Stranica 19 od 69 PrviPrvi ... 9171819202129 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 901 do 950 od 3421

Tema: Homeschooling?

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Također je rekao, citiram:

"opće poznato da 'viša klasa' lošije odgaja svoju djecu".

Pa sad, hoćemo li i to potvrditi kao sveto pismo ili i njegove izjave ipak treba uzeti s rezervom?

Naravno, ovdje sigurno nema nikog tko se smatra "višom klasom", što god dotični mislio pod tim.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    on je još rekao da je hrvatsko školstvo, kao nekad dansko, stvoreno za mirne i tihe djevojčice iz srednje klase
    Nije mogao biti bliže istini.

Bila si na predavanju, jel bilo još što zanimljivo?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Evo samo mi recite jeli ovi dečki koji zlostavljaju Mata Klobučara šire "kvas" ili? Ološ imam pravo nazvat ološem i ne želiti da moje dijete radi ovakvih pojedinaca pati.

http://danas.net.hr/crna-kronika/pag...4/0302006.html

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Jel teško bit nastavnik svom djetetu? Ja sam sigurna da je. To traži puno učenja, muke, traganja za pravim pristupom, educiranja.
    Čovjek mora imati dobar razlog da se za to odluči, i biti vrlo motiviran, odlučan, organiziran i imati društvenu podršku, propise, kurikulume i građu. Cijena toga je velika, ali ako je nekome dobitak vrijedan toga, onda je spreman ući u taj projekt.
    I da, to traži enormnu žrtvu.
    Užasno puno vremena i discipline i odricanja.
    Naravno da nećeš sjesti nakon što si odgledao Šeherezadu, pa lupetati djetetu. To se priprema, razrađuje, razmišlja se o tome što ćeš, kako i zašto.
    To je odluka slična onoj da ćeš imati ne znam - svoj vrt; da ćeš sama šivati odjeću; da ćeš otvoriti vlastitu firmu doma, umjesto da radiš u nečijoj tuđoj. To ne radiš bez edukacije i samoedukacije, bez truda i rada.
    Nešto gubiš, nešto dobijaš.

Ponovno govorim - naš je sustav i dalje toliko dobar da nam HS nije prijeko potreban, barem ne nekoj kritičnoj masi. Zato toga ovdje i nema. Ali u zajednicama koje su problematične po pitanju javnoga školstva to je naprosto odgovor roditelja na nemoguće uvjete koji su im postavljeni - ili divlja škola, ili enormne školarine.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kakvo je to skolstvo, namijenjeno djevojcicama iz srednje klase, k tome jos tihim i mirnim?

Mozda sam malo paglu, ali metafora mi ama bas nista ne znaci.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Roza jel baš sve što tebi u životu smeta ili ti se ne sviđa argument u ovoj raspravi?
    Nemam uopće volje jer tema ide u smjeru tvog nabrajanja svega što ne voliš i crno-bijelog gledanja na svijet.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Nije mogao biti bliže istini.

Bila si na predavanju, jel bilo još što zanimljivo?
    Nisam, samo sam čitala intervju.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Kakvo je to skolstvo, namijenjeno djevojcicama iz srednje klase, k tome jos tihim i mirnim?

Mozda sam malo paglu, ali metafora mi ama bas nista ne znaci.
    Ja sam to shvatila kao da je sve "ustrojeno" na mjeru finih i pristojnih, koji ne traže previše od škole, ne treba puno napora profesora, Ma tko je to rekao, misli sve najgore o našem školstvu.

Zato sam i napisala (ironično, valjda je tako i shvaćeno)) da sam ja valjda zato voljela ići u školu.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku
    Također je rekao, citiram:

"opće poznato da 'viša klasa' lošije odgaja svoju djecu".

Pa sad, hoćemo li i to potvrditi kao sveto pismo ili i njegove izjave ipak treba uzeti s rezervom?

Naravno, ovdje sigurno nema nikog tko se smatra "višom klasom", što god dotični mislio pod tim.
    pa nitko njegove izjave ne potvrđuje kao sveto pismo
    eto, sirius ga je spomenula, ja sam nastavila
    no sve kao zanimljivu opservaciju Jespera Juula, a ne kao
    proročanstvo koje samo što se nije obistinilo

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja sam mislila da je ovo tema o hs i krenula čitati kad ono

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Evo samo mi recite jeli ovi dečki koji zlostavljaju Mata Klobučara šire "kvas" ili? Ološ imam pravo nazvat ološem i ne želiti da moje dijete radi ovakvih pojedinaca pati.

http://danas.net.hr/crna-kronika/pag...4/0302006.html
    roza, kužim

ali mislim da izolirati dijete od svojih vršnjaka, i birati mu društvo nije rješenje za te probleme, nećeš ih izbjeći, možeš samo privremeno odgoditi. jer, kad tak će to dijete doći u doticaj s društvom koje je ovakvo i onakvo. a ako na vrijeme ne nauči kako se s kim mora ponašati, neće biti dobro

ok, u školi ima svega (to je naše društvo u malom), i djeca prolaze nepotrebne stresove i svašta. ali mislim da ipak, kad malo bolje sagledaš situaciju, veliki dio tih 'nepotrebnih' stresova su zapravo itekako potrebni (ne mislim sad o ekstremnim slučajevima nasilja, bulinga itd) jer kroz to dijete uči kako društvo funkcionira. i to je živa istina.

mi kao roditelji možemo svoju djecu maziti i paziti i dati im sve ono što smatramo najboljim za njih ali jednom će ta djeca izaći iz kuće, i otići u svijet. i onda će najvažnija stvar biti koliko smo ih pripremili za taj svijet, i koliko će se moći nositi s njim.

zato mislim da ću svoje dijete prije svega pokušati naučiti da misli svojom glavom i da ne bude povodljiva i da se ne mora svakome svidjeti, kao što se i njoj ne mora svatko svidjeti. nek ima svoje mišljenje, i nek stoji iza njega. i nek snosi posljedice. i sretno joj bilo
    (sad, kako će mi to uspjeti, pojma nemam, ali to mi je namjera, zasad)

a na temu hs: u principu,nemam niš protiv
    malo se bojim motivacije pojedinih roditelja i mogućih loših posljedica za djecu (ne mislim sad na nikog s ovog topika, nego općeniti)

i nemam pojma ko bi si mogao priuštiti kad homeskula svoje dijete? bar jedan roditelj ne bi trebao raditi...ne kužim koliko uopće ima takvih obitelji koje i žele hs i mogu si to priuštiti???

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

magriz, ja se s nikim ne prepucavam ovdje. Nisam pljuvala pmf, isto vrijedi za više manje sve fakultete, na zahtjevnim i ozbiljnim fakultetima pedagoški predmeti su prilično marginalizirani i to je činjenica, a na učiteljskoj akademiji se sve bazira ovako kako je juul dobro slikovito rekao učenje za mirne tihe curice. Uopće mi nije bio cilj nikoga vrijeđati nego reći da je cijelokupni sustav plod niza koincidencija i nenamjernih propusta koji generiraju nasumičnu kvalitetu.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i potpis na ifigenijin zadni post. osim govora protiv šeherezade, molit ću lijepo

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pikula, na PMF-u postoje profesorski i inženjerski smjerovi.
    Na profesorskima postoji skupina pedagoških predmeta i mislim da uopće nisu marginalizirani.

Uostalom, barem postoje, slušaju se i polažu. Ja sam u ovoj raspravi zaključila da je nekima metodika sasvim nevažna u podučavanju, ništa što gugl ne može nadoknaditi. Pa mi je baš zanimljivo što sad metodici koja se sluša na fakultetima tražimo mane. I to se baš uzelo PMF za primjer (ti si tamo studirala pa znaš?).

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    magriz, ja se s nikim ne prepucavam ovdje. Nisam pljuvala pmf, isto vrijedi za više manje sve fakultete, na zahtjevnim i ozbiljnim fakultetima pedagoški predmeti su prilično marginalizirani i to je činjenica, a na učiteljskoj akademiji se sve bazira ovako kako je juul dobro slikovito rekao učenje za mirne tihe curice. Uopće mi nije bio cilj nikoga vrijeđati nego reći da je cijelokupni sustav plod niza koincidencija i nenamjernih propusta koji generiraju nasumičnu kvalitetu.
    pmf je poprilično zahtjevan i ozbiljan fakultet
    studirala i završila tamo i odgovorno to tvrdim
    ali! moj smjer je inženjerski i pedagoških predmeta nije bilo, ali na profesorskim smjerovima imaju ih poprilično i ne odrađuju ih preko one stvari, nego im se zaista posvećuju

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

puntica, odlično napisano, baš post kako treba.

A pmf je i zahtjevan i ozbiljan i jako dobar fakultet, slažem se.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zahtjevan je i ozbiljan ali mnogi ljudi na njemu studiraju jer žele studirati matematiku, a nemaju posebnu želju raditi u školi, pa možda zato nisu najbolji pedagozi - tako sam ja shvatila ono što je pikula htjela reći, te tako dolazi do jako velike razlike u odnosu učiteljica od 1-4 razreda OŠ prema djeci i odnosa koji djeca dožive kad dođu u peti razred.
    Naravno ovo ne vrijedi samo za matematiku i pmf - no, ja radim sa mnogim profesorima matematike (IT) kojima nije nikad bilo niti u peti da bi radili u školi, pa zato spominjem baš matematiku.

Moja učiteljica matematike naravno nije bila profesorica nego je završila tadašnju učiteljsku akademiju (ili kako se to već zvalo, to je bila viša škola koliko mi se čini); za malo naprednije đake ona jest bila mrvičicu ograničena ili bolje reći kruta (u matematici), ali nas je vrlo dobro pripremila za srednju školu - ja sam išla u MIOC i nisam imala nikakvih problema sa temeljima iz osnovne škole, iako mi matematiku nije predavala profesorica.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

već sam davno rekla da su profesori i fakulteti apsolutno beskorisni-ma skroz.
    I kontakt sa svakojakom djecom može biti opasan -te njihov utjecaj-treba ih getoizirat
    Ma i te mirne tihe djevojčice sa svim peticama-vake ko ja, ono, duše od djece

što sve neće čovjek pročitat. Čak i da me marta kolkotolko na početku uvjerila u prednosti HS, sad ne da je palo u vodu...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

krumpirić

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam mislila da je ovo tema o hs i krenula čitati kad ono

roza, kužim

ali mislim da izolirati dijete od svojih vršnjaka, i birati mu društvo nije rješenje za te probleme, nećeš ih izbjeći, možeš samo privremeno odgoditi. jer, kad tak će to dijete doći u doticaj s društvom koje je ovakvo i onakvo. a ako na vrijeme ne nauči kako se s kim mora ponašati, neće biti dobro

ok, u školi ima svega (to je naše društvo u malom), i djeca prolaze nepotrebne stresove i svašta. ali mislim da ipak, kad malo bolje sagledaš situaciju, veliki dio tih 'nepotrebnih' stresova su zapravo itekako potrebni (ne mislim sad o ekstremnim slučajevima nasilja, bulinga itd) jer kroz to dijete uči kako društvo funkcionira. i to je živa istina.

mi kao roditelji možemo svoju djecu maziti i paziti i dati im sve ono što smatramo najboljim za njih ali jednom će ta djeca izaći iz kuće, i otići u svijet. i onda će najvažnija stvar biti koliko smo ih pripremili za taj svijet, i koliko će se moći nositi s njim.

zato mislim da ću svoje dijete prije svega pokušati naučiti da misli svojom glavom i da ne bude povodljiva i da se ne mora svakome svidjeti, kao što se i njoj ne mora svatko svidjeti. nek ima svoje mišljenje, i nek stoji iza njega. i nek snosi posljedice. i sretno joj bilo
    (sad, kako će mi to uspjeti, pojma nemam, ali to mi je namjera, zasad)

a na temu hs: u principu,nemam niš protiv
    malo se bojim motivacije pojedinih roditelja i mogućih loših posljedica za djecu (ne mislim sad na nikog s ovog topika, nego općeniti)

i nemam pojma ko bi si mogao priuštiti kad homeskula svoje dijete? bar jedan roditelj ne bi trebao raditi...ne kužim koliko uopće ima takvih obitelji koje i žele hs i mogu si to priuštiti???
    potpisujem punticu.
    razlozi za takav HS su na potpuno krivim temeljima.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A meni je (opet) pokazalo koliko profesori mogu biti sujetni.. Jes, da sam i ja po struci prof, i to od
    dva predmeta, ali koliko taštine ovdje ima (sveta profesorska struka), isto za ne povjerovat...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    A meni je (opet) pokazalo koliko profesori mogu biti sujetni.. Jes, da sam i ja po struci prof, i to od
    dva predmeta, ali koliko taštine ovdje ima (sveta profesorska struka), isto za ne povjerovat...
    upravo suprotno, ja mislim da su još i blago reagirali na ponižavanja..
    rečeno je da je njihovo obrazovanje i rad-nepotrebno.

dijana, ti radiš u struci ili?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Šta da ti velim, sve je u očima promatrača...Trenutno ne radim u školi, ali radim u struci...
    Ja ne vidim kako mene ponižava niti ugrožava to što netko misli da može djetetu dobro ispredavati
    "moje" gradivo...niti ako misli da mu ja nisam potrebna, niti njegovom djetetu. Pa jel treba
    zabraniti mišljenje i stavove?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mislim da je išlo i malo dalje od toga...
    i ne, ne treba zabraniti mišljenje da je štajaznam matematičar jednako sposoban predavati matematiku kao poljoprivrednik
    ali onda ne treba ni osporavati legitimne negativne reakcije matematičara.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

http://www.vecernji.hr/regije/osmas-...-clanak-228186
    Jel treba nekom zamjeriti što bi kroz OKK možda htio i ovakve stvari izbjeći?
    Ili i to "ide u rok službe", " takav je život" i ostale fraze?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    mislim da je išlo i malo dalje od toga...
    i ne, ne treba zabraniti mišljenje da je štajaznam matematičar jednako sposoban predavati matematiku kao poljoprivrednik
    ali onda ne treba ni osporavati legitimne negativne reakcije matematičara.
    Po meni su negativne reakcije nepotrebne i nisu legitimne, kako to njih ugrožava? Sad bih se ja trebala vrijeđat jer netko misli i tvrdi
    da bez fakulteta poznaje moju struku jednako koliko i ja? Pa neka misli, mene to uopće ne smeta, i mislim
    da nikog ne bi trebalo ni smetat.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa onda to ovisi o karakteru, nekog tudje mišljenje o njemu ne dira-nekog dira. Stvarno nema veze s taštinom.

Dijana, zar se takve stvari, ponavljam peti put-ne mogu dogoditi dok se dijete igra vani na ulici? s drugom djecom?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mogu se dogoditi i na ulici, ali dijete bi u školi trebalo biti ZAŠTIĆENO od takvih stvari, zar ne?
    Ili da ih u školu šaljemo sa strepnjom što se sve može dogoditi? Mnoge škole
    još nose titulu nulte tolerancije na nasilje, nažalost samo deklarativno...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pa onda to ovisi o karakteru, nekog tudje mišljenje o njemu ne dira-nekog dira.
    Dobro, ali onda ne treba pričati o legitimnosti negativnih reakcija, jer legitimnost baš ne uključuje subjektivnost.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Dobro, ali onda ne treba pričati o legitimnosti negativnih reakcija, jer legitimnost baš ne uključuje subjektivnost.
    Upravo tako.
    Pričati o promiskuitetu, neodgoju, glazbenom ukusu i sl. kao posljedici školovanja i "kvasu" koji se širi među djecom je krajnje subjektivno. Rekla bih, i besmisleno.
    I slažem se s krumpirić - ako se netko osjeti povrijeđenim pročitavši da je njegovo školovanje i zanimanje zapravo bespotrebno, jer je to posao koji (gotovo) svatko može obavljati, to je njegovo pravo. Jednakovrijedno kao i nečije tko se uopće tako ne osjeća.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Čemu ovo?
    Ako ćemo linkati crnu kroniku umjesto konstruktivne rasprave možemo odmah svi skupa zaključiti da život nema smisla i da je najbolje da djecu do 30-te ne puštamo van, a i da bi i nama bilo najbolje da čamimo kući i triput zaključamo vrata.
    Nasilje je ozbiljan problem, problem od kojeg mi se ledi krv u žilama jer sam majka, ali taj problem ne potječe iz školskog sustava, niti je na školu ograničen niti se u školi i samo u školi može riješiti.
    Što ne znači da ne bismo trebali očekivati i raditi na tome da nam djeca u školi budu sigurnija. Netko će se zbog toga odlučiti na HS, ali većina nas se tu slaže da je to pogrešan povod jer u konačnici, kako je puntica lijepo napisala, kad tad moramo prihvatiti da ih ne možemo od svega sačuvati i vjerovati da smo im dali prave temelje.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Po meni je konstruktivna rasprava zamrla prije par stranica.
    To što nasilje ne potječe iz školskog sustava je sasvim svejedno ovoj curici što je dobila nogom u glavu,
    i brojnoj djeci koja su zlostavljana u školi na ovaj ili onaj način. Ne vjerujem da bi se netko
    odlučilo na OKK isključivo iz sigurnosnih razloga, ali i ovaj razlog dobiva sve veću ulogu, a
    kako stvari stoje, u budućnosti će imati i još veću. To što većina ovdje smatra da je sigurnost
    pogrešan povod, nije razlog da se ne odobri OKK kao legitima opcija.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja bih se recimo odlučila isključivo iz sigurnosnih razloga; i kao što sam napisala prije mnogo stranica, čini mi se kao veliki problem ta situacija da dijete može biti traumatizirano u školi a da ga roditelj jednostavno mora i dalje slati u školu jer nema drugog izbora.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nisam primjetila da je itko ovdje kategorički protiv ikakvog HS kao opcije. Pričalo se o tome tko, kako, do kojeg razreda, o problemima u praksi... O prednostima jednog i drugog.
    Ali slažem se da je konstruktivna rasprava zamrla, rekla bih tamo negdje s cajkama i sličnim "argumentima".

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Takva crna kronika zauzima dobar dio dnevnih novina, to je naša realnost.
    Ne vidim zašto mi je i "kvas" ili ti ga zaštita djeteta od raznoraznih situacija i loših ujtecaja, pogrešan povod za homeschooling. Apsolutno želim svoje dijete zaštititi od užasa koji se danas smatra normalnim. Nisam spreman za takve kolateralne rizike u dobrobit "socijalizacije i obrazovanja" - jer tu socijalizaciju i obrazovanje mogu dobiti u puno prirodnijem, mirnijem, sigurnijem i prijateljskijem okruženju od škole. Da ne ponavljam sad ono o individualizaciji učenja, prilagođenom načinu učenja, proširenju mogučnosti, njegovanju talenata i kreativnosti itd.

Uf glava me boli od ovih prepucavanja - i u RL mrzim prepirke i osude i bježim od njih. Odo radit jer kasnim već 3 dana sa predajom projekta zbog ove besmislene rasprave.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam primjetila da je itko ovdje kategorički protiv ikakvog HS kao opcije. Pričalo se o tome tko, kako, do kojeg razreda, o problemima u praksi... O prednostima jednog i drugog.
    Ali slažem se da je konstruktivna rasprava zamrla, rekla bih tamo negdje s cajkama i sličnim "argumentima".
    Pričalo se, kod onih koji nisu izričito protiv, onako, sa stajališta, "milostivo bih dopustila OKK", ali ne i
    sa istinskim razumijevanjem da bi za neku djecu to stvarno bio spas, već više sa liberalnog stajališta,
    kao bolje imati više opcija, i omogućiti ljudima više sloboda.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa da, ja jesam za to samo i isključivo iz liberalnih pobuda. Jer mislim da bi za više djece to bio korak nazad nego naprijed.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih se recimo odlučila isključivo iz sigurnosnih razloga; i kao što sam napisala prije mnogo stranica, čini mi se kao veliki problem ta situacija da dijete može biti traumatizirano u školi a da ga roditelj jednostavno mora i dalje slati u školu jer nema drugog izbora.
    To je veliki problem, ali po meni HS nije ni 5 % rješenje tog problema.
    Ok mi je HS kao opcija.
    Ali što će roditelji koji nemaju mogućnosti/znanja za HS? A njih je više nego ovih drugih.
    I kakvo je to rješenje- nasilje je prihvatljivo, a mi ćemo mu se skloniti s puta?
    Jasna mi je potreba da zaštitimo dijete, da ne istjerujemo pravdu preko njegovih malih leđa, ali zašto bi tvoje dijete bježalo iz škole? Ja bi ovog malog nasilnika izbacila iz škole i nek se njegovi roditelji s njim bakću pa nek dođe položit završni ispit u školu. Uz takve sankcije možda bi se i roditelji malih nasilnika malo više angažirali, ako neće zbog drugih, onda zbog svoje guzice.
    Evo ovo što je Dijana linkala, piše u članku da nasilnik živi maltene u kući preko puta ceste u odnosu na žrtvu! Pa o čemu pričamo, zar se nije tragedija mogla dogoditi djetetu pred kućom?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sve je to super u teoriji, dok se ne radi o mom djetetu. A da se radi o mom djetetu jedino što bi me zanimalo je da ga zaštitim.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Danas u Danskoj ima jako puno dobrih škola, ali ima još i puno loših. No, u Austriji, Njemačkoj, Hrvatskoj i Sloveniji škole su uglavnom užasne, barem s dječje točke gledišta. Postoji puno odličnih učitelja, ali kultura lošeg školstva ubija i njih i učenike. Te škole učenike prvenstveno uče poslušnosti, u njima se dobro osjećaju samo tihe, inteligentne djevojčice iz srednje klase koje rade ono što im se kaže. Govorim ovo jer u četiri, pet europskih zemalja sudjelujem u debatama o školstvu i promjenama. Deprimira me da svi govore samo o strukturi, nitko o tome kako se stvarno baviti djecom, izgrađivati dobre odnose s njima, kako stvoriti atmosferu u kojoj djeca mogu najbolje učiti. Škole kao da nisu shvatile da su ta stvorenja koja svaki dan dolaze pod njihov krov djeca, a ne samo učenici. Oni ulaze unutra kao cijele osobe, ne nose samo svoj mozak da bi učio, nego donose i probleme, konflikte, emocije.
    Škole treba učiniti dobrim mjestom za učitelje, jer ako ne vodiš brigu o učiteljima, možeš zaboraviti na kvalitetnu brigu o djeci. Treba puno više timskog rada, nadzora, adekvatnog profesionalnog vodstva u rukama iskusnih pedagoga s vizijom.

I u Hrvatskoj i diljem Europe problem je edukacija učitelja. Ne uče ih kako dobro komunicirati s djecom i roditeljima, uče ih jedino kao podučavati učenike. Ako dijete ne uči, oni zovu roditelja da mu kažu da se za to mora pobrinuti. No, nitko ne pita dijete što ono želi, u čemu je problem i kako mu pomoći.

Vidio sam puno roditelja u Hrvatskoj koji su uzalud pokušavali voditi dijalog sa školom o svojoj ‘problematičnoj’ djeci. Učitelji se ne žele time baviti, oni dijete usmjere na psihologa, pedagoga i tako pokažu da problem nije u školi, nego u djetetu.

Kako ste reformirali danske škole?

- Uveli smo puno više dijaloga, učitelji ne smiju držati monologe. Djeca se respektiraju kao individue, uzimaju se ozbiljno, nije samo važno da imaju dobre ocjene, važno je kako se ta djeca osjećaju.
    htjela bih samo nešto reći o ovoj posljednjoj rečenici.
    ja imam dijete u drugom razredu i još nisam doživjela da je nekome
    u njezinoj školi bilo važno kako se ona osjeća. a ona ide u relativno malu školu, njih je u razredu 18. ako učiteljica razredne nastave zna kao što znam i ja da sedmogodišnjaci imaju koncentraciju koja traje sveukupno 12 minuta, kako je onda dobra ideja hrvatski predavati u bloku od 90 minuta? i onda se čuditi kako djetetu misli odlutaju na zelenu livadu? zašto ne bi bilo jednako važno prenijeti znanje kao i osigurati da se za vrijeme toga procesa djeca dobro osjećaju, da im ne bude naporno i da se ne isključe?
    to je samo jedan mali dio metodike, ali vrlo važan. da, da, i meni je metodika važna, ali ne da se odsluša na fakultetu i naštreba za ispit, nego da se zaista primjeni u praksi.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pa da, ja jesam za to samo i isključivo iz liberalnih pobuda. Jer mislim da bi za više djece to bio korak nazad nego naprijed.
    Pa iz toga izvire i cijelo, u biti dubinsko neodobravanje, jer liberalizam nije dovoljno dobar razlog, jer je to samo uvjerenje, načelo,
    a to se i vidi iz toga kako se grčevito brani sustav, kao da netko uopće hoće ukinut taj sustav.
    Ne trebaju se ni profesori bojati za svoja radna mjesta glede OKK, sigurno bi bio jako mali broj zainteresiranih.
    Ali postoji onaj nekakav psihološki otpor, ja bih rekla otpor prema promjenama nečeg što se doživljava kao
    datost, valjda isto kao kod kućnog poroda, ne znam.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Joj, nisam se htjela više uključivati, ali me sladja povukla za jezik s ovim Juulovim intervjuom, o kojem smo već pričali na Izazovima. Nisi izvukla i onaj citat od kojeg mi se tada digla kosa na glavi, da on misli da bi djeci trebalo dizati spomenik što dolaze u školu, tj. da bi ih trebalo nagrađivati jer tu svoju obvezu izvršavaju. Wow!

Pritom se slažem s tobom da je blok sat hrvatskog u drugom razredu možda loša ideja. Iako ne mora biti ako se prilagodi toj dobi.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Sve je to super u teoriji, dok se ne radi o mom djetetu. A da se radi o mom djetetu jedino što bi me zanimalo je da ga zaštitim.
    Slažem se Mima. Ali jedno ne isključuje drugo. Ti dijete možeš zaštiti, uzeti ispričnicu od doktora da je dijete traumatizirano i da neće u školu, raditi s njim doma. Ma znam da ne ide to samo tako, ali znam i da bi roditelj za svoje dijete pomaknuo planine ako treba. Stvar se može prijaviti prosvjetnoj inspekciji ako učitelji, ravnatelj, pedagozi ne učine svoje i time radiš na dobro svog djeteta u budućnosti.
    Vjerujem da bih ja u toj situaciji prvo zaštitila dijete, a zatim istjerala pravdu pa makar morala dić cijeli sustav na noge sve do ministra. Možda vam sad ovo zvuči kao neka tlapnja nadobudne mame, ali zato nam u mnogočemu i je tako- jer se ne suprotstavljamo neprihvatljivom ponašanju. Al dobro, ovo sad nema veze sa HS-om, ispričavam se.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Joj, nisam se htjela više uključivati, ali me sladja povukla za jezik s ovim Juulovim intervjuom, o kojem smo već pričali na Izazovima. Nisi izvukla i onaj citat od kojeg mi se tada digla kosa na glavi, da on misli da bi djeci trebalo dizati spomenik što dolaze u školu, tj. da bi ih trebalo nagrađivati jer tu svoju obvezu izvršavaju. Wow!
    ja isto volim karikiranje, dapače upražnjavam ga na nekim drugim temama nisam dosad niti shvatila koliko može biti naporno. ali s obzirom da si mi sreČa, oprostit ću ti na ovome jer znam da si ti samo proizvod sustava

Pritom se slažem s tobom da je blok sat hrvatskog u drugom razredu možda loša ideja. Iako ne mora biti ako se prilagodi toj dobi.

joj, svimbi... možda je loša ideja??? to je katastrofalna ideja. s obzirom da sam ja profesorica, mogu li si dati za pravo da o ovome znam više od tebe?

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Uopće ne karikiram, on je to zaista rekao. Pa ja, kao proizvod sustava , stvarno dobivam ospice od te i takve teorije.

Na drugu rečenicu nemam primjedbi

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pa iz toga izvire i cijelo, u biti dubinsko neodobravanje, jer liberalizam nije dovoljno dobar razlog, jer je to samo uvjerenje, načelo,
    a to se i vidi iz toga kako se grčevito brani sustav, kao da netko uopće hoće ukinut taj sustav.
    Ne trebaju se ni profesori bojati za svoja radna mjesta glede OKK, sigurno bi bio jako mali broj zainteresiranih.
    Ali postoji onaj nekakav psihološki otpor, ja bih rekla otpor prema promjenama nečeg što se doživljava kao
    datost, valjda isto kao kod kućnog poroda, ne znam.
    Pa evo ja recimo kao prvo smatram legitimnom opcijom mnoge stvari koje mene ne ugrožavaju i nisu protivne temeljnim vrijednostima našeg društva, apriori iz svog recimo liberalnog stava.
    Zatim u slučaju OKK, čini mi se da bi to za neku djecu i roditelje bila bolja opcija. Zašto ne i za mene, tko zna što nas u životu čeka? Sve 5.
    Ali kad krene nasumična pljuvačina po školstvu i društvu u cjelini, a HS se počne veličati kao rješenje za sve probleme- od cajki do nasilja i dječje dosade, hmmmm počnem se pitati kome je i zašto taj HS takva isključiva opcija.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se Mima. Ali jedno ne isključuje drugo. Ti dijete možeš zaštiti, uzeti ispričnicu od doktora da je dijete traumatizirano i da neće u školu, raditi s njim doma. Ma znam da ne ide to samo tako, ali znam i da bi roditelj za svoje dijete pomaknuo planine ako treba. Stvar se može prijaviti prosvjetnoj inspekciji ako učitelji, ravnatelj, pedagozi ne učine svoje i time radiš na dobro svog djeteta u budućnosti.
    Vjerujem da bih ja u toj situaciji prvo zaštitila dijete, a zatim istjerala pravdu pa makar morala dić cijeli sustav na noge sve do ministra. Možda vam sad ovo zvuči kao neka tlapnja nadobudne mame, ali zato nam u mnogočemu i je tako- jer se ne suprotstavljamo neprihvatljivom ponašanju. Al dobro, ovo sad nema veze sa HS-om, ispričavam se.
    Ne znam gdje je tu logika, TVOJE dijete je traumatizirano, a TI moraš skakati okolo i tražiti ispričnice i ne znam šta još ne.
    A to što bi ti u toj situaciji zaštitila dijete, pa dijete je već traumatizirano, možeš samo misliti kako zaštititi od daljnjeg
    nasilja. Plus toga, ti ćeš dijete kad-tad MORATI poslati nazad u školu.
    Malo mi zvuči ideološki ovo što pišeš Zubić Vila, mislim da ti dijete još ne ide ni u vrtić, jer vjeruj mi, roditelji većinom jako
    dobro paze što će reći i teti u vrtiću i učiteljici u školi, iz prostog razloga, jer dijete poslije ostaje s njima, nemate pojma
    kako će se ponašati prema njima, tako da ni to "istjerivanje pravde" nije samo tako.
    Uglavnom, bolje spriječiti nego liječiti.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Rekao je ovo
    Ovog semestra 95 posto vas je redovito dolazilo u školu, puno vam hvala, to nas jako raduje. S vas 5 posto koji iz raznih razloga ne volite doći u školu, voljeli bismo razgovarati jer od vas možemo naučiti kako da popravimo našu školu.
    a ja tu uopće ne vidim ništa sporno, to je vrlo lijepa rečenica koja učenicima govori da nisu samo učenici nego da su i ljudska bića.
    može biti da ti držiš da lijepe geste kvare djecu jer djeca moraju biti mala poslušna vojska?
    aha, može biti i da će djeca jednom biti radni ljudi s kojima šef neće pričati ovako lijepo nego će ih tretirati kao robove svoje kapitalističke filozofije?
    i da se djeca što prije trebaju naviknuti na "stvarni život"?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ali kad krene nasumična pljuvačina po školstvu i društvu u cjelini, a HS se počne veličati kao rješenje za sve probleme- od cajki do nasilja i dječje dosade, hmmmm počnem se pitati kome je i zašto taj HS takva isključiva opcija
    Pa zar je to novina da se barem po društvu opstop pljuje? Izgleda da ovisi ipak tko pljuje. I nije RG nijednom napisala da je OKK rješenje svih problema,
    već SAMO možda njezinih, ili onog što ona vidi kao probleme. Ja nekako tu vidim razliku, jer nitko ne inzistira da vi/mi mijenjate svoju sliku svijeta/društva
    u skladu s njegovom.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne znam gdje je tu logika, TVOJE dijete je traumatizirano, a TI moraš skakati okolo i tražiti ispričnice i ne znam šta još ne.
    Govorim o nekoj prvoj pomoći kod ostavljanja djeteta doma dok se u školi ne riješi stvar pod uvjetom da baš nitko tamo ništa ne čini da bude bolje, a dijete doživljava neku vrst traume. Ali zapravo nema smisla ići u te šbbkbb situacije i još ih praktično rješavati jer nije isto dal ti je dijete ima hladnu učiteljicu, ili malog nasilnika u razredu ili...

Ajme, Dijana, od svih na ovoj temi moj si post našla ocijeniti ideološkim. Očito se duboko ne razumijemo.

A to dal meni dijete ide u školu/vrtić ne znam kakve veze ima. Zašto bi ja tu bila subjektivnija nego netko s djetetom u školi kojem je sve fenomenalno pa i ono vidi sustav fenomenalnim? Da mislim da nemam što o ovome reći ne bi se ni javljala, kao što se ne javim na 98% tema, javim se tamo gdje mislim da mogu doprinjeti nečim što već nije rečeno ili iskustvom.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A to dal meni dijete ide u školu/vrtić ne znam kakve veze ima.
    Moje subjektivno mišljenje je da ćeš, tek kad jednom zbilja ostaviš dijete na brigu relativno nepoznatoj osobi,
    shvatiti koliko ovisiš o drugima, i koliko tu stvari nisu crno-bijele.

Za šbbkbb se slažem. Htjela sam reći da je šteta koja bude nanesena nažalost nepopravljiva, i da bi
    meni osobno bilo vrlo gorko to istjerivanje pravde.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •