Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 65 od 65

Tema: produženi boravak da ili ne?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam stigla pročitati tuđa iskustva.

No, mi smo u boravku i da mogu birati, opet bi bio.

Uglavnom, obroci su mu u školi (kuharice su fantastične i raznoliko i izvrsno kuhaju). Između nastav i boravka je cca 2 sata (od 11.30 ili 12 - 14 sati) unutar kojeg ima ručak, igranac, 2x tjedno dodatni engleski koji obožava.. Na boravku radi zadaću, imaju kreativnu radionicu, čitaju priče, pjevaju i sviraju (imaju hrpe instrumenata), 2 x tjedno ima dodatni sport (od 15.30 - 16.15) koji obožava... i kad je muž dolazio po njega u 16 sati (osim kad ima sport), nerijetko je tražio da ostane još malo...Sad ga kupimo u 16.30 i on je prezadovoljan. Ima super učiteljice (jednu glavnu i dvije u produženom boravku) koje stvarno voli.
    Zadaću rješava u školi, no ponekad i ne stigne (imamo učiteljicu poznatu po hrpi zadaća koje zadaje klincima) pa to ponese doma i napravi u 10ak minuta.

No, uglavnom, poslije podneva su rezervirana za šetnje, druženje, odmaranje, crtanje, čitanje, crtiće i ostalo...

Čak voli otići i na vjeronauk u crkvu (ima super časnu koja na jako lijepi način komunicira sa djecom i približava ima vjeru) gdje pričaju pjevaju (crkvene i necrkvene pjesmice) i to jednom tjedno poslije škole.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vidim da je bila povučena paralela između produženog boravka kao neobaveznog i boravka u vrtiću.

Mogu reći, da je Lovro vrtić smatrao nužnim zlom. Uvijek je govorio (osim kad je imao tetu Biljku) da mu je u vrtiću dosadno i žicao je tatu da dođe što ranije po njega (nakon ručka!!).

Školu je prihvatio odmah. Boravak isto (čak je rekao da je u školi više vani nego što je bio u vrtiću!). Uživa. Ima hrpu frendova. Igraju nogas između nastave i boravka. Nikad nije spomenuo da bi išao ranije doma, niti ujutro da mu se ne ide u školu.

Naprotiv, kad nešto ne želi raditi, ja mu kažem da ako ne želi čitati i sl. slobodno se može vratiti u vrtić. Uvijek pali.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

peterlin,

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

A da li je u školama u kojima su vaša djeca
    moguće ponekad izvesti kombinaciju, tj. da dijete ponekad ne ide u boravak?
    Npr. petkom ga baka kupi odmah iza škole. Ili ako bi ja bila na porodiljnom da
    ga 2-3 dana u tjednu odvedem ranije i je li to uopće dobra ideja?
    Znam da se je negdje pisalo o mogućnosti odvođenja djece ranije iz boravka
    ali mislim da se ova opcija nije spominjala

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas je to normalno.
    dođeš kad hoćeš pod dijete.
    a ako smo suprug ili ja doma iz nekog razloga (npr. na bolovanju zbog mlađeg djeteta), onda ovo starije ne ide u boravak, nego samo u školu te dane

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I kod nas je to moguće, no ne i baš prihvatljivo.

iskreno, ja bih radije dijete povukla koji put pola sata - sat ranije iz boravka, nego mu ga taj dan uskratila u potpunosti.
    Iskreno, puno mi je draže rješavanje (pisane) zadaće u školi, jer doma me uvijek razvlači i zavlači. I vjerujem da bi se radije igrao, zabavaljao sa nama i šetao, nego radio zadaću.
    S druge strane, ne vidim razlog dolaska kući odmah nakon nastave, ako ionako odmah po dolasku mora raditi zadaću, pa tek onda igra. Bolje neka je onda završi u školi, ako mu je već i uplaćen taj produženi boravak. Isto tako, njima (barem klincima u Lovrinom razredu) nevjerovatno puno znači ono razdoblje između nastave i boravka za igru. A i u boravku je to rješavanje zadaća uvijek pomješano sa igraom, sviranjem, crtanjem.
    Posljednje uređivanje od mamma san : 21.01.2011. at 11:25

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I kod nas je moguće, ali ne baš tolerira se kao pravilo (što mi je u redu). Druga stvar su neizbježni i opravdani razlozi.

Mi moramo najaviti ujutro da ćemo po dijete doći taj dan ranije popodne. To su iznimne situacije. Imam i drugi primjer. Moj sin ima župni vjeronauk u takvom terminu da ga moramo odvoditi iz boravka 15 min. ranije, o čemu smo obavijestili učiteljice i sve dogovorili pa je ok. Isto, starijega sam vodila logopedu u terminu boravka, drugačije nismo mogli organiizirati.

ALi odvođenje djece iz boravka samo zato što smo doma nije baš naišlo na odobravanje. Radim do 15 sati i svaki dan bih mogla dizati djecu ranije, ali nisu nam dali. Mogu to razumjeti.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 21.01.2011. at 11:32

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pitam, jer kao što sam ranije napisala, mojoj je maloj problem
    duga satnica u ustanovi (sada u vrtiću) pa sam zato i počela
    razmišljati o alternativi boravku ili ovakvoj kombinaciji.
    Peterlin iz vrtičke perspektive mi ovo zvuči ko vojska.
    Uvjek sam mislila da je idealno za mamu imati tako malo kraće radno
    vrijeme pa da imamo više vremena za biti zajedno s djecom.
    Posljednje uređivanje od krojachica : 21.01.2011. at 12:48

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas su sve kombinacije moguće i prakticiraju se
    ja konkretno ne jer imamo fiksno radno vrijeme

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    .......
    Prvašići nemaju vojnički režim od početka. Oni se privikavaju na školu. Učitelj(ica) ih privikava na nastavu.

Naše učiteljice (ima ih 3) su nam već na početku objasnile kako sve funkcionira. Makar klinci imaju raspored sati, taj raspored je okviran (kad se tiče hrvatskog, matematike, tjelesnog, prirode, likovnog i glazbenog). U svakom slučaju on se mjenja sukladno potrebama, mogućnostima i raspoloženjima. Sama učiteljica kaže da ako klinci nisu u stanju izdržati 20 minuta hrvatskog, ona lagano promjeni predmet... s druge strane, ako im je interesantno i pažnja im ne popušta na jednom predmetu mogu ostati i puno duže.
    Također, ima i puno igre.

Ja sam se isto tak bojala kako će moj malac prihvatiti školsku klupu. No ispalo je bolje nego što smo se mogli nadati.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

krojačica, pusti priče, stvari sa boravkom se očito jako razlikuju od škole do škole.
    Meni je većina roditelja koje sam pitala rekla da podižu dijete kad žele bez ikakvih problema (pa opet ne znam kako je u našoj potencijalnoj školi). Najbolje ti je da pitaš nekoga čije dijete ide u školu u koju će i tvoja curka ići, ako znaš takvoga.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

babyboys, razumijem te i ne daj se lako iživcirat!!! vidiš da su nekima i jaslice nužno zlo, meni ne jer moje dijete uživa od prvog dana, jako se veseli jaslicama, svašta tamo nauče, ma da ne nabrajam sve prednosti...tete super,ona zdrava ko drijen...i da sad odem opet na porodiljni i budem doma, ne bih L. povukla iz jaslica jer ona voli ići tamo i igrati se s djecom, bila bi tužna da ne ide. Pokupiti je ranije da, ali ispisati Bože sačuvaj?!

Za mene nema dvojbe kad sam pročitala iskustva mama gore, moje dijete će sigurno ići u boravak jer ima puno,puno više prednosti nego nedostataka.

Poštujmo razmišljanja jedni drugih.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj ellica prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je boravak nužno zlo,isto kao i jaslice.Iako i moje je dijete išlo u boravak,druge opcije nije bilo.Ali biti u školi od 7.30 do 16.30Sad mi je žao što nismo angažirali tetu čuvalicu.A roditelji koji su doma,a dijete u boravku to mi nije jasno

moje se komtar odnosio na ovaj komentar gore i reakciju babyboys.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam se isto tak bojala kako će moj malac prihvatiti školsku klupu. No ispalo je bolje nego što smo se mogli nadati.
    tnx na podršci

Mima nemreš belivit, ali nemogu naći nikoga čije je dijete u toj školi.
    u našoj zgradi nema školske djece, neke koje znam iz kvarta idu u drugu školu,a
    čak sam i tu na forumu postavila pitanje o OŠ Marin Držić i ama baš nitko se nije javio?!?
    već se pitam postoji li ta škola uopće

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin iz vrtičke perspektive mi ovo zvuči ko vojska.
    Uvjek sam mislila da je idealno za mamu imati tako malo kraće radno
    vrijeme pa da imamo više vremena za biti zajedno s djecom.
    Onako je kako kaže mamma san.

U prvom razredu ide adaptacija, djeca se postupno navikavaju na školu/boravak.

A što se vojske tiče, prva rečenica koju čuješ kad dijete upišeš u školu je "Škola nije vrtić" i to je debela istina. Nije. Tu su stvari ipak ozbiljnije.

Eh, sad... boravak je druga priča i zaista jako ovisi o lokalnoj organizaciji i običajima. Kod nas su uglavnom sva djeca u boravku i u tom terminu do 15:30 (kad najranije možeš podignuti djecu bez najave) imaju organiizirane igre, često slobodne aktivnosti (ritmika, sport u dvorani ili na igralištu i slično, ponekad informatika tko ima) pa ima debelih razloga zašto dijete mora biti tamo do rečenog doba.

Osim toga, mi djecu ne smijemo podizati kad se sjetimo, nego ih učiteljice izvode (prema roditeljskom popisu) u 15:30, 16:00 i 16:30. Koja bi to bila strka da roditelji ulaze u školu kako dolaze po djecu? Dobro, ima možda i manjih škola i manjih sredina, ali to je često neizvedivo. Nas su uputili isto da ne ulazimo s djecom koja nisu prvašići, već da ih upućujemo kako da sami brinu o svojim stvarima itd.

Kad se čovjek privikne na "vojsku", postane mu normalno. Ja ne bih rado da se nepoznate osobe šetkaraju po školi kako se kome svidi. SIgurnost djeteta mi je ipak važnija. Uz cijenu vojske.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •