Stranica 2 od 7 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 349

Tema: Koliko dugo kuhate bolonjez?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Kad bi znala kolektivno citirati...enivej...Kakav ej to bolonjez bez paradajza! Pa crvena paprika ne može zamjeniti paradajz.
    Povrće raznorazno skroz usitnjeno, ni ne vidiš ga, samo osjewtiš nešto fino...Ali ovo s paprikom ne kužim. Ajde da ju stavi uz paradajz, ali nikako da ne stavi paradajz....Ku'iš?

    ha draga, bolonjez pravi nit je s paprikom, nit s povrćem ako ćemo tjerat mak na konac

  2. #2
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    ha draga, bolonjez pravi nit je s paprikom, nit s povrćem ako ćemo tjerat mak na konac
    Ma znam, ali izbaciti osnovni sastojak...

  3. #3
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    apri
    dobro, već kad sam skanila potrošiti bocu plina koji je pravi recept za bolonjez?

  4. #4
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa napisala sam ti
    ja ti mjere nemam, uvijek sve po ruci

  5. #5
    ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    2,722

    Početno

    evo samo pročitala naslov a nisam čitala kaj ste pisale, pa ću samo odgovoriti..dok sam živjela u Italiji, tamo sam naučila da se to kuha sat do dva..ali pošto moja mala u zadnje vrijeme jede tri jela a jedno od njih je i bolognez meni je to gotovo po potrbi nekad za 20in nekad za 1h, i jenom je tjedno na meniju.

    Radim ga ovako; kapula,mrkva,(ako je sezona stavim i papriku i umjesto kapule mladi luk), tikvice-oguljene ( nekad sam stavljala i pancetu, ali mala ju ne volim, pa više ne stavljam).

    Znači povrće koje imam popržim na maslinovu ulju, dodam mješano meso, kojeg zaćinim, solju, paprom, crvenom paprikom i vegetom- ali sve po malo (nekad i mješavinom dalmatinskih začina).
    Volim da je meso više preprženo nego skuhano, onda dodam peleate isjeckane na kockice (ima takvih gotovih za kupit) ili svježi paradajz, te nakon distanja lagano dodajem vodu,kad je pred kraj dosam malo sos paradajzia jer volim da je gušće. Kada nemam uopće paradajiza , pred kraj kad je sve skuhano dodam cijeli paketić soso paradajiza.

    Zimski bolonjez;
    kapula
    mrkva
    tikvice
    mješano meso
    sos paradajiz (nekad pelate na kockice izrezanog paradajiza)
    začini
    maslinovo ili obično ulje

    gotovo za 20min

  6. #6
    ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    2,722

    Početno

    htjela sam reć da se dužina kuhanja bologneza (kod talijana i kod mene) mjeri od trenutka stavljanja sos paradajiza...onda se jelo smanji i kuha na laganoj vatri (inače sve namirnice trebaju biti više od napola kuhane kada se stavlja paradajiz, jer se zna da on "usporava" kuhanje- pogotovo kada je meso u pitanju)

  7. #7
    tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    934

    Početno

    a da, ne stavljam majčinu dušicu u to i stavim malo vina. da. to su te fore. i ja osobno volim relativno dosta bosiljka. ali to su sad finese.

    češnjak stavljam u gotovo sve. domaći koji jače smrdi uokolo. nekad čak i u bistru juhu ali se na kraju ne osjeti.

  8. #8
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    znači tvoj je pravi

    ok, probat ćemo. s crnim vinom se podlijeva, pretpostavljam?

  9. #9
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    inače, talijani kažu da su njihova dva najzlouporabljena jela bolonjez i lasagne.
    lako za nas doma, ali kad u londonu naručiš u nekakvom netalijanskom restoranu špagete bologneze i dobiješ nekakvu vodicu, onda je to problem
    a šta očekivati od engleza na čijem jeziku ne možeš reć - dobar tek!

    da, sad upravo čitam jedi, moli, voli, trenutno smo u italiji i jedemo talijanske delicije po siciliji, napulju i rimu i sve si mislim kako bi bilo da sve ostavim, i kuću i poso i otputujem na pol godine u italiju

  10. #10
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    ajme cvijeto, pa di si našla u londonu jest paštu

    ali ko ćeš partit za italiju, zami me

  11. #11

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    1,715

    Početno

    Ja isto bolonjez radim dosta često jer ga djeca jako vole, pa onda jednom s puretinom, drugi put s miješanim faširanim. Ali, bez obzira s kojim mesom, ne kuham ga nikad dulje od 45 minuta. 4-6 sati, nije uopće u pitanju vrijeme, nego koja je svrha tolikog kuhanja. Da bude gusto ili što. Može biti gusto i ako se kraće kuha. Ali bolonjez mora imati safta po meni, jer se jede sa špagetima, ne mora taj saft biti rijedak, ali da je saft. Kak onda da jedem špagete bez safta? Pa što onda to jelo ne izgubi svu vrijednost tolikim kuhanjem? Koja je svrha povrća i svega unutra kad se toliko vremena kuha, fakat ne kužim. I ovo mi je prvi put da čujem da netko toliko dugo kuha bolonjez, sorry, Apri, nije osobno, i vjerujem da je super fini, ali mislim da su jako, jako fini i ovi naši koji se kraće kuhaju. Isto s celerom, mrkvom, paradajzom...i na kraju narezanim peršinom i češnjakom.

  12. #12
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    Citiraj davorka prvotno napisa Vidi poruku
    Ja isto bolonjez radim dosta često jer ga djeca jako vole, pa onda jednom s puretinom, drugi put s miješanim faširanim. Ali, bez obzira s kojim mesom, ne kuham ga nikad dulje od 45 minuta. 4-6 sati, nije uopće u pitanju vrijeme, nego koja je svrha tolikog kuhanja. Da bude gusto ili što. Može biti gusto i ako se kraće kuha. Ali bolonjez mora imati safta po meni, jer se jede sa špagetima, ne mora taj saft biti rijedak, ali da je saft. Kak onda da jedem špagete bez safta? Pa što onda to jelo ne izgubi svu vrijednost tolikim kuhanjem? Koja je svrha povrća i svega unutra kad se toliko vremena kuha, fakat ne kužim. I ovo mi je prvi put da čujem da netko toliko dugo kuha bolonjez, sorry, Apri, nije osobno, i vjerujem da je super fini, ali mislim da su jako, jako fini i ovi naši koji se kraće kuhaju. Isto s celerom, mrkvom, paradajzom...i na kraju narezanim peršinom i češnjakom.
    davorka, gle, osnovno kod umaka bologneze je to da se - dugo kuha. tako su ga talijani zamislili.
    a sad ti možeš radit kako hoćeš, tko ti brani al to je sama bit umaka bolonjeze. ono, da ti tečaj drži neki vrhunski chef, tako bi te naučio
    pa kad hoćeš skuhati vrhunsko jelo, kao u nekakvoj tratorrii, e onda ga kuhaš 4 sata.
    a kad hoćeš nabrzinu napravit ručak, onda ga kuhaš 20 min.
    al onda to nije - to.
    hebi ga, al tako je.

    magriz, niš, pakiramo kofere i krećemo na duhovnu obnovu po italiji, za početak a što se mene tiče, ni ne moramo u indiju

  13. #13
    miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Lokacija
    hlebinska škola
    Postovi
    882

    Početno

    ja radim po nekakvon receptu barillinom u koji ide i mrkva i celer i paradajz

  14. #14
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    pa jel ide sad u taj bolonjez mrkva ili ne ide?
    magriz kaže da u pravom ne.
    jel ti to nemaš pojma cvijeta zaludjela te pomisao na duhovnu obnovu po italiji?

  15. #15
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    ja ko cvijeta.
    inace jednom sam kuhala bolonjez, tocnije bila sam prisutna na kuhanju bolonjeza, sa dva decka kuhara. covjece koliko sudja smo isprljali , a kuhalo se dugo, ne sjecam se tocno koliko, a bili smo i vani na kavi s drugim frendovima.
    uglavnom tako ne bih vise kuhala, kad sam pitala pa ko ce sad ovo sve pospremiti, samo su slegli ramenima i rekli mi smo kuhari, a ne pomocno osoblje .

  16. #16
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    pa jel ide sad u taj bolonjez mrkva ili ne ide?
    magriz kaže da u pravom ne.
    jel ti to nemaš pojma cvijeta zaludjela te pomisao na duhovnu obnovu po italiji?
    pod povrće ne podrazumijevam mrkvu, celer i luk

    a cvjetna i ja ćemo duhovno obnavljati okusne pupoljke

  17. #17
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    3 glavice crvenog luka prodinstam na maslinovom ulju
    dodam pola kile miješanog mljevenog mesa (svinjetina / junetina)
    dooooooobro zalijem crvenim vinom, dodam češnjak, vegetu, malo papra (mrvec kasnije bosiljak)
    krčkam 15-tak minuta...
    dodam oko dvije boce pasirane rajčice
    dodatno još 10-15 minuta krčkam na laganoj vatrici

    to što jedem - zovem bolonjez. i meni je fino.
    naravno da to sve ne mogu odmah pojesti, pa ostatak bogohulno zamrznem. i jedem kad sam gladna, a nemam tih sat vremena za kuhanje.

    p.s. ni juhu ne kuham 4 sata

  18. #18
    miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Lokacija
    hlebinska škola
    Postovi
    882

    Početno

    ovo je slično diskusiji koju smo vodili u jednom društvu , gdje nas je prijateljica koja je živjela u Firenzi pokušavala obratiti na pravu pizzu s kuhanim umakom kojeg je kuhala isto uru, pa unosila sve finese duha Italije , a mi svejedno opet radimo štrcbrc hitrobrzu pizzu balkaneze
    ali kad dođem kod nje

    uf, i meni bi pasao un viaggio

  19. #19
    lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008
    Postovi
    972

    Početno

    ja ne kuzim taj bolonjez od 6 vur kuhanja i da nesme imat safta je pa onda je tijesto suho,a mm bez kruha nista ne jede i onda voli umakat kruh u taj saftek,a saft malo zgusnem s pol zlicice gustina razrijedim u vodi i meni je to tak fino

  20. #20
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    isprljam sjeckalicu i lonac.
    i ništa više.
    e, da... i kuhaču.

    ja razumijem da je vama koje kuhate bolonjez jednom tjedno - ovih 4-6 sati bolesno.
    ali ja to kuham maksimalno 3 puta godišnje.

    (koja oksimorončina: ja, kojoj je bolonjez "fast food" - kuham ga dulje od svih).

    ok, i grah kuham jako dugo jer je ukusniji što se duže kuha.

    i pritom se uopće ne zamaram što se i povrće i meso uništi (pre)dugom termičkom obradom. mi svakodnevno jedemo toliko svježega voća i povrća (ili tek kratko obrađenoga), da me ova tri puta sigurno neće ubiti.
    i, poanta bolonjeza je da nema umaka koji je razdvojen od mesa... to sve mora biti povezano, gotovo kremasto.

    tko je jeo pravi bolonjez, zna o čemu pričam.

    ostalo su ragui s faširanim mesom.

    (to ti je istko ko burek sa sirom. ne može)

  21. #21
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    ma dobro, kužim ja to

    nego, koliko kuhaš grah?

  22. #22

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    1,715

    Početno

    Aha, znači u talijanskim kuharicama kad tražiš recept za bolognese umak onda vele 4-6 sati kuhati. Kužim. Nekako mi se čini da se stare Talijanke ne bi baš naradile na polju da su kuhale bolognese 6 sati, a kamoli da bi im se obitelj najela. Al, dobro, ne znam ni ja baš sve. Ja u životu nisam niti jedno jelo, pa ni za najzahtjevnije goste, kuhala 6 sati.

  23. #23

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Za bolonjez naribam/nasjeckam sitno povrce:
    - Luk
    - Celer
    - Mrka
    - Tikvica

    Dinstam luk dok ne postane mekan i na to stavim povrce.
    Nakon sto se povrce izdinsta dodam meso (2x mljeveno govedina ili mjesanoga).

    - Dodam domacu juhu, sol, papra i ostavim minimalno 45 min na laganoj vatri.

    - Dodate pelate (ili jos bolje friski domaci paradajz), bosiljak, majcinu dusicu, lovor, oregano (po mogucnosti frisko)

    - Ostavim jos pola sada da se dinsta i da izadje viska tekucine.

    - Skuham pastu, naribam parmezan i to je to

    Nema sanse da skuham bolonjez za 30 min. pa zato uvijek pripremim vecer prije.

  24. #24
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Ne znam što piše u talijanskim kuharicama i ne znam jesu li stare Talijanke kuhale doma dok su drugi bili na polju.

    Evo što kažu:

    Il segreto del ragù bolognese
    Come abbiamo visto il ragù bolognese è preparato con tagli particolari, poco pomodoro, il latte, e il classico misto di verdure (sedano, carota, cipolla). Importantissima la durata di cottura, di 4 ore dal momento che si aggiunge il pomodoro...

    ... si cuoce a fuoco medio mescolando in continuazione finché non ha rilasciato tutto il liquido e questo non è completamente evaporato.

    (sve ovo su oni boldali) http://www.cibo360.it/cucina/mondo/rag%F9_bolognese.htm

    Ja nisam imala pojma da oni to tako preporučaju, ali je činjenica da je MENI bolonjeze najbolji ako se dugo kuha. Tek tada se dobije taj kremasti okus, ta sjedinjena konzistencija.

    Uopće nema veze što se to svakodnevno tako ne radi niti ima veze jesu li gosti zahtjevni ili nisu.

    Kao što ne mogu reći da sam ikada napravila pravu pašticadu, jer ne ispečem komad mesa, pa da ga onda narežem i kuham, nego si pojednostavim.
    Pa to zovem lažnom pašticadom.

    Zašto onda i ovi naši svakodnevni bolonjezi ne bi bili - lažni?




    Posljednje uređivanje od apricot : 02.12.2010. at 19:20

  25. #25
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Il segreto del ragù bolognese
    Come abbiamo visto il ragù bolognese è preparato con tagli particolari, poco pomodoro, il latte, e il classico misto di verdure (sedano, carota, cipolla). Importantissima la durata di cottura, di 4 ore dal momento che si aggiunge il pomodoro...

    ... si cuoce a fuoco medio mescolando in continuazione finché non ha rilasciato tutto il liquido e questo non è completamente evaporato.

    (sve ovo su oni boldali) http://www.cibo360.it/cucina/mondo/rag%F9_bolognese.htm

    hoće meni netko objasniti ovo mlijeko?

  26. #26

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    PS: Mi ´ne talijani´ radimo ´hibrid´ bolonjeza jer je izvorni recept sa sitnim komadicima govedine i zovu ga ragout a ne bolonjez ...

  27. #27
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    mlijeko u bolonjez?

    koliko kuhaš grah?
    što ti se ne raskuha?

  28. #28
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    sorc, ne bogohuli i ne kvari zabavu, vidiš da smo se svi uživjeli u umak bolonjez barem ja.
    za slijedeću put ja ću poduplat, ima da se 4 sata krčka minimalno

  29. #29
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    ja umjesto vina dodam prosek, ubije kiselost

  30. #30
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    sorc, ne bogohuli i ne kvari zabavu, vidiš da smo se svi uživjeli u umak bolonjez barem ja.
    za slijedeću put ja ću poduplat, ima da se 4 sata krčka minimalno
    ovo mi zakoniti ne smije vidit - tvrdi da manje od 2 sata kuhanje ne ubije dovoljno gamadi

  31. #31
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    moguće da oni mlijekom ubijaju kiselost.
    kao bešamel kod lazanja.
    ili panna u drugim jelima s rajčicom.
    ne znam, ja ga do sada nisam stavljala, ali sljedeći put (za jedno 5 mjeseci), sigurno hoću. moram i to isprobati.

  32. #32
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    aleks, a tako ide. u puno recepata sam pročitala da ide malo mlijeka pred kraj.
    a i inače talijani u masu jela na kraju dodaju malo putra, npr. rižoto. a ovdje ide malo mlijeka. ja istinabog ne stavim. a ne stavim uglavnom ni mrkvu. celer i kapulu.

    apri, si vidjela ovo
    mescolando in continuazione

    slijedeći put ima da 6 sati mešaš

  33. #33
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    aleks, a tako ide. u puno recepata sam pročitala da ide malo mlijeka pred kraj.
    a i inače talijani u masu jela na kraju dodaju malo putra, npr. rižoto. a ovdje ide malo mlijeka. ja istinabog ne stavim. a ne stavim uglavnom ni mrkvu. celer i kapulu.

    apri, si vidjela ovo
    mescolando in continuazione
    slijedeći put ima da 6 sati mešaš

    i nema do dućana dok se krčka
    Posljednje uređivanje od magriz : 02.12.2010. at 21:36

  34. #34
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    aleks, a tako ide. u puno recepata sam pročitala da ide malo mlijeka pred kraj.
    a i inače talijani u masu jela na kraju dodaju malo putra, npr. rižoto. a ovdje ide malo mlijeka. ja istinabog ne stavim. a ne stavim uglavnom ni mrkvu. celer i kapulu.

    apri, si vidjela ovo

    slijedeći put ima da 6 sati mešaš
    ma možda oni misle na miješanje guzom od sreće što će se fino jesti.

    ako primate predbilježbe za italiju, recite gdje je popis?

  35. #35
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ako primate predbilježbe za italiju, recite gdje je popis?
    prvo počni s bolonjezom bar 1xmjesečno, pa nastavi s lazanjama, maneštre znaš, i moraš naučit da je burek i sa sirom

  36. #36
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    aleks, a tako ide. u puno recepata sam pročitala da ide malo mlijeka pred kraj.
    a i inače talijani u masu jela na kraju dodaju malo putra, npr. rižoto. a ovdje ide malo mlijeka. ja istinabog ne stavim. a ne stavim uglavnom ni mrkvu. celer i kapulu.

    apri, si vidjela ovo

    slijedeći put ima da 6 sati mešaš
    ja ne stavljam vrhnje ako ide paradajz
    il je na crveno sa paradajzom, il na bijelo sa vrhnjem
    u rižoto, i rizi bizi, i zapravo sve s rižom ja stavim maslac na kraju
    ali to mi nije isto što i mlijeko


    apri i miješanje 6 sati

  37. #37
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    ale, znaš kad se svinjska jetrica namače u mlijeku da omekša?
    e, zato se stavlja malo mlijeka u bolonjez jer mu je 6 sati premalo da omekša

    apri, ne reče koliko kuhaš grah?

  38. #38
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    jedna dobra kuharica mi je rekla da u bolonjez na kraju doda žličicu kave ?? crne, mljevene, praha

    nisam nikad probala ..

  39. #39
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ma šta ja znam?

    ja volim jela svoga djetinjstva.
    i te okuse.
    meni je grah dobar kad se "ukajmači". (tko zna što to znači, znat će točno i kakav je taj grah).
    zato ne treba nikakva zaprška, a ipak bude "pun"... ne trče bobe po tanjuru nego...
    ma ne mogu ja to opisati.

    kod nas se grah kuha nedjeljom (za ponedjeljak), kad je ružno vrijeme, pa si cijeli dan doma i možeš ga pustiti da se kuha dok ne bude onakav kakav sam zamislila.

    noć prije ga namočim.
    ujutro prokuham i bacim vodu.
    onda u lonac stavim grah, zalijem hladnom vodom, stavim dva nasjeckana luka, dvije mrkve, dva lovorova lista, 6-7 režnjeva češnjaka i... ne znam koliko papra u zrnu. posolim kad provri.
    i pustim ga.
    kada uvri, dodam vode, pa ponovo...

    a cijela kuća miriše.
    Posljednje uređivanje od apricot : 02.12.2010. at 21:50

  40. #40
    lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008
    Postovi
    972

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ma šta ja znam?

    ja volim jela svoga djetinjstva.
    i te okuse.
    meni je grah dobar kad se "ukajmači". (tko zna što to znači, znat će točno i kakav je taj grah).
    zato ne treba nikakva zaprška, a ipak bude "pun"... ne trče bobe po tanjuru nego...
    ma ne mogu ja to opisati.

    kod nas se grah kuha nedjeljom (za ponedjeljak), kad je ružno vrijeme, pa si cijeli dan doma i možeš ga pustiti da se kuha dok ne bude onakav kakav sam zamislila.

    noć prije ga namočim.
    ujutro prokuham i bacim vodu.
    onda u lonac stavim grah, zalijem hladnom vodom, stavim dva nasjeckana luka, dvije mrkve, dva lovorova lista, 6-7 režnjeva češnjaka i... ne znam koliko papra u zrnu. posolim kad provri.
    i pustim ga.
    kada uvri, dodam vode, pa ponovo...

    a cijela kuća miriše.
    a špekeca ne stavis il buncek ja obavezno

  41. #41
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    sad me muči ukajmačeni grah
    pretpostavljam da se skroz raskuha, a dok se kuha ne staviš puno vode nego onak, da malo više pokrije grah?

  42. #42
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    morat ću prestati sa ovakvim opisima inače ćete svi morati kod mene na ručkove.

  43. #43
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    ne zezam te ja kad pitam, fakat sam ozbiljna
    meni su ta starinska jela i varila zakon
    i stvarno ih volim probati na svakakve načine

  44. #44
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    morat ću prestati sa ovakvim opisima inače ćete svi morati kod mene na ručkove.
    samo nastavi, ja pišem

  45. #45
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    pa ne svi, samo ja
    na bolonjez, a sad i grah

  46. #46
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    pa ne svi, samo ja


  47. #47
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    toč s mesom (aka bolonjez) pravim isto dva tri puta godisnje, a kuham ga najvise sat vremena, i to samo ako za to vrijeme surfam pa zaboravim

    hranu ne mogu kuhat dulje, zao mi onih kojima bi zarulja svijetlila dvije godine za jedan moj toč
    grah, slanutak, bakalar, sve sto se kuha dulje, stavljam u ekspres lonac
    mozda bi i bolonjezu to pomoglo pa da osjetim bozanski?

  48. #48
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno


    AM se uvalila
    aleks, ti možeš s nama u italiju

  49. #49
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    :
    aleks, ti možeš s nama u italiju
    cvijeta

    AM

  50. #50
    TTiL avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Lokacija
    UK
    Postovi
    185

    Početno

    Evo mene iz Bologne: njihov ragu (ragu alla bolognese) ima u sebi i malo mortadele i malo vrganja (susenih)....

    Inace svaka zena (koja se takvom zeli zvati) u Italiji ima svoj recept za bolonjez i za tiramisu...od raznih baka prabaka i inih...ne postoji standard.

    Al ja radim ko Apri i kuham koliko stignem, sto duze to bolje, ali nikad manje od dva sata. I to u loncu od terakote.

Stranica 2 od 7 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •