Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: neznam dal imam jos mlijeka...sta napraviti...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno neznam dal imam jos mlijeka...sta napraviti...

Ovo ide unazad kojih 10-tak dana a mislim da je svemu bio uzrok viroza. Odjednom je poceo odbijati cicu ali e na nacin da nije htio dojiti nego kad bi povukao, napravio bi grimasu povracanja i to bi bilo to...nije bilo sanse da ga dobijem natrag. Bocicu kombiniramo jos od drugog mjeseca i htio ju je samo vani i pred spavanje a ostalo je sve bila cica. Ovo je trajalo par dana i cini mi se da mi se kolicina mlijeka znatno smanjila. Tada je dobio virozu te temperaturu koja je trajala oko 4 dana i za to vrijeme nije htio niti vidjeti hrau a kamoli mlijeko. Pojeo bi par zlicica krute hrane ako bi mu uspjela uvaliti i to je to. Jucer sam se probala izdojiti jer bi stvarno htjela da nastavimo sa dojenjem ali izaslo je samo 20ml. Od pocetka smo samo na jednoj strani jer sa drugom nije islo.
    Imamo osjecaj kao da odbija cicu i okrece se stalno na drugu stranu. Prije bi po noci po par puta dojio a sad se samo budi da ga okrenem a cicu nece ni vidjet. Danas opet nista i sada vec stvarno mislim da nema smisla da ga gnjavim i mucim ako nece. Povuce, i dalje se nakasljava i pocne plakati.
    Dali da odustanem ili ima jos nade? Uh sto sam sve napisala.....E da, veceras je opet povukao dva puta, u polusnu i dalje nece...
    Ima osam i pol mjeseci

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno nastavak

zaboravila sam jos napisati da mu je jucer-danas izbio i drugi zubic, a virozu sam i ja dobila nakon njega. On jos uvijek kaslje i jako jako smrca.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga Dina, najprije bih ti rekla da je super što ste dojili 8 i po mjeseci i da itekako ima smisla, a i mogućnosti za vaš nastavak dojenja.
    Najprije ti moram reći da izdojena količina od 20 ml nije znak da mlijeka nema - postoje mame koje jednostavno ne mogu izdojiti više i jedino učinkovito pražnjenje je ono bebino.
    Podaci koje navodiš o virozi i izbijanju zubića mogući su znak da upravo prolazite kroz razdoblje štrajka dojenja ( mi smo ga isto imali oko 9. mjeseca Matejeva života ) kad se dijete ponaša kao da više ne želi sisati.
    Pokušaj ga ponovno pridobiti za dojku tako da ga npr. podojiš dok je još snen ( ujutro ili prije odlaska na spavanje ), možeš ići i na razičite položaje ( npr. dojenje u hodu, dojenje uz ljuljanje, češkanje i sl. ) - dakle, raditi sve ono što opušta dijete. Nekim mamama je pomoglo i često razotkrivanje grudi uz nuđenje dojke djetetu, a nekima pomogne upotreba preparata koji se namaže na djetetove desne i pomaže da svlada bol ( oko toga se savjetuj s liječnikom ). Provjeri također ima li dijete problema sa začepljenim nosićem ( posljedica viroze ) jer to mu može ometati užitak pri dojenju.
    Dobra je stvar u svemu tome što je štrajk prolazna pojava, ali nepredvidljivo je i individualno koliko može trajati ( od jednog do nekoliko dana ). Ako želiš zadržati mlijeko i dalje dojiti, nastavi se izdajati ( možeš sačuvati izdojeno mlijeko i davati mu na čašicu ili žličicu - to je nama palilo ). Neka te ne uvjere mitovi o tome kako dijete više ne želi sisati - do prve godine njemu je to još uvijek velika potreba ( a i Svjetska zdravstvena organizacija prteporučuje dojenje do 1. godine, pa i kasnije ukoliko se mama i dijete slažu ) jer je majčino mlijeko i dalje važan obrambeni i prehrambeni faktor u djetetovu razvoju.
    Želim ti puno sreće i da što prije nastavite sa svojim uspješnim dojenjem! :D

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga Dina...Klia ti je sve lijepo objasnila, a ja vam samo šaljem dooooooobre vibre i želje da maleni odluči postati štrajkbreher i da se opet s guštom primi cice :D :wink:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uf, puno toga vam se spojilo. Ali kako je vec Klia spomenula, vjerovatno je rijec o strajku dojenja, koji obicno nastaje zbog neke promjene kod majke ili djeteta; tako cak i promjena majcinog parfema moze izazvati strajk ili kao sto je to slucaj kod vas: viroza uz rastuce zubice. O strajku mozes procitat na portalu:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=237

a jedina utjeha je: proci ce uz tvoje strpljenje. Dobro je sto se izdajas jer tako mozes odrzati proizvodnju mlijeka, ne brini sto je to samo 20 ml, nijedna izdajalica nije ucinkovita kao dijete; kad ono ponovo "prodoji", povecana potraznja ce vratiti tvoju ponudu.
    Sto jos mozes uciniti dok situacija prodje: dojiti u polusnu, u tamnoj, mirnoj prostoriji, nekima odgovara dojenje u kadi pa tako se ostvaruje kontakt "koza na kozu", cistite nosic, mazite zubice (sta koristiti pitaj pedijatra ili ljekarnika). Eksperimentirajte, mozda cete pronaci neku situaciju u kojoj ce beba ipak prihvatiti dojku. Pokusaj ne forsirati previse, ponudi, ako odbije, ponudi kasnije. I proci ce, kod nas je trajalo 7-8 dana, bili smo na putu i ta promjena klime je dovela do strajka. Zanimljive su te nase bebice, nismo ni svjesni kako sve osjete i primjete... Sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala vam cure! Evo, nocas je poceo malo papati, ne kao prije ali i ovo je nesto! Nece jos ni krute obroke kao prije al je jos uvijek i nosic zacepljen pa je i to valjda razlog.
    Danas me prvi puta i to dva puta ugrizo ....sad me jos i toga strah....

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dina, odlicno za poboljsanje!

Sto se tice grizenja, ovo je normalna faza, a mozes smanjiti nelagodu tako da:

1. Pazis jako dobro na polozaj (puna usta dojke sprijecavaju mogucnost ugriza ).

2. Kada te ugrize ne dizi frku jer onda to postane igra, nego ga skulirano (pretvaras se, naravno :D) maknes sa dojke i ponovo prikacis (nafilas mu ponovo usta).

3. Cim osjetis da mu se hvat dojke olabavio, makni ga na tren i ponovo prikopcaj kako bi sprijecila u mogucoj namjeri

Drzim ti fige i saljem pozitivne vibre

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super za vas, Dina!
    Grizenje je njima u jednoj fazi igra, a noću im se zna dogoditi i slučajno. Preko dana, kad te ugrize, jednostavno mu izvadi dojku i kulerski reci NE NE. Ne bi vjerovala kako oni to kuže! :D Ponekad dijete nakon toga više ne traži neko vrijeme, a ako ipak hoće, onda mu daj prema uputstvima koje ti je dala Ančica. Nakon nekog vremena se prestanu tako igrati ( ali onda slijedi igra: vrtenje dugmića kao na radiju )

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zarči još nema zube, ali me zna poprilično gristi desnima... kad je to počela raditi, rekla bih joj odlučno "NE" i maknula je s cice. sad je već dovoljno da samo kažem "ne" - ona me ozbiljno pogleda u oči, zaustavi se, to traje par sekundi (kao, razmišlja da li da prestane ili da se inati ) i onda nastavi lijepo sisati...
    nije još počela "vrtiti gumbiće", ali me zna uhvatiti za onu drugu bradavicu i gnječit je, ali onda joj samo maknem ruku i pružim svoj prst, pa gnječi njega..ili se uhvati za majcu pa nju frče.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •