Na ovoj su temi dani osobni razlozi zašto neke majke smatraju da je HS najbolji izbor za njihovu djecu.

A moji osobni razlozi zbog kojih smatram da HS nije dobar za moju djecu su npr. strah da bi ih usmjerila u pravcu kojeg oni sami možda ne bi izabrali. Evo npr. ja svojoj maleno od najranijih dana pričam o pticama, učim je kako se koja ptica zove i sl. jer je ornitologija moja velika ljubav. S druge strane, ne volim povijest, imam tu velike rupe u znanju i nikad se ne bi usudila podučavati dijete u tom području. Jednostavno zato jer sve da i izguglam osnovne podatke koje dijete treba znati, ne bi joj mogla prenijeti ljubav prema izučavanju povijesti, ne bi je znala zainteresirati za nešto što meni osobno nije zanimljivo. Tu je velika prednost učitelja koji uglavnom predavaju o onome što i sami jako vole, što ih osobno zanima, djetetu osim činjenica prenose i ljubav prema određenim granama znanosti. I možda će moja kćer jednog dana biti povjesničarka, možda uopće neće voljeti prirodoslovlje, možda će je baš neki profesor u školi zainteresirati za proučavanje umjetnosti, a možda će ona kroz školovanje sama otkriti da najviše voli informatiku

Nadalje, mene bi u HS mučilo i praćenje suvremenih spoznaja. Ja u svom poslu moram stalno pratiti najnovija dostignuća i svjesna sam koliko brzo znanost napreduje i kako su brojna istraživanja na svim poljima. Nisam sigurna da bi neka HS mama mogla pratiti baš sva područja, barem ne bi mogla jednako kvalitetno.
Pa tu dolazimo do pravopisa koji je, kako vidimo, danas podložan vrlo čestim izmjenama. Ja sam recimo na ovom topicu naučila na nije sir-sirevi, nego su sir-sirovi.
Pravopis nikako ne mogu izdvojiti kao nešto što će neki ljudi znati bolje, a neki lošije, barem kad je riječ o akademskim krugovima ljudi koji pravopis jednostavno moraju dobro poznavati. Sa mojojm strukom nema nikakve veze, pa se ipak trudim biti u toku, svaki važniji dopis, rad i sl. nosim lektoru i zaista jako pazim na pravopis u svom poslu. I svoje studente, koji dakle studiraju nešto što s pravopisom nema nikakve veze, ispravljam kad primjetim da su pogriješili i stalno im napominjem da paze na pravopis u pisanju testova, odnosno na izražavanje pri usmenom odgovaranju. (Roza, da se ne bi opet osjetila prozvanom, ovo nema nikakve veze s tobom, jer nažalost nisi usamljen slučaj u nepoznavanju hrvatskog jezika i pravopisa).

Druženje s vršnjacima i stjecanje prijateljstava neću niti spominjati, to je jednostavno od neprocjenjive važnosti i školska prijateljstva su nešto posebno, što po mom mišljenju svako dijete zaslužuje imati.

Do sada su se više puta spominjali osnovni uvjeti za HS i objektivni razlozi protiv HS osim u iznimnim situacijama (tipa putovanje oko svijet, bolest i sl.). Po meni recimo niti nasilje u školi nije razlog za HS, jer se takve situacije ne bi trebale rješavati uklanjanjem zlostavljanih pojedinaca iz zajednice, nego učinkovitim obračunavanjem sa zlostavljačima. Jednako i kad je riječ o lošim profesorima.

Međutim, ne sjećam se da sam dosad pročitala niti jedan objektivni razlog za HS (ispravite me ako griješim ili sam pristrana).