Page 3 of 7 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 101 to 150 of 349

Thread: Koliko dugo kuhate bolonjez?

  1. #101

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ma šta ja znam?

    ja volim jela svoga djetinjstva.
    i te okuse.
    meni je grah dobar kad se "ukajmači". (tko zna što to znači, znat će točno i kakav je taj grah).
    zato ne treba nikakva zaprška, a ipak bude "pun"... ne trče bobe po tanjuru nego...
    ma ne mogu ja to opisati.

    kod nas se grah kuha nedjeljom (za ponedjeljak), kad je ružno vrijeme, pa si cijeli dan doma i možeš ga pustiti da se kuha dok ne bude onakav kakav sam zamislila.

    noć prije ga namočim.
    ujutro prokuham i bacim vodu.
    onda u lonac stavim grah, zalijem hladnom vodom, stavim dva nasjeckana luka, dvije mrkve, dva lovorova lista, 6-7 režnjeva češnjaka i... ne znam koliko papra u zrnu. posolim kad provri.
    i pustim ga.
    kada uvri, dodam vode, pa ponovo...

    a cijela kuća miriše.
    a špekeca ne stavis il buncek ja obavezno

  2. #102
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Bolonjez kuham dugo, bar dva tri sata,
    na laganoj vatri
    i mešam
    dok ne postane onako gust i finozrnast.
    Dugo sam stavljala mrkvu u njega,
    ali sam skužila da je kod moje mame bolji, a ona radi bez mrkve,
    pa više niti ja ne stavljam mrkvu,
    samo kapulu, češnjak i malo celera.

    Uvijek napravim više, pa zaledim za još jedan ručak.

  3. #103
    TTiL's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    UK
    Posts
    185

    Default

    Dugo kuhanje je standard!


    i mora postati gusto i kremasto ali istovremeno mora biti dovoljno rijetko da bi tagliatelle (jer, naravno, samo se one sa raguom jedu ) moraju biti socne, i moras moci malo grane naribati a da sve to skupa ne postane presuho...
    Jooooj nostalgija....
    Sad znam kaj jedemo ovaj vikend.
    Last edited by TTiL; 03.12.2010 at 00:01.

  4. #104
    TTiL's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    UK
    Posts
    185

    Default

    A i grah cemo uskoro, hvala Apri!!

  5. #105

    Default

    što se ne jede bolonjez sa špagetima?

    ja isto stavljam mrkvu, al mogla bi probati bez nje
    kuham satima (ne baš 6)
    al ne mješam

  6. #106
    kajsa's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    zagreb
    Posts
    1,265

    Default

    ne, talijani ne jedu bolonjez s špagetima

  7. #107
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    jao, kuha se topic već 2. dan

    razmišljam si jučer o tom bolonjezu,
    od najprostijeg, brzinskog, svakodnevnog jela, u mom mu se domu uskoro sprema promicanje u svečani ručak

  8. #108
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    jao, kuha se topic već 2. dan

    razmišljam si jučer o tom bolonjezu,
    od najprostijeg, brzinskog, svakodnevnog jela, u mom mu se domu uskoro sprema promicanje u svečani ručak
    To i ja razmišljam, mada opet za 6 sati skuham i svadbeni menu.

  9. #109
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    evo, za dobro jutro

    http://www.youtube.com/watch?v=AfOSgjr-_vU

    (oni ga zovu ragu)

  10. #110
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,876

    Default

    Super je recept iz Mandićeve "Bračne kuharice"
    Tamo sam prvi put vidjela da se bolonjez kuha duže od pola sata
    Sad i ja kuham duže, ali 2 sata mi je dosad bio maksimum (pregladnimo inače )

  11. #111

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    na cijeli topic
    NIkad ga nisam kuhala preko 2 sata.
    Jedem sa špagetima...najčešće.
    Zgriješim i s prvom manistrom koja mi dođe pod ruku, koju djeca odabreru...
    Ne miješam neprestano, nego kad stignem
    ugl. moj vam je neki obični, ja se isto oblizujem...
    možda idući put toknem malo mlijeka pred kraj

  12. #112
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    a mise od obične paštašute

  13. #113
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    a mise od obične paštašute

    a, ne, ne...

    na ovome topicu sam ja vidjela da ti i cvijeta ne želite da ja idem s vama u italiju.
    ali želite da ide aleks.
    a aleks hoće k meni probati moj ručak, ali adio mare ima nešto protiv.
    pak se adio mare najavila k meni na grah i bolonjez, a ja onda pozvala (ne znam ni sama više koga), da se dođe isprobati ono što neki ne znaju ni kako se zove...

    eto.
    sve je jasno - ko pasulj!

  14. #114
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Ja bih tako rado probala taj dugokuhajuču bolonjez ili bolje rečeno, pravi bolonjez....Ali ne da mi se kuhati to 4 sata....

  15. #115
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,876

    Default

    Quote Originally Posted by ana.m View Post
    Ja bih tako rado probala taj dugokuhajuču bolonjez ili bolje rečeno, pravi bolonjez....Ali ne da mi se kuhati to 4 sata....
    Jel to žicaš Apri da te pozove na ručak

  16. #116
    miniminia's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    hlebinska škola
    Posts
    882

    Default

    Sono le tagliatelle di nonna Pinaaaaaaa!!! Un pieno di energia, effetto vitamina,mangiate calde col ragu ♫♪♫♪..♫♪♫♪ ♫♪..


  17. #117
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ali adio mare ima nešto protiv
    ma nije meni zbog gušćeg napoja (ona fora s manje svinja)
    al' sam pomislila: sad kad se krenu najavljivati, ne da nećeš zvati ni mene nego ćeš pobjeći od kuće!

  18. #118
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma neću, samo ću kuhati u veš mašini.
    jer ja velikog lonca nemam!

  19. #119
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    pa ne jedem ja baš toliko da moraš kuhati u veš loncu

    da me ne bi shvatila ozbiljno, nemam ja vremena to čudo čekati još 5 mjeseci
    bolonjez od prekonekoliko sati kuhanja će se kuhati ovih dana
    ali neću reći kada

  20. #120
    miniminia's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    hlebinska škola
    Posts
    882

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ma neću, samo ću kuhati u veš mašini.
    jer ja velikog lonca nemam!
    samo nemoj predugo centrifuguirati

  21. #121
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    pa da, da mi se filter ne začepi

  22. #122
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    : nego ćeš pobjeći od kuće!
    u italiju

  23. #123
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    treca strana, od mene nikad kuharica , ja samo se pohvalila da sam sudjelovala u dugom kuhanju ragua (da budem ispravna), a savjet skoro pa nikakav dala.
    nego hocu i ja u tu italiju jesti, jerbo ja kuhat ovako dugo ne znam

  24. #124
    miniminia's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    hlebinska škola
    Posts
    882

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    pa da, da mi se filter ne začepi
    ma ne, h***š filter, nego da se bolonjez ne presuši

    Sono le tagliatelle di nonna Apriiiii ♫♪♫♪..♫♪♫♪ ♫♪..

  25. #125
    miniminia's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    hlebinska škola
    Posts
    882

    Default

    ma ode i ja u italia bella, s vama ili bez vas

  26. #126
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    miniminia, i ti si kako vidim već u vlaku trieste-mestre-roma

  27. #127
    miniminia's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    hlebinska škola
    Posts
    882

    Default

    cvijeta, ja sam ti već na roma termini

  28. #128
    miniminia's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    hlebinska škola
    Posts
    882

    Default

    gladna

  29. #129
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by miniminia View Post
    samo nemoj predugo centrifuguirati
    eno već je zaboravila da je potrebno neprestano miješati!

  30. #130
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    pa, s obzirom na duljinu kuhanja (i miješanja), morat ću i pretpranje uključiti.

    ajme, ubit će nas moderatirice.
    ima li ovaj pdf moderatorice?

  31. #131

    Default

    ako već bolonjez kuhaš u vešmašini, budeš tagliatelle popeglala prije serviranja?

  32. #132
    miniminia's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    hlebinska škola
    Posts
    882

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ajme, ubit će nas moderatirice.
    ima li ovaj pdf moderatorice?
    neće, ak ih pozoveš na vešbolonjez

  33. #133
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    ako već bolonjez kuhaš u vešmašini, budeš tagliatelle popeglala prije serviranja?
    budem ako ti svaku zasebno budeš jednako odvagnula; ista širina, duljina, debljina, težina... da se mogu ravnomjerno popeglati i skuhati.

  34. #134
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,716

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    pa, s obzirom na duljinu kuhanja (i miješanja), morat ću i pretpranje uključiti.

    ajme, ubit će nas moderatirice.
    ima li ovaj pdf moderatorice?
    Ti si jedina od moderatora koja ga može dirati.

  35. #135

    Join Date
    May 2008
    Posts
    849

    Default

    kako ste krenule raditi ce se za vikend i domace tagliatelle jer uz takav ragu ne idu kupovne :D

  36. #136
    miniminia's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    hlebinska škola
    Posts
    882

    Default

    Quote Originally Posted by sirius View Post
    Ti si jedina od moderatora koja ga može dirati.
    eto, uštedila je ručak

  37. #137
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ajme, ubit će nas moderatirice.
    ima li ovaj pdf moderatorice?
    nisu lude dirati ga, pa da propuste priliku da probaju ragu po pravu prvenstva

  38. #138
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    toč s mesom (aka bolonjez) pravim isto dva tri puta godisnje, a kuham ga najvise sat vremena, i to samo ako za to vrijeme surfam pa zaboravim

    hranu ne mogu kuhat dulje, zao mi onih kojima bi zarulja svijetlila dvije godine za jedan moj toč
    grah, slanutak, bakalar, sve sto se kuha dulje, stavljam u ekspres lonac
    mozda bi i bolonjezu to pomoglo pa da osjetim bozanski?

  39. #139
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    A sad malo praktičnosti - bila je svojevremeno tema o loncu za sporo kuhanje. Meni se čini da bi to bila zgodna naprava za ovakve jestvine. Kuha se samo, bez nadzora, dok si na poslu.

    Evo, našla:
    http://forum.roda.hr/threads/55188-c...poro-na-struju

    Ipak, ne bih se ja usudila tak nekaj ostaviti "samo" doma, druga je stvar ako sam doma pa radim nešto drugo...

    Btw. brzo patentirajte ovu ideju s vešmašinom, da je veliki proizvođači kućanskih aparata ne ukradu - danas su u trendu integrirane tehnologije... Sve u jednom aparatu - vešmašina, pekač kruha, lonac za sporo kuhanje, pećnica, mikrovalna pećnica... jedino ne znam kako bi se frižider u to ugurao !
    Last edited by Peterlin; 03.12.2010 at 10:54.

  40. #140

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Iza kapaka
    Posts
    5,351

    Default

    4 sata? Uf...

    Maksimalno, ali maksimalno 1 sat; kad ga radim za lazanje, onda se meso krčka samo 10 minuta, ostalo se obavi u pećnici.

    Kaj ne gledate one emisije o kuhanjima, na ZDF-u su odlične; sve skuhaju u 30 minuta, inače odoše hranjivi sastojci

  41. #141

  42. #142

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Iza kapaka
    Posts
    5,351

    Default

    Evo što kažu talijani - max sat i pol :D

    http://www.telegraph.co.uk/foodanddr...bolognese.html

  43. #143
    miniminia's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    hlebinska škola
    Posts
    882

    Default

    Quote Originally Posted by Amalthea View Post
    Evo što kažu talijani - max sat i pol :D

    http://www.telegraph.co.uk/foodanddr...bolognese.html
    ma ti si to s engleske stranice uzela, bar sat vremena druge vremenske zone su englezi uzeli

  44. #144
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    mislim da ću zaključati topic

  45. #145

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    budem ako ti svaku zasebno budeš jednako odvagnula; ista širina, duljina, debljina, težina... da se mogu ravnomjerno popeglati i skuhati.
    MM će ih mjesiti po receptu AM i po njenim uputstvima

    ja ih važem i mjerim

    ti peglaš

    che buono

  46. #146
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    kakva dekadencija!

  47. #147

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    mislim da ću zaključati topic

    a ne
    po pravilima foruma
    točka 448. ista osoba ne može otvoriti i zatvoriti topic

  48. #148
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    MM će ih mjesiti po receptu AM i po njenim uputstvima
    znaš šta?
    nema od toga niš, taman od gladi poumirali

    ke, kakva dekadencija?!
    mi uglavnom radimo brzinske ručkove, tvoja kćer i ja jedemo sirovu cvjetaču
    možemo se nekad malo i bahatit
    kad se sve oduzme i dodaju 3 bolonjeza godišnje, još uvijek štedimo energiju pri kuhanju

  49. #149
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by sirius View Post
    Ti si jedina od moderatora koja ga može dirati.
    Quote Originally Posted by apricot View Post
    mislim da ću zaključati topic
    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    a ne
    po pravilima foruma
    točka 448. ista osoba ne može otvoriti i zatvoriti topic
    pat pozicija

  50. #150

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    zagreb
    Posts
    2,826

    Default

    a prije nego ga zaključate, može samo jedno pitanje (+ preporuka) vezano uz začine:
    jel moja none jedina, ili ima i ovdje netko ko u bolonjez stavlja cimet, muškatni praščić, klinčiće i prst prošeka?
    ako nema, možete probati ovu varijantu sa jednog srednjodalmatinskog otoka, svakako preporučam

Page 3 of 7 FirstFirst 12345 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •