Page 1 of 7 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 349

Thread: Koliko dugo kuhate bolonjez?

  1. #1
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default Koliko dugo kuhate bolonjez?

    Ja ga kuham jako rijetko (možda jednom godišnje i to samo ako nam u goste dolaze ljudi koji su zahtjevni po pitanju prehrane - bolonjez skoro svi vole).
    Ali kada ga kuham, kuham ga 4 do 6 sati jer tek tada ima onaj pravi "šmek".

    E, sad se javljaju one koje ga kuhaju pedesetak minuta, čak i one koje kuhaju 20-30...

    Koliko dugo ga vi kuhate?
    Last edited by apricot; 13.04.2012 at 08:34. Reason: ipak uspjela popraviti tipfeler

  2. #2
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    LOL
    ja sam ta od 20 minuta
    kuham ga jednom tjedno baš zato kaj je tak brzo gotov

  3. #3
    spunky125's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    657

    Default

    ovisi o mesu, ako je piletina ili puretina onda oko 30ak min ,a ako je junetina onda duže.

  4. #4
    Osoblje foruma Bubica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,700

    Default

    moji ga jako vole pa ga i relativno cesto kuhamo. Bas zato ga kuham na nacin da ubacim svakakvo povrce i kuham onoliko kolko je potrebno da se meso termicki obradi, nista duze.
    Last edited by Bubica; 02.12.2010 at 10:51.

  5. #5
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by spunky125 View Post
    ovisi o mesu, ako je piletina ili puretina onda oko 30ak min ,a ako je junetina onda duže.
    X
    I isto kao Lutonjica, kuham ga kad imam najmanje vremena, jer je brzo gotov.

    apricot, kakav je to tvoj s maratonskim kuhanjem?

  6. #6
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    pa jako fini, a kakav bi bio?!

  7. #7
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    pa jako fini, a kakav bi bio?!
    Ma dobro, to vjerujem, nego kako ga radiš?
    Samo nemoj odgovoriti, ma kako? Dugo.

  8. #8
    genius's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    ravnica
    Posts
    685

    Default

    mi smo od onih koji uživaju u bolonjezu i često ga jedemo. istina je da je bolonjez finiji i ukusniji ako se duže kuha (oko 4 sata ,kad imam vremena),ali dosta često bude gotov i za pola sata.
    Bubice kakvo povrće ubaciš???? ja samo prodinstam meso na luku i ponekad malo mrkvice.

  9. #9
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    vjerojatno vrlo slično kao i svi vi:

    luk, mrkvu i celer (što sitnije naribano/nasjeckano) popržim na malo ulja i vode.
    dodam meso, pa pržim.
    pa dodam rajčicu (pelate jako sitno nasjeckane) i malo popržim.
    onda zalijem vodom/temeljcem i kuham satima.
    u međuvremenu stavim i češnjaka.
    ništa ne podlijevam.

  10. #10
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    e, da... tajna je u celeru.
    bolonjez bez celera meni nije - to

  11. #11
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    od začina stavim malo bosiljka, malo origana, malo majčine dušice.
    ali malo.

  12. #12
    genius's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    ravnica
    Posts
    685

    Default

    ja tijesto ponekad sama napravim, a bolonjez kuham jako polako i na laganoj vatri što duže i zaista razlika je velika. ali taj nedostatak vremena će nas dokrajčiti jer svi "letimo" i nastojimo svakodnevne obaveze što prije obaviti...

  13. #13
    tropical's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    934

    Default

    ja radim kao apri ako radim klasika bolonjez i imam vremena za 4-6 sati kuhanja. ponekad u varijaciju isjeckam malo carskog mesa.

    ali vrlo često radim sa tim istim sastojcima da se kuha oko 1h sa pilećim, purećim ili mesom kunića koji su brže gotovi i sa hrpom ekstra povrća (neuobičajenog za bolonjez) koje sitno nasjeckam ili izmiksam. i to zovem bolonjez ali zapravo nije jer ima svega. vrlo kratko kuhano povrće unutra da se ne ubije sve u njemu i ima svega.

  14. #14
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    ja sam prvi puta od mime čula da se bolonjez kuha satima
    moram priznati da mi je bilo jako čudno, valjda sam to i pokazala :sram: ali stvarno nisam znala
    mislim ok, ako je tim maratonskim kuhanjam okus toooliko božanstven
    meni je neprihvatljivo iz praktičnih razloga - predugo mi je čekati i čini mi se nepotrebnim komplicirati tako jednostavnu i brzu klopu

    ali mislim da bih trebala prvo probati. apri?

  15. #15
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,716

    Default

    Sastojci su isti i postupak je isti kao kod Apri, samo kuham oko 2 sata.

  16. #16
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    u međuvremenu stavim i češnjaka.
    e, ovo mene zanima!
    po pravilu u svježe meso uopće i ni u kojem jelu ne stavljam češnjak.
    da u variva tipa grah, kelj (kupus ne) poriluk, općenito jelo gdje ide i malo suhog mesa.

    koliko vas se toga "drži" ili ne?
    Last edited by apricot; 02.12.2010 at 11:28.

  17. #17
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Ja to kuham uglavnom od puretine i gotovo je sve skupa za manje od pola sata. Povrće naribati - to znatno skraćuje postupak.

    Ako je junetina - frk u ekspres lonac, na 15-20 min (ovisno o količini), pa kad je kakti gotovo, lonac treba odšpanati i pustiti da vrije na tihoj vatri bez dodatnog tlaka (s običnim poklopcem) još pet minuta da ispari suvišna tekućina. To je trik koji pali i za gulaše i sve vrste umaka - ljudi misle da ste se jako namučili i duuugo kuhali, a ono - ni brige ni pameti...
    Last edited by Peterlin; 02.12.2010 at 11:17.

  18. #18
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Ja ga radim u AMC-u...5 minuta...
    A da ga ne radim u AMC-u bilo bi max pola sata! 4-6 sati?? Pa toliko se na klasičan način ne kiha ni govedska juha, kaj ne?

  19. #19
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    A kaj se sastojaka tiče, pa iste stavljam kao i Apri...Nekad po ljeti kad ima svakakvog povrća čak znam dodati i tikvice i cvjetače, ne puno, ali isto skroz usitnim.

  20. #20
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,716

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ja to kuham uglavnom od puretine i gotovo je sve skupa za manje od pola sata. Povrće naribati - to znatno skraćuje postupak.

    Ako je junetina - frk u ekspres lonac, na 15-20 min (ovisno o količini), pa kad je kakti gotovo, lonac treba odšpanati i pustiti da vrije na tihoj vatri bez dodatnog tlaka (s običnim poklopcem) još pet minuta da ispari suvišna tekućina. To je trik koji pali i za gulaše i sve vrste umaka - ljudi misle da ste se jako namučili i duuugo kuhali, a ono - ni brige ni pameti...
    Meni u ekspresu nije dobar:/ meso mi bude presuho i bezukusno .
    Nemam pojma zašto (isprobala sam par puta kad sam bila u gužvi), sa većim komadima mesa nemam taj problem ako su u ekspresu?

  21. #21

    Default

    kod mene je bio potreban što ''čišći'' bolonjez :D

    to znači bez ulja - na vodi prodinstam kapulu, kad je gotova stavim meso i vodu. To na laganoj vatri kuha i kuha, dodam malo vegete i još pustim, a kasnije dodam salse (ne komadiće pelata, nego baš salsu) i opet se kuha.. Najbolje jedno 1,5 sat, možda i dva. Pred kraj stavim još vegete i senfa i još malo kuham. Dođe vrlo ukusan bolonjez za one koji baš ne smiju ili ne vole masno, povrće i sl. Što se dulje kuha, to je nekako ukusniji..

  22. #22
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    e, ovo mene zanima!
    po pravilu u svježe meso uopće i ni u kojem jelu ne stavljam češnjak.
    da u variva tipa grah, kelj (kupus ne) poriluk, općenito jelo gdje ide i malo suhog mesa.

    koliko vas se toga "drži" ili ne?


    ja češnjak stavljam u sva slana jela, osim u juhu
    (ok, vjerojatno će sada netko pronaći još nešto u što baš i ne ide)


    već gradom kruži legenda o mojim ručkovima od 15 minuta.
    to je sve što si ja mogu priuštiti, što se pripreme tiče.
    ali, ovako, par puta godišnje... mogu kuhati bolonjez satima.
    pripremim i ostavim na štednjaku, na najlakšoj mogućoj vatri.
    odemo i na plac, i u dućan... što god treba... a on se sam kuha.

    adio mare, kad ga dljedeći put budem kuhala, zovem.
    to se ionako kuha u velikom loncu.

  23. #23
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    ekspres lonac, bez ulja, vegeta, cvjetača, 5 min, pola sata, puretina


    talijanski kuhari mora da ostaju otprilike ovako šokirani kad ovo čuju i kad shvate kako se zloupotrebljava ime ovog talijanskog jela

    ja ga kuham 2 sata, uvijek od junetine i eventualno malo pancete, na maslinovom ulju, otprilike kao apri, samo što ne zalijem tako puno da ne trebam podlijevati. i prvo zalijevanje mi je s malo vina.

    kad ga kuham manje od sat vremena, zovem ga ragu od mljevenog
    Last edited by cvijeta73; 02.12.2010 at 11:49.

  24. #24
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Za koliko to onda bude dana? Ja ga radim često jer je brzo gotovo pa ga radim malo.
    Češnjak i ja stavljam u skoro sva jela osim bistre juhe...

    Meni ne bude suho mesu kad pravim bolonjez, ali ostane onako u grudicama. To riješim tako da kad je gorovo istiskam s onim za krumpir pire...I ulje ne stavim uopće u to.

  25. #25
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    cvijeta73 to su sve varijacije...a što se konkretno amc-a tiče, pa to i služi tome da se na kuhanje troši što manje vremena...što se ulja tiče...ima ga čist dost u mesu ako se mene pita. Za bolonjez uvijek mješano meso.

  26. #26
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    i prvo zalijevanje mi je s malo vina.
    i meni :hop, hop:

  27. #27
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Eh, kaj se puretine tiče, to kod mene nije stvar izbora nego je došlo "pod moraš" kad su mm-u ustanovili visoke masnoće. I faširanci su isto od puretine i mesna štruca itd.

    Prilagodili smo se. Treba se čovjek naviknuti.

    A 2 sata za jedno jelo u mojoj kuhinji stanuje samo AKO se peče odojak (a sad bome ne bu ni toga, iz istog razloga zbog kojeg smo prešli na puretinu, piletinu itd. ali to je za drugi topic).

  28. #28
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ali neka mi netko objasni razliku u utrošku vremena ako se bolonjez kuha sat vremena ili 8 sati.
    priprema ionako traje samo 15 minuta, a onda ga ostaviš da se kuha - sam.
    pa ne moram gledati u njega, niti mu pjevati.
    osim ako i to ne doprinosi boljem okusu.

  29. #29
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,098

    Default

    Ja ga radim ko cvijeta, max. sat i pol do dva, a ako mi se žuri, onda kraće, samo tada "gustoću" (saftnost) dobijem s par sekundi štapnog miksera, ponekad ubacim i žlicu kiselog vrhnja.
    Bolonjez mi je najbolji u lazanjama jer dodam i par feta sira u svaki sloj :gladuš:

  30. #30
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,098

    Default

    a zašto ga ne bi kuhala 12 sati, opet bi se sam kuhao? a možda bi bio još ukusniji?

  31. #31
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,098

    Default

    a ne podlijevaš ga? nego ga utopiš u dvije litre vode ili kako?

  32. #32
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ali neka mi netko objasni razliku u utrošku vremena ako se bolonjez kuha sat vremena ili 8 sati.
    priprema ionako traje samo 15 minuta, a onda ga ostaviš da se kuha - sam.
    pa ne moram gledati u njega, niti mu pjevati.
    osim ako i to ne doprinosi boljem okusu.
    Razlika je u tome, ako se kuha u 8 sati, pripremu moram obaviti u 6.00 da bi bilo na vrijeme, a ovako tek u 13.

  33. #33
    ani4's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,633

    Default

    Ja ga isto kuham kratko, nisam ni znala da se moze kuhati tako dugo. Bas cu probati drugi puta...

    Ja inace stavljam skroz malo ulja, gore luk, naribana mrkva i tikvice, ponekad i patlidan, crvena paprika, pa meso ( mjesano). Podlijem vodom i kasnije dodam rajcicu. Kuham dok meso nije mekano.

  34. #34
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Quote Originally Posted by čokolada View Post
    a zašto ga ne bi kuhala 12 sati, opet bi se sam kuhao? a možda bi bio još ukusniji?

    možda kao skradinski rižot .. MM ga je jeo, kaže da je super. Posebno mi se sviđa što ga kuhaju isključivo muškarci.

  35. #35
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ali neka mi netko objasni razliku u utrošku vremena ako se bolonjez kuha sat vremena ili 8 sati.
    priprema ionako traje samo 15 minuta, a onda ga ostaviš da se kuha - sam.
    pa ne moram gledati u njega, niti mu pjevati.
    osim ako i to ne doprinosi boljem okusu.
    a zato što ga podlijevam.
    iskreno, nisam nikad probala bez podlijevanja, kolko onda moraš dodati vode/temeljca?
    i bude na kraju onako gusto, da ne ostaje vodeni toć?
    baš ću probat tako drugi put.
    u principu, ako je onako fin i gusti, dosta ti je manja količina umaka. pa ga ja uglavnom radim od kile mesa i zaledim.

  36. #36
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by čokolada View Post
    a ne podlijevaš ga? nego ga utopiš u dvije litre vode ili kako?
    ja kuham u cepteru.
    pa se sam podlijeva vlastitim sokovima.

    ne kuham ga 12 sati jer mislim da ne treba.
    a 4 mislim da treba LOOOL

    Anemona, kako rekoh, kod nas se to kuha samo ako dolaze gosti koji su "teški" na hranu, a to je vikendom.
    Tada imam 4 sata za pripremu ručka.
    Ili se napravi dan prije, pa se podgrije. (Stavim kuhati oko 18 h i dok ne idem leći - gotovo je).

  37. #37

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG
    Posts
    883

    Default

    Ja kuham sat vremena i uvijek sam mislila kako nitko ne kuha tako dugo

  38. #38
    miniminia's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    hlebinska škola
    Posts
    882

    Default

    Ne kuham 4sata, niti pol sata...Ja jedino juhu kuham 4 sata
    Kuham sat ipol do max dva sata. Iskreno nikad ne gledam..
    Moj je najsličniji cvijetinom. Maslinovo ulje, podljevanje s malo vina... Ubacim ribanu mrkvicu, celer uvijek. POnekad poeksperimentiram, ali rijetko...
    Na taj način radim i bolonjez za lazanje. Samo tad ne kuham duže od 45 minuta.
    Meso mi mora biti friško, i miješano (po mogućnosti s malo janjetine...) . Nikada ne kupujem gotovo mješano meso koje drže u izlozima u mensici, nego nek on meni lijepo komad po komad mesa prođe kroz flajšmašinu predamnom

    Ako mi ostane bolonjeza, nikad ne bacam, smrznem...Zapravo ja malo hrane bacam

  39. #39
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    i bude na kraju onako gusto, da ne ostaje vodeni toć?
    e to je ono što ja ljudima objašnjavam: bolonjez ne smije imati "safta".
    ono da curi, da je rijetko.
    to se sve pretvori u meso i gustiš

    a sita sam

    cvijeto, baš mi bude kompaktno.
    ali, kažem, ja kuham u cepteru.
    i zato mi i nije problem otići negdje i ostaviti lonac na štednjaku, na minimalnoj vatri.

  40. #40
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Ma sve ok apricot. Baš se razlikujemo. Meni je bolonjez "svakodnevna" hrana, nikako ne za goste. To mi je ustvari "čudnije" od 4 sata kuhanja.

  41. #41
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    kod nas gosti najčešće dobiju grah ili tako nešto.

    (ali, mi nemamo neke službene "goste", već prijatelje koji dolaze sa hrpom djece. a ja nemam ni volje ni živaca ni suđa za kuhanje bakanalija.)

  42. #42
    miniminia's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    hlebinska škola
    Posts
    882

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    e to je ono što ja ljudima objašnjavam: bolonjez ne smije imati "safta".
    ono da curi, da je rijetko.
    .
    to i ja zovem sinjore bolonjeze
    Last edited by miniminia; 02.12.2010 at 12:29.

  43. #43
    miniminia's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    hlebinska škola
    Posts
    882

    Default

    meni je problem što mm to smatra predjelom pa češće radim mesne kuglice,i šalšu sa špagetima

  44. #44

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Quote Originally Posted by miniminia View Post
    meni je problem što mm to smatra predjelom pa češće radim mesne kuglice,i šalšu sa špagetima
    MM svu hranu koja uključuje tjesteninu zove "to ti je samo da ne umreš od gladi".

  45. #45

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    A to se tiče ovog 4-6 sati... Jedino jelo koje ja toliko kuham je hladetina.

  46. #46
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    ja ga isto kuham cim cim duze timtim bolje
    obicni stavim odmah jutro pa se krcka dugo, stavim sto imam u kuci, nekad korijenasto povrce, nekad tikvicu, a najcesce samo luk i meso...

    inace, ovo me podsjetilo na jednu raspravu cija baba bolju salsu pravi
    isto je bila tajna u duugom krckanju na sparhetu...

  47. #47
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Šalša mi je nešto drugo, to i ja uvijek malo duže krčkam i nikad termički poklopljeno. Bolonjez mi nikad nije vodenast. jednom je jedna frendica rekla da umjesto paradajza u bolonjez stavlja crvenu papriku. . Onak, kakav je TO bolonjez!!??

  48. #48
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by ana.m View Post
    znam dodati i tikvice i cvjetače, ne puno, ali isto skroz usitnim.
    Quote Originally Posted by ana.m View Post
    jednom je jedna frendica rekla da umjesto paradajza u bolonjez stavlja crvenu papriku. . Onak, kakav je to bolonjez!!??


    :-p

  49. #49
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    apri
    dobro, već kad sam skanila potrošiti bocu plina koji je pravi recept za bolonjez?

  50. #50
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    pa napisala sam ti
    ja ti mjere nemam, uvijek sve po ruci

Page 1 of 7 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •