bok, imamo jedan veliki problem.
J. ide u drugi razred i ima problema u ponašanju. Nemiran je pod satom, brblja, vrpoli se i pod odmorom se tuče. Trenutačno je u procesu testiranja da se vidi da li je ADHD, makar se iz aviona vidi da je, jer pokazuje sve simptpme iz knjige, osim jednog, a to su poteškoće u učenju.
On svojje gradivo zna gotovo savršeno, ali to samo još dodatno zakomplicirava stvar jer mu je na satovima većinom dosadno. Na testiranju je navodno otkrven visok IQ i opet navodno je on kandidat za akceleraciju, tj za preskakanje razreda.
Problem u priči je učiteljica- od početka prvog razreda ga sustavno ponižava, omalovažava pred cijelim razredom, roditeljima i nama ("reci ti nama Jan što si ti danas opet....." - jedna od klasičnih), fizički ga kažnjava(šamar!, čupanje za kosu i uho, baca njegove stvari okolo), verbalno ga zlostavlja, i umjesto da svojim pristupom olakša djetetu uklapanje u sredinu, još mu i smješta situacije u kojima njegova drugačijost dolazi do svojih najgorih manifestacija.( na pr.do prije 2 tjedna je sjedio u zadnjoj klupi....)
I opet se on trudi prilagoditi, trudi se udovoljiti i zbilja sam ponosna na njega. Njegovo je ponašanje zapravo sve bolje i bolje i zapravo mu treba samo malo pozitivne pažnje i pohvale pa da nabaci osmjeh br16 i s užitkom sudjeluje u nastavi. A da ne pričam kaj bi još se dalo više od njega izvuči samo da je volje.
A mi smo tek sada počeli malo više sugerirati metode koje mi mislmo da bi kod njega imale rezultata, jer smo vidjeli da je učiteljica valjda iscrpla sve svoje "veliko" znanje. ( nakon kaj mu je poprijetila socijalnom službom uz objašnjenje da su to oni koji odvode djecu od roditelja- zato jer je brbljao na satu).
Prijavili smo ju pedagogu i ta dva tjedna se pretvarala da uvažava naše savjete, da bi u petak pukla jer "valjda ona zna svoj posao" i otišla tražiti od ravnatelja premještaj J. u drugi razred jer ona sa nama(!) ne može komunicirati.
U utorak imamo sastanak.
Mene zanima koje su naše pravne mogućnosti, tj. na koji način možemo zaštititi J. pravno, jar ako ćemo ovisiti o milosti ravnatelja, već vidim kako tražimo novu školu.
Isto tako nisam sigurna da bi Jan trebao ostati u tom razredu, s obzirom kak se ona ponaša. U razredu se J. snašao tak-tak, ali ima neku poziciju i par dobrih prijatelja.
A preskakanje razreda mi se čini ko najgora opcija, ali mislim da budu nam baš to predložili.
Imam osvetnički nagon tužiti ih do neba, ali opet u interesu J. je da se to riješi na miran način, ali bih voljela znati mišljenja nekoga iznutra sistema, na koji se način takve situacije inače rješavaju.
Inače to je jedina škola u selu, sa tri druga razreda. Ostale učiteljice su isto tak tak jedna je puno gora, a druga bi čak i možda mogla nešto postići ali u razredu ima djete koje također ima razvojnih problema, a s kojim se J. nije dobar još od vrtića. Inače naša učiteljica jako visoko kotira i ima ugled ko jako kvalitetna?
Zanima me koji su uvjeti da se dijete izbaci iz škole?
Ako se prebacuje u drugi razred da li se i ostali roditelji trebaju pitati?
Ako nas izbace, a u selu/gradu nema druge škole kakve su obaveze škole prema nama/djetetu?? ( jer mi napr nemamo auto)
Kako je zakonodavac predvidio da se rješavaju takve situacije i gdje pronaći informacije?