Stranica 10 od 63 PrviPrvi ... 891011122060 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 3421

Tema: Homeschooling?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

hehe, znam da ne zvuči ozbiljno, ali sad sam se sjetila kako smo kao najbolji razred na školi (matematičari) svi kompletno pobjegli sa sata Politike i gospodarstva - just for fun... u razred je s nama išla i kćerka ravnatelja škole. Raska dobila nervni, profesor se rasplakao - (da, točno tako), a mi smo se kesili i jedno drugome namigivali. baš smo se odlično zabavljali

a tek norijada! ... kupali se u jezeru kompletno obučeni...

škola je i zabava i druženje sa vršnjacima na tisuću raznih nivoa, a djeci je to potrebno jednako kao i učenje.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj The Margot prvotno napisa Vidi poruku
    hehe, znam da ne zvuči ozbiljno, ali sad sam se sjetila kako smo kao najbolji razred na školi (matematičari) svi kompletno pobjegli sa sata Politike i gospodarstva - just for fun... u razred je s nama išla i kćerka ravnatelja škole. Raska dobila nervni, profesor se rasplakao - (da, točno tako), a mi smo se kesili i jedno drugome namigivali. baš smo se odlično zabavljali
    E vidiš, meni se od ovakvih uspomena diže kosa na glavi
    Kolektivno markiranje? Jedno sam uspjela nekako eskivirati, u 7. razredu, i to začudo bez negativnih posljedica. U srednjoj sam, falabogu, išla u tako "štrebersku" školu u kojoj nikome takve besmislice nisu padale na pamet.
    To naglašavanje pripadnosti razredu kao svetoj zajednici uvijek me smetalo, iako sad, uz nešto poznavanja psihologije, mogu shvatiti kako se to razvija.

I nemojte se zavaravati da bi Google puno pomogao u obrazovanju kod kuće. Internetska znanja nisu baš tako apsolutni autoritet. Pročitajte Keenov "Kult amatera" pa ćete vidjeti
    Doduše, ono što me kod regularnog obrazovanja brine su, između ostalog, i greške u udžbenicima, kojih ima naveliko, tako da više ni školski udžbenici nisu neprikosnoveni autoritet.

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

[QUOTE=tanja_b;1765851]ETo naglašavanje pripadnosti razredu kao svetoj zajednici uvijek me smetalo, iako sad, uz nešto poznavanja psihologije, mogu shvatiti kako se to razvija. QUOTE]

ja s tim nemam problema - apsolutni sam romantičar i očajno dosadna za proučavanje jer nemam nikavih trauma iz tog razdoblja... sorry...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

AM, da ne citiram tvoju postinu (uvijek se nekako bojim za taj forumski prostor), pravo zboriš, to bi i meni bila dilema, no odluka bi trebala biti na roditelju, i on, ako osluškuje svoje dijete, mislim da ne može napraviti veću štetu, ili štetu koja se ne može popraviti, bilo da ga ostavi doma ili
    pošalje u školu.
    Mislim da je za OKK potreban ogroman angažman, i da su vrlo rijetki koji bi se na to odlučili. Što nije razlog da kao takav ne postoji.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    no odluka bi trebala biti na roditelju, i on, ako osluškuje svoje dijete, mislim da ne može napraviti veću štetu
    toga se malo "pribojavam", da ti budem iskrena
    koje sve odluke mogu preventivno donositi roditelji u svrhu dobrobiti djece, gdje je ta granica kada se roditelj treba zapitati
    neke odluke nas trajno određuju i nisu jednake kao odluka da će nam dijete imati ograničen izlazak ili neće jesti smoki (šalim se )
    mislim da se za OKK roditelj treba založiti (ako je sposoban) ali u situaciji iskušanog, neadekvatnog školstva.
    no, preventivno mi nema opravdanja. bar meni.

daleko od toga da ga ne treba ozakoniti, nisam to rekla.
    upravo zbog djece koja se nikako nisu uspjela integrirati u šk. sustav -
    koji u svakom slučaju treba unaprijediti.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

seni, o tome ja i pričam,
    vidjela si da ne možeš. jer si za to sposobna.
    ja jednostavno ne smatram da je dovoljan broj ljudi sposoban uvidjeti da ne može.

navela si matematiku, za koju si držala instrukcije. Što je s 10 ostalih predmeta, koje znaš da znaš...ali?
    oprosti ako je ovo osobni nivo

ja mogu (i vjerojatno jesam) biti uvjerena da je OŠ i predavanje svega što djeca u OŠ uče za mene piece of cake. A možda će se naći profesor nekog od predmeta i grohotom se nasmijati

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Adio Mare, i mene zanima ovo što ti pitaš.
    HS kao alternativa ili preventiva.
    Jer recimo, za mene HS ne dolazi u obzir kao preventiva, ali bi ga možda i mogla probaviti kao alternativu kad za takvo nešto postoje opravdani razlozi (dugotrajni izostanci zbog bolesti, putovanja i sl., teška socijalizacija djeteta itd.). I to naravno uz stroge kontrole i testiranje znanja.

Ja sam također pomagala školarcima s kemijom (svojoj rodici, nepuči i nenoj prijateljici, i sve 3 su imale petice ). Ali pratila sam školski program, i s gradivom i tempom, inače bi se zasigurno pogubila s informacijama, možda i zato jer znam više od onoga što njima u stvari treba.
    Nadalje, ja sam sigurna da bi svojim poznavanjem biologije mogla bez većih problema i bez imalo guglanja pokriti gradivo osnovne i srednje škole. Međutim, kad je mlađem neputu u nižim razredima osnovne trebalo objasniti efekt staklenika zapela sam odmah u startu jer mali naravno nije znao ni što je ozon, ni kisik, a i općenito pojam plin mu je bio poprilično apstraktan. Hoću reći, nije dovoljno samo posjedovati znanje, treba ga znati prenijeti i prilagoditi uzrastu djeteta.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo opet su ponoviti, ovo ej vrlo korisno za procitati:
    Homeschool Progress Report 2009: Academic Achievement and Demographics
    http://www.hslda.org/docs/study/ray2...StudyFINAL.pdf

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

potpis na ichoy
    mada mi se čini da takav HS zagovornicama HS onda nema nikakvog smisla. Jedino što se HS po pravilima običnog školstva može EVENTUALNO izbjeći je dosada?, evenutalno bivanje žrtvom i eventualno pogađanje djetetova tempa. Mada i za pogađanje djetetova tempa treba neko osnovno znanje metodike.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

AM, eto tome bi i služio sustav kontrole, da se dijete doživotno (ma ne ni na dulje) ne zezne.

I slažem sa kriterijima icyoh, osim da OKK treba dopustiti isključivo do 4. osnovne i da mama mora zadovoljavati određene kriterije. (vjerojatno fakultet-po meni nije kriterij).

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I slažem sa kriterijima icyoh, osim da OKK treba dopustiti isključivo do 4. osnovne i da mama mora zadovoljavati određene kriterije. (vjerojatno fakultet-po meni nije kriterij).
    Potpis.

Ajde, bar smo se mi kontra-grupa složili
    I eto, nakon 9 strana mijenjam stav iz apsolutno protiv HS u dozvoljen kao alternativa u određenim situacijama.

Roza, jedva čekam da čujem objašnjenje zašto su ovi uvjeti užas

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Potpis.

Ajde, bar smo se mi kontra-grupa složili
    I eto, nakon 9 strana mijenjam stav iz apsolutno protiv HS u dozvoljen kao alternativa u određenim situacijama.
    eppur si mouve

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

AM, eto tome bi i služio sustav kontrole, da se dijete doživotno (ma ne ni na dulje) ne zezne.

Nisam mislila na fakultet nego na neki ispit/provjeru koju osoba mora proći.
    A ne da (bubam napamet) nepismena osoba koja jedva zbraja homeskulira dijete.
    Apropo dobne granice - po meni mora postojati. Jer ne može mama educirati dvadesetogodišnjaka za doktora.
    Četvrti razred mi se čini u redu, no ako netko ima drukčije viđenje dobne granice zaista me zanima

neopisivo me zanima zašto su Rozi ovi uvjeti užas. Evo s Dijanom (koja zagovara HS zar ne?) smo se lijepo našli.

Znači li to da:

- bilotko može educirati dijete, bez ikakve provjere roditeljskog znanja, sposobnosti...

- da djetetovo znanje ne treba provjeravati? I da dijete ne treba imati razinu znanja koje školski sustav zahtjeva od drugih? .....kako bi se to dijete upisalo na faks? I shvaćaš li da to znači da neki roditelj dijete može ne naučiti čitati?

- da djetetovo znanje ocjenjuje samo mama bez ikakve kontrole? .....Shvaćaš li da to znači da mama može djetetu napisati sve petice, a dijete (karikiram) ne zna brojati?

- da mama ne treba predavati po špranci? Tj. da može desetogodišnjaka učiti štogod želi, a to će se prihvatiti kao "redovno" obrazovanje?

- da ne treba kontrolirati i sankcionirati roditelje koji bi HS iskoristili? Znači ne treba sankcionirati mamu koja ne dozvoli desetogodišnjaku da ide u školu i ne nauči da čitati?

- da djetetove želje ne treba uopće uvažiti?

Ali da se jasno napiše da kanije ne bi ispalo da netko nekome stavlja riječi u usta.
    Posljednje uređivanje od icyoh : 10.12.2010. at 16:14

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

TO sam i pretpostavila-da su ti neprihvatljivi takvi uvjeti.zašto užas-to mi nije jasno

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

samo jos da dodam, da su mi ova pitanja potpuo jasna. jer kao sto vec rekoh neki postovi koji zagovaraju hs zvuce vrlo nekompetentno i opcenito zbrckano, ideoloski....i da dalje ne nabrajam.

adio mare, razumjem te. ja to sve skupa ne vidim kao uklesano u kamenu. ja mislim da je sasvim moguce preskakivanje iz jednog sustava u drugi.
    pred nesto vremena sam citala u ovdasnjim novinama o jednoj obitelji koja je isla na jednogodisnji put oko svijeta sa svoja dva sina skolske dobi. mislim da je jedan isao u osnovnu skolu (1-4), a drugi u nizu srednju. zatrazili su dozvolu za to od "schulrat-a" (to je tijelo zaduzeno za osnovne i srednje skole).
    obavezali su se poducavati djecu tokom te godine puta. dobili su potreban materijal od skole, savjete, pomoc. preko interneta su i onako bili u vezi.
    funkcioniralo ja prilicno dobro.
    kad su se vratili, djeca su polagala ispite. jedan je normalno presao u sljedeci razred.
    drugi je ponavljao razred. tako su odlucili komisija i roditelji i dijete, jer su mu rezultati bili na granici. i to je meni ok. mislim da ponavljane razreda nije previsoka cijena za iskusto putovanja oko svijeta.

takode u jednoj knjizi "Der engagierte Lehrer und seine Feinde", Niki Glattauer koji je pisac knjige i profesor na gimnaziji spominje slucaj jednog svog ucenika koji je bio jako dobar, a svako toliko je pokoju godinu prove skolujuci se kod kuce, odnosno na putu.

ja mislim i nadam se da se krecemo prema dobu u kojem ce skolski sustav iz kompletne linearnosti (koja je bila i potrebna i razumljiva u doba kada su je skolstvo postalo javno dobro) preci u dinamicno polje, koje bolje odgovara potrebama 21-og stoljeca.

u jucerasnjem "Standardu" (pametne dnevne novine), povodom toga da je austrija na "Pisa" testiranju prosla jako lose (31 mjesto od 34, uzas i tuga) pise:

"Fast auf den Tag genau vor 236 Jahren wurde in Österreich die vielleicht wichtigste, sicher aber nachhaltigste, weil bis heute wirksame Schulreform beschlossen. Am 6. Dezember 1774 unterzeichnete Kaiserin Maria Theresia die "Allgemeine Schulordnung für die deutschen Normal-, Haupt und Trivialschulen in sämmtlichen Kayserlichen Königlichen Erbländern". Eine nachgerade umstürzlerische Radikalreform, denn die bis dahin fest in der Hand der Kirche liegende Bildung wurde zu einer Angelegenheit des Staates erklärt.
    Die Einführung einer sechsjährigen Schulpflicht gab der Alphabetisierung für die große Masse der bildungsfernen Schichten in den "Trivialschulen" (Volksschulen) entscheidende Schubkraft, und vieles in der heutigen Schule ist ein Erbe dieser Theresianischen Schulreform, etwa der Unterricht im Klassenverband. Besonderes Augenmerk lag auf der Bildung der Lehrer, die in "Normalschulen" die Normen des Unterrichts vermittelt bekamen.
    Mehr als zwei Jahrhunderte später steht die "Lehrerbildung neu" ganz oben auf der Agenda. Wird auch Zeit. Ein Reformdetail. Aber nur eines von vielen. Nicht nur, weil Österreich das vierte schlechte Pisa-Zeugnis bekommen hat. Mehr als ein Viertel der Jugendlichen sind am Ende ihrer Pflichtschulzeit de facto Teil-Analphabeten. Die Schule, die sie dazu gemacht hat und macht, ist organisatorisch und strukturell im Prinzip noch immer die von Maria Theresia.
    Es sollte einleuchten, dass ein Bildungssystem, das für das 18. Jahrhundert revolutionär und effektiv war, den veränderten Ansprüchen und Lebensrealitäten im 21. Jahrhundert nicht mehr gerecht werden kann."

brzinski skraceni prevod:
    prije tocno 236 godina ostvarena je mozda najvaznija i dan danas vazeca reforma skolovanja: obrazovanje koje je do tada bilo u rukama crkve preslo je u ruke drzave. uvedeno je obavezno skolovanje u trajanju od 6 godina, cime je ucinjen veliki korak u suzbijanju nepismenosti u socijalno ugrozenijim slojevima....
    danas kada nam pisa test pokazuje da skoro cetvrtina mladih nije dovoljno pismena, vrijeme je da tu skolu koja je jos uvijek strukturirana i organizirana kao u vrijeme marije terezije reformiramo i prilagodimo 21. stoljecu.
    Posljednje uređivanje od seni : 10.12.2010. at 16:01

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

seni, ovaj primjer o putu oko svijeta-potpuno je suprotan stavovima zagovaratelja HSa na temi.
    Tu se radi o poštovanju i praćenju funkcioniranja i ritma sustava.

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

meni je ovo super čitati;
    a šta biste rekli na kćer moje kume - mala je odlikašica, predsjednica razreda, uključena u sto aktivnosti, sve stigne... sada ide u 6. razred. Mama joj je par puta ponudila pomoć oko zadaće, više onako da se uključi, a mala se smrtno uvrijedila - da šta se ti imaš miješati u moju zadaću, to je moja stvar, ja to mogu sama, odi i ostavi me na miru... morate priznati da bi takvo dijete bilo nemoguće uključiti u HS.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je ovo super čitati;
    a šta biste rekli na kćer moje kume - mala je odlikašica, predsjednica razreda, uključena u sto aktivnosti, sve stigne... sada ide u 6. razred. Mama joj je par puta ponudila pomoć oko zadaće, više onako da se uključi, a mala se smrtno uvrijedila - da šta se ti imaš miješati u moju zadaću, to je moja stvar, ja to mogu sama, odi i ostavi me na miru... morate priznati da bi takvo dijete bilo nemoguće uključiti u HS.
    To dijete bi svoj HS vjerojatno savrseno hendlalo samo.

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    pa bogme - to više nisu curice - to su mini alfa ženke - da čovjek čuje te spike koje vode dvanaestogodišnjakinje... kakav crni HS... roditelji bježe glavom bez obzira da dobiju tih par sati mira dnevno. ) (karikiram...)

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam bila to dijete i obozavala sam skolu :cool:

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    I ja, i bilo mi je dosadno. :notcool:

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    x

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Šta 9, 11 strana

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam shvatila da joj je užas kaj mali visi na cici , a s ovim drugim se jednostavno ne slaže.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Seni

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ima jedan vic, prosvjetni: Mama: Sine, koji danas datum?
    Sin: 27. avgust, mama!
    Mama: Uh, hvalim te Bože, sad ćeš ti meni opet u školu, dosado mala!

Ima djece koja obožavaju školu, ima roditelja koji obožavaju školu, ima djece koja mrze škole, a roditelji im obožavaju školu, ima djece koja vole ići u školu, a roditeljima je skoro pa svejedno, a ima i takvih gdje je svejedno i djetetu i roditelju. Pa tako da je obrazovanje, pogotovo osnovno, obavezno, volio ne volio, mogao ne mogao. Tokom njega, mnogi se talenti uzdignu, mnogi, na žalost nestanu, a mnogi otkriju svoje nove osobine i sposobnosti, jer su na sreću, bili primorani. Školstvo je sistem, i ja kao majka, se smatram dijelom sistema, ali samo dijelom, nikako nisam u mogućnosti pružiti sve ono što sistem moće. Pa čak iako sam nadprosječno inteligentna, govorim 5 stranih jezika, pišem eseje ko Tolstoj, i sviram gitaru, klavir i obou. Ja nisam sistem. Drugo su ekstremne situacije, daljina, bolesno dijete, i slično.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Šteta što barba BOris nije s nama da polemizira. Pročitala sam sve linkove i nije me uvjerio u ništa...
    Govorili mi za ili protiv socijalizacije činjenica je da sa 3 , 4 godine dijete počinje shvaćati društvo oko sebe. Ja sam izrazito protiv jaslica , ako nisu nužne... Dapače, ježim se na njih...U toj dobi dijete ništa ne dobiva ubacivanjem u neku grupu. SOcijalizacija u toj dobi nije bitna...Ali s druge strane sam protiv izolacije djece koju OKK nužno, htjeli mi , ne htjeli donosi...
    RAdo bih barba Borisa pitala, zašto tu svu energiju , novac i vrijeme ne ulože u poboljšanje svoje kvartovske škole...
    Ponavljam neku svoju staru misao, škola ne eliminira roditelje kao edukatore, odgajatelje, uzore i prijatelje... VEć u vrtiću nadopunjujemo znanje, kad pitamo dijete što je radilo, učimo pjesmicu s njim, pitamo za prijatelje... Nije vrtić samo čuvanje, i nije škola samo učenje znanja...

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Roza - oprosti, ali mislim da si sve preosobno shvatila. nitko tebe tu ne napada, već ti na svaku defenzivno skačeš. apsolutno ti nitko ne govori kako da živiš niti to ikoga zanima.

ali mene sad zanima da nam iskulirano obrazložiš zašto je HS super stvar - po točkama od 1 do.... ono, argumentirano i hladne glave.
    Tako ćeš možda zainteresirati neke nove roditelje da se tome pridruže, tj da o tome počnu razmišljati.

A kad ovako sve verbalno popljuješ - nitko te neće shvaćati ozbiljno - sve to onda zvuči kao da i nije tvoja ideja i da je furaš samo zato jer si to negdje pročitala.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Roza - oprosti, ali mislim da si sve preosobno shvatila. nitko tebe tu ne napada, već ti na svaku defenzivno skačeš. apsolutno ti nitko ne govori kako da živiš niti to ikoga zanima.

ali mene sad zanima da nam iskulirano obrazložiš zašto je HS super stvar - po točkama od 1 do.... ono, argumentirano i hladne glave.

Zašto? Ponovila sam petsto puta razloge, stvarno mi se više neda. Pročitaj moje postove, ako ne vidiš moje razloge ne mogu ti pomoći - očito nismo na istoj valnoj duljini. Ali eto Borisovi linkovi su dosta dobro obuhvatili cijelu "problematiku" pa pročitajte ako vas zaista zanimaju informacije - mene se pitalo zašto mi se ne sviđa takva potpuna kontrola i ja sam odgovorila. Neću se dat uvlačiti u ove mreže seciranja svake rečenice na proste i neproste faktore.

Derek
    - You think I’m a lunatic; the truth is that it just might be the other way around. You obviously support this totalitarian worldview under the disguise of “protection” of individual freedoms (in this case of my child). Something like American "Patriot act", or what TSA is doing to the passengers at the moment, degrading humans so it could “protect “them. Yes, I'm annoyed with the totalitarian worldview which only imposes control over our lives. For me my child is the most important thing in my life - for the state he's just another potential tax payer that needs to be assimilated.
    The fact is: Parents have the primary responsibility and inalienable right to direct the upbringing and education of their children- so we will decide what is best for our child, not you, nor the state. State only exists because of its citizens, not because of itself. A concept you obviously do not understand.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

pojma nemam što mi se dogodilo s fontom al valjda se vidi dobro

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

seni i zubić vila to sve tak lijepo sroče da mogu samo

Pročitala sam svih 12 stranica i mislim da bi za neke ljude stvarno bio bolji totalitaristički režim (da ih zaštiti od njih samih). Ježim se od tolikog nedostatka samokritičnosti, a u isto vrijeme tako puno samouvjerenosti.

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ovo je sve pošlo na kvasinu.
    možda bi neki ljudi trebali živjeti u šumi i daleko od društva i bez pristupa netu jer smo su im drugi ljudi očajno naporni.

tužno i nazadno, a kažu da je 21. stoljeće.

Ajd živjeli vi meni svi!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

tužno i nazadno, a kažu da je 21. stoljeće.
    Tužno i nazadno je to da u 21 stoljeću ljudi ne poznaju osnove ljudskih prava, i da se mi svi u Hrvatskoj krstimo ljevom nogom na koncepte koji su u nekim malo razvijenijim državama već odavno prihvaćeni i u tim državama čak i grzili adamsi poput mene imaju pravo HSat svoju djecu, jer ih se ne sudi zbog toga što imaju drugačije viđenje na svijet od ostalih.

Odjavljujem se i ja, nađite novu žrtvu...
    Posljednje uređivanje od RozaGroza : 10.12.2010. at 21:16

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

I tvoje dijete ima ljudska prava, ne samo ti. a jedno od temeljnih je pravo na obrazovanje. Civilizacijski doseg obveznog osnovnog obrazovanja je upravo u tome da sva djeca neovisno o svom socijalnom podrijetlu (dakle obiteljima iz kojih dolaze) imaju jednake sanse za srecu (u cemu god je oni pronalazili). stav ja znam najbolje za svoje dijete samo zato jer je moje je puno vise totalitaristicki od bilo koje eu drzave, ukljucivo i korumpiranu lijepu nasu.

i da grozan je taj zlocesti totalitarizam koji gradi ceste, javnu rasvjetu, spaja ljude na vodovodnu mrezu, omogucuje brzi internet, financira kojekakve udruge, siromasnoj djeci omogucuje obrazovanje, isplacuje rodiljne naknade, djecje doplatke, subvencionira vrtice, .... bas su sve to bezvezarije koje ogranicavaju covjekovu slobodu. fuj, fuj, fuj uredeno drustvo.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tajuska prvotno napisa Vidi poruku
    stav ja znam najbolje za svoje dijete samo zato jer je moje je puno vise totalitaristicki od bilo koje eu drzave, ukljucivo i korumpiranu lijepu nasu.
    mnoge drzave eu ne smatraju takav stav totalitaristickim, nego slobodom izbora i misljenja. i omogućavaju HS.

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

sloboda izbora je i tamo opet u okviru sistema prema odredenim pravilima. nigdje ne postoji sloboda da se bira ama bas sve sto zelis i svugdje je sloboda izbora ogranicena slobodom drugog pojedinca, pa bilo ono i dijete. ja bi stvarno voljela misliti da smo napredovali od vremena kad su djeca bila puko vlasnistvo svojih roditelja. i nemam ja nista protiv da se HS regulira i omoguci pod odredenim uvjetima i u INTERESU DJETETA. ali nikako kao suvereno pravo roditelja da raspolaze sudbinom svog djeteta prema vlastitom nahodenju i slobodnim interpretacijama. kada bi svi roditelji na ovome svijetu bili idealni, objektivni, realni, odgovorni..mozda bi se moglo reci "radite sa svojom djecom sto zelite, bez ikakvih ogranicenja". ali nisu.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

po mom bi HS smjelo biti omogućeno samo onima koji su u stanju lijepo obrazložiti zbog čega je to za NJIHOVU djecu bolje od školskog sustava (čisto da ne dođe do iskorištavanja takvog načina školovanja)

i morala bi postojati određena kontrola kvalitete podučavanja, jer dijete bi ipak moglo poželjeti uključiti se u školski sustav

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj tajuska prvotno napisa Vidi poruku
    I tvoje dijete ima ljudska prava, ne samo ti. a jedno od temeljnih je pravo na obrazovanje. Civilizacijski doseg obveznog osnovnog obrazovanja je upravo u tome da sva djeca neovisno o svom socijalnom podrijetlu (dakle obiteljima iz kojih dolaze) imaju jednake sanse za srecu (u cemu god je oni pronalazili). stav ja znam najbolje za svoje dijete samo zato jer je moje je puno vise totalitaristicki od bilo koje eu drzave, ukljucivo i korumpiranu lijepu nasu.
    Dijete isto ima pravo da bude u okolini u kojem ga neće svakodnevno mlatit i ponižavat zato jer je drugačije. Ukoliko država to ne može omogućiti, bilo bi ok da bar omogući HS.

Vi ste u ovoj raspravi pokazale kako se obračunavate s onima koji su drugačiji i misle drugačije i sada mi je malo jasnije zašto su klinci danas po školama takvi kakvi jesu.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Mater Studiorum prvotno napisa Vidi poruku
    Vi ste u ovoj raspravi pokazale kako se obračunavate s onima koji su drugačiji i misle drugačije i sada mi je malo jasnije zašto su klinci danas po školama takvi kakvi jesu.
    Tko to, misliš mi prilegnuta masa ispranog mozga koja bi se najbolje snašla nazad u nekom totalitarističkom režimu koji ne poznaje koncept slobode i ljudskih prava?

I kakvi su to klinci danas po školama?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Tko to, misliš mi prilegnuta masa ispranog mozga koja bi se najbolje snašla nazad u nekom totalitarističkom režimu koji ne poznaje koncept slobode i ljudskih prava?

I kakvi su to klinci danas po školama?
    X
    Bitno da smo pokazale kako se obračunavamo s drugačijima. Naravno, drugačiji nisu pokazali kako se obračunavaju s nama.

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Mater Studiorum prvotno napisa Vidi poruku
    Dijete isto ima pravo da bude u okolini u kojem ga neće svakodnevno mlatit i ponižavat zato jer je drugačije. Ukoliko država to ne može omogućiti, bilo bi ok da bar omogući HS.

no krasno, moje dijete ce nekoga mlatiti i ponizavati jer smatram da je uredeno drustvo pozitivan civilizacijski doseg.

dijete ima pravo zivjrti u miroljubivom i poticajnom okruzenju, skole treba uciniti takvim okruzenjem, a onda djeci kojoj je u interesu da ne budu u okviru institucije omoguciti drugi oblik skolovanja. pod nadzorom.

a i super mi je stav, moja djeca su cvijece, a tuda su zlo. uostalom, ako smo mi koje smo protiv tako strasno grozne pa kaj bi nam vi dozvolile HS? pa ko zna kaj mi radimo iz te djece u svoja 4 zida.

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

o moj bože!!! prava roditelja, prava roditelja, prava roditelja - pa jel vi ludo slobodne "sve-sam-skužila-a-vi-ste-hrpa nazadnih-totalitarističkih-idiota" alternativke koje ostatak svijeta smatra hordom konformističkih ovaca - čujete li same sebe???

pa jeste li ijednom spomenule pravo i slobodu izbora djece??? pa tko njih pita?

gdje su nestala fuc***g prava djece da imaju roditelje koji neće gurati naporne alternativne furke bez pokrića - tek toliko da budu drugačiji od drugih... totalitarističkih budala.
    a takvih persona sam se nagledala i naslušala - bez dubine i širine, samo šuplja spika.
    e fakat i meni je dosta.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

sloboda izbora je i tamo opet u okviru sistema prema odredenim pravilima. nigdje ne postoji sloboda da se bira ama bas sve sto zelis i svugdje je sloboda izbora ogranicena slobodom drugog pojedinca, pa bilo ono i dijete
    Pa ako se govori o HS-u u stvari baš i nije tako svuda. Tj. u većini evropskih zemalja, koliko sam vidjela, HS mora biti pod kontrolo, ali recimo u Engleskoj uopće ne mora tj. djeca koja se školuju kod kuće ne moraju nigdje biti prijavljena niti moraju prolaziti bilo kakve testove.

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ako se govori o HS-u u stvari baš i nije tako svuda. Tj. u većini evropskih zemalja, koliko sam vidjela, HS mora biti pod kontrolo, ali recimo u Engleskoj uopće ne mora tj. djeca koja se školuju kod kuće ne moraju nigdje biti prijavljena niti moraju prolaziti bilo kakve testove.
    ali cak i u Engleskoj lokalne uprave za obrazovanje imaju pravo prekontrolirati sto se dogada, ako sumnjaju da dijete ne dobija adekvatno obrazovanje...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Margot, malo si pretjerala.
    Nema potrebe za time.

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Margot, malo si pretjerala.
    Nema potrebe za time.
    ma znam. ispričavam se. i nova sam ovdje i.t.d.

neću više, evo stvarno.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

The Margot be .

Moja je nona uvijek govorila : Dođu leta i pamet!

I stvarno dođe ta pamet s godinama.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 10.12.2010. at 23:16

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A ne znam, čitala sam baš neki njihov sajt o Home Education kako oni to zovu, pa kažu da u principu ako dijete od početka ne ide uopće u školu roditelji nikad ne dođu u dodir sa bilo kakvim službama, nego da se do događa kad dijete jednom krene u školu a onda prelazi na HE. I nisu obavezni na nikakve kontrole znanja.

Ja ne mislim da je to u redu, čini mi se da bi kontrola kod školovanja kod kuće morala biti obavezna, zapravo taj moment kontrole - to je ono što mi se čini jako problematično. Ali, eto, ima i u Evropi država u kojima je moguće školovanje kod kuće praktički bez kontrole.

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    A ne znam, čitala sam baš neki njihov sajt o Home Education kako oni to zovu, pa kažu da u principu ako dijete od početka ne ide uopće u školu roditelji nikad ne dođu u dodir sa bilo kakvim službama, nego da se do događa kad dijete jednom krene u školu a onda prelazi na HE. I nisu obavezni na nikakve kontrole znanja.

Ja ne mislim da je to u redu, čini mi se da bi kontrola kod školovanja kod kuće morala biti obavezna, zapravo taj moment kontrole - to je ono što mi se čini jako problematično. Ali, eto, ima i u Evropi država u kojima je moguće školovanje kod kuće praktički bez kontrole.
    http://www.ahomeeducation.co.uk/advi...schooling.html

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

tajuska evo gle pogledaj tu

http://www.home-education.org.uk/faq-carers.htm

npr. pod How do I start? & Will I be monitored?

a na onom starom (zanimljivom) topicu je pisala žena koja živi u uk i prakticira HE, pa se mogu pogledati i njena iskustva.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •