Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3421

Tema: Homeschooling?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Cvijeto, kao i obično, okreneš raspravu u sasvim drugom smjeru ali uz puno smisla.
    Slažem se s tobom. Po meni to i jest najveća prednost škole, ona je svijet u malom, ta djeca s kojom danas sjediš u klupama sutra će biti odrasli ljudi tvoje generacije koje ćeš sretati u šetnji s djecom ili na poslovnom sastanku. Učiš se graditi izvrsne ili barem korektne odnose i s onima koji ti "odgovaraju" i koji ne. To je život.
    prije nego odgovorim cvijeti, pitala bih nesto na temu "to je zivot"?

skola je na neki nacin sigurno svijet u malom. i ja je kao takvu volim.
    ne radi se uopce o socijalnim odnosima. kao sto rekoh moje dijete je jako dobro u njima.
    no na temu to je zivot, pitala bih:
    da li vi recimo kada trazite tecaj npr. francuskog jezika i placate ga, ( a skolu kao sto znamo svi mi placamo iz nasih poreskih doprinosa) uzimate prvu koja vam padne pod ruku, pa onda jos upisete bilo koji stupanj, pa i onaj koji vam je apsolutno prelagan, jer se ucite graditi "izvrsne i korektne" odnose. a ako bi vam npr. bilo dosadno ni slucajno ne mijenate grupu, jer vasa dosada moze proizici samo iz vaseg loseg odgoja. i ni slucajno ne ocekujete, da dobijete ono sto trebate, a sve u svrhu izvrsnih i korektnih odnosa?

a i inace u svom poslu, ne daj boze da bi napredovali, nego sve u svrhu "to je zivot" budete na onoj stepenici na kojoj se nalazi vas razred?

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    prije nego odgovorim cvijeti, pitala bih nesto na temu "to je zivot"?

skola je na neki nacin sigurno svijet u malom. i ja je kao takvu volim.
    ne radi se uopce o socijalnim odnosima. kao sto rekoh moje dijete je jako dobro u njima.
    no na temu to je zivot, pitala bih:
    da li vi recimo kada trazite tecaj npr. francuskog jezika i placate ga, ( a skolu kao sto znamo svi mi placamo iz nasih poreskih doprinosa) uzimate prvu koja vam padne pod ruku, pa onda jos upisete bilo koji stupanj, pa i onaj koji vam je apsolutno prelagan, jer se ucite graditi "izvrsne i korektne" odnose. a ako bi vam npr. bilo dosadno ni slucajno ne mijenate grupu, jer vasa dosada moze proizici samo iz vaseg loseg odgoja. i ni slucajno ne ocekujete, da dobijete ono sto trebate, a sve u svrhu izvrsnih i korektnih odnosa?

a i inace u svom poslu, ne daj boze da bi napredovali, nego sve u svrhu "to je zivot" budete na onoj stepenici na kojoj se nalazi vas razred?
    Uopće to nisam mislila kad sam rekla to je život. I nemam ništa protiv čak da djeca preskoče razred ako su toliko napredna, ali znam slučaj gdje to recimo nije dobro ispalo. Ja sam osobno zahvalna svojima što nisu privatili prijedlog učiteljice i što su me ostavili sa mojom generacijom. Možda mi novo gradivo nije uvijek bilo novo, ali naučila sam neke važne životne lekcije. Za koje mislim da su više koristile mom razvoju nego da sam proletjela kroz prva četiri razreda jer mi je gradivo bilo prelagano. A zaista ne vjerujem da me boravak u razredu čiji je prosjek bio recimo ispod mog imalo zatupio, ne ide to tako lako. Učiteljica me uz minimum truda zaposlila, uvijek me angažirali oko školskih priredbi, pomaganja, upisala se u zbor, školu stranih jezika, knjižnicu....

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Uopće to nisam mislila kad sam rekla to je život. I nemam ništa protiv čak da djeca preskoče razred ako su toliko napredna, ali znam slučaj gdje to recimo nije dobro ispalo. Ja sam osobno zahvalna svojima što nisu privatili prijedlog učiteljice i što su me ostavili sa mojom generacijom. Možda mi novo gradivo nije uvijek bilo novo, ali naučila sam neke važne životne lekcije. Za koje mislim da su više koristile mom razvoju nego da sam proletjela kroz prva četiri razreda jer mi je gradivo bilo prelagano. A zaista ne vjerujem da me boravak u razredu čiji je prosjek bio recimo ispod mog imalo zatupio, ne ide to tako lako. Učiteljica me uz minimum truda zaposlila, uvijek me angažirali oko školskih priredbi, pomaganja, upisala se u zbor, školu stranih jezika, knjižnicu....
    nikako ne bih htjela da ova diskusija o hs preraste u natezanje oko djece koja su nazovimo to "napredna". tako da je ovo moje zadnje na tu temu. takve diskusije u principu ne volim voditi pogotovo na forumu. i ne znam sto bih uopce rekla na sve te ili ili?

jer su "vazne zivotne lekcije" ocito nespojive s tim da razlicita djeca u istoj grupi/razredu obraduju razlicite stvari i to jos, zamislite uzasa, na razliciti nacin!

ne radi se uopce o preskakanju razreda, radi se u sasvim drugacijem razumjevanju ucenja, razmisljanja i smisla svega toga. i to obuhvaca svu djecu sa svim njihovim razlicitim nacinima, brzinama , vrstama inteligencije i slicno. skola je mjesto koje bi trebalo svoj (i tu zaista mislm svoj) djeci pruziti najbolje moguce uvjete i edukacije i druzenja.
    i to uopce ne bi bilo tako tesko postici.
    kada bi se individualnost ne samo retoricki postovala.
    i to bi bile najbolje lekcije o empaticnosti, razumjevanju, i postovanju razlicitosti.

i da podsjetim tema mojih postova nije bila prvenstveno brzina, vec puno vaznije nacin na koji se poducava i na koji se samoucenje ne podrzava.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •