beba mi je rođena sa 37+2tt,da li imam pravo na porodiljni do termina,i što mi sve treba da produljim drugih 6mj.(odn.do termina)?
hvala
beba mi je rođena sa 37+2tt,da li imam pravo na porodiljni do termina,i što mi sve treba da produljim drugih 6mj.(odn.do termina)?
hvala
kolko sam vidla pretežno produljuju do 38 tjedna, ali vrijedi pokušati ....
Koliko se sjećam treba ti potvrda tvog ginekologa o očekivanom i stvarnom datumu poroda, bebino otpusno pismo iz bolnice i u hzzo dobiješ neki formular. Produžuje se prvih 6 mjeseci tako da zahtjev trebaš predati prije isteka tih prvih 6 mjeseci, najbolje najmanje 60 dana prije jer se na rješenje čeka.
Jel ta potrvrda neki uobičajeni formular? Da me nebi sestra kod doktora blijedo gledala kad joj kažem šta trebam ...
Nije formular, komad papira na koji ti ginekolog napiše gore navedeno i poštambilja. I mene je to mučilo ali sigurno nisam bila prva kojoj se to pisalo.
Evo mene sa friškim informacijama. Ja sam rodila u 36-tom tjednu i u četvrtak sam bila na HZZO-u predati zahtjev prvo da mi priznaju tih mjesec dana što sam ranije rodila. Za to ti treba potvrda od ginekologa o terminu poroda (neki listić koji dr samo ispuni i poštambilja), otpusno pismo tebe i bebe, te kopija rodnog lista za bebu naravno. Kada ti (i ako ti odobre) prijevremeni porod tek nakon toga ideš produžiti tih idućih 6 mj roditeljskog dopusta. Za to ti tada treba to rješenje koje dobiješ za prijevremeni porod, opet kopija rodnog lista i neke dvije izjave koje potpisuješ tamo. Za to ti preporučam da pošalješ muža jer on mora potpisati da se odriče svog prava na tih 6 mj. Ti potpiši doma a on neka ide predati tako smo mi to isplanirali.
ok,a jesu li kome odobrili na termin ili odobre na 38tj.?
Prije je bilo sve do termina, sad do 38 tj.
btw onda mi se ni neisplati pisati zahtjev za tih par dana...
Ja sam rodila 36+5, produljili mi za skoro 3 tjedna. Možda i zato što je bebač bio male porođajne težine, ali mislim da se isplati probati. I par dana je više nego ni jedan.
evo upravo sam zvala na hzzo i rekli su mi da se po novom zakonu prijevremeni porođaj smatra sve prije 37tjedna.budući da sam ja rodila sa 37+2,rekla mi teta neka pišem zahtjev da nemam što izgubiti,ali većinom odobravaju do termina onim ženama koje su rodile prije 37tjedna...
Napiši zahtjev! Ionako gubiš par dana na njihovo usklađivanje i brojanje 180 dana, a ne kao prije da se vraćaš na rođendan. Taman ćeš imati priliku biti s djetetom doma za rođendan, a to je meni bilo dosta bitno (koristila sam go).
ma imaš pravo,to sam opće smetnula s uma...
bolje išta nego ništa!![]()
Zna li možda netko da li osoba koja ostvaruje naknadu kao osoba izvan sustava rada može tražiti produljenje rodiljnog dopusta zbog poroda prije termina?
Osoba je inač srednjoškolka, a porod se dogodio oko 1,5 - 2 prije termina.
Ima neko friška iskustva o produljenju porodiljnog?
Je li još uvijek ista procedura kao što je gore napisala dee dee?
Važi li potvrda privatnog liječnika koji je vodio trudnoću i može li umjesto nove potvrde kopija povijesti trudnoće?
Gleda li se procjena zrelosti djeteta prilikom rođenja (to smo 37+1) ili se računa prema predviđenom terminu (što bi bili 37+5)?
Za koliko bi mi eventualno produljili porodiljni?
![]()
Prva stvar - pod prijevremenim porodom se podrazumijeva porod prije navršenih 38 tt trudnoće
drugo - gleda se točan dan poroda djeteta, ne procjena zrelosti (znači tebi 37+5)
od papira ti treba:
-otpusno pismo iz bolnice za tebe i bebu
-potvrda socijalnog ginekologa da je bio raniji porod (neznam da li bi priznali privatnog), a povijest trudnoće im ne znači ništa (netko im mora crno na bijelo napisati koliko je beba rođena ranije)
(moj socijalac je na papiru prepisao podatke sa otpusnih pisama, a u napomenu je napisao da je dijete rođeno 35+3 tj. 4,5 tjedana ranije od termina pa moli da se to uzme u obzir radi reguliranja zakonskih prava za porodiljni dopust)
-rodni list djeteta
papire nosiš kada ti dijete ima 5 mj, papiri idu na komisiju (kojoj treba 1,5 mjesec da donese rješenje) i doma dobiješ rješenje
ako ti priznaju prijevremeni porod (jer si ti na granici), odobre ti produženje do prvobitnog termina poroda (punih 40tt)
Boxica, hvala na informacijama. Jesam na granici i ne bi to ni radila kad bi znala da ćemo dobiti vrtić. Ovako nam dodatni dani kući još više znače. Vidjet ću još.
Da li se može predati zajedno i produljenje do termina i produljenje za drugih 6mj? jer, ako se čeka rješenje 1,5mj...
Jučer sam zvala pravnu lsužbu u HZZo Klovićeva, i rekla mi je gđa da mi komisija neće ni pogledati papire za produljenje RD do termina poroda jer je rođena u 37tjednu. Da to vrijedi samo do 37tt. Ali, ja ću ipak probati, nemam šta za izgubiti...
jel tko uspio dobiti produljenje ako je beba rodena iza 37 tjedana,moja je 37+3