-
Ivana, stolica ponekad može biti zelenkasta i ako oksidira na zraku, ne mora odmah značiti da je od gladi.
Tvoji strahovi i nesigurnost su sasvim normalni, svi smo mi to prošli 
Doji na zahtjev, tj. stavljaj bebu na sisu kad god ona to želi i prati opće stanje djeteta.
Ako je beba vesela, ima stolicu (neka te ne brinu niti zastoji, 5 dana bez stolice nije razlog za paniku ako je sve ostalo u redu), redovito mokri i lijepo napreduje ne brini se i pusti vaganja. Moji su oboje prva dva mjeseca dobivali po kilo, a poslije se usporili, treći mjesec su dobili oko 300-400 g.
-
ivana4, zelenu stolicu može uzrokovati više stvari. Je li stolica, osim što je zelena i vodenkasta? Je li se što u djetetovoj prehrani promijenilo, a što im može biti uzrok, tj. dojite li isključivo ili djetetu dajete i čaj ili neku drugu tekućinu?
Dojite li na zahtjev ili prema utvrđenome rasporedu? Spava li cijelu noć ili vam je noćno dojenje unutar svako 4 sata?
Jesi li ti u zadnje vrijeme pila kakav lijek?
Ako je stolica i sluzava i vodenasta, tada je moguće da su one posljedica nedovoljnoga sisanja zadnjega, masnoga mlijeka - često je posljedica preaktivnoga refleksa otpuštanja mlijeka pa nastane disbalans između količine prvoga i masnijega zadnjega mlijea, ili kao posljedica prečestoga mijenjanja dojke? Koliko sisa na jednoj dojci prije nego je promijenite?
Jesi li primijetila sisa li aktivno uz gutanje ili više kao spava na dojci?
Kakvoga je raspoloženja beba? Ima li grčeve, je li joj kakanje bolno? ILi je sretna, zadovoljna, dobro spava?
Prirast je nešto niži od preporučenoga, no nema mjesta panici, pogotovo ako je opće stanje bebe dobro i ako je ona zadovoljna, dobro spava i efikasno sisa.
-
Indi, Stolica je zelenkasto smećkasta i malo sluzasta...
Isključivo dojim i nikakvu drugu tekućinu joj ne dajen...
Dojim na zahtjev, svakih recimo dvi ure, a ako nekad zaspe zna proći i 4 sata, ali najčešće svakih 2 do 2 i po ure... Spava od ponoći, pa se probudi u 7, pa popapa i nastavi do 11-12... Jedini lijek što pijen je Heferol, a njega sam počela piti odma nakon poroda..
Ja joj dajen jednu ciku po ure, i nakon dva sata kad je drugo dojenje stavljan je na drugu ciku... Zanimljivo je da aktivno sisa možda nekih 5-10 min i onda spava i povremeno malo potegne, ali ne znan je li se više igra jer mi se ne čini baš da guta..
Vesela je, nasmijana i razigrana i jako živahna!
Grčevi su joj prošli, dok kaka malo samo pocrveni i nateže se, ne plače, nego se baš nateže. spava dobro, uglavnom noću i dok je dojin odmara na ciki i baš malo spava preko dana..
-
Ivana, nakon tih 5-10 minuta, osjetiš li da je ispraznila dojku? Osjećaš li refleks otpuštanja mlijeka, tj. da je mlijeko krenulo? Ako osjećaš, čini li ti se da jako navire? Jesi li primjetili ima li eksplozivne stolice ?
Kad bebe jedu većinom samo prvo mlijeko, tada se mogu pojaviti zelene sluzave i eksplozivne stolice jer prvo mlijeko djeluje laksativno.
Koliko otprilike podoja imate unutar 24sata?
Nastoj unutar tih 2,5 sata nuditi istu dojku jer je moguće da ipak ne uspijeva doći do masnijeg mlijeka ili dođe samo do jednoga dijela.Znači započni drugi podoj opet istom stranom, a onda promijenite stranu.
Pokušaj je razbuđivati, ako je pospana i to na način da kad prestane dojiti, npr.presvučeš joj pelene, masaža dlanova i stopala...
Prema svemu navedenome, mislim da nemaš razloga za brigu, pogotovo jer je tvoja beba zadovoljna i puni pelene, ali ipak pokušaj produljiti podoj na istoj strani kako bi došla do masnijega mlijeka.
I još nešto, ako sam dobro shvatila, ona spava cijelu noć od ponoći do 7 bez ijednoga podoja? Noćno dojenje je od vrlo velike važnosti za održavanje razine prolaktina, a samim time i proizvodnje mlijeka za dnevne potrebe, tako ako ne dojite tijekom noći, trebala bi početi s time da razmak ne smije biti veći od 4sata.
-
-
Ivana, čak i ako ti pedijatrica preporuči dohranu, pričekaj malo jer se situacija može popraviti, pogotovo jer odstupanje u kilaži nije veliko, a ti imaš želju i volju dojiti
Čini mi se da je uzrok padu težine, pogotovo nakon prvoga mjeseca upravo u kobinaciji triju faktora: premali broj podoja jer ih unutar 24sata mora biti mininalno 8-12, a kod vas je 7, te nedojenje noću koje je od presudne važnosti za dnevnu proizvodnju mlijeka i jo prečesto mijenjanje strana pa beba možda ne dobija dovoljno masnoga mlijeka.
Ono što možeš je sljedeće:
- dojite što češće, barem svaka 2 sata danju i noću pazeći na ukupan broj pdooja unutar 24sata, s time da može dozvoliti jedan period bez dojenja od 3-4 sata u komadu i to eventualno noću.
- unutar 3sata uvijek nudi istu dojku, a ako nakon ta 3sata hoće još, onda pređite na drugu
I spomenula si bol bradavice. Boli li samo kad stavljaš bebu, kad misliš da je mlijeko krenulo ili tijekom cijeloga podoja?
U kojem položaju dojite? Je li bebici bradavica duboko u ustima tako da zahvaća veći dio areole?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma