Seni, kužim kamo ideš s tim tečajem francuskog, ali mislim da situacije nisu usporedive. I samo da dometnem, ja nigdje nisam rekla da dosada proizlazi iz lošeg odgoja, nego način nošenja s njom.
Seni, kužim kamo ideš s tim tečajem francuskog, ali mislim da situacije nisu usporedive. I samo da dometnem, ja nigdje nisam rekla da dosada proizlazi iz lošeg odgoja, nego način nošenja s njom.
seni, svaka čast![]()
Seni, ne znam zašto si me citirala, slažem se s tobom u svemu, samo mislim da možda gledamo iz različitih perspektiva i ne pričamo skroz o istim stvarima. Ti predlažeš jedan zanimljiv smjer u kojem bi se školstvo moglo reformirati, ja sam se nekako više bazirala na opcije koje su tu u HR dostupne i danas realne. A kako se nekako na zadnjoj stranici jesmo svi uhvatili te pametne djece kojima bi moglo biti dosadno Cvijeta je dala dobar doprinos i skrenula razmišljanje u smjeru- a je li baš tako strašno ako se svake sekunde ne iskorištava taj veliki potencijal nego se radi nešto drugo. Mislim da ništa od ovog o čemu pričamo nije nespojivo pa molim da nastavimo u predbožićnom ugođaju.![]()
Upravo sam danas, igrom slucaja, doznala da vec devet mjeseci u uredu za najblizim mi stolom sjedi zena koja je odradila homeschooling. Ne znam koliko je dugo trajao, samo znam da je u jednom trenutku upisala fakultet koji, ako se ne varam, nije zavrsila. Njezinoj mama je to smatrala jedinim prihvatljivim nacinom edukacije (cura dolazi iz poprilicno (kršitelj koda)y-nastrojene obitelji, a sad joj je 36 godina), a ona osobno ne misli da je to trebalo biti bas tako. Drugim rijecima, zao joj je sto nije isla u redovnu skolu.
Eto. Nije bas izuzetno bitno za raspravu, ali htjela sam samo ispraviti sad vec netocan navod - ipak osobno poznajem nekoga tko se skolovao kod kuce.![]()
evo da ja dam doprinos raspravi na tragu sanje.
moj kolega s posla kad su mu djeca bila mala (on spada u one, sa sada velikom djecom, koji ide triput tjedno na salsu, tango i tako to) je kad su mu djeca bila mala sa grupom istomisljenika osnovao malu skolicu 1-4. to je zapravo bila samo jedna grupa djece. njegova supruga tada nije radila, pa je to sve organizacijski bilo izvedivo. uglavnom oni su nasli uciteljicu, dijelom su sami poducavali, kuhali, i slicno. djeca su se nakon cetvrtog razrdeda upisala u gimnazije 1-8. i eto sinek upravo zavrsava arhitekturu, a kcerica je na polovini veterine.
nista im ne fali, skroz su ok. doduse bilo je malo "susreta trece vrste" i nesporazuma u prvom razredu gimnazije, jer su djeca bila navikla na drugaciji sistem rada, te im je i nesto stofa falilo, ali sve se to brzo sredilo i djeca su se prilagodila. eto.
Ifigenija, meni je ovo na jako klimavim postavkama. Prvo, u HR ne djeluju vjerske zajednice toga tipa. Niti jedna nije "zatvorena" niti promovira toliku prokreaciju.
Drugo, nema nikakve šanse da igdje u svijetu, a pogotovo u RH, di je školstvo još uvijek besplatno (aka financirano iz proračuna barem u dobrom dijelu) HS bude jeftiniji od ObičnogŠ iliti OŠ.
Da bi provodila HS; jedna osoba (minimalno) u kućanstvu ne može biti zaposlena.
Pa ako radiš i zarađuješ određenu svotu-ona je sigurno neusporedivo veća od godišnjeg školovanja jednog-dvoje-troje djece. A i dodatno (ako ćemo baš baš kalkulirati) djeca koja su u instituciji ne troše doma niti komunalije))
MOgla bi se složiti da je temelj socijalizacije obitelj, samo socijalizacija ograničena na obitelj (i od strane obitelji odabrane) nije temelj za normalan život.
Pa i rekla sam da situacija kod nas još nije takva da je HS hitno potreban. Mi se još možemo krpati i ovako ili onako. Ali u vanjskom i stranjskom kontekstu - to je super, i moram reći da su svi vjerski poglavari, uključujući Vatikan, pozdravili tu inicijativu i postoje dokumenti koji nabrajaju benefite i začkoljice na koje treba paziti.
Što se prokreacije tiče, nekako mi zvuči kao da je imati dvoje djece - imati dvoje djece, ostalo je uzgoj, prokreacija ili nešto tako drugo. Svaka vjerska zajednica pozdravlja velik broj djece u obitelji, kako vani, tako i ovdje.
Što se tiče cijene rada svih članova obitelji, o tome je bilo riječi. Kod nas se još uvijek valjda isplati, ili može biti isplativo. Vani - gdje su vrtići profilirani, škole skupe, dadilje profesionalne, a bolovanje nedostupno - pitanje je što se isplati, pa se HS uklapa u ideju da je ponekad nekome isplativije biti doma, nego da oboje rade. Ali to je računica svakog para ponaosob. Samo je važno da se zna da stvari nisu crno-bijele.
vladajuća vjerska zajednica promovira kontroliranu prokreaciju i ne promovira "velik broj djece u obitelji"
iako svako rođeno dijete može smatrati darom (da ne ulazimo u paradoks odnosa prema MPO)
1. fizičko, psihološko, emocionalno stanje supružnika;
2. čvrstoća obitelji; dijete ne bi trebalo biti „kit koji spašava“;
3. životni uvjeti, ekonomska situacija, dob roditelja;
4. dobro već rođene djece;
5. dobro djeteta koje će se roditi;
6. opće društveno stanje.
Ifigenija je zapravo dala dobre razloge za HS u Americi, iako ne vjerujem da baš u svim javnim školama čak i na trulom Zapadu caruju jahači apokalipse, ali ok.
Srećom, naše školstvo i nakon općeg moralnog pada društva u devedesetima i dalje je na zavidnom nivou i štošta može ponuditi djeci praktički besplatno. S druge strane, privatne srednje škole i fakulteti još su daleko od ugleda ponajboljih gimnazija i sveučilišta. Koliko vidim oko sebe, i dalje su manje više opcija za one koji nisu uspjeli "redovno" upisati ili završiti faks ili naprosto imaju love pa idu tamo gdje je lakše, a u privatne srednje bar se u moje vrijeme više išlo iz snobizma, ili zato što tamo gdje tatica plaća dijete ne može pasti razred. Vjerojatno se u međuvremenu je ponešto u tom smislu promijenilo i možda su te škole dobile na kvaliteti, znam da se pojedini privatni fakulteti jesu isprofilirali, ali i dalje je ono što nam se nudi pod javnim školstvom jako dobro.
zubić vila je lijepo napisala ono što sam htjela reći. nikakve druge poveznice između empatije i ostalih karakteristika nisam htjela implicirati.
i još bih nešto dodala, kad pričamo o individualiziranom pristupu u školi. a to je kvaliteta kadra. ne treba zaboraviti da kvalitetni učitelji već i sad pristupaju individualno svakom djetetu. iako zvuči zanimljivo senina vizija škole, ja ne vidim presudnu važnost u formi.
pa imamo primjere waldorfskih vrtića, gdje su roditelji jako nezadovoljni (mislim na pojedinačne primjere, ne u globalu wald. vrtići), džaba im što su djeca okružena prirodnim materijalima kad je teta ta koja nema dobar pristup djeci.
a danas gledam na tv da su sredstva za usavršavanje učitelja peterostruko smanjena u 2011. godini u odnosu na 2010. godinu.
ma ja u stvari volim (i ne mogu si pomoći u tome) ove današnje škole, barem tu u rijeci je još uvijek tako, gdje sin od direktora velike firme sjedi u istom razredu s kćerkom portira te iste velike firme.![]()
A ja mislim da necemo jos dugo gledati ovaj film jer ce, kako je krenulo, skolovanje zaista biti omoguceno samo najbogatijima. Pogledajte sto se dogada na sveucilistima u Italiji i Engleskoj (otpusta se ogroman broj prosvjetnih radnika, ukida se dosta smjerova na fakultetima i to onih koji nisu profitabilni i ne idu niz dlaku potrosackom drustvu, sve manje novaca iz proracuna ide u obrazovanje, skolarine su se drasticno povecale). Konzumerizam je pojeo i kulturu.da. i gdje je otvorena opcija da ona njemu bude direktorica.
(ali uvijek nam ostaje HS)
mi pričamo o stanju u RH danas.
U RH danas su opcije za većinu djece najbolje moguće, neovisno o imovnom i intelektualnom stanju ostatka familije. BArem što se školovanja tiče. Odškolovati se može (skoro pa) besplatno.
Dokle će to durati-ne znam.
Ja sam se odškolovala gotovo djaba.
KAsnije funkcioniraju drugi-kojekakvi truli principi-al poticati da i školstvo krene u tom smjeru-pa ja mislim da to nije cilj.
aha, mislis li da ce tako i nasa vlada razmisljati?I nije to samo socijalno motivirano, to se i financijski isplati.![]()
Ifigenija, nije iluzija. To je šansa, šansa koju neće svi iskoristiti, ali je tu.
Imam prijatelja iz osnovne koji je doslovno iz obitelji gdje su bili kruha gladni, sjećam se da je imao dvije majice za školu i nosio ih naizmjence dok se skroz ne raspadnu, ali o jednom s njegovom mamom nije bilo pregovora- obrazovanju. Završio gimnaziju pa faks, sve bez plaćanja školarine i danas radi jako ugledan i dobro plaćen posao. Nije to garancija sreće, naravno, nije ništa garancija sreće samo po sebi, ali on je svoju šansu iskoristio. I nije jedini kojeg znam.
Spominjala sam tu na temi svoje bake, koje su pukim slučajem uopće pismene. A sva njihova djeca, pa tako i moji roditelji su oboje fakultetski obrazovani i najviše zahvaljujući tome su pronašli devedesetih nove poslove kad su im firme pokradene i upropaštene u privatizaciji.
ama, krasno, malo sjašiš s periodnog, pa kad mu za 3godine dodje da više ne želi za plug nego u labos-papala maca.
ja osjetim vrijeđanje profesora, baš osjetim. Onaj tko ne razumije višu matematiku, može učiti dijete baznoj matematici, ofkors, ali ne mogu opisati razinu skepse prema prenošenju nečega čiju esenciju-uopće ne razumiješ.
sirius, i za učitelja se fakultetski obrazuješ.
Roza, podupirem tvoju želju da se HS legalizira kao opcija (naravno ne bezuvjetno), ali ovime
ostavljaš dojam da uopće nisi pro-HS zbog HS-a, nego da je tvoj stav najjednostavnije rečeno prije svega PROTIV nečeg drugog s čime se ti u ulozi roditelja nisi ni susrela. Čemu tolika negativnost, potreba da se omalovaži baš sve što je većini način života? Mnoge stvari su "mainstream" baš zato što su se u praksi pokazale kao dobre.neću dati da mi dijete "operira" učitelj u školi.
OK znala sam da sam trebala dodati nastavak rečenice, al kuham sa Špirom u rukama i nije mi jednostavno tipkat - nastavak je bio:
"...neću dati da mi dijete "operira" učitelj u školi, i nudi mu znanje filtrirano od strane sistema za koji smatram da općenito ne radi za dobrobit pojedinca."
Nije mi popravilo dojam. Nema tog učitelja koji će na tvoje dijete utjecati više nego ti i TM. Neće mu nitko napravit lobotomiju ako bude išao u školu, niti zatrti njegove talente. Relax.
Ako želiš, nadam se da ćeš imati izbor, HS-aj svoje dijete, ali ne zato što zazireš od sistema i što je on zao.
Čuj, moja baka učiteljica školovala je mnoge generacije osnovnoškolaca samo sa srednjom učiteljskom školom (koja je trajala 3 godine). Učiteljski fakultet je završila tek krajem sedamdesetih (mislim samo dvije godine -uvjet) i predavala je do svoje mirovine u osamdesetima. Mnogi od te djece su završili fakultete iako im je učiteljica imala samo srednjoškolsko obrazovanje. Ne vidim da je učiteljski fakultet uvjet za poučavanje vlastite djece posebno u nižim razredima.
Naravno da je fakultet danas norma za poučavanje unutar sustava i to je normalno.
Pinky , upravo je nevjerojatno što ti uspiješ čitati između redaka i još biti bezobrazna. Ja sam samo ispričala priču o mojoj baki koja je 50 godina bila cijenjena učiteljica od 1-4 razreda (a školu trogodišnju srednju je završla za vrijeme 2 svj. rata) , i mnoge je generacije učila osnovnom znanju. Vrlo sam tužna kako ti uspjevaš to prevesti kao bezobrazluk i uvredu.
Posljednje uređivanje od sirius : 14.12.2010. at 20:16
da, da, samo što matematiku ne zna jako dobro-nitko tko nije završio-MATEMATIKU!
ni blizu dobro
ma ni osnove
eventualno srodne fakultete.
Magriz, idem živit život, neću više diskutirat o ovome, ali ne kužim časna riječ zašto i kako se ide jahat po nekoj temi - a bez da se uopće zna o čemu se tu radi. Znam HS obitelj iz vana koji HS sa čvrstom idejom da djecu što bolje pripreme za karijere o kojima ovi sanjaju, a za koje treba ne faks, nego doktorat. Oni puno putuju, vode djecu sa sobom, na svoja radna mjesta, i njihov život, i dječji bi bio puno lošiji da moraju negdje utefteriti djecu, pa onda ostaviti sve svoje poslove i ambicije zato da djeca idu u školu. Ovako oni putem školuju djecu, daju im životno važna iskustva, omogućavaju im dragocjene susrete, vrhunska predavanja... nije svaki HS zemljoradnik.
a da mi ukinemo školovanje općenito?
A jeste pesimisti... Ja baš ne mislim da ćemo tako lako ostat bez jeftinog školstva i da je sve tako crno. Nitko ne spominje brojne razvijene zemlje koje ekstremno ulažu u obrazovanje (Finska, Estonija, Švedska mi sad padaju napamet jer sam nedavno čitala).
I nije to samo socijalno motivirano, to se i financijski isplati.
Vilo, oprosti, ja ovo pročitala i suze mi krenule od smijeha.
Od svih zemalja na svijetu, od svih politika i društvenih uvjerenja i morala ti nabola baš one koje s nama imaju ponajmanje veze.
![]()
Zamišljam skandinavske principe u svojoj zemlji i plačem, dal od žalosti ili smijeha, više ni ne znam![]()
Istina, i ja isto i na zalost, mislim da nece jos dugo tako durati.mi pričamo o stanju u RH danas.
U RH danas su opcije za većinu djece najbolje moguće, neovisno o imovnom i intelektualnom stanju ostatka familije. BArem što se školovanja tiče. Odškolovati se može (skoro pa) besplatno.
Dokle će to durati-ne znam.
Ja sam se odškolovala gotovo djaba.
Nije realno ni da mogu osnovnoškolsko.
U Americi, na primjer, jednostavnije nego kod nas jer ovdje do fakulteta, u principu, ne moras znati gotovo nista (u usporedbi s Hrvatskim skolama). Uzasno je niska razina znanja koja se trazi, a tek na fakultetu se upisuju tzv. GenEd predmeti (general education) koji studenta uce onome sto je, u velikom broju slucajeva, u hrvatskoj skoli pokriveno vec unutar petog do osmog razreda, najkasnije u ranoj srednjoj skoli.
Drugi je par kobasica je li to potrebno (kod nas) bas tako ili nije. S obzirom da sam skroz pro-edukativno nastrojena, mene u principu uopce ne smeta sirina hrvatskog obrazovnog sustava. Objasnila sam na vlastitom primjeru zasto (i bojim se i pomisliti gdje bih bila da me netko pokusao skolovati unutar svicarskog modela, na primjer).
Magriz - baš zato što su danas extra popularni šoping centri, cajke, agresivne kompjuterske igrice, debilni holivudski filmovi, glupe serije poput desperate housewifes itd. svijet ide tamo gdje ide. Moja izjava o popularnosti prirodnog načina lječenja je imala više veze s tim da izgleda da se stvara nekakva kritična masa ljudi koji su odlučili ipak koristiti prirodne resurse koji su nam bogom dani a na koje smo zaboravili - a ne sljepo prihvaćati ono što im "sveta struka", u ovom slučaju doktori, serviraju - kao savršen primjer dajem obavezno cjepljenje - totalni nonsens - al ajde, neću vas previše bockat.
A ovo drugo, ja nisam nikad rekla da dijeca školovana u školama ne postanu cjenjeni u društvu, pa zato i postoji škola da ih modelira da bi funkcionirali u ovom društvu, samo sam rekla da se i oni koji nisu školovani u školi već kod kuće, sasvim dobro mogu i znaju uklopiti u društvo.
Ma za osnovnoškolsko smo već zaključili da je jednostavno i da ga baš svatko može prenijeti.
Sad čekam da netko to napiše i za srednjoškolsko![]()
Ma, naravno, jednostavno! A srednjoškolsko još jednostavnije!
Pogotovo kad prenašate svome djetetu srednjoškolcu, koji unaprijed smatra ( kao i svaki pubertetlija) da je pametniji od svoga roditelja (bez obzira na stupanj obrazovanja roditelja).
Cure moje, sjetite se što se mislili o roditeljima u tim godinama, i koliko vam je ono što su govorili bilo drago. Bez obzira koliko dobra curica ste bile.
Ma, oni misle da su pametniji i od svojih profesora. Pričekajte da narastu, pa ćete vidjeti. Ovo vam piše jedna mama koja je ovaj vikend provela uz f(x) i g(x), linearne jednadžbe i probleme. Ma znam ja to rješavat, ali prenijet način...e, to je već teže.
Profesori, klanjam vam se!!
Meni je dosta i da ih moram odgajati i povremeno učiti i napraviti ljude od njih. Svaki dan ih učiti?! Hvala, NE!! Sreća da to vi, dragi profesori radite za mene i to besplatno!
Ja ne vjerujem, pogotovo sto se tice skolstva. A otici van iz HR u neku obecanu zemlju je peace of cake, inace.vjerujem u bolje sutra. Ne znam zašto onaj tko ne vjeruje ne ode živjeti van iz HR?
Ali daj boze da bude tako kako ti ZV prognoziras.
Eh, da kolika je razlika izmešu učitlejskog fakulteta i pmf-a na primjer se vidi po prelasku iz 4 u 5 rz. Neću trošiti riječi svi ste to prošli. Prvo farbamo jabuke na svim predmetima 4 godine i raspravljamo koliko se ljudi toplije oblače svaku jesen, a onda vas zaskoče stručnjaci za svoje područje koji su 90postotnom preciznošću pedagoške predmete na svojem faxu prespavali, a onda se tresli na hospitacijama.
Posljednje uređivanje od pikula : 14.12.2010. at 17:16
apsolutno si točno rekla. sve POPULARNIJE. tome i teži većina - popularnosti
i nekad su postojale obitelji koje je posao nosio svijetom, i djecu nisu upisivali u škole, nego su imali privatne učiteljice koje su jednako dobro učile vezenje goblena i astonomiju.
no daleko od toga da je moguće. naravno da jest. ako putuješ svijetom zbog posla, onda sigurno putem školuješ dijete.
roza, neki ljudi su sposobniji i načitaniji bez obzira na stupanj obrazovanja (koje nam je ifigenija lijepo servirala). to je činjenica i nitko ju ne osporava. može se, i tko voli, neka. mene ne smeta. samo mi nije jasno iz tvoje rečenice - jel i oni koju su zatupljivani u školama ikad postanu, kako ti lijepo veliš, rispektid membrs of sosajeti?
ili je to samo privilegija hs djece?
na pmfu kojeg si lijepo popljuvala, studira nešto više od tvojih navedenih 10% studenata koji savjesno odrađuju sve obveze
Ja sam upoznatija sa UK HS tako da...oni su ipak jači na opčem obrazovanju od Amera, a ipak homeschool parents sasvim dobro odškoluju svoje klince i pripreme ih za nastavak školovanja, poneki i bolje od državnih/privatnih škola.