Results 1 to 16 of 16

Thread: Tražim provjereni recept za Božićni kolač

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default Tražim provjereni recept za Božićni kolač

    Tražim provjereni recept za Božićni kolač: onaj fini s kandiranim koricama naranče i limuna i sl.
    Bitno mi je da bude sočan, a ne suh.
    Pa ako netko ima dobar recept, unaprijed zahvaljujem...

  2. #2
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by tina55 View Post
    Tražim provjereni recept za Božićni kolač: onaj fini s kandiranim koricama naranče i limuna i sl.
    Bitno mi je da bude sočan, a ne suh.
    Pa ako netko ima dobar recept, unaprijed zahvaljujem...
    Misliš na kuglof?

  3. #3
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    ja sam gledala neke koji se peku u onom duguljastom plehu, ali može biti i kuglof naravno, još ljepše (samo moram negdje kalup kupiti )
    bitno mi je samo da je rezultat provjereno sočan

  4. #4
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by tina55 View Post
    ja sam gledala neke koji se peku u onom duguljastom plehu, ali može biti i kuglof naravno, još ljepše (samo moram negdje kalup kupiti )
    bitno mi je samo da je rezultat provjereno sočan
    Onda i mene zanima isto.

  5. #5
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Biskupski kruh?

    Ili klasični engleski kolač sa suhim voćem?

    Razlika - biskupski kruh bude malo mekši jer u njega ide puno jaja, a klasični engleski cake ima manje jaja, više voća, više brašna, teži je i gušći (što ne znači da je suh) i može dulje stajati.

  6. #6
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    ovaj je najbolji ikada od kad sam otkrila repcet na rodama taj nam je omiljeni
    Božićni kolač (Traditional dark fruit cake)
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=1920


    prosle godine smo radile keksice po receptu sa foruma koji su slicni ovom kolacu ali ove godine radim kolac opet jer je prefini


    ako trazis recept za biskupski kruh mogu pitati mamu njen svi hvale ali ja bas nisam ljubiteljica istog

  7. #7
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    I ja čekam recept.

  8. #8
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Rahli biskupski kruh (nije za škrtice, ali je fino):

    150 g šećera
    150 g maslaca
    150 g glatkog brašna

    2 žlice meda
    1 čep ruma
    6 jaja (odvojiti žumanjke, od bjelanjaka istući snijeg koji se dodaje zadnji, lagano)
    malo masnoće i 1 velika žlica oštrog brašna ili prezla za kalupe

    150 g raznog suhog voća (smokve, arancini, kandirano voće, cvebe, marelice, šljive, kandirane trešnje, sve kaj dohvatite...)

    100 g čokolade za kuhanje, grubo rezane (za ovu namjenu bolje je uzeti čokoladu pakiranu od 100 g, jer je tanka pa se lakše može rezati, a može i gotove kapljice čokolade, tzv. "chocolate morsels" - mislim da sam ih vidjela na Lidlovoj web stranici)

    Korica naranče i limuna, naribana
    Klinčić, muškatni oraščić - po pola žličice - stavite što volite, a paše i mrvica papra

    50 g rezanih lješnjaka (tko nije lijen, može ih i prepržiti)
    50 g rezanih oraha

    Postupak:
    Najprije se izreže voće (šljive, marelice...sve što je veće) u zdjelicu i zalije rumom

    Šećer i maslac miješa se dok ne postane glatka smjesa, a onda se dodaje jedan po jedan žumanjak. Nakon toga ide voće, pa orašasti plodovi izrezani na komadiće, pa čokolada, pa tek onda brašno brašno, pa na kraju snijeg koji se treba lagano umiješati kuhačom.

    Ovo se peče u 2 kopanjice za srneći hrbat (rebrasti kalup dugačak oko 35 cm) ili u 2 manja kalupa za kuglof, istovremeno. Kalupe prethodno namazati (omekšalim maslacem) i posipati prezlima ili brašnom.

    Nije pametno peći u standardnom plehu, jer je velika gornja površina, pa se kolač previše isuši.

    Ako nemate kalupe, možete i u standardnom plehu (što manjem), ali onda prilikom pečenja ubacite u pećnicu šalicu (od crne kave) do pola punu vode.

    T=175oC t=30min (detalji ovise o pećnici, vježba čini majstora)

    NE vaditi iz kalupa odmah (iz teflona i silikona može, ali stari limeni kalupi su opasni, topli kolač će se lagano slomiti) nego ostaviti da se ohladi na temperaturu tijela ili bar toliko da ga možete držati golim rukama.

    Napomena: Krajnji ishod ovog kolača dosta ovisi o sastojcima... Ja sam ga znala pretrpati voćem pa mi je "sjelo" na dno. Ne treba pretjerivati. Gušći kolači bolje podnose veću količinu voća. Jaja za snijeg treba ostaviti na sobnoj temperaturi, rezultat je puno bolji.

    Sretno!

  9. #9
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    Peterlin, hvala na receptu!
    sviđa mi se i mislim da ću ga raditi za Božić

    idem sad na temu Gdje kupiti? pitat gdje ima jeftinih kalupa
    Last edited by tina55; 08.12.2010 at 13:49.

  10. #10
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by tina55 View Post
    Peterlin, hvala na receptu!
    sviđa mi se i mislim da ću ga raditi za Božić

    idem sad na temu Gdje kupiti? pitat gdje ima jeftinih kalupa
    Sigurno toga sad ima svuda, ali pitanje je gdje su najjeftiniji. Lidl ovaj tjedan ima akciju. Vidjela sam ih u prolazu neki dan, ali imam ja toga svih vrsta, pa nisam pažljivo zagledala.

    Idem potražiti link... evo:

    http://www.lidl.hr/cps/rde/xchg/SID-...fferdate=17095

  11. #11
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    hvala na informaciji za lidl, kod njih sam već kupila neko posuđe i ta pomagala i super su mi, baš ću vidjet za kalupe, ja imam samo klasične plehove i kalup za tortu, ove specifične još nisam kupila
    znači ova količina biskupskog kruha ide u 2 manja duguljasta ili u 2 manja kalupa za kuglof?

  12. #12
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

  13. #13
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by tina55 View Post
    hvala na informaciji za lidl, kod njih sam već kupila neko posuđe i ta pomagala i super su mi, baš ću vidjet za kalupe, ja imam samo klasične plehove i kalup za tortu, ove specifične još nisam kupila
    znači ova količina biskupskog kruha ide u 2 manja duguljasta ili u 2 manja kalupa za kuglof?
    U dva duguljasta ILI u dva za kuglof (ja imam male za kuglof, promjera oko 20 cm). Moglo bi u jedan veliki za kuglof, ali onda je pitanje da li je 30 minuta dosta, možda bi trebalo 10 min više. To se isproba čačkalicom.

  14. #14
    ani4's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,633

    Default

    JA sam ga neki dan radila, ali u pekacu. Ide dosta kandiranog voca i grozdica i 5 jaja. Ispao je super!

  15. #15
    ivica_k's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,835

    Default

    malo OT...kad će se pojaviti ovogodišnji topic s božićnim kolačićima
    nestrpljiva sam, jedva čekam otvorenje sezone

  16. #16
    skandy's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    412

    Default

    Stavlja li se u ovaj biskupski kruh i prašak za pecivo?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •