MM me jutros lijepo iznenadio kad mi je javio da je kupio 2 kg "nojetine" (jel se to uopće tak veli?). Baš divno!
I kaj da ja sad radim s nojem? A htjela sam jagnjetinu za žićbo!
Imate li neke recepte, možda kao pečenje?
Ja sam nešto našla na netu, ali bolje je čuti od vas, iz prve ruke. Evo što ima:
Pašteta od nojeve jetre
Dodaci:
1 velika šalica jetre
3 komadića dimljene slanine
2 male žličice maslaca (topljenog)
- malo tymijana
- lovorov list
3 žlice šerija ili konjaka
sol, papar.
Priprema: slaninu staviti u tepsiju bez masti. Maknuti slaninu i ostaviti mast od slanine unutra, te dodati jetru i pri blagoj temperaturi peći. Dodati timijan, lovorov list, papar i sol te 3 - 4 minute peći. Onda dodati konjak ili šeri. Izvaditi lovorov list te načiniti pire od jetre. Masu staviti u male čašice i sa otopljenim maslacem prekritizati Ostaviti paštetu u hladnjaku dok se ne ohladi u potpunosti.
Nojev - capaccio
Dodaci:
Za četiri osobe:
200 g svježeg nojevog filea
Za marinadu:
6 žličica hladnog ulja od masline
3 žličice svježeg limunovog soka
- malo soli
- papar
3 štange bazilika
3 štange peršina
1 mali komad parmezana
Priprema: File staviti u posudu u malo smrznutom stanju i razrezati ga na četiri jednaka dijela. Bazilikum i peršin sitno nasjeckati te dodati sol i limunov sok kao i maslinovo ulje. Jednako pomiješati sa mesom. Staviti papar i parmezan. Može se garnirati s limunom ili crnom maslinom.
Juha od nojevog vrata
Dodaci za četiri osobe:
300 g nojevog vrata
80 g masti
180 g povrća
1 žličicu soka od rajčice
100 ml suhog crvenog vina
250 ml vode
40 g brašna
1 l goveđe juhe
papar, sol, slatka paprika.
Priprema: nojev vrat sa polovinom masti i povrća lagano zapeći. Onda preliti sa crvenim vinom, sokom od paradajza i dodati vodu. Vrat malo peći, po potrebi dodati malo vode. Izvaditi meso iz posude, meso od kostiju odvojiti i sitno nasjeckati. Ostatak masti u drugoj posudi pustiti da se rastopi, brašno staviti unutra i cijelo vrijeme miješati. Preliti sa goveđom juhom te pomiješati ostatak masti s povrćem. Juhu sa paprom, solju i paprikom začiniti dodati meso od vrata.
Steak od noja
Dodaci za 4 osobe:
4 nojeva steaka
Dodaci za marinadu:
3 žlice ulja
1 žlica kečapa
1 žličica senfa
3 žlice vrhnja
1 žlica peršina (sitno nasjeckano)
1 žlica luka (nasjeckan)
1 žličice soli
1 žličice slatke paprike
1 žličice currya
1 žličice umaka od soje
malo čilija
Priprema: gore navedene sadržaje za marinadu pomiješati i sa steakom 2-4 sata ostaviti zajedno.
Pripremljene odreske (steak) možete peći na roštilju ili u pećnici.
Noj u pijesku
Dodaci za četiri osobe:
500 g steaka od noja (razrezati u tanke kriške)
3 žlice maslaca (istopljen)
1 žličica sol, papar, timijan, slatka paprika
200 g svježeg graška (ili iz limenke)
3 rajčice (oguljene i nasjeckane)
200 g luka.
Priprema: veliku tepsiju zagrijati i meso raspodijeliti po cijeloj tepsiji. Istopljeni maslac preko mesa preliti i sa solju, paprom, timijanom i paprikom začiniti. Luk, grašak i rajčice u nabrojanom slijedu staviti na meso. Tepsiju zatvoriti sa aluminijskom folijom. U zagrijanu pećnicu, na srednjoj temperaturi, 40 - 50 minuta peći.
Zakopani noj
Dodaci za šest osoba:
1 - 11 kg nojevog filea (u kvadratiće izrezane)
4 luka (debele kriške)
12 manjih krumpira
1 svežanj mrkvi (debele kriške)
250 g šampinjona, po pola
75 ml ulja.
Dodaci za umak:
180 g šerija,
10 ml curry
10 ml kukuruzno brašno
3 bijela luka, sitno nascjeckano
30 ml umak od soje
2 - 3 kocke goveđe juhe
- 500 ml tople vode
- sitni papar, oregano, bizilikum, sol.
Priprema: u velikom loncu meso i luk u ulju na jakoj vatri kratko zapeći. Kod smanjene topline dodati krumpir i mrkvu. Dodati umak dok se mrkva ne prekrije. Ne smije se miješati, nego sa drvenom žlicom probockati, da bi umak došao do dna. Lonac prekriti i kod lagane topline 1 sat pustiti da kuha. Gljive dodati te još 30 - 45 minuta grijati.
Jela od nojevih jaja
Kajgana od nojevih jaja.
Dodaci za osam do deset osoba:
1 svježe nojevo jaje
1 luk
200 ml mlijeka
1 žličica soli
1 žličica papar
1 žličica paprike
3 žlice maslaca
1 svežanj lučca
malo muškata.
Priprema: luk s maslacem u dovoljno velikoj tepsiji lagano zapeći. Sadržaj nojevog jajeta s mlijekom i začinima pomiješati. U tepsiju dodati masu. Miješati masu dok ne postane dovoljno čvrsto. Prije serviranja sa lučcem dekorirati.