-
Moja beba 2,5 mj ne kaki !
Moja beba od 2,5 mjeseci ne kaki sama.
Prvih 10 dana života je kakila mormalno sama, više puta dnevno. Nakon toga prestaje i mi je na početku 7-8, a sada oko 10-og dana iniciramo toplomjerom ili sapunčićem.
Beba je dojena, znam da je normalno da 10 dana ne kaki, ali moja beba to ne bi uradila ni tada bez podsticaja.
Kada smo to prijavili pedijatrici poslala nas je gastroenterologu.
Odradili smo pregled, uzv sve ok, a sada trebamo izvaditi i brdo nalaza.
Stolica kada je isprovociramo je normalne boje i konzistencije, beba vesela.
Da li je neko imao sličnu situaciju i došao u kontakt s ljekarima ?
-
Za pocetak bih preporucila da ne provocirate stolicu. Ako je pregled kog gastroenterologa ok, i stolica je normalne boje i konzistencije, probajte je ne provocirati. Moje drugo djete je imalo jednu stolicu svakih petnaest do dvadeset dana. Taj dan bi bila nervoznija, meškoljila se i da , vjerojatno bi bilo brze da sam provocirala ali..Iz svog iskustva, ja sam joj radila tople kupke,"savijala" u obliku slova c, masirala trbuscic, i cekala...trajalo bi to i po pola dana, stalni lagani podražaji.
Mojem djetetu je nakon toliko dugo vremena bez stolice bilo lakse kad bi kakila na tutu. Kako je bila malena, ja bi je stavila iznad tute, drzala blago savijenu uz masiranje trbuha.
Uvijek je stolica bila uredna, ona je dobro napredovala, gastroenterologu sam isla kad je napunila godinu dana jer je tada postalo jako tesko. No pregled, uzv i svi nalazi oke.
Nesto prije godinu dana je pocela sama ici na tutu, i vise nije htjela u pelenu kakati.
Uglavnom, ako je sa medicinske strane sve ok, probajte joj olaksati, ali ne i provocirati.
Povremeno kad joj je bas tesko pomaze mali komadic glicerinskog cepica. Ne stavljati toplomjer!
-
Potpisujem Kasiopeju za neprovociranje stolice.
Znam da te to jako muči i da je teško ne činiti ništa. Moja je curica imala iste probleme i probali smo u početku par puta sa 1/4 glicerinskog čepića. Čak sam na preporuku pedijetrice davala i zaslađenu kamilicu, ali sam brzo odustala.
Jednostavno smo se pomirili s tim da dijete kaka svakih 10-15 dana.
Sve se izreguliralo s početkom dohrane. Sada kaka svaki dan, a često i više puta dnevno.
-
Mi smo sa Z. jedno vrijeme imali sličan problem. Stolicu sam provocirala glicerinskim čepićem samo u slučaju da vidim da se muči (cijeli dan tiska, stenje, plače, bez rezultata, onda bih joj predvečer stavila čepić). Inače sam ju puštala bez čepića. pa je nekad kakala i svakih 10 dana. Stolica je bila normalne boje i konzistencije, ona napredovala (i još napreduje) više nego dobro, pa nisam brinula. Sad smo polagano krenuli s dohranom, i kaka svaka 3-4 dana, iako su u pitanju male količine voća/povrća.
-
Hvala vam na iskustvima i savjetima.
Od gastroent. smo dobili uputu da ne provociramo stolicu do kontrole i da izvadimo hormone štitne, jonogram, kks, šuk, ggt i transaminaze.
Tako da ćemo nastaviti s vježbicama i masiranjem stomačića.
Bila bih ja mirna kada bi znala da će kakiti sama, pa makar i 19.dan.
Malo me zabrinulo jer se ljekarima to nije svidjelo nikako, a bebica dobija cca.600g mjesečno.
-
Moja (isključivo dojena) kaka jednom u tjedan dana i taj dan ima 1, 2 ili 3 stolice. Tako je od 6. tjedna života.
Mene to ne brine.
Kako znaš da tvoja ne bi kakala sama?
-
Pokušaj joj pomoći na ovaj način:
nakon spavanja ili nakon hranjenja, najbolje rano ujutro, skini bebi pelenu, postavi se u polusjedeći položaj s podignutim nogama, bebu osloni na svoje noge tako da gleda licem u tebe (svakako leđa moraju imati dobar oslonac, pridržavaj je i rukama). Ispod guze postavi neku zdjelicu. Može se i noge malo potiskivati prema gore, tako da pritisnu trbušćić.
Drugi način je držati bebu na rukama tako da su joj podlaktice oslonac za leđa a dlanovima držiš njene noge, i tako je postaviti nad posudu. Npr.ovako 
Djeca obično lakše kakaju bez pelena, i u uspravnom položaju koji je donekle sličan čučnju, samo naravno potrebno je paziti da leđa budu poduprta. Ako to obavljate u kupaonici može pomoći i curenje vode, i bilo što drugo što zaokuplja djetetovu pažnju i opušta ga.
-
moja najstarija kćer je od rođenja kakala svakih 7 dana. znalo je proći i 10. kao što netko reče trajalo je do dohrane(koju smo nažalost na savjet pedijatrice uveli prilično rano..neiskusna i preplašena mama..) a čim je počela sjediti kakala je u kahlicu, ljudi ne vjeruju da ona uistinu nikad nije pokakala pelenu..i dok je bila mala mi smo je razmotavali jer je uvertira bila stenjanje, smiješne face..pa smo je ostavljali golu i asistirali joj..
-
potpisujem pomikaki nama je takav način držanja bebe pomogao.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma