Ostavlja li inducirani porod posljedice na bebe?
Ostavlja li inducirani porod posljedice na bebe?
Joooj, to ti je strasno opsirna tema... I da sad krenes po internetu citat istrazivanja nasla bi 100 razlicitih misljenja.
Moje osobno misljenje je da, ako indukcija nije nuzna, dakle ako beba nije u zivotnoj opasnosti, treba ju izbjec pod svaku cijenu jer tu nema nista prirodno, ustvari je i, rekla bi, naslilno, i zbog toga mislim da moze imati neki stetan utjecaj. Mozda nece ostat neke trajne posljedice ali ipak...nikad se ne zna.
Postoje rizici indukcije, zato se radi kada je indicirana. Indukcija može proći super, bez ikakvih posljedica, a može se i zakomplicirati. Pitaš općenito ili zbog nečeg konkretnog?
Vidim da imaš i pitanje u vezi dojenja. Indukcija sama po sebi ne bi trebala ostaviti posljedice. Naravno bitan je uzrok indukcije: mama ili beba. Ugodna nije, bar meni nije bila, ali je bila neophodna i neinduciranje bi ostavilo (vjerojatno) posljedice i bebi i mami. I nije mi smetalo na dojenje, niti na bilo što s bebom.
Svaka medalja ima dvije strane, ako nisi sigurna, pitaj pedijatra, patronažnu. Bolje je pitati nego sumnjati u sebe. Sigurnost će doći kako beba raste i mama shvati što i kako treba.
Sigurna sam da ćeš dobiti dosta info o tome kakve posljedice ostavlja inducirani porod
Osobno iskustvo:
Ja sam 2x bila na indukciji i oba poroda su prošla besprijekorno i za bebu i mene.
Nikakvih posljedica nije bilo, s oba poroda sam vrlo zadovoljna i treći put bih isto tako![]()
e da, obojicu sam dojila nekoliko minuta nakon poroda i uspješno nastavila.
Drugi put sam izbjegla i drip i rezanje.
Ma nije stvar u tome da išta sumnjan, moja je beba super i super napreduje i živahna je i žilava, od 3. miseca se okreće na bok i stvarno san zadovoljna kako mi je dobra...
Samo kad razmislin o porodu toliko me srce boli...
Termin mi je bija 24.7., a završila san u bolnici 01.08., i na pregledima su mi oba doktora rekla da san otvorena prst i po, da je voda mliječna i da neću još jer se beba nije spustila.. ovaj drugi dok je unatoč tome reka da me neće pustiti kući, iako još neću roditi, a da ako do podne ne krenu trudovi da ćemo ih inducirati... znači nije bilo nikakve opasnosti za bebu, sve je bilo u redu sa plodnom vodom i sa mnom, ali su me isto inducirali.. klistir, prokidanje vodenjaka i drip... u tom trenu si nemoćan i preplašen još pogotovo jer mi je prvi porod...
sad mi je tako ža što nisan rekla da još malo sačekaju...
samo zamišljan svoju curicu kako unutra piva i opušteno ljuljuška i onda odjednom joj neko naredi AJDE VANI, a ona još nije bila spremna... ajmeee....![]()
ivana 4, pusti sad razmišljanja o porodu. Kako je ispalo, ispalo je. A ja bih se čak usudila reči da je je ispalo s najboljim mogućim ishodom - zdrava bebica i zdrava mama.
ivana_4, ako će ti olakšati, vjerojatno je porod bio skroz blizu i obje ste već u njega polako ulazile. U pravilu se ne ide u indukciju ako se ne vidi da je sve spremno. Indukcija na nezreli nalaz teško uspijeva.
A zbog gubitka kontrole, osjećaja nemoćnosti i straha ti šaljem jedan veliki virtualni zagrljaj. Ako ništa drugo, sad znaš bolje što hoćeš za drugi put ako ga bude.
imam potrebu poslati ti zagrljaj...i meni je ostao taj gorki osjecaj nakon poroda...inducirali su deset dana nakon termina, htjeli su i ranije, ali ja sam se borila da odgodim. Duze nisam imala snage (mentalne i emotivne).
Sad, nakon malo vise od godinu dana, polako se mirim sa tim iskustvom. A bebacica je super i mislim da na nju to nije ostavilo traga. Samo na meni.
Ali sta je tu je. Sad se volimo i uzivamo...volite se i vi i nemoj previse razbijati glavu sa tim...
![]()
I ja sam imala inducirani porod. Bebica nije htjela nikako van i na kraju sam izludila vise cekaju i odlazeci svakih 2-3 dana na pregled i nisam htjela riskirati, polako me pocelo biti strah zasto ne zeli van, bojala sam se da se sto ne desi, i onda su mi rekli doktori da dodjem u pon u rodiliste i ja sam lipo otisla i sve proslo u najboljem redu, i porod i bebica i ja!![]()
Ja nisam gledala na taj nacin, vise me ubijala spoznaja da mozda stetim bebici s time sto se nerviram, sto se bojim da se sto ne dogodi. I ne vjerujem da ima ikakvih posljedica na bebu, jer svaki porod po tome moze imati posljedice, a sto i samo dijete prolazi u zivotu su puno gore stvari koje utjecu na njega, tako da porod ko porod ako prodje u redu od strane doktora nema se sto brinuti. Samo puno paznje i ljubavi davati djeci i ostalo se zaboravi!![]()
Kod mene je porodjaj krenuo prirodno a onda je kad sam bila 7cm otvorena data zesca indukcija jer se ustavnovilo da beba pati i plodova voda je zelena. Dakle dobro je sto je sve ubrzano, a posledice:
- osetila sam napone bas jaaaake pre vremena pa mi je puko grlic jer je bilo nemoguce suzdrzati se od guranja
- rekli su mi da vise beba rodjenih ovako ima zuticu, mi smo je imali
- opet kao posledica zutice hipertonus misica.