Ja se prva slažem da u školstvu, a bome i u vrtićima ima milijon rupa i problema. I te probleme treba rješavati - hitno.
Ne slažem se da bi dijete trebalo znati i naučiti samo ono što ga zanima, jer nas puno toga ne zanima, a potrebno nam je.
Slažem se da treba pročešljati obujam gradiva i napraviti izmjene, to da.
a ne znam, meni se to čini manje bitno. kolko se uči. bitnije mi je KAKO se uči. i tu bih ja napravila izmjene i digla struku učitelja/profesora na jedan viši nivo.
jer kad smo kod interesa djeteta, njima SVE može biti zanimljivo. i isto tako SVE doasadno. njih je toliko lako za sve zainteresirati - od povijesti preko kemije i fizike do matematike i književnosti. sve to može biti itekako izazovno, buditi želju za otkrivanjem, istraživanjem, i nemojmo zaboraviti - sve to može biti jako jako kreativno. nije kreativno samo crtanje i šivanje.![]()
veliki X
i zar vas ne brine malo ta česta odbojnost ili strah od matematike recimo?
ja sam je na neki način ponovo otkrila uz svoju djecu.
kroz školovanje sam je se uvijek malo bojala ali mi se činila i vrlo zanimljiva istovremeno,
a taj strah je bio samo zato što smo je učili na takav način.
kad sam vidjela kako prvašići mogu na drugi način učiti matematiku kao što recimo rade u waldorf.školi
i kad skužiš kako recimo višekratnici brojeva stvaraju vrlo zanimljive geometrijske oblike, zaljubih se naprosto i u matematiku i u takav način učenja.
a pitam se koliko još toga ima što nam je bilo predstavljeno na jedan način
pa da onu drugu stranu nismo nikad imali prilike upoznati.
Mene ne brine. matematika nije najpopularniji predmet. nešto jest i do metodike, ali nije sve.
isto tako će tjelesni i likovni uvijek biti popularniji od kemije. jer su lakši, opušteniji, živopisniji.
(ja sam recimo matematiku obožavala. bio mi je najdraži predmet. a mrzila sam tjelesni. i bila sam debeli izuzetak.)
Posljednje uređivanje od jennifer_gentle : 20.05.2011. at 14:14
ovo je poanta - poučavanje NE MORA BITI SUHOPARNO. na žalost, većina prosvjetnih radnika radi na način da odradi.
jako je malo onih koji svojim predavanjima taknu srce djece.
matematika se počinje sasvim pogrešno učiti - počinje se od apstraktnog pojma točke da bi se došlo do pojma geometrijskog tijela (barem je tako bilo prije 10-15 godina) - umjesto da se vodi onim od poznatog ka nepoznatom.
učenje može biti zabavno, ne mora biti traumatično.
Iz iskustva mog školovanja, i sad školovanja djetata, znam da previše učitelja radi tako. Kažem previše - ne kažem ni svi, ni većina, ali i dalje previše.
Ja se s mammom Ju slažem, puno je prostora za unaprijeđenje struke i sustava, i što se mene tiče, ima prostora i za neku vrstu HS-a.
Samo sam došla napisati da ako u povijesti čovječanstva postoji jedan znanstvenik koji zaslužuje imati spomenik u svakoj državi na planeti i zaslužuje poštovanje svakoga tko je ikad upalio ijedan kućanski aparat- onda je to Nikola Tesla.
Ponosna sam što sam rođena u istoj državi kao jedan od najvećih umova čovječanstva i s ogromnim poštovanjem mu spominjem ime.
Nikako mi se ne sviđa kad rasprava ide u smjeru nazivanja raznoraznih znanja nepotrebnim i omalovažavanja civilizacijskih postignuća. Lijepo je jennifer napisala, svako znanje je djelić mozaika, ili kao što je Anemona rekla, moraš naučiti i ono što te ne zanima da bi znao što te zanima.
Podcjenjivanjem znanja ne može se ništa pametno argumentirati.
O kakvim to neprospavanim noćima u osnovnoj i srednjoj školi pričate???
Dobro, priznajem, bilo je neprospavanih u srednjoj, ali definitivno nisu imale veze s bubanjem gradiva.![]()
jao pa ja ću krepat od smija, stvarno!
koja izjava odrasle žene
po tome, ja ne bi sada znala koliko je 4x7 ili 85-12 jer fakat mrzim matematiku iz dna duše. da ti ne spominjem šta mislim o fizici i kemiji. ja sam jedan čisti društvenjak.
znači, da bi se poštovalo dijete ko što sam ja bila, treba otpepati sve prirodne znanosti i pustiti me da u dućanu vučem za rukav bakicu ispred mene jer ne znam koliko para da izvadim za čokoladu i kruh, jer ne znam zbrojiti te dvije cijene? i to je super i znak poštovanja??
jel kužiš ti o kakvim glupostima pričaš???