i opet imas da u praksi ipak monitoriraju.
no htjela bi reci nesto o kopiranju tudih praksi u HR sustav.
HR zahvaljujuci zelji za ulaskom u EU ima praksu da kopira europska rijesenja i u pravilu to radi odlicno. neki nasi zakoni mogu biti uzor mnogim europskim zemljama (npr. zakon o suzbijanju diskriminacije), no to istovremeno ne znaci da cijela prica kod nas funkcionira ili uopce zazivi, iz kulturoloskih, politickih, mentalnih, kakvih god hocete razloga...
obzirom da je HR ratificirala UN konvenciju o pravima djeteta (za razliku od SAD-a, a koji usput budi receno nisu ratificirali niti un konvenciju o suzbijanju svih oblika diskriminacije zena), ne postoji mogucnost da se HS provodi bez ikakvog nadzora, pa makar i ovako minimalnog kakav je u Engleskoj (a btw, ako prosurfate vidjet cete da su nedavno u engleskoj upravo imali debatu da bi zbog uskladenosti s un konvencijom trebalo pojacati nadzor, ali za sada to jos nije proslo jer nema konsenzusa). tome jos dodajte da je obavezno osnovno obrazovanje ustavna kategorija i ideja americkog potpuno slobodnog HS-a nema sanse proci na ustavnom sudu cak i kada bi sabor donio takav zakon.
dakle, neka u praksi nasi drzavni uredi u zupanijama odnosno njihove uprave za obrazovanje imaju mogucnost provjeriti jel se dijete adekvatno skoluje i dobiva dovoljno znanja a da su ti pojmovi prepusteni tumacenju tih sluzbenika, garantiram da bi se roditelji koji doma skoluju djecu vise bavili sustavom nego da im klinci idu u skolu. i zato neovisno na moje misljenje o HS-u mislim da i zagovornice moraju biti malo opreznije o tome sto traze i imati na umu da je ovo ipak hrvatska, a ne engleska. da sebe zastite od kojekavih birokrata upravo bi trebali zahtjevati da se u slucaju legalizacije definira nekakav okvirni kurikulum koji djeca moraju zadovoljiti i da se to dokazuje testom tipa jednom godisnje. po meni nema goreg od toga da sistem ima mogucnost arbitrarne odluke. odnosno procjenjivati jel nesto adekvatno ili nije. bez unaprijed definiranih kriterija tj indikatora adekvatnosti u hrvatskoj vas birokracija pojede za dorucak.
e a ideja, ako ne prijavim HS oni nece zati ko sam, mislim stvarno. treba ravno 15 minuta cak i hr upravi da usporedi popis upisane djece u skole s maticnim knjigama. da ne spominjem susjedsko cinkanje
nadalje, meni osobno su alternativni nacini zivljenja POJEDINCA cak izuzetno simpaticni. kaj se mene tice mozete ici zivjeti u sumu, hraniti se mahovinom i oblaciti u lisce i ako vas sistem pokusa od tamo maknuti ja cu prva stati u vasu obranu. ali bome ne mozete to isto napraviti svom djetetu pa da ste ga sto puta rodile. mislim da bismo bili krajnje nehumano drustvo kad nikog od nas ne bi bilo briga za dobrobit sve djece. da imaju neki barem minimum - nekakav krov nad glavom, zdravstvenu zastitu, topli obrok i osnovno obrazovanje. niti jedan roditelj to nema pravo uskratiti svom djetetu. i zalosno bi bilo drustvo koje na to ne bi reagiralo. da ne bi sad krenulo, ne kazem da HS cini ista od toga, nego da drustvo treba biti briga dobiva li svako dijete to osnovno obrazovanje kako bi kasnije kad bude punoljetno moglo imati jednake sanse u drustvu. mislim zar vi zagovornice stvarno vjerujete da su svi roditelji sposobni za to? a ne moze u zakonu pisati Marta i Roza mogu HSovati bez nadzora, a Stefica i Dragica ne mogu jer nisu bas prepametne i sklone su vjerovati da je zemlja ravna ploca.

Odgovori s citatom

I ja.