Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3421

Tema: Homeschooling?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

e da i zaboravila sam. obaveznost javnog obrazovanja stiti djecu od nepromisljenih roditelja koji ne vide smisao u pisnaju i racunanju.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj tajuska prvotno napisa Vidi poruku
    e da i zaboravila sam. obaveznost javnog obrazovanja stiti djecu od nepromisljenih roditelja koji ne vide smisao u pisnaju i racunanju.
    ali čekaj, po toj logici bi trebali uvesti obaveznu kontrolu roditeljstva, odnosno ako ljudi ne ispunjavaju određene uvjete - ne mogu postati roditelji?

generalno uvodenje obaveznog osnovnog obrazovanja znacajno je smanjila nepismenost, omogucila socijalnu prohodnost i smanjila siromastvo
    ja sam shvatila da ovaj argument, koliko god je razumski, nije prikladan u raspravama ove vrste. jer imamo skroz različita polazišta razmišljanja. to ti je kao kad kažeš da je cjepivo dostignuće koje je smanjilo smrtnost od bolesti.
    pa će ti reć da je to kao prvo - upitno, jer postoje istraživanja koja kažu da nije. a kao drugo da je današnje vrijeme drugo, pa taj argument nema smisla jer nismo nepismeni, imamo internet (svi osim roze ) i nismo siromašni, pa nam više obavezno osnovno školstvo - ne treba.

ja se slažem s vama, ali pokušavam naći rupe

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

ali čekaj, po toj logici bi trebali uvesti obaveznu kontrolu roditeljstva, odnosno ako ljudi ne ispunjavaju određene uvjete - ne mogu postati roditelji?

ja sam shvatila da ovaj argument, koliko god je razumski, nije prikladan u raspravama ove vrste. jer imamo skroz različita polazišta razmišljanja. to ti je kao kad kažeš da je cjepivo dostignuće koje je smanjilo smrtnost od bolesti.
    pa će ti reć da je to kao prvo - upitno, jer postoje istraživanja koja kažu da nije. a kao drugo da je današnje vrijeme drugo, pa taj argument nema smisla jer nismo nepismeni, imamo internet (svi osim roze ) i nismo siromašni, pa nam više obavezno osnovno školstvo - ne treba.

kaj se tice prvog, obzirom da se imanje i neimanje djeteta tice biologije i tijela pojedinca mislim da to jest autonomija svakog pojedinca. ali onog trena kad se dijete rodi ono postaje dijelom drustva i nemojmo se zavaravati, roditeljstvo JE pod nadzorom drustva. Pcelica Mara je to lijepo napisala kod zdravlja, onda imas sad pricu oko djecje stednje pa i cinjenice da socijalne sluzbe uistinu oduzimaju djecu roditeljima koji nisu sposobni adekvatno skrbiti o svojoj djeci.

a ja jos nisam upoznala dijete koje se rodilo pismeno i znalo tablicu mnozenja. ili je to samo moje tak neuko na mater si?

i majke mi moje jedine koja me poslala u javnu skolu, ak jos jednom cujem da je internet garancija pismenosti vristat cu. mislim da u povijesti covjecanstva nije bilo "mjesta" koje vise vrvi netocnostima, poluinformacijama i amaterskim filozofskim raspravama (cemu i ja dakako nadasve pridonosim ).

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne bih išla tako daleko, ali...

društvo je uređeno tako da reagira kada i kako to institucijama paše.
    tako, nikada nismo čuli da je CZSS nekome "skočio" na vrat što dijete hrani nezdravo.
    ali skoči ako dijete nije cijepljeno.
    ne znam reagiraju li ako desetogodišnje dijete spava s roditeljima u krevetu.
    ili ako ih roditelji drže budnima do ponoći.
    vidimo da ponekad ne reagiraju ni kada djecu premlaćuju...

sve su to stvari koje se nekima od nas čine jako važnima; i sami bismo reagirali (podržavajuće ili osuđujuće) - e da nas se pita.

zato razgovaramo ovdje.

i, da se mene pita, ja bih nekima svakako dopustila HS.
    ali gdje i kako povući granicu?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Pa za početak dokazivanje potrebe, dobrobiti i kompetencije za HS u određenoj situaciji, a kasnije redovito kontroliranje znanja djeteta.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Pa za početak dokazivanje potrebe, dobrobiti i kompetencije za HS u određenoj situaciji, a kasnije redovito kontroliranje znanja djeteta.

Vjerujem kako se oko ovoga prvoga nikada ne bi postigao konsenzus.
    Rekla bih kako je to jako teško prosuditi ako očekujemo objektivitet.

A ovo drugo... ako bi se uspoređivalo sa djecom koja se obrazuju na klasičan (školski) način, bismo li ih uspoređivali sa dovoljnima ili odličnima?
    Nekako mislim da bi većina djece sa roditeljima koji su im posvećeni... znala svaki zadatak riješiti za dvojku.
    A ionako ne mogu svi biti odlikaši.

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

A ovo drugo... ako bi se uspoređivalo sa djecom koja se obrazuju na klasičan (školski) način, bismo li ih uspoređivali sa dovoljnima ili odličnima?
    Nekako mislim da bi većina djece sa roditeljima koji su im posvećeni... znala svaki zadatak riješiti za dvojku.
    A ionako ne mogu svi biti odlikaši.
    meni je sasvim logican dovoljan u tom slucaju. ako to drugu djecu posalje u razred vise, nema razloga da za HS djecu bude drugacije...

a ovo rozino...ne znam. mozda roza zapravo vodi kontrapropagandu. taman malo omeksam oko ovog HS-a i onda uleti roza i vrati me na moj pocetni stav.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Roza, postoji li mogucnost da prihvatis cinjenicu da vecina ljudi (a prilicno sam sigurna da ta vecina pokriva SVE koji su se javili na ovom topicu) zeli to isto svome djetetu, a vjerojatno i susjedovom? Mislis da drugi odgajaju djecu suprotno tvojim vjerovanjima, da ne cijene obitelj i da ne poznaju moralne vrijednosti?

Apsolutno sam sigurna da slanje djeteta u skolu (ne po kazni, nego zato sto misle da je to za dijete dobro) ne znaci da je roditelj od njega digao ruke, da ga trenira za novu Njemacku 1940-te, ili da je sam ispao iz nje. Isto vrijedi i za cijepljenje, placanje racuna HEP-u, ucenje kvantne fizike i voznju traktora po selu.

Ni mainstream ni alternativa nisu bez gresaka i ne bi ih trebalo a priori prihvacati samo zato sto jesu.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ajme roza... znam ja za druge izvore energije, pitala sam te samo koristiš li ih ti ili si još uvijek pretplatnik HEP-a i ekipe?

I ne, nisam rekla niti da si loša majka niti da uskraćuješ dijete, samo da nisi kometentna za HS što sam zaključila iz tvog pisanja na ovom forumu i nijednog smislenog argumenta za HS s tvoje strane.
    Ne znam samo na osnovu čega si ti zaključila da bi meni odgovarao nacizam

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Zasto ne otprilike jednako sistemu ovdje? (Naravno da svaki zakon i propis treba prilagoditi onome za koga ili sto je propisan.) Neka postoji nekakav kurikulum, barem okviran i testovi koje dijete MORA poloziti kako bi zadovoljilo kriterije. Ako ga roditelji (privatni profesori, susjedi, bilo tko) mogu nauciti barem minimumu tih stvari, onda ok. Bez infrastrukture, bas kao i kod prirodnog poroda, ne mogu nikako reci da to podrzavam.

(cvijeto... za tekstove na portalu!)

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, samo je onda to opet ono što podržavatelji HS ne žele, selekcija adekvatnih roditelja za HS.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpis pod ovo.

I, da se mene pita , organizirala bih za roditelje koji zele homeschooling ispit, odnosno da dokazu da znaju cijelo gradivo koje inace djeca u OS moraju proci, i onda - ako si prosao, kvalificiran si isto to znanje prenijeti vlastitom djetetu. Ako nisi - dijete ide u skolu.
    Zvuci jednostavno, ali bi se u praksi sigurno zakompliciralo.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
    Potpis pod ovo.

I, da se mene pita , organizirala bih za roditelje koji zele homeschooling ispit, odnosno da dokazu da znaju cijelo gradivo koje inace djeca u OS moraju proci, i onda - ako si prosao, kvalificiran si isto to znanje prenijeti vlastitom djetetu. Ako nisi - dijete ide u skolu.
    Zvuci jednostavno, ali bi se u praksi sigurno zakompliciralo.
    i ne samo da znaju gradivo
    nego da to rade uistinu za dobrobit djeteta kojem će bit moguće uključenje u redovno školovanje bilo kada, ako to samo poželi

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •