Tražim provjereni recept za Božićni kolač: onaj fini s kandiranim koricama naranče i limuna i sl.
Bitno mi je da bude sočan, a ne suh.
Pa ako netko ima dobar recept, unaprijed zahvaljujem...
Tražim provjereni recept za Božićni kolač: onaj fini s kandiranim koricama naranče i limuna i sl.
Bitno mi je da bude sočan, a ne suh.
Pa ako netko ima dobar recept, unaprijed zahvaljujem...
ja sam gledala neke koji se peku u onom duguljastom plehu, ali može biti i kuglof naravno, još ljepše (samo moram negdje kalup kupiti)
bitno mi je samo da je rezultat provjereno sočan![]()
Biskupski kruh?
Ili klasični engleski kolač sa suhim voćem?
Razlika - biskupski kruh bude malo mekši jer u njega ide puno jaja, a klasični engleski cake ima manje jaja, više voća, više brašna, teži je i gušći (što ne znači da je suh) i može dulje stajati.
ovaj je najbolji ikada od kad sam otkrila repcet na rodama taj nam je omiljeni
Božićni kolač (Traditional dark fruit cake)
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=1920
prosle godine smo radile keksice po receptu sa foruma koji su slicni ovom kolacu ali ove godine radim kolac opet jer je prefini
ako trazis recept za biskupski kruh mogu pitati mamu njen svi hvale ali ja bas nisam ljubiteljica istog![]()
Rahli biskupski kruh (nije za škrtice, ali je fino):
150 g šećera
150 g maslaca
150 g glatkog brašna
2 žlice meda
1 čep ruma
6 jaja (odvojiti žumanjke, od bjelanjaka istući snijeg koji se dodaje zadnji, lagano)
malo masnoće i 1 velika žlica oštrog brašna ili prezla za kalupe
150 g raznog suhog voća (smokve, arancini, kandirano voće, cvebe, marelice, šljive, kandirane trešnje, sve kaj dohvatite...)
100 g čokolade za kuhanje, grubo rezane (za ovu namjenu bolje je uzeti čokoladu pakiranu od 100 g, jer je tanka pa se lakše može rezati, a može i gotove kapljice čokolade, tzv. "chocolate morsels" - mislim da sam ih vidjela na Lidlovoj web stranici)
Korica naranče i limuna, naribana
Klinčić, muškatni oraščić - po pola žličice - stavite što volite, a paše i mrvica papra
50 g rezanih lješnjaka (tko nije lijen, može ih i prepržiti)
50 g rezanih oraha
Postupak:
Najprije se izreže voće (šljive, marelice...sve što je veće) u zdjelicu i zalije rumom
Šećer i maslac miješa se dok ne postane glatka smjesa, a onda se dodaje jedan po jedan žumanjak. Nakon toga ide voće, pa orašasti plodovi izrezani na komadiće, pa čokolada, pa tek onda brašno brašno, pa na kraju snijeg koji se treba lagano umiješati kuhačom.
Ovo se peče u 2 kopanjice za srneći hrbat (rebrasti kalup dugačak oko 35 cm) ili u 2 manja kalupa za kuglof, istovremeno. Kalupe prethodno namazati (omekšalim maslacem) i posipati prezlima ili brašnom.
Nije pametno peći u standardnom plehu, jer je velika gornja površina, pa se kolač previše isuši.
Ako nemate kalupe, možete i u standardnom plehu (što manjem), ali onda prilikom pečenja ubacite u pećnicu šalicu (od crne kave) do pola punu vode.
T=175oC t=30min (detalji ovise o pećnici, vježba čini majstora)
NE vaditi iz kalupa odmah (iz teflona i silikona može, ali stari limeni kalupi su opasni, topli kolač će se lagano slomiti) nego ostaviti da se ohladi na temperaturu tijela ili bar toliko da ga možete držati golim rukama.
Napomena: Krajnji ishod ovog kolača dosta ovisi o sastojcima... Ja sam ga znala pretrpati voćem pa mi je "sjelo" na dno. Ne treba pretjerivati. Gušći kolači bolje podnose veću količinu voća. Jaja za snijeg treba ostaviti na sobnoj temperaturi, rezultat je puno bolji.
Sretno!
Peterlin, hvala na receptu!
sviđa mi se i mislim da ću ga raditi za Božić
idem sad na temu Gdje kupiti? pitat gdje ima jeftinih kalupa![]()
Posljednje uređivanje od tina55 : 08.12.2010. at 13:49
Sigurno toga sad ima svuda, ali pitanje je gdje su najjeftiniji. Lidl ovaj tjedan ima akciju. Vidjela sam ih u prolazu neki dan, ali imam ja toga svih vrsta, pa nisam pažljivo zagledala.
Idem potražiti link... evo:
http://www.lidl.hr/cps/rde/xchg/SID-...fferdate=17095
hvala na informaciji za lidl, kod njih sam već kupila neko posuđe i ta pomagala i super su mi, baš ću vidjet za kalupe, ja imam samo klasične plehove i kalup za tortu, ove specifične još nisam kupila
znači ova količina biskupskog kruha ide u 2 manja duguljasta ili u 2 manja kalupa za kuglof?
Ovaj mi je savršen http://forum.roda.hr/threads/50945-F...him-vo%C4%87em
JA sam ga neki dan radila, ali u pekacu. Ide dosta kandiranog voca i grozdica i 5 jaja. Ispao je super!
malo OT...kad će se pojaviti ovogodišnji topic s božićnim kolačićima
nestrpljiva sam, jedva čekam otvorenje sezone![]()