski niš ne dobiva na snažnijem okusu, isti je, ali zbog konzistencije očito malo zavara
    volim ga i tekućeg i kad ga stružem iz tegle, ne znam uopće kako bih živjela bez meda, zato se smatram kompetentnom za livadski

    strobery, ne bacaj više račune, sad ti mogu izvaditi račun od cipela koje sam kupila pretprošle godine
    ovaj tvoj med je bez daljnjega za reklamirati
    bez obzira što nemaš račun, ja bih otišla kod voditelja poslovnice
    u njihovom je interesu da znaju što prodaju
    ako im je kupac na 1. mjestu, nagradit će tvoj trud drugom teglicom ili zamjenom za nešto drugo
    u zagrebu više ne poznajem trgovinu koja to zbog svog ugleda ne bi učinila, zaista
     
  9. anchie76's Avatar

    anchie76 said:

    Default

    Svakako ih pitaj zašto je to tako - bez obzira na ne posjedovanje računa.

    Mi smo veliki ljubitelji meda - jedemo ga PUNO PUNO i nikad mi se nije ovo dogodilo. Doduše kao ni AM ni ja nisam primjetila promjenu okusa kod kristalizacije
     
  10. BusyBee's Avatar

    BusyBee said:

    Default

    Ja u zivotu nisam kupila med u ducanu i ne vjerujem previse deklaracijama (a onda su mi price dva pcelara i jedne frendice potvrdili sumnje).
    Med kupujem od provjerenog pcelara lokalnog. Sigurno i vi mozete takvog naci kod sebe lokalno.
    Last edited by apricot; 02.12.2010 at 07:31.
     
  11. anchie76's Avatar

    anchie76 said:

    Default

    Quote Originally Posted by BusyBee View Post
    Ja u zivotu nisam kupila med u ducanu i ne vjerujem previse deklaracijama (a onda su mi price dva pcelara i jedne frendice potvrdili sumnje).
    Med kupujem od provjerenog pcelara lokalnog. Sigurno i vi mozete takvog naci kod sebe lokalno.
    Ja kupujem isto lokalno od jednog čovjeka. Daj reci o tim pričama što si čula pls dodavanje šećera ili što?
    Last edited by apricot; 02.12.2010 at 07:31.
     
  12. maxi's Avatar

    maxi said:

    Default

    nedavno se pričalo o medu uvezenom iz Kine i prodavanom s domaćom deklaracijom
    tko zna kakvog je taj okusa (i sastava)

    mi uvijek kupujemo kod provjerenog eko proizvođača
    Last edited by maxi; 01.12.2010 at 10:07.
     
  13. AdioMare's Avatar

    AdioMare said:

    Default

    da, nisam htjela sjedati na muke, ali med iz trgovine mi nema blage veze s domaćim medom iz provjerenog izvora
    zbog okusa, u kvalitetu da ni ne ulazim
    jedine kupovne koje sam jela bili su iz djetinjstva, onaj med iz mađarske u medvjedićima šta mi je tetka donosila
     
  14. blackberry's Avatar

    blackberry said:

    Default

    eto..ne znam... ja sam primjetila promjenu...sad ću baš proguglati da vidim je li to moguće...rekoh, nisam stručnjak...tako sam primjetila..i uvijek koristim kaduljin...iz domaće proizvodnje..
    niti ja nikad nisam kupila med u trgovini...pa s takvim ni nemam iskustva...
     
  15. blackberry's Avatar

    blackberry said:

    Default

    evo nešto s neta ...

    Kristalizacija meda
    Prirodna pojava kod svih vrsta meda - prijelaz iz tekućeg u kruto stanje, brzina ovisi prije svega o pojedinoj vrsti meda.
    Kristalizacija meda nastaje kada grožđani šećeri ne ostaju tekući u medu, većse pretvaraju u čvrstu tvar, odnosno kristale.
    Kristalizacija meda zahvaća samo jedan sastavni dio meda, tj.dekstrozu, dok drugi dio levuloza,
    i dalje ostaje u tekućem stanju i tvori tanki tekući sloj oko postojećih kristala dekstroze.

    Kristalizirani med time dobiva neku sličnost s krutim šećerima pa se zato a ne zbog njegovog sastava i naziva ušećereni med.
    Takav dakle kristalizirani med mijenja i boju i okus. Što je više grožđanog šećera, a manje voćnog, kristalizacija je brža i jača i obrnuto.
    Med u košnici smješten u novom, mladom saću kristalizira nešto sporije, a u onom starom ili već izvrcani vrcani brže.
    O samoj brzini kristalizacije ovisi i temperatura skladištenja gotovog meda.
    Tako je poznato da med na sobnim temperaturama kristalizira sporije kao i na temperaturama nižim od 9-10°C.
    Med skladišten kod temperatura od 12-15°C kristalizira najbrže.
    Dekristalizacija meda vrši se na temperaturama do 40°C.

    Fermentacija meda

    Uzroci fermentacije meda jesu:

    * hidroskopnost meda – sposobnost je upijanja vlage iz zraka pa dolazi do povećanja količine vode u površinskom sloju meda.
    * prisutnost osmofilnih i ostalih kvasaca u medu koji podnose visoke koncentracije šećera u medu.

    Fermentaciji je podložniji med u fazi prije i u tijeku kristalizacije jer dolazi do stvaranja kristala glukoze uz izdvajanje tekuće simpaste faze na površini koju čini fruktoza, koja tako izdvojena sadrži veću količinu vode nego u normalnim uvjetima. Fermentacija meda slična je kao i alkoholno vrenje, a prepoznaje se pojavom stranih mirisa u medu.



    http://gorazdemedina.com/?p=7

    http://www.forum-opp.com/index.php?topic=6120.10;wap2

    nisam baš vješta s ovim linkovim...pa...ne zamjerite
     
  16. puntica's Avatar

    puntica said:

    Default

    ja ne volim kristalizirani med. nikako. baš mi nije fin i ne podnosim tu teksturu
     
  17. anchie76's Avatar

    anchie76 said:

    Default

    Pa onda ga staviš u vodu topline do 30 ili 40C i bude opet tekući
     
  18. anchie76's Avatar

    anchie76 said:

    Default

    Mislim, cijelu posudu staviš
     
  19. puntica's Avatar

    puntica said:

    Default

    Quote Originally Posted by anchie76 View Post
    Mislim, cijelu posudu staviš
    shvatila sam

    ma tako i radim, jer fakat ne volim kristalizirani med

    iako, u zadnje vrijeme skoro pa ne možeš ni kupit med koji kristalizira, osim od fakat malih proizvođača, onih koji rade minimalne količine

    rekao mi je jedan medar ljetos da po eu propisima oni moraju med podvrgnuti nekim postupcima da ne kristalizira, jer se kristalizirani ne smije prodavati
    ako mi je on lagao lažem i ja
     
  20. pomikaki's Avatar

    pomikaki said:

    Default

    Hm, nisam do sad čula za takav smrdljivi med. Kupujemo od poznatih proizvođača, ali ako ne stignemo kupimo i na tržnici i u trgovini i nije nikad imao neki neobičan miris.
     
  21. BusyBee's Avatar

    BusyBee said:

    Default

    Od svih ista prica - da se puno toga prodaje pod med, a da uopce sastavom to nije, a sto je, ne znam.
    Ovaj pcelar (koji inace radi s mojom sestrom) je cak rekao neke tocne marke, izmedju njih i jednu koja se koristi kao u ljekovite svrhe (zaista se vise ne sjecam) da su totalni fejkovi koji nemaju veze s medom.
     
  22. pulinka said:

    Default

    Ovako, pošto mi se muž bavi između ostalog i pčelarstvom, naučila sam tokom godina nekoliko stvari: med iz velikih marketa stvarno može biti bilo šta pod etiketom, i nije retko da je falsifikat. Kristalizacija nije garancija da je med pravi-jako je bitno na koji način se med kristalisao.
    Pravi bagremov med (ako je čist, bez primesa) kristališe jako, jako sporo-treba mu oko 3 godine da bi se potpuno kristalisao, i kada je kristalisan onda je to u stvarno sićušnim i mekim kristalićima homogeno u celoj tegli-skoro da podseća na malo zrnastiji maslac, ne znam kako bih bolje opisala. Ako ima primesa, naročito kestena, što nije retko jer cvetaju blizu vremenski, onda kristališe mnogo brže i ima jaču aromu i tamniju boju.
    Međutim, za svaki med važi-pravi, prirodni med od cvetnog nektara je uvek homogen-ne sme se ni slučajno razdvojiti na dva sloja sa dve boje ili na tečni deo i deo sa jako krupnim nepravilnim kristalima. Ako je ceo kristalisan, opet bi to trebalo da je homogeno, iste strukture u celoj tegli-kristali bi, bez obzira na krupnoću, trebalo da budu podjednake veličine. Ako nije homogen, najverovatnije je da je to samo med nastao od šećera kojim su pčele hranjene-on je po biološkoj vrednost inešto vredniji od običnog šećernog sirupa jer su ga pčele preradile u svojim organima za varenje, ali ni izdaleka nije ni prineti prirodnom cvetnom medu.
    Bagremov med se inače najlakše i najčešće falsifikuje, (tj.umesto njega se prodaje med od šećera), jer je bagremov med inače blage arome i skoro proziran-a takav je i med od prerađenog šećera. Pravi bagremov med ne bi ipak trebalo da bude potpuno bezbojan, već da ima svetlo žućkasto-zelenkastu nijansu-i dok je svež, upadljivu aromu bagrema. (Obično pčelari koji falsifikuju zapravo mešaju deo pravog bagrema i deo prerađenog šećera, tj. tokom vrcanja sve se izvrca zajedno i prodaje kao "čist" bagrem).
    E sad, zašto ovde aroma ne valja, mogu samo da nagađam-možda bi pomoglo da napišeš na šta "miriši"-ako jeste pravi bagrem, i skroz je pravilno kristalisan, može biti da je star preko 3 godine i nepravilno skladišten-med jako lako poprima arome bilo čega isparljivog-možda je bio pakovan u isparljivu plastiku u skladištu, ili stajao blizu nečeg sa jakom aromom...
    Opet, postoji mogućnost da ima u sebi nedozvoljenu količinu antibiotika ili drugih hemikalija koji se koriste u pčelarstvu. Normativi o dozvoljenim sredstvima u pčelarstvu nisu isti u svakoj državi, i ako je uvezen, može biti da ima rezidua nečeg štoj e u drugoj državi još uvek dozvoljeno, a što mu menja aromu.
    Ako ima miris i ukus na nakiselo i kvasac, lakoje moguće i da je jednostavno pokvaren zbog lošeg skladištenja. To se češće dešava falsifikovanom medu, tj.onom od šećera, jer sadrži u sebi više vode od pravog cvetnog meda, ali može se desiti i pravom medu ako je skladišten negde gde je voda mogla dospeti u njega-visok sadržaj šećera i nizak procenat vode je ono što, između ostalog, sprečava kvarenje meda,i ako se to naruši, med postaje podložan kvarenju kao i svaki drugi prirodni proizvod.
    Eto, baš sam napisala antireklamu medu, ali kod nas skoro pa nijedan med u marketima ne izgleda kao onaj koji mi izvrcamo iz košnica, a pošto su pčele svugde pčele i bagrem svugde bagrem, ne preostaje mi drugo nego da zaključim da ono iz marketa sigurno nije bagrem...
     
  23. BusyBee's Avatar

    BusyBee said:

    Default

    Pulinka, jako dragocjene informacije. Hvala ti!
     
  24. pulinka said:

    Default

    Nema na čemu, drago mi je ako sam malo pomogla .
     
  25. Male said:

    Default

    Quote Originally Posted by pulinka View Post
    Ovako, pošto mi se muž bavi između ostalog i pčelarstvom, naučila sam tokom godina nekoliko stvari: med iz velikih marketa stvarno može biti bilo šta pod etiketom, i nije retko da je falsifikat. Kristalizacija nije garancija da je med pravi-jako je bitno na koji način se med kristalisao.
    Pravi bagremov med (ako je čist, bez primesa) kristališe jako, jako sporo-treba mu oko 3 godine da bi se potpuno kristalisao, i kada je kristalisan onda je to u stvarno sićušnim i mekim kristalićima homogeno u celoj tegli-skoro da podseća na malo zrnastiji maslac, ne znam kako bih bolje opisala. Ako ima primesa, naročito kestena, što nije retko jer cvetaju blizu vremenski, onda kristališe mnogo brže i ima jaču aromu i tamniju boju.
    Međutim, za svaki med važi-pravi, prirodni med od cvetnog nektara je uvek homogen-ne sme se ni slučajno razdvojiti na dva sloja sa dve boje ili na tečni deo i deo sa jako krupnim nepravilnim kristalima. Ako je ceo kristalisan, opet bi to trebalo da je homogeno, iste strukture u celoj tegli-kristali bi, bez obzira na krupnoću, trebalo da budu podjednake veličine. Ako nije homogen, najverovatnije je da je to samo med nastao od šećera kojim su pčele hranjene-on je po biološkoj vrednost inešto vredniji od običnog šećernog sirupa jer su ga pčele preradile u svojim organima za varenje, ali ni izdaleka nije ni prineti prirodnom cvetnom medu.
    Bagremov med se inače najlakše i najčešće falsifikuje, (tj.umesto njega se prodaje med od šećera), jer je bagremov med inače blage arome i skoro proziran-a takav je i med od prerađenog šećera. Pravi bagremov med ne bi ipak trebalo da bude potpuno bezbojan, već da ima svetlo žućkasto-zelenkastu nijansu-i dok je svež, upadljivu aromu bagrema. (Obično pčelari koji falsifikuju zapravo mešaju deo pravog bagrema i deo prerađenog šećera, tj. tokom vrcanja sve se izvrca zajedno i prodaje kao "čist" bagrem).
    E sad, zašto ovde aroma ne valja, mogu samo da nagađam-možda bi pomoglo da napišeš na šta "miriši"-ako jeste pravi bagrem, i skroz je pravilno kristalisan, može biti da je star preko 3 godine i nepravilno skladišten-med jako lako poprima arome bilo čega isparljivog-možda je bio pakovan u isparljivu plastiku u skladištu, ili stajao blizu nečeg sa jakom aromom...
    Opet, postoji mogućnost da ima u sebi nedozvoljenu količinu antibiotika ili drugih hemikalija koji se koriste u pčelarstvu. Normativi o dozvoljenim sredstvima u pčelarstvu nisu isti u svakoj državi, i ako je uvezen, može biti da ima rezidua nečeg štoj e u drugoj državi još uvek dozvoljeno, a što mu menja aromu.
    Ako ima miris i ukus na nakiselo i kvasac, lakoje moguće i da je jednostavno pokvaren zbog lošeg skladištenja. To se češće dešava falsifikovanom medu, tj.onom od šećera, jer sadrži u sebi više vode od pravog cvetnog meda, ali može se desiti i pravom medu ako je skladišten negde gde je voda mogla dospeti u njega-visok sadržaj šećera i nizak procenat vode je ono što, između ostalog, sprečava kvarenje meda,i ako se to naruši, med postaje podložan kvarenju kao i svaki drugi prirodni proizvod.
    Eto, baš sam napisala antireklamu medu, ali kod nas skoro pa nijedan med u marketima ne izgleda kao onaj koji mi izvrcamo iz košnica, a pošto su pčele svugde pčele i bagrem svugde bagrem, ne preostaje mi drugo nego da zaključim da ono iz marketa sigurno nije bagrem...
    Kristalizacija je prirodno svojstvo meda, ali nije jamac da nije patvoren.

    Nije točno da cijela tegla meda mora kristalizirati. Pčelari sa više iskustva to znaju. Moguće je da se u donjoj polovici posude istalože kristali, a gore ostane tekuć. Također je moguće da pčelar pomješa dvije vrste meda različite boje i gustoće, rastoči ih u staklenke te poslije dođe do razdvajanja meda što se vidi kao dvije nijanse.

    Također nije točna tvrdnja o boji bagremovog meda. Ukoliko je gotovo bezbojan radi se o bagremu iznimne čistoće (nema drugih sorti meda).

    Što se tiče antibiotika, ne postoji nedozvoljena količina. Upotreba antibiotika u liječenju pčela je zabranjena u Hrvatskoj, a mislim i u Srbiji.

    Nije korektna niti zadnja rečenica. Razumijem potrebu da se hvali svoj proizvod, ali nemojte kuditi tuđi, pogotovo bez argumenata, samo na osnovu onoga što vidite u zatvorenoj staklenki na polici. Dugo godina se bavim pčelarstvom, odlično poznajem med (sudjelovao sam više puta u ocjenjivanjima meda), ali se ne bih usudio samo na temelju izgleda pa čak i nakon kušanja ustvrditi radi li se o medu ili patvorini.
     
  26. makita said:

    Default

    Što su onda patvorine meda?
    Čula sam da postoji slučaj da , kako ste i ovdje spominjali, pčele hrane šećerom-na znam kako, i one od toga stvaraju med. Koji nije cvjetni, nego, nazovimo ga "šećerni med". Kako se još falsificira med?

    Imam još jedno pitanje, nemam svog "provjernog" pčelara, kupujem na tržnici ili kod provjerenih, ali preko moje tete. Svakako, ponekad je med gušći, ponekad rjeđi. RAdi se o livadnim medovima. Koji je tome razlog?
    Hvala pulinka, uopće nije antimedna reklama, dapače. Volim med!
     
  27. pulinka said:

    Default

    Znam da nije popularno ovako seckati tuđe postove, ali ne znam kako bih drugačije u ovom slučaju.

    Quote Originally Posted by Matica View Post
    Kristalizacija je prirodno svojstvo meda, ali nije jamac da nije patvoren.
    Tako je, ja sam isto to napisala u svom prvom pasusu, jedino sam upotebila sintagmu „nije pravi“ umesto reči „patvoren“.

    Quote Originally Posted by Matica View Post
    Nije točno da cijela tegla meda mora kristalizirati. Pčelari sa više iskustva to znaju. Moguće je da se u donjoj polovici posude istalože kristali, a gore ostane tekuć. Također je moguće da pčelar pomješa dvije vrste meda različite boje i gustoće, rastoči ih u staklenke te poslije dođe do razdvajanja meda što se vidi kao dvije nijanse.

    Također nije točna tvrdnja o boji bagremovog meda. Ukoliko je gotovo bezbojan radi se o bagremu iznimne čistoće (nema drugih sorti meda).
    Slažem se da sam bila delimično pristrasna i zbog toga delimično preterano uopštila.
    Tačno je da pčelar može pomešati dve vrste meda, a ne smešu cvetnog meda i meda od šećera, ali u mom dosadašnjem iskustvu se češće dešava ovo drugo.
    Ali za mene kao kupca, a ne proizvođača meda mnogo bitnije od toga da li je u tegli smeša pravog ili pravog i patvorenog meda je ovo:
    Ako deklaracija na tegli kaže –„bagremov/kaduljin/lipov/bilo koji sortni med“(ovde je reč o bagremovom)-onda on mora biti homogen, tj. ne sme imati dva sloja sa dve boje, ili tečni sloj i sloj sa nehomogenim kristalima nejednakog oblika i velične.
    Ne mora cela tegla kristalizirati, ALI svi kristali u tegli moraju biti iste veličine ukoliko se radi o sortnom medu, tj.medu od JEDNE vrste nektara (bagremov, lipov, kaduljin i sl. ).

    Ukoliko postoje dva sloja različite boje ili nehomogene kristalizacije, znači da u tegli postoje dve tečnosti različite boje i gustoće, i u tom slučaju taj med ne zaslužuje da se prodaje pod etiketom „sortnog“ i „čistog“ bagremovog/kaduljinog/lipovog itd. meda jer to on onda nije, bez obzira da li je to smeša dva meda od nektara ili meda od nektara i meda od prihrane šećerom.
    Ako kupujem bagrem, onda očekujem da u tegli bude bagrem. Primese u bagremu su jedna stvar, a SMEŠA dva meda pod etiketom jednog sasvim druga,i ako ne grešim, nedozvoljena po normativima.

    Nije mi potpuno jasno koji deo moje tvrdnje o boji bagremovog meda nije tačan? Napisala sam da ne bi smeo biti POTPUNO bezbojan, i stojim pri tome.

    Quote Originally Posted by Matica View Post
    Što se tiče antibiotika, ne postoji nedozvoljena količina. Upotreba antibiotika u liječenju pčela je zabranjena u Hrvatskoj, a mislim i u Srbiji.

    Nije korektna niti zadnja rečenica. Razumijem potrebu da se hvali svoj proizvod, ali nemojte kuditi tuđi, pogotovo bez argumenata, samo na osnovu onoga što vidite u zatvorenoj staklenki na polici. Dugo godina se bavim pčelarstvom, odlično poznajem med (sudjelovao sam više puta u ocjenjivanjima meda), ali se ne bih usudio samo na temelju izgleda pa čak i nakon kušanja ustvrditi radi li se o medu ili patvorini.
    Što se tiče upotrebe antibiotika, jasno sam napomenula da može biti u pitanju med koji je iz uvoza, tj.ima "nesrpsko i nehrvatsko" poreklo, i mislim da je poreklo meda za temu dosta irelevantno budući da je sporni med kupljen u Sarajevu ( Naravno, pretpostavljam da ste vi upućeniji u tržište od mene, pa, ukoliko je stvar u tome da je sav med uvezen u Sarajevske markete hrvatskog porekla, onda se zaista izvinjavam-nije mi na umu bila nikakva uvreda.).
    Što se tiče korektnosti, u pravu ste. Javno se izvinjavam svima kojima je moje kuđenje meda iz marketa zasmetalo.

    Moram ipak da kažem da se moje prvobitno uverenje da ono u marketima nije bagrem formiralo dok sam još bila samo kupac, a ne i proizvođač.
    Delimično smo se i zato muž i ja i upustili u proizvodnju-za svoje potrebe, ne prodajemo, tako da nemam neke koristi od hvale . Mogu samo da ponovim da za svoj med znam kako je proizveden, čega u njemu ima i nema, i da uglavnom ne liči ni izgledom ni aromom na medove koje vidim u marketima.
    Za svaku ostalu insinuaciju se, eto, izvinjavam još jednom, naročito velikim proizvođačima meda koji svoje proizvode izvoze marketima.
    Možda bi trebalo sada da se izvinim i ljudima odgovornim za skladištenje meda,i svima zaposlenim u marketima, i ljudima odgovornim za kontrolu uvoznog meda ,i ljudima odgovornim za kontrolu kvaliteta meda, jer očigledno neko od njih nije kriv za ovu lošu aromu meda, a ja sam ih sve u postu pomenula.

    Ipak, neko JESTE kriv, inače problema ne bi bilo.
    Zato bih, nakon što sam, nadam se, ispravila veći deo svojih pogreški, pitala g. Maticu da li se on zapravo slaže sa mnom oko objašnjenja loše arome meda ili bi on ponudio neko alternativno?
     
  28. Mellyca's Avatar

    Mellyca said:

    Default

    Iskoristit cu ovu temu i prisutnost profesionalaca za svoje pitanje..

    Naime, prosle godine je jedan znanac MM-a donio nam teglu nekog bijelog meda, negdje tu u austriji ga je kupio, navodno kao jako dobar, zdrav i sta sve ne.. Nismo nikada culi za takav med, pokusala sam malo i proguglat ali nisam nista nasla na netu. E sad, zanima me da li je tko cuo za takvu vrstu meda i kakva su mu svojsta, te po cemu se razlikuje od drugih vrsta?

    Inace, to kada nam ga je donio bio je dosta tvrd, kao recimo maslac kada ga izvadis iz frizidera, i tako je neke slicne boje, zuckasti, ali ne prozirno zuti nego vise mlijecno zuti. Prosle godine ga nismo niti koristili, jer mi je bio nekako cudan, i bas neku vecer sam ga ponovno uzela jer mi je bilo ponestalo meda, i vise nije onako tvrd, nego je omeksao, a nije da je bio na toplome, tako da neznam zasto je takav..
     
  29. Male said:

    Default

    Nisam ništa napisao o deklariranju meda koji je mješavina dvije vrste. Podrazumjeva se da može biti samo cvjetni. Kod svih ostalih tvrdnji također ostajem. One su iz vlastitog iskustva.

    Bez namjere vrijeđanja, ali vaše iskustvo je skromno. Unatoč tome vi ponavljate ocjene o medu koga ste samo vidjeli na polici. Niste valjda isprobavali med u trgovinama.

    Žao mi je zbog vaših loših iskustava prilikom prijašnjih kupnji meda. Vrlo vjerojatno su te vaše ocijene bile neutemeljene. Ponavljam da se organoleptički ne može utvrditi patvorina, čak ni sortnost sa potpunom sigurnošću.

    Što se tiče lošeg okusa i mirisa meda teško da možemo dati precizno tumačenje. Trebalo bi ga dati na analizu.

    Shvatite da proglašavanjem svog meda u trgovinama lošim nanosite štetu svim pčelarima pa potencijalno i kupcima. Ne mislite valjda da su pčelari i "pčelari" koji prodaju med i ostale proizvode na tržnicama svi pošteni.

    Oko 95% meda koji proizvedem sa svojim pčelama završi na policama u Hrvatskoj, Njemačkoj a možda i Bosni, vjerujem onakvog kakvog sam isporučio tvrtkama koje se bave otkupom i pakovanjem.

    Kako ste očito vi i vaš suprug poduzetni nadam se da ćete povećati proizvodnju i biti u situaciji da shvatite što je tržište meda.
     
  30. Male said:

    Default

    Quote Originally Posted by Mellyca View Post
    Iskoristit cu ovu temu i prisutnost profesionalaca za svoje pitanje..

    Naime, prosle godine je jedan znanac MM-a donio nam teglu nekog bijelog meda, negdje tu u austriji ga je kupio, navodno kao jako dobar, zdrav i sta sve ne.. Nismo nikada culi za takav med, pokusala sam malo i proguglat ali nisam nista nasla na netu. E sad, zanima me da li je tko cuo za takvu vrstu meda i kakva su mu svojsta, te po cemu se razlikuje od drugih vrsta?

    Inace, to kada nam ga je donio bio je dosta tvrd, kao recimo maslac kada ga izvadis iz frizidera, i tako je neke slicne boje, zuckasti, ali ne prozirno zuti nego vise mlijecno zuti. Prosle godine ga nismo niti koristili, jer mi je bio nekako cudan, i bas neku vecer sam ga ponovno uzela jer mi je bilo ponestalo meda, i vise nije onako tvrd, nego je omeksao, a nije da je bio na toplome, tako da neznam zasto je takav..
    Vrlo vjerojatno se ovdje radi o kristaliziranom medu. Ako ima etiketu na njoj bi trebale biti bar osnovne informacije. Ukoliko nema etiketu onda zaboravite priče o posebnostima toga meda. Zašto vam je bio čudan? Zbog okusa? Meda imate jako mnogo vrsta, a posebno cvjetni može imati vrlo različite boje i okuse.
     
  31. Mellyca's Avatar

    Mellyca said:

    Default

    Quote Originally Posted by Matica View Post
    Vrlo vjerojatno se ovdje radi o kristaliziranom medu. Ako ima etiketu na njoj bi trebale biti bar osnovne informacije. Ukoliko nema etiketu onda zaboravite priče o posebnostima toga meda. Zašto vam je bio čudan? Zbog okusa? Meda imate jako mnogo vrsta, a posebno cvjetni može imati vrlo različite boje i okuse.
    ima etiketu proizvodjaca, no buduci da je kupljneno direktno od proizvodjaca nema puno info., pise samo da je Blütenhonig, zatim rok uporabe (do 2011.g), te jos ime i adresu proizvodjaca.
    Pa neznam zasto mi je cudan, vjerovatno jer je drukcija vrsta na koju ja nisam navikla, ne kazem da je los..
    Nego me najvise zanimalo da li stvarno postoji taj bijeli med, i da li je tko cuo za njega?
    Jer sad ne znam dal je taj koji nam je donio med krivo rekao ili?
     
  32. Mellyca's Avatar

    Mellyca said:

    Default

    Blütenhonig bi bio cvjetni med...
     
  33. Male said:

    Default

    Quote Originally Posted by makita View Post
    Što su onda patvorine meda?
    Čula sam da postoji slučaj da , kako ste i ovdje spominjali, pčele hrane šećerom-na znam kako, i one od toga stvaraju med. Koji nije cvjetni, nego, nazovimo ga "šećerni med". Kako se još falsificira med?

    Imam još jedno pitanje, nemam svog "provjernog" pčelara, kupujem na tržnici ili kod provjerenih, ali preko moje tete. Svakako, ponekad je med gušći, ponekad rjeđi. RAdi se o livadnim medovima. Koji je tome razlog?
    Hvala pulinka, uopće nije antimedna reklama, dapače. Volim med!
    Ovdje se radi o viskozitetu meda. Viskozitet ovisi o više faktora, vrsti meda, temperaturi meda, vlažnosti meda. Hladniji med je gušći kao i onaj sa manje vode (naravno one koja potiče iz nektara). Vrijeskov med je poznat po malo povećanoj vlažnosti.
     
  34. Male said:

    Default

    Quote Originally Posted by Mellyca View Post
    ima etiketu proizvodjaca, no buduci da je kupljneno direktno od proizvodjaca nema puno info., pise samo da je Blütenhonig, zatim rok uporabe (do 2011.g), te jos ime i adresu proizvodjaca.
    Pa neznam zasto mi je cudan, vjerovatno jer je drukcija vrsta na koju ja nisam navikla, ne kazem da je los..
    Nego me najvise zanimalo da li stvarno postoji taj bijeli med, i da li je tko cuo za njega?
    Jer sad ne znam dal je taj koji nam je donio med krivo rekao ili?
    Pretpostavljam da se radi o kristaliziranom medu uljane repice.

    Također pretpostavljam da se radi o priči pčelara koja je ili pogrešno shvaćena ili ispričana u cilju prodaje meda.
     
  35. Beti3's Avatar

    Beti3 said:

    Default

    Moj susjed je ovo ljeto postavio košnice. Imam vrt pun voćaka i cvijeća i fontanu i pčele su mi postale stalni gosti. Jedu i piju. Malo sam se bojala u početku, jer su sinovi alergični na ubod, ali one ne diraju nas, ni mi njih i izgleda da će biti u redu naš suživot.

    Kako ovdje ima pčelara pitam : Imam li ja pravo na kilo meda, jer pčele su mi cjelodnevni gosti? Med sam kupila i odličan je.

    Inače meni je i med u marketu odličan. Ja volim med, čak ga i mazat na kruh, iako kažu da to nije dobro.

    Kako je dobro, a kako najbolje jesti med?
    Last edited by Beti3; 06.12.2010 at 00:28.
     
  36. AdioMare's Avatar

    AdioMare said:

    Default

    Quote Originally Posted by Matica View Post
    Ne mislite valjda da su pčelari i "pčelari" koji prodaju med i ostale proizvode na tržnicama svi pošteni.
    ne mislimo, o tome se i radi.
    i u tom slučaju ne vidim baš nekog pretjeranog smisla što tako kontrirate pulinki.
    Kristalizacija je prirodno svojstvo meda, ali nije jamac da nije patvoren.
    Ponavljam da se organoleptički ne može utvrditi patvorina, čak ni sortnost sa potpunom sigurnošću.
    dakle, konzumiraj kao i do sada (ako ti okus i miris dozvoljava) i nadaj se.
     
  37. Male said:

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    ne mislimo, o tome se i radi.
    i u tom slučaju ne vidim baš nekog pretjeranog smisla što tako kontrirate pulinki.
    dakle, konzumiraj kao i do sada (ako ti okus i miris dozvoljava) i nadaj se.
    Pročitajte pažljivije što je napisala.
     
  38. Male said:

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Moj susjed je ovo ljeto postavio košnice. Imam vrt pun voćaka i cvijeća i fontanu i pčele su mi postale stalni gosti. Jedu i piju. Malo sam se bojala u početku, jer su sinovi alergični na ubod, ali one ne diraju nas, ni mi njih i izgleda da će biti u redu naš suživot.

    Kako ovdje ima pčelara pitam : Imam li ja pravo na kilo meda, jer pčele su mi cjelodnevni gosti? Med sam kupila i odličan je.

    Inače meni je i med u marketu odličan. Ja volim med, čak ga i mazat na kruh, iako kažu da to nije dobro.

    Kako je dobro, a kako najbolje jesti med?
    Nemate zakonskog osnova za nadoknadu. Poznato je da pčele svojim uticajem na okoliš mnogo više doprinose široj društvenoj zajednici nego pčelaru kroz prinos meda. Ipak u konkretnoj situaciji od mene bi dobili med.

    Što se tiče konzumacije meda, tu teško možete pogriješiti. Bio kakav način je bolji od nikakvog. Možda da nešto kažem o količini meda koju je potrebno uzimati. Smatra se da je potrebno dnevno uzimati 1 gram na kilogram tjelesne težine, ali u slučaju bolesti i više.
     
  39. AdioMare's Avatar

    AdioMare said:

    Default

    što?
    da se ispod medene (baš tako) etikete u supermarketima može naći i onaj med koji ne zadovoljava moje i vaše potrebe/kriterije, ali trgovačkog lanca - da?
    pa nije mi to neka sablazan koju pothitno treba korigirati...
    bila bih vam zahvalnija da ste mi otkrili na koji način prepoznati MED. pričao bi on onda sam za sebe i lako bi se izdvojila kvaliteta i vidjelo tko i što prodaje.
    osobno me više "razočaralo" to što kažete da ni vrsni poznavatelji meda kušanjem ne mogu potvrditi kada se radi o patvorini.
    što bi onda ja?
    mogu se samo nadati da nisam zakinuta ili ne baš jako.
     
  40. AdioMare's Avatar

    AdioMare said:

    Default

    i, da dodam...
    zahvalna sam vam na vašim sugestijama, znanju i savjetima
     
  41. Beti3's Avatar

    Beti3 said:

    Default

    Quote Originally Posted by Matica View Post
    Nemate zakonskog osnova za nadoknadu. Poznato je da pčele svojim uticajem na okoliš mnogo više doprinose široj društvenoj zajednici nego pčelaru kroz prinos meda. Ipak u konkretnoj situaciji od mene bi dobili med.

    Što se tiče konzumacije meda, tu teško možete pogriješiti. Bio kakav način je bolji od nikakvog. Možda da nešto kažem o količini meda koju je potrebno uzimati. Smatra se da je potrebno dnevno uzimati 1 gram na kilogram tjelesne težine, ali u slučaju bolesti i više.
    Hvala!
     
  42. pulinka said:

    Default

    G. Matica, slažem se da je sedmogodišnje iskustvo u pčelarenju skromno, ali ako moje iskustvo kao kupca nazivate skromnim, zalazite u opasne vode .
    Od svoje 26. do 32. godine probala sam med iz marketa samo sporadično u gostima, ali od 18. do 26. sam kupovala med frekvencijom od 1kg mesečno ili nešto ređe-što u marketima, što na pijacama- što je na nivou frekvencije kupovine higijenskih uložaka. Nijedna žena ne smatra svoje iskustvo u kupovini uložaka skromnim, pa tako ni ja svoje iskustvo u kupovini meda . I više nego sporadično je taj med bio ili odvratne arome-na plastiku, uskislo ili neku od hemikalija, ili je naprotiv bio apsolutno bez arome-a moje čulo ukusa i mirisa je baš osetljivo.
    Zato ne mislim da ja nanosim štetu prodaji meda, već upravo ovakva loša iskustva i „pčelari“, kako ih i sami nazivate.

    Ne mislim da su pčelari na tržnicama bolji ili lošiji od onih koji prodaju marketima, to je sasvim individualno. Iz mog ličnog i subjektivnog iskustva, pčelari koji prodaju na tržnicama su nešto češće nesavesni oko upotrebe hemikalija, jer znaju da neće biti kontrolisani. Sa druge strane, veliki prizvođači su skloniji prihrani šećerom, jer je velik prinos meda njima obično jedini izvor prihoda.
    Što se vas lično tiče, vašem poštenju i iskustvu svaka čast, ali čak ni vi nemate uvid u to šta se sa vašim medom dešava nakon što ste ga prodali, zar ne?
    Slažem se da se ne može organoleptički niti samo pogledom utvrditi patvorina ili smeša sa stopostotnom sigurnošću, ali verovatnoća da ono u tegli odgovara deklaraciji značajno raste ako med ima ona svojstva koja sam nabrojala-pravilnu kristalizaciju, odgovarajuću boju i aromu. Ili drugačije rečeno, ako biste birali (bez raspoložive analize) između takvog meda i drugog koji je sa nepravilnim, prekrupnim kristalima, ili recimo potpuno tečan ali u dva sloja razl.boje, bez arome ili sa „pogrešnom“ aromom, pretpostavljam da biste ipak radije odabrali onaj prvi?
    Uostalom, ne treba zatvarati oči pred očiglednim. Ako kupljeni med aromom nikako ne odgovara onome što bi trebalo da bude, znači da neka greška negde na putu od proizvođača do potrošača jeste napravljena, i u interesu je svih da se greška prizna i ispravi.
    Na kraju, izvinila sam se već što sam isuviše uopštila i napisala da je verovatnoća velika da su na policama često falsifikati. To jeste samo moje subjektivno i, neka bude, laičko mišljenje, ali ne baš potpuno neutemeljeno.
    Afera sa medom je bilo dosta, mnogo u Srbiji ali mislim i nekoliko u Hrvatskoj. Ovo je najnoviji skandal iz Srbije:
    http://www.natura.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=209:s rbija-ulepljena-vetakim-medom-&catid=69:med-i-proizvodi&Itemid=7

    A ovo najnovije nepravilnosti iz Hrvatske za koje znam:

    http://pcelinjak.hr/index.php/Vijesti-i-obavijesti/patvoreni-med-iz-hrvatske-quhvaenq-u-sloveniji.html

    A evo i teksta o patvorenom medu koji sam usput pronašla.
    http://pcelinjak.hr/index.php/Vijesti-i-obavijesti/patvoreni-med-i-zdravlje.html

    Malo ću se potkovati ubuduće oko stavljanja lnkova, da ne budu više ovakvi .

    I na kraju,hvala za lepe želje, iako nemamo ambicije za veću proizvodnju . Mislim da je lepo što odgovarate i na druga pitanja o medu, pa bih se priključila-da li grešim ako kažem da viskozitet, tj. gustina meda može biti i pokazatelj, između ostalog, i njegove nešto veće vremenske starosti?
     
  43. Male said:

    Default

    AdioMare, hvala lijepa. Nažalost tako je.

    Pulinka, vjerujem da bi se u mnogo čemu složili što se pčelarstva tiče. Ono što sam napisao o medu je točno, i prvenstveno namjenjeno edukaciji potrošača meda, a rezultat je višegodišnjeg iskustva u proizvodnji meda, peluda, propolisa i matične mliječi.

    Iznošenje istinitih informacija o medu, ma kakve one bile, podržavam. Potrošači imaju pravo za one koji krše pravila kako bi ih kaznili bojkotom njihovih proizvoda.

    U mojoj zaista obimnoj pčelarskoj literaturi nije nigdje starost meda dovedena u verzu s viskozitetom.
     
  44. pulinka said:

    Default

    Drago mi je što mislite da bismo se složili i hvala za odgovor o viskozitetu meda.
    Ni ja nisam nigde u literaturi našla vezu između viskoziteta i starosti meda, ali sam tvrdnju o povezanosti čula od nekih pčelara koji još imaju zalihe meda stare preko 20 godina - izgleda je to ipak još jedan od mitova. Izvinjavam se za OT.
     
  45. Mama Martina's Avatar

    Mama Martina said:

    Default

    Mene zanima koliko meda dnevno smiju djeca konzumirati i gdje u Zagrebu mogu kupiti med a da nije patvoren? Što je s Petrovićevim medom, da li je on u redu?
     
  46. pomikaki's Avatar

    pomikaki said:

    Default

    Pitanje:

    zadnje vrijeme primjetili smo (mm i ja) da je na staklenkama meda u trgovinama, od raznih proizvođača, pokriveno flomasterom ili malom naljepnicom tamo gdje u deklaraciji o proizvodu piše "med je prirodni pčelinji proizvod" ili nešto slično. Npr u rečenici Kraljev med je prirodni cvjetni med... prekriženo je "prirodni cvjetni"

    što to znači?
    Mm je pretpostavio da su ti proizvodi morali proći neke nove kontrole prema eu standardima, i po njima to što se prodaje kao med ne može se više tako zvati...
     
  47. ellica's Avatar

    ellica said:

    Default

    Jel netko zna gdje u Zagrebu ima za kupiti med od lavande?Ja sam kupila na Lošinju 2 godine za redom i što je najbolje to je kraljev meda u Zgb.ga po dućanima ne mogu naći.Jedino ima u Melviti ali je tegla duplo skuplja od ove koju sam ja imala.
     
  48. spajalica's Avatar

    spajalica said:

    Default

    pomikaki, pitala MMa kojem su njegove pcelice hoby. nema pojma. aaaaaaaaa sad se sjetih idme ga mailati da pita pcelare danas. ima covik sasstanak.
     
  49. pomikaki's Avatar

    pomikaki said:

    Default

    Hvala, baš me zanima zbog čega je to.
     
  50. ljuti.patuljak's Avatar

    ljuti.patuljak said:

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    Pitanje:
    Npr u rečenici Kraljev med je prirodni cvjetni med... prekriženo je "prirodni cvjetni"

    što to znači?
    Mm je pretpostavio da su ti proizvodi morali proći neke nove kontrole prema eu standardima, i po njima to što se prodaje kao med ne može se više tako zvati...
    Točan odgovor se nalazi u novom pravilniku koji regulira etiketiranje u punionicama meda. Osobno ga nisam vidio, pa ne mogu reći detalje. Otkupljivači meda kažu da se radi o tome da na takav način više neće biti moguće sankcionirati patvoreni med jer na etiketi neće ni pisati da je to prirodni med. Što je istina ne znam, ali možda mogu reći par činjenica iz koje se može dobiti jasnija slika.

    1) Pčelari su uglavnom stariji ljudi, većina njih nema volje za ništa nove, pa čak ni uzeti poticaje koje su im lako dostupni
    2) Cijena meda kod pčelara su od 35 do 65 kn, u EU je najjeftiniji med kažu oko 10EUR-a
    3) Bez laboratorijskog pregleda nema mogućnosti razaznati da li je med patvoren,a kamoli locirati porijeklo po peludnim tragovima
    4) U EU je zbog intenzivne upotrebe pesticida teško naći med koji se može usporediti s onim iz HR

    Između pčelara (čiji prosjek godina je iznad 50) i kupaca su preprodavači. Svak ima svoj interes. Preprodavači žele legalizirati ono što vjerojatno već rade. Pčelari nisu u stanju brzu reagirati, niti lobirati poput preprodavača, pogotovo jer veliki pčelari ovise o preprodavačima, pa se interes kupaca i interes pčelara poklapa samo kod malih pčelera. U HR se može doći do vrhunskog proizvoda, taj proizvod je u našem EU susjedstvu cijenjen. Špekulacija je da netko štiti svoj interes.