Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Recepti s nojem

  1. #1
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno Recepti s nojem

    MM me jutros lijepo iznenadio kad mi je javio da je kupio 2 kg "nojetine" (jel se to uopće tak veli?). Baš divno!

    I kaj da ja sad radim s nojem? A htjela sam jagnjetinu za žićbo!

    Imate li neke recepte, možda kao pečenje?

    Ja sam nešto našla na netu, ali bolje je čuti od vas, iz prve ruke. Evo što ima:


    Pašteta od nojeve jetre

    Dodaci:
    1 velika šalica jetre
    3 komadića dimljene slanine
    2 male žličice maslaca (topljenog)
    - malo tymijana
    - lovorov list
    3 žlice šerija ili konjaka
    sol, papar.


    Priprema: slaninu staviti u tepsiju bez masti. Maknuti slaninu i ostaviti mast od slanine unutra, te dodati jetru i pri blagoj temperaturi peći. Dodati timijan, lovorov list, papar i sol te 3 - 4 minute peći. Onda dodati konjak ili šeri. Izvaditi lovorov list te načiniti pire od jetre. Masu staviti u male čašice i sa otopljenim maslacem prekritizati Ostaviti paštetu u hladnjaku dok se ne ohladi u potpunosti.



    Nojev - capaccio

    Dodaci:
    Za četiri osobe:
    200 g svježeg nojevog filea

    Za marinadu:
    6 žličica hladnog ulja od masline
    3 žličice svježeg limunovog soka
    - malo soli
    - papar
    3 štange bazilika
    3 štange peršina
    1 mali komad parmezana


    Priprema: File staviti u posudu u malo smrznutom stanju i razrezati ga na četiri jednaka dijela. Bazilikum i peršin sitno nasjeckati te dodati sol i limunov sok kao i maslinovo ulje. Jednako pomiješati sa mesom. Staviti papar i parmezan. Može se garnirati s limunom ili crnom maslinom.



    Juha od nojevog vrata

    Dodaci za četiri osobe:
    300 g nojevog vrata
    80 g masti
    180 g povrća
    1 žličicu soka od rajčice
    100 ml suhog crvenog vina
    250 ml vode
    40 g brašna
    1 l goveđe juhe
    papar, sol, slatka paprika.

    Priprema: nojev vrat sa polovinom masti i povrća lagano zapeći. Onda preliti sa crvenim vinom, sokom od paradajza i dodati vodu. Vrat malo peći, po potrebi dodati malo vode. Izvaditi meso iz posude, meso od kostiju odvojiti i sitno nasjeckati. Ostatak masti u drugoj posudi pustiti da se rastopi, brašno staviti unutra i cijelo vrijeme miješati. Preliti sa goveđom juhom te pomiješati ostatak masti s povrćem. Juhu sa paprom, solju i paprikom začiniti dodati meso od vrata.



    Steak od noja

    Dodaci za 4 osobe:
    4 nojeva steaka

    Dodaci za marinadu:
    3 žlice ulja
    1 žlica kečapa
    1 žličica senfa
    3 žlice vrhnja
    1 žlica peršina (sitno nasjeckano)
    1 žlica luka (nasjeckan)
    1 žličice soli
    1 žličice slatke paprike
    1 žličice currya
    1 žličice umaka od soje
    malo čilija

    Priprema: gore navedene sadržaje za marinadu pomiješati i sa steakom 2-4 sata ostaviti zajedno.
    Pripremljene odreske (steak) možete peći na roštilju ili u pećnici.


    Noj u pijesku

    Dodaci za četiri osobe:
    500 g steaka od noja (razrezati u tanke kriške)
    3 žlice maslaca (istopljen)
    1 žličica sol, papar, timijan, slatka paprika
    200 g svježeg graška (ili iz limenke)
    3 rajčice (oguljene i nasjeckane)
    200 g luka.

    Priprema: veliku tepsiju zagrijati i meso raspodijeliti po cijeloj tepsiji. Istopljeni maslac preko mesa preliti i sa solju, paprom, timijanom i paprikom začiniti. Luk, grašak i rajčice u nabrojanom slijedu staviti na meso. Tepsiju zatvoriti sa aluminijskom folijom. U zagrijanu pećnicu, na srednjoj temperaturi, 40 - 50 minuta peći.



    Zakopani noj

    Dodaci za šest osoba:
    1 - 11 kg nojevog filea (u kvadratiće izrezane)
    4 luka (debele kriške)
    12 manjih krumpira
    1 svežanj mrkvi (debele kriške)
    250 g šampinjona, po pola
    75 ml ulja.

    Dodaci za umak:
    180 g šerija,
    10 ml curry
    10 ml kukuruzno brašno
    3 bijela luka, sitno nascjeckano
    30 ml umak od soje
    2 - 3 kocke goveđe juhe
    - 500 ml tople vode
    - sitni papar, oregano, bizilikum, sol.

    Priprema: u velikom loncu meso i luk u ulju na jakoj vatri kratko zapeći. Kod smanjene topline dodati krumpir i mrkvu. Dodati umak dok se mrkva ne prekrije. Ne smije se miješati, nego sa drvenom žlicom probockati, da bi umak došao do dna. Lonac prekriti i kod lagane topline 1 sat pustiti da kuha. Gljive dodati te još 30 - 45 minuta grijati.



    Jela od nojevih jaja

    Kajgana od nojevih jaja.
    Dodaci za osam do deset osoba:
    1 svježe nojevo jaje
    1 luk
    200 ml mlijeka
    1 žličica soli
    1 žličica papar
    1 žličica paprike
    3 žlice maslaca
    1 svežanj lučca
    malo muškata.

    Priprema: luk s maslacem u dovoljno velikoj tepsiji lagano zapeći. Sadržaj nojevog jajeta s mlijekom i začinima pomiješati. U tepsiju dodati masu. Miješati masu dok ne postane dovoljno čvrsto. Prije serviranja sa lučcem dekorirati.

  2. #2
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    ja imam par pravih specijaliteta.Pišem kasnije

  3. #3
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno

    Može, može!!! :D

  4. #4
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno

    Citiraj white_musk prvotno napisa
    ja imam par pravih specijaliteta.Pišem kasnije
    Jel ima kaj?

  5. #5
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    izvini , ali u totalnoj sam frci! ne znam gdje udaram...recepte javljam prvom prilikom, ali se bojim da će to za "tvog" noja biti kasno

  6. #6
    Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,006

    Početno

    Ma nema beda, super ak stigneš prije žićBo, a ako ne, već ću ja negdje nešto naći.


Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •