Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Vegetarijanska kuhinja- je li skuplja od obične?

V&NMama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Vegetarijanska kuhinja- je li skuplja od obične?

Nedavno sam od šogorice dobila knjižicu Ainee McAteer "Mirisi i okusi Makronove - za djecu". Jako mi se sviđaju recepti, no pitam se kako do svih tih kuzu-a, tofu-a, agar-agara, čokolade od rogača ? Je li to toliko zdravije od domaćeg mesa recimo ili sira, i nije li jaaaaako skupo? Ja bi voljela da nije, al se bojim da je. Da li vegetarijanci stvarno moraju biti i imućniji od ostalih da bi si priuštili takvu prehranu, ili je stvar u nećem drugom? Molim vegetarijance da mi odgovore! Hvala!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma to su totalno elitisticki napisane kuharice, izbacis kuzue i tofue i dobijes odlicne recepte. I ne budu skupi.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

meni je Anie jedna od drazih slavnih kuhara, i uglavnom su mi sva njezina jela jako fina, probaj prvo napraviti neko od jela koje nema te sastojke, ili barem nema puno njih..probaj iz te kuharice napraviti kobasice od lece s pireom (str 43). od egzoticnih sastojaka imas samo tamari, a njega mozes zamijeniti sa soja sosom kojeg ima za kupiti u nekom vecem ducanu...

inace, vege kuhinja mi se ne cini puno/uopce skuplja od klasicne, pogotovo ako je prelazak postpen. skupo je ako odlucis sutra postati vegetarijanac i kupis te, kako je marta rekla elitisticke, sastojke u jednom danu. ako malo po malo uvodis promjene, onda gotovo niti ne osjetis...

V&NMama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ma to su totalno elitisticki napisane kuharice, izbacis kuzue i tofue i dobijes odlicne recepte. I ne budu skupi.
    Pa jelda? Super prijedlog! Stavljt ću domaću soju (imam,mama mi ima u vrtu), leću, grah, slanutak i domaći kravlji sir umjesto tofua i da vidiš !

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

ja bi rekla da je vegetarijanska kuhinja ipak malo skuplja od obicne klasicne kuhinje. nije skuplja od hrane tipa neka fina riba ili neko posebno meso.
    ali kilogram seitana kosta oko 80kg, tofua oko 60kn. Preradjevine, tipa kobasice, pastete i sl. su dosta skuplje od mesnih.
    vegetarijanac sam vec dugo i pazim da ima svakodnevno proteina na stolu, seitan radim sama doma, ali normalno da si ponekad kupimo i tofu kobase ili pastete.
    neke kako ste spomenule elitisticke proizvode ne kupujem.
    a da ne govorim koliko je (po meni sasvim bizarno i nepotrebno) skuplja vegetarijanska hrana po restoranima, pogotovo u onima koji se diče da su makrobioticki ili su im u meniju neki od "elitistickih" proizvoda.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam, ne mogu se sloziti s tim do kraja. Seitan kad radis doma, za jedan rucak kosta ko kila - dvije brasna. Dakle, desetak kuna. Tofu je jos isplativiji, kad ga radis od pola kile soje, dobijes solidan komad tofua i hrpu okare. Preradjevine ne kupujem, nisam kupovala ni mesne pa ne vidim nikakvog razloga da kupujem vegetarijanske.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Domaca karobela ili kakao namaz stvarno ne kosta puno. Malo vrhnja, maslaca, meda i kakao ili rogac u prahu.
    Zatim maslaci od orasastih plodova - svi se mogu napraviti doma i budu nekoliko puta jeftiniji od kupovnih.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja se isto ne slažem da je vegetarijanska kuhinja skuplja od obične.
    Kao što kaže marta, seitan, tofu možeš napraviti kod kuće i to je onda stvarno jeftino, a čak i kad ih kupiš u dućanu koštaju kao meso.
    Ono što jest dosta skupo su raznorazne prerađevine, paštete, namazi, i makrobiotička egzotika, ali vegetarijanska prehrana uopće ne mora sadržavati takve stvari - namaze i paštete je opet vrlo jednostavno sam napraviti kod kuće.
    Čak se ne bih složila niti oko cijena u restoranima - premda tu ne pratim više pnodu, ali koliko vidim u Makronovi, koja je vrhunski makrobiotički restoran se može pojesti njihova makro plata za 90 kuna, a to je zaista vrhunski pripremljen i obilan obrok.

stanam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ja se isto ne bih složila da je skuplja. tj može biti ako se koriste razne stvari tipa seitan, tofu i neke prerađevine kao što su već napisali. mi recimo ništa od toga ne koristimo. kuhamo domaća vegetarijanska jela, koristimo razne žitarice, mahunarke, mliječne proizvode i niš nam ne fali. jedino N voli seitan pa onda njoj napravim(0,5 kg seitana mi ispadne oko 5 kn i treba mi 1 sat da ga napravim+ 40 min za skuhati). sami i pečemo kruh. jedino za šta izdvajamo malo više novaca je brašno za kruh, kupimo domaće graham iz eko uzgoja. a i to je smiješna cifra u usporedbi sa brašnom u dućanu.
    a da znate koliko trošimo mjesečno na hranu...

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

sve to stoji sto ste napisale, ali uz dvoje male djecice ne stignem sve raditi doma, tofu nikako, a seitan radim od glutenskog brasna, pa se krace kuha. Ali jednostavno ga nekad ne stignem skuhati.
    isto tako, jednom na dan koristimo proteinski obrok, tako da su nam i seitan i tofu jedne od glavnih namirnica, ne mogu svaki dan jesti mahunarke. soju i lecu gotovo ne koristimo, na soju sam alergicna, a leca je fina samo tati.
    svaka cast svima koje namaze radite doma.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mene samo zanima ima li debelih vegetarijanaca?

stanam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ima, ima...

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Samo uđi u bio&bio ili garden, ako imaš love (više od hrvatskog prosjeka) nije skupo, ako nemaš defintivno je jako skupo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •