ne znam dal je ta tema za ovaj topik, ali me zanima jel postoji kakav protokol u svezi polaganja urne ??????????????
ne znam dal je ta tema za ovaj topik, ali me zanima jel postoji kakav protokol u svezi polaganja urne ??????????????
Obično je ispraćaj prilikom kremiranja a na polaganju urne bude samo najuža obitelj ali možeš ti imati i obrnuto. Nema protokola.
donesu se svijeće pa se zapale na grobu kad završi polaganje, i/ili cvijeće...to je ono što ja znam
Spadamo u užu familiju, ali nikad nismo bili pa ne znamo kakav je običaj. svijeće spremljenje.
dođe uža obitelj
radnik nosi urnu do mjesta polaganja (kaže MM da je nekad taj radnik bio svečano obučen, sada je u onom njihovom sivom odjelu)
obitelj hoda iza njega
kad se dođe do mjesta, radnik položi urnu i ode, a obitelj ostane da zapali svijeću, stavi cvijeće
Isto ovako kako je rekla Aleks.
Jedino je bilo malo "nezgodno" jer smo se mi previše zadržali kraj groba, pa je već došao grobar sa slijedećom urnom koju je položio u grob do našeg i onda je nastala gužva (na mirogoju je to jako skućeno).
Nas je grob daleko od Krematorija pa smo mi (samo uza obitelj) cekali kod groba u dogovoreno vrijeme. Radnici su dosli s onim njihovim kombijem skupa s vijencima i urnom.
Jedan je stricek bio u odjelu s rukavicama (bas se sjecam tih njegovih rukavica),
on je nosio urnu. Polozili smo urnu, grob su zatvorili i stavli vijence na najlon.
Nismo imali gdje zapaliti svijecice. Sve je trajalo petnaestak minuta.
cure su sve napisale
kod nas je jedina razlika bila ta što smo pričekali radnika kod mrtvačnice (miroševac) i onda zajedno s njim otišli do groba (možda zato što je jako blizu)
bio je obučen u lijepu uniformu i sve je to izgledalo dostojanstveno
nakon polaganja smo zapalili svijeće i stavili cvijeće
Može biti i jedno i drugo.
Mi smo jednom čekali kod groba (jer se urna polagala u grob a ne na krematoriju) a jednom smo hodali od krematorija kao sprovod za radnikom koji je nosio urnu. On je bio u uniformi i sa rukavicama.
btw. taj drugi put su "ispraćaj" napravili od polaganja urne, to je bilo kao sprovod.
Tako da je sve stvar toga što obitelj želi.
(oboje je bilo na Mirogoju)
Posljednje uređivanje od Mima : 04.12.2010. at 10:37
mi čekali na grobu, došla dva stričeka u crnim kaputi štofanim, jedan doneso urnu. otkotrljali ploču po željeznim šipkama, malo nas ostavili, i kasnije došli vratili ploču natrag i složili vjence,zapalili svijeće , ... Oče naš.
Posljednje uređivanje od jelena.O : 04.12.2010. at 14:43