Pinky meni se ćini da se tebe pita država bi mamama i plan prehrane i slobodnih aktivnosti izdavala.
Pinky meni se ćini da se tebe pita država bi mamama i plan prehrane i slobodnih aktivnosti izdavala.
ma dašta.
roza, iskreno - sumnjam da bi ti hrvatski dobro odradila sa svojim djetetom jer ti se ćini, umjesto čini, tako da ja osobno smatram da ti npr. nisi materijal za hs.
nisam htjela biti toliko direktna, ali si me povukla za jezik.
ja se ko učiteljica ne bi usudila hs svoju djecu, a obrazovana sam 8 godina (srednja i fax) u tom smjeru, a ti bi bez beda to odradila. čisto sumnjam da bi to dobro izvela, i za dobrobit tvoga sina ne bi ti to dopustila. eto.
sumnjam da su bas svi bili vanserijski mozgovi, to mi je malo statisticki sumnjivo. ima ih jos hrpa koji nisu tako poznati, a jedna od stvari koje su im zajednicke je da su u nekoj (produktivnoj) dobi batalili skolu.
tj. skolski sistem kakav je danas. eno na predavanju o hs, doso neki frajer pa pita tko u gb uci djecu povijes britanske flote, kao oni imaju dugu povijest i bili su jako jaki, to svi znamo. ja se pitam sto ce nekom klincu znanje o povijesti engleske flote ako ga zanima npr. glazba? sto se moreplovstva tice, najbolji moreplovci su bili maori, bez sokovanja, ni dan danas se ne zna kako su uspjeli tako uspjesno ploviti u onim svojim camcicima.
kolko ja znam i tesla i edison su napustili skolu u nekoj dobi, kod nas bi to sad bio pocetak srednje. rokfeler je napustio skolu da raznosi novine, sumnjam da netko nije cuo za njega.
Roza, nećeš odgovoriti po čemu se vidi da nam je sustav oteo djecu? Kako se to vidi na njima?
I ja sam odgojena na ovoj ideji da je svako znanje dobro i da je znanje samo po sebi vrijednost.
Tesla je završio fakultet, koliko ja znam
Edison nije ni išao u školu, možda nešto nebitno kratko
To govori sve o teoriji o posvećenosti-jedan je običan "sustavac", drugi je alternativac koji je homskulan od nepismene matere.
Da nisu genijalni i posebni, da su obični građani ko mi svi, Tesla bi radio ko inženjer za plaću, a Edison bi krepo od gladi.
Znaš , sad mi sva vjerodostojnost nekoga tko bi provodio HS pada u vodu kad ne zna ništa o čovjeku čija je godina bila, koji je uostalom dio nekakvog nacionalnog nasljeđa.
Ajmo sad malo o Boškoviću, i njegova je godina![]()
Ja bi tebi bez beda dala da HSaš svoju djecu, ne jer mislim da si mjerna jedinica za inteligenciju il si super pedagogica jer si završila faks koji ti je dao papir, već zato jer su tvoja i imaš pravo odlučiti za njih dok ona to ne mogu sama. A to što se i tebi UČITELJICI često dogodi da krivo napišeš č i ć il ije i je, ja ne uzimam kao nešto tragično...al ti to opravdaš tim što si na forumu ležerna al ja npr ne smijem biti ili?
hvala lijepa, ali unatoč mom formalnom obrazovanju u tom smjeru ne smatram da sam kompetentna objašnjavati prirodne predmete iz viših razreda.
ne slažem se s tobom, poanta moje priče je da činjenica što je netko majka ne daje automatski pravo da hs svoje dijete.
tvoje č i ć sam navela samo kao primjer jednog sitnog dijela kojeg ti po meni ne bi zadovoljila.
ja ne bi zadovoljila dio o kemiji i fizici.
ne shvaćam obrazovanje tako olako da smatram da se svatko njime može baviti. daleko od toga, smatram da i od mase onih kojima je to profesija ima jako malo onih koji se njime bave na pravi način.
i potpisujem jennifer g. od riječi do riječi (ne znam multiqotati) kada kaže da nema beskorisnog znanja i da sa svakim novim znanjem obogaćuješ život.
@ sirius - nisi dobro čitala, nitko ovdje nije kategorički protiv hs, samo smo protiv anarhičnog hs gdje će djeca sa 7 godina birati šta bi htjeli učiti, gdje nema smjernica ni kontrole. jer je to u konačnici na štetu djeteta, ma što vi pričale o tome.
Vidiš , mene taj anarhični HE baš inspirira, inspirira me ideja i inspiriraju me obitelji koje ga provode. Ako se odmaknemo od činjenice da u svakom žitu ima kukolja i koncentriramo se na samu ideju.
Obzirom kako izgleda moj radni dan , obzirom kako izgleda školovanje/ućenje/odrađivanje propisanih sadržaja kod mog prilično bistrog sina, ja se pitam (redovito i vrlo ozbiljno) :Kako HE-ovci motiviraju svoju djecu? Na koji način oni nude sadržaje? Na koji način prepoznaju potencijale?
Evo, to se ja pitam, dok svakodnevno s mukom sa svojim sinom za kuhinjskim stolom proljevam, krv, znoj i suze, ne bi li on napisao sastavak iz hrvatskog , sa glavom, repom i traženom urednošću o zadanoj temi.
Motivacija i prezentacija je ono što mene zanima, to je ono što bi i sistem mogao (na)učiti.
Ja sam ovo našla kao ilustraciju kako je homeschoolerima
http://1.bp.blogspot.com/-i-q44AAtQ_...0/calender.JPG
sirius, motivacija potrebna za nesto sto dodje izvana je drugacija od one koja dodje iznutra.
Interes je najbolja motivacija, interes u sirokom smislu, ne samo interes za odredjeno podrucje; interes za zivot, interes za druge ljude, interes za stjecanjem znanja o svijetu i ljudima i na kraju, i onaj liberalisticki prosvijetljeni samo-interes.
Ilustracija za ovaj posljednji je kada S. danas, na putu do baletne predstave (to bi bio interes za odredjeno podrucje, kombinacija onoga sto ona ima u sebi i onoga cemu je izlozena), tijekom voznje busom kaze meni da je "ucim matematiku". Kako? zasto? Tata joj je rekao da ce je on "uciti", ali ona hoce da sada, tu na busu, to radimo.
Kako? zasto?
Zato jer Manon (kolegica s baleta, desetak mjeseci starija, ali vec ucenica cetvrtog razreda) je uvijek pita koliko je xy plus z, a onda ona ne zna.
I tako smo (prvi puta) pocele sa zbrajanjem i oduzimanjem, i to po sokratovskoj metodi iz Menona; na kraju naseg puta od kojih sat i pol, pao je zakljucak da ona ustvari ZNA matematiku.
Sastavak iz hrvatskog na zadanu temu, sa propisanom temom i odredjenim stupnjem urednosti, je nesto sasvim drugo.
Vjerujem da je netko vec prije linkao Sir Ken Robinsa http://www.youtube.com/watch?v=zDZFc...eature=related
Animirano, zanimljivo i vjerojatno istinito.
U svakom slucaju, dat ce ti odgovore na neka pitanja.
Kljucna rijec je industrijalizirana proizvodnja![]()
http://www.youtube.com/watch?v=iG9CE55wbtY&feature=related
Isti autor, ovaj put bez animacije na temu Do Schools Kill Creativity?
Nasmijava akademsku publiku, vjerojatno ce i vas![]()
ne kazem ja da su studiji nepotrebni, to vi mene shvacate kako vam pase. usput sto se i ja ne znam izraziti kako bi htjela, a da je sazeto. tesla sigurno ne bi izumio to sto je da je gubio silne sate u skoli. a kad je jednom skuzio, oso coek i studiro, jasna stvar. logican nastavak zelje za znanjem. pa ne bum ja ucila svoju djecu stvari o kojima nemam pojma, kad postoje ljudi koji znaju.
e sad jel tesla bio normalan ili nije.. ja mislim da je bio ok. mozda nije znao svezat pertle na cipelama ko moj frend informaticki genij. ili nije znao voziti auto. nisu svi za sve. sigurno nije bio i virtuoz na flauti. ali je u onom sto je znao i sto ga je zanimalo rasturao. ko md svoju granu.
vjerojatno je razlika u tome sto ja ne mislim da ce mi djeca ostat zakinuta za opcu kulturu ako ne budu isla u skolu. mene recimo sve zanima, ali me isto tako odbijalo (i sad me odbija) kad me netko tjera i kontrolira. mislim da je potreba za znanjem prirodna ljudska potreba, i da nece covjek ostat budala ako ne ide u skolu. skolovanje je kao sistem obrazovanja po meni precijenjeno, i ne pase velikom broju djece, koja time postaju frustrirana--bespotrebno. ja mislim da svako dijete moze biti genij u nekoj svojoj disciplini, bas svako. i ono koje nauci citati s 4 isto kao ono s 10. samo sto ti skola nece omoguciti da naucis citati s 10 nego ces postati dijete s poteskocama u razvoju, prilagodeni program. to nije bas poticajno za psihu, rekla bi ovako laicki.
znam o tesli ko prosjecan covjek, moguce da sam ga pomijesala s edisonom, nisam bas neki obozavatelj biografija, ali zato pamtim brojeve, pa znam da je roden 10.7.
znam i svoj broj sasije, oib i jedno 10 jmbg-ova ako se to podrazumijeva pod uspjeh![]()
a i drugi, kolko ja znam radio je teslin izum a pripisuje se drugima, wireless takoder
ajde, mi vi recite što je onda potrebno znanje?
znati zapaliti vatru kremenom?, meni je poznavanje TEsle , ako ivećina znanja, osobito umjetničkog koje me neće spaisti ni od tornada ni ičega životno opasnog minimum znanja... i ako baš hoćeš važnije mi je od puno drugih stvari
ja znam o autima vise od prosjecnog muskarca, mislim da mi je to korisnije znanje nego kako je zivio tesla i sta je pricao o zenama
nista od toga nisam naucila u skoli![]()
Ja mislim da moramo znati i nebitno da bi znali razlučiti što nam je u konačnici bitno.
I ja sam u školi učila "čuda" o Tesli i znala sam ih tada, sad više pola ne znam, ali ne smatram da to nisam trebala učiti.
To znanje mi je tad bilo potrebno da bih znala razlučiti karikiram - da li se želim baviti matematikom ili nečijim biografijama.
o da, ja volim pričati o TEsli, ali još više o LEonardu, Mozartu, o getribama, haubama, sebi, blajhu, faktorima za sunčanje, putovanjima
napisala sam da bi ja radije bila strucnjak u jednom nego povrsna u 5. za rokfelera mislim da je bio zadovoljan sobom, sto zelim i svojoj djeci. da je sjedenje u skoli (uglavnom) gubljenje vremena govorim iz vlastitog iskustva. da je povijest bespotrebna glazbeniku za njegov rad, a ne kao onako neko opce znanje. mislim da zna povijest ako zeli, a ne ako mora.
u tome je lose konkretno sta?
da, imas pravo, ali i dalje nekako mislim da mi stoji da sam procitala da je bio los u skoli. ono sto bi se reklo "nikad od njega znanstvenika". ajnstajn takoder. ne znam, meni to nes govori, mozda ja smo gledam stvari onako kako mi pase![]()
Ok, to za Einsteina je već izlizana priča koju svaki roditelj izvuče iz rukava kad mu dijete nije uspješno u školi.
A koliko genijalaca je prošlo klasično školovanje? Čisto statistički se moralo dogoditi da ih ima par i "s one strane", ali mislim da to nije nikakav ozbiljan argument.
koju bi ti poruku prenijela djeci? i zasto mislis po difoltu da su moje poruke mojoj djeci da obrazovanje nije vazno?
ja sam ih tako razumijela. da ne moraju učiti ono što ih ne zanima - pa meni to govori da ti misliš da neko opće obrazovanje nije bitno. ako sam krivo shvatila, ispričavam se.
ja bih željela da moja djeca njeguju svoje interese, ali da znaju moraju naučiti neki minimum čak i iz područja koja ih ne zanimaju i čak ako ne žele. i da se život ne vrti samo oko njihovih želja. i da to u konačnici jest za njihovo dobro. :naci:
obrazovanje, ne skolovanje, to su razlicite stvari
volim i ja pricati o svemu, ne kuzim kakve to ima veze sa skolom konkretno, mogu nauciti i ostale stvari koje me zanimaju, nikad dosta znanja
ok, ajmo neki zakljucak, ne kazem da ne-skolovanje stvara genijalce, nego da se moze biti genijalac i bez skole, zar ne. i da to nije rijetko. i da to po meni stavlja obavezno skolovanje kao jedini nacin obrazovanja djece pod upitnik.
pogotovo danasnji sistem koji mi se bas ne svida, ono gore sto sam opisala
kaj sam ja to dala naslututi, jennifer? da zelim da mi djeca budu fah idioti?
napisala si da bi radije da ti je dijete odlično u jednom području, nego prosječan u 5. pa da je sjedenje u školi gubljenje vremena. pa da ne trebaju učiti što ih ne zanima. pa da je povijest bespotrebna glazbeniku. pa gle kako je super rokfeleru, a on je pobjegao iz škole. sori ako sam nešto krivo pokopčala.