Citiraj Atmice prvotno napisa Vidi poruku
Na dobar / loš glas svake škole imaju utjecaj i učenici i njihovi roditelji i nastavnici.
Kao majka 2 djece čija djeca su polazila / polaze ovu školu reći ću (možda malo grubo, ali to je moje iskustvo):
Djeca su u velikoj mjeri produkt sredine iz koje dolaze. Bukovačka sredina (pogotovo "starosjedilačka") nije baš u većoj mjeri intelektualno poticajna (pogotovo djeca koja dolaze u dnevni boravak). Dosta je bitno utjecati na to u kakvoj sredini će dijete provesti 8 godina života, a u školi tipa Matka Laginje manje možete fulati nego na Bukovcu.

Otprilike 1/5 do 1/4 učenika iz razreda završi u gimnazijama, što je sigurno niži prosjek nego u Laginji i Filipoviću, ali takva je i struktura roditelja (kod mog sina u razredu je bila, na žalost, samo jedna jedina cura koja je iz takve tipične Bukovačke starosjedilačke sredine upisala gimnaziju i sasvim lijepo joj ide).

Rekla bih da su profači čist OK, fizika odlična, matematika od ove godine također, povijest ovisi koga dobije, no jedna od profa svaki put ima 8-aša na državnom, ali disciplina (pogotovo boravkaši) je loša i u takvim razredima je i najkvalitetnijem profesoru teže raditi. Pedagogica je sasvim OK i žena hoće raditi.

Možda ovo nije bilo jako diplomatski od mene - ali je prilično realno.

Zaključak po mome, ako u Bukovac - onda NE u boravak!

Neki dan sam na placu srela bivšu ravnateljicu koja me potapšala po ramenu i rekla PAMETNO kad je čula da svog klinca nisam upisala na Bukovac, iako mi je to najbliža škola. Iako sam mislila da je problem u njoj, očito sam se prevarila.
Rekla je da je jedva dočekala mirovinu, jer da se struktura stanovništva drastično izmijenila od kad smo mi išli u školu (ja sam iz te škole izašla prije 20+ godina) i da je to unijelo drastične promjene s kojima su se svi teško nosili (dakle, nije baš problem u "starosjedilačkom" stanovništvu, iako se slažem da ih dobar dio nije baš okrenut visokoj naobrazbi). Kaže da nije problem u neučenju, nego u bezobrazluku.
Po njenim riječima jako je puno novodoseljenih roditelja sa stavom - ma dajte samo da prođu kroz tu školu, ionako ih već čeka mjesto u našoj firmi - i to je ono što stvara nepoticajnu atmosferu, a kako su takvi, a posljedično i djeca često bahati i bezobrazni, veliki je problem i s disciplinom. I tu je teško nešto postići.
A onda i učitelji i profesori na to različito reagiraju - neki bi ih i pustili, jer im se ne da baktati (linija manjeg otpora), drugi pritisnuti vlastitim životnim problemima i brigama misle da sami nisu neznamnijakaj postigli s faksom, pa bi ih i oni pustili, treće to sve skupa iritira i tu isto nastaje još veća nesloga.
Sve u svemu - rasulo. Novoj ravnateljici je poželjela puno sreće. Možda ako žena bude imala dovoljno interesa i energije i uspije nekaj napraviti.
U svakom slučaju - meni je konačno pao kamen sa srca kaj sam dijete iščupala iz kvarta (uvijek sam pomalo dvojila je li to bila ispravna odluka) i sad mirne duše i drugog upisujem u Laginjinu za koje imam pune riječi hvale. Ne kažem da su apsolutno bez mana i propusta, ali su daleko manji, a naročito u ovim bitnim pitanjima - disciplina je pitanje broj 1 u školi, a nastavnički rad isto doveden na vrlo visok nivo, što se vidi i po rezultatima raznoraznih natjecanja.