Stranica 27 od 69 PrviPrvi ... 17252627282937 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,301 do 1,350 od 3421

Tema: Homeschooling?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Odlično rečeno, sirius.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Jedno popodne?
    baba, nono...
    ma daj, ti ne shvaćaš da smanjuješ svojim načinom razmišljanja i izjavama mogućnosti HS ljudima koji su stvari ozbiljno svatili i ne misle da je pomust kravu dovoljno za živjet u 21.st.
    Ti iskreno meni želiš reči da tebi sa tvojih 30 i kusur godina treba više od jednog popodneva da skontaš č i ć (kad ih ne bi znala)??

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja bi zapravo htjela znati isto što i sirius, meni se to čini nemogućom misijom.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto?
    Zato što je to milijun puta viđena scena iz američkih serija, gdje se svaki razgovor o znanosti smatra nečim užasno dosadnim i čini te vrlo nepopularnim u društvu.

Meni su razgovori iz Bing Banga vrh vrhova
    I zabavno je

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Meni su razgovori iz Bing Banga vrh vrhova
    I zabavno je
    odjeveni u dopplerov efekt :srce

nego, da, Roza, nije č i ć samo pljuni i eto-da jest, nitko nebi griješio.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Ti iskreno meni želiš reči da tebi sa tvojih 30 i kusur godina treba više od jednog popodneva da skontaš č i ć (kad ih ne bi znala)??
    Lako je naučit pravilo, lako je naučit riječi, ali zatvori knjigu i to napiši pravilno, bez stalne sporosti vrćenja u mozgu kad se dođe do slova c sa kvačicom... kako ono ide pravilo, a u ovoj mojoj rečenici, evo, to imaš na 6 mjesta - ne ide to tako. Tu treba ponavljanja i vremena da ti "sjedne". Kao i za sva znanja, hoćeš motorička, hoćeš intelektualna. I u jednom trenu se onda izgubi priključak - jer je se od učenika traži da mu, za usvajanje novoga, to nešto bude automatizirano, da nije ono razmišljanje... kuplung, prva, kuplung-druga, gramatika stranica xy kako ono ide, frit-frit listaj rječnik ili stiskaj F7 za spelling... nego da to teče.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 20.05.2011. at 14:59

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ako nešto ne znaš, kako možeš uopće procijeniti koliko ti treba da to naučiš?
    U tome je podcjenjivanje znanja s tvoje strane, (ne u rečenici od koje me ipak zašarafi u želucu gdje se velikan T. stavlja u istu rečenicu s glupim američkim izrazom tipičnim za njihove nezainteresirane srednjoškolce - boring.)

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Vidiš , mene taj anarhični HE baš inspirira, inspirira me ideja i inspiriraju me obitelji koje ga provode. Ako se odmaknemo od činjenice da u svakom žitu ima kukolja i koncentriramo se na samu ideju.
    Obzirom kako izgleda moj radni dan , obzirom kako izgleda školovanje/ućenje/odrađivanje propisanih sadržaja kod mog prilično bistrog sina, ja se pitam (redovito i vrlo ozbiljno) :Kako HE-ovci motiviraju svoju djecu? Na koji način oni nude sadržaje? Na koji način prepoznaju potencijale?
    Evo, to se ja pitam, dok svakodnevno s mukom sa svojim sinom za kuhinjskim stolom proljevam, krv, znoj i suze, ne bi li on napisao sastavak iz hrvatskog , sa glavom, repom i traženom urednošću o zadanoj temi.
    Motivacija i prezentacija je ono što mene zanima, to je ono što bi i sistem mogao (na)učiti.

Ja sam ovo našla kao ilustraciju kako je homeschoolerima

http://1.bp.blogspot.com/-i-q44AAtQ_...0/calender.JPG

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

U jednom trenu onda toga bude previše i nastane "eksplozija" i gubi se priključak i mogućnost stjecanja znanja jer te ovi drugi, kojima je to automatizirano i ne treba im za to toliko muke (listanja, gledanja itd.) i vremena (ček, ček, kako ono ide, traženja susjeda koji to znaju) prešišaju i taj manjak automatiziranog i kontekstualiziranog širokog znanja postaje nenadoknadiv i sužavajući za životni odabir djeteta.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Lako je naučit pravilo, lako je naučit riječi, ali zatvori knjigu i to napiši pravilno, bez stalne sporosti vrćenja u mozgu kad se dođe do slova c sa kvačicom... kako ono ide pravilo, a u ovoj mojoj rečenici, evo, to imaš na 6 mjesta - ne ide to tako. Tu treba ponavljanja i vremena da ti "sjedne". Kao i za sva znanja, hoćeš motorička, hoćeš intelektualna. I u jednom trenu se onda izgubi priključak - jer je se od učenika traži da mu, za usvajanje novoga, to nešto bude automatizirano, da nije ono razmišljanje... kuplung, prva, kuplung-druga, gramatika stranica xy kako ono ide, frit-frit listaj rječnik ili stiskaj F7 za spelling... nego da to teče.

Lijepo rečeno.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Neki dan je bio zanimljiv prilog na TV-u o pravopisu i pismenosti, č i ć, ije i je, đ i dž i tako...
    Pa su neki poznati političari i kulturnjaci ispunjavali test za osnovnoškolce. Nisam gledala do kraja i pratila sam jednim okom pa ne znam kako su prošli.
    Ali poanta je u onome što je za emisiju rekao jedan jezikoslovac- da se temelji za pravilno pisanje stječu u OŠ, ali i kroz cijeli život, posebno čitanjem. Da ljudi koji puno čitaju (naravno knjige ili bar lektorirane novinske članke, na internetu ima čudo nepismenih tekstova) u pravilu manje griješe u pravopisu jer ako si neku riječ vidio pravilno napisanu milijun puta manje su šanse da je krivo napišeš nego ako si je zadnji put vidio pravilno napisanu na školskoj ploči.
    Sad će ovo zvučati kao neki osobni napad, i nadam se Roza da si svjesna da to nije tako i da nije zlonamjerno- ali ako dosad nisi naučila č i ć, pa ni ije i je, a čini mi se da dosta čitaš, kako pobogu možeš tvrditi da ćeš naučiti u jednom popodnevu?
    U svakom slučaju, opasno je banalizirati znanje. A još gore kad nisi ni svjestan da ga banaliziraš.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

kopala sam po svom sjećanju i znanju iz škole i pronašla na Internetu ono što sam tražila
    http://www.elementi.hr/text-vise.php?TextID=425

Meni je Roza rekla da sam boring jer bih diskutirala o Tesli..Možda je ovo zanimljivije...Ali je činjenica da je Rozi TEsla a priori dosadan, da po Mikki on nije završio školu...A one bi ovdje provodile HE. Howking otpada jer nije kršćanin, time i svi nekršćani, ateisti...Vjerojatno i filozofi, Grci, Rimljani, većina pisaca... To je ono što me plaši.
    Nažalost malo je profesora je u stanju započeti predavanje gimanzijalcima s ovim TEslinim intervjuom, ili im jednostavno nije važan. Ali vidim da je malo HS edukatora sposobno uopće išta suvislo reći o Tesli.
    A TEsla je samo vrh ledenjaka.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ina, slažem se.
    Samo, mislim da svi skupa, osim direktno zainteresiranih za HS, premalo o tome znamo da bismo tvrdili kako to ne može ići kroz HS (automatizacija, širina..). Meni sve primjedbe protiv djeluju više kao otpor nepoznatome.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ja znam č i ć bez greške ( ne pretjerujem). Baš bih voljela da sebi dokažeš ( ne nama, nismo bitne za to), da ti to možeš naučiti. Ne moraš u jedno popodne, nego u neko realno vrijeme.

Jedva čekam da vam djeca odrastu, pa kad provodite dana i tjedne moleći ga, pokazujući mu, ljuteći se, urlajući..."UČI,UČI. Za pola sata si mogao biti gotov, a sjediš već satimaaaa i nisi ni taknuo zadaćuuuuu." I još tako i slično. Jer on ne bi ništa učio, možda popravljao motore ili...Pa mu na kraju pustiš da taj razred završi, a da ne pohađa nastavu. Može to, može i u Hrvatskoj, samo se ne zove HS. Srećom, dođu leta i pamet. I završi se i maturira. I ide dalje.

I još nešto što se tiče općeg znanja. Apsolutno je potrebno. Ako ne da razgovarate, ono bar da znate riješiti križaljku. Zamisli sramote da ni to ne zna: 2 okomito -naš poznati znanstvenik rođen u Smiljanu.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Joj, kako ste sad dosadni sa tim svojim ć i č (kojeg ja nemam u genetskom kodu) i svim silnim znanstvenicima/filozofima...
    Skuhala sam pekmez od jagoda u međuvremenu (po HE receptu ) dok se vi prepucavate tko zna bolje i više, i pri tome gubite pravi smisao obrazovanja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo, iz mog iskustva ispitivanja znanja (konkretno, jezik, za rad u turizmu) - najsamouvjereniji (ono, daleko, najuvjereniji da je to svladivo, nadoknadivo itd.) bili su oni koji su znali jako malo (eufemizam), oni su svoje znanje, recimo, ocjenjivali (na skali od 1-10) oko... 8. Ovi što su realno bili za znanje 8-9, ocjenjivali su se oko 2-3. Ocjenjivala sam (na vrlo blitz način) sigurno po turističkoj sezoni par stotina ljudi, tako da sam iz toga stvorila neko pravilo - uostalom, scio me nihil scire je ta maksima, tj. ovdje je bilo na djelu obrnuto. Evo, meni se baš čini da nas je naš faks optustio taman kad smo došli do razine "znam da ništa ne znam" i da je to takvo znanje di ti možeš onda samostalno kopat i samoobrazovat se dalje.

Ne bih htjela bit osobna, ali, evo... na temelju forumskih primjera zainteresiranosti za homeschooling, izuzimam one koji ga stvarno provode vani, jer je žena ziher obrazovana (saradadevii), većina mi se čini da upada baš u ovu "neopreznu kategoriju" - ne znam što ne znam (jer ne znam koliko znanja ima i koliko ga je teško steći).

Ne znam kako su arhitekti homeschoolinga to zamislili, ne mogu gledat te video prezentacije, meni bi najbolje došao PPT s buletima.

A vezano za pekmeze itd. - al' je to predmet tog obrazovanja? Mislim - za domaćinstvo (ako nije vrhunsko), idemo ipak u neku drugu školu (životnu), ali ne govorimo tu o klasičnom obrazovanju (iako se svaku toliko to provuče i u kurikulum).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 20.05.2011. at 15:23

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

a smisao obrazovanja je znati pomusti kravu i skuhati pekmez?
    to se nekad zvalo domaćinstvo

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Joj, kako ste sad dosadni sa tim svojim ć i č (kojeg ja nemam u genetskom kodu) i svim silnim znanstvenicima/filozofima...
    Skuhala sam pekmez od jagoda u međuvremenu (po HE receptu ) dok se vi prepucavate tko zna bolje i više, i pri tome gubite pravi smisao obrazovanja.
    Ma "genijalan" komentar.
    A kako znaš što smo mi ostali napravili u međuvremenu?
    A možda recimo krumpiric zna sastaviti stroj koji u pola vremena napravi duplo više pekmeza? Isto po domaćem receptu.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Evo, iz mog iskustva ispitivanja znanja (konkretno, jezik, za rad u turizmu) - najsamouvjereniji (ono, daleko, najuvjereniji da je to svladivo, nadoknadivo itd.) bili su oni koji su znali jako malo (eufemizam), oni su svoje znanje, recimo, ocjenjivali (na skali od 1-10) oko... 8. Ovi što su realno bili za znanje 8-9, ocjenjivali su se oko 2-3. Ocjenjivala sam (na vrlo blitz način) sigurno po turističkoj sezoni par stotina ljudi, tako da sam iz toga stvorila neko pravilo - uostalom, scio me nihil scire je ta maksima, tj. ovdje je bilo na djelu obrnuto. Evo, meni se baš čini da nas je naš faks optustio taman kad smo došli do razine "znam da ništa ne znam" i da je to takvo znanje di ti možeš onda samostalno kopat i samoobrazovat se dalje.

Ne bih htjela bit osobna, ali, evo... na temelju forumskih primjera zainteresiranosti za homeschooling, izuzimam one koji ga stvarno provode vani, jer je žena ziher obrazovana (saradadevii), većina mi se čini da upada baš u ovu "neopreznu kategoriju" - ne znam što ne znam (jer ne znam koliko znanja ima i koliko ga je teško steći).

Ne znam kako su arhitekti homeschoolinga to zamislili, ne mogu gledat te video prezentacije, meni bi najbolje došao PPT s buletima.
    TAko se i meni čini

Ali ja još čekam tajnu siriusinog ključa smisla obrazovanja (ne odgoja).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa da... vjerojatno se vraćamo na početke - što je obrazovanje? Ne znam jel' "notorni" Tesla znao radit pekmez, ali ono što je on znao, vjerojatno je znalo i moglo manje ljudi.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

e zubić vilo, kad bi ti znala što sam ja napravila do sad
    (a još bih više da ne visim tu)

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja nisam napravila skoro pa ništa u međuvremenu. Proćerdala sam ovaj dan (bez ironije). A počela sam s jednim postom u kojem sam napisala da ne mogu šire jer imam prioritete.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Ma "genijalan" komentar.
    A kako znaš što smo mi ostali napravili u međuvremenu?
    A možda recimo krumpiric zna sastaviti stroj koji u pola vremena napravi duplo više pekmeza? Isto po domaćem receptu.
    A može se i kupit u dućanu... Obrazovanje isto, dobro ipak ispod police ... ali kad-tad osvane kao novinski članak (neko te "provali"). Jednostavno zato jer nije tako jednostavno i ne može ubrzano i ne nadoknađuje se u jedno popodne.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 20.05.2011. at 15:26

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Debata o Tesli mi je dosadna, Tesla kao Tesla nije. Dosadno mi je pričati o dojenju al dojenje kao dojenje mi je ludilo, dosadno mi je pričati o receptima i kuhanju, a opet to mi je jedna od najzanimljivijih stvari koje radim u životu.
    Nema to veze sa temom, nego jednostavno nemam potrebu debatirati.
    Evo o HS pričam samo na ovom forumu, u RL mi je dosadno sa ikim o tome pričati.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da vam ne bi rekla ?! :D

Hoću reći da je meni smisao obrazovanja kako motivirano i sa razumjevanjem usvojiti potrebna i primjenjiva znanja za život. Obzirom da to ne znam, zanimaju me kako to postižu drugi načini/sistemi obrazovanja.
    A što se tiče recepta za pekmez, HE je zato što sam ga sama iskopla iz nekog časopisa iz 1956 godine, a ne naučila na domaćinstvu, niti od mame koja nikad nije radila pekmeze.
    Posljednje uređivanje od sirius : 20.05.2011. at 15:32 Razlog: o, moje bolno č i ć...

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Sirius
    Dobra definicija...
    Škola se trudi, jako trudi, pišu se knjige o tome, ali ježi ga valjda ovisi o ljudima , nastavnicima, profesorima jesu li mrtva puhala ili ne... Pa ista tema kod nekog ispada super, a kod nekih profesora spavaš i umireš od dosade...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Kad smo več kod genijalaca, sve smo mi ovdje bar srednjoškolski obrazovane - pa koja je onda od nas genijalna? Koja je napisala neku vrijednu knjigu? Otkrila neke znanstvene činjenice itd itd? Nikoja, a sve smo pozavršavale škole i fakultete. I meni se iskreno ovaj "pekmez" koji podcjenjujete ćini pametniji od večine stvari koje smo mi, školovane, postigle.

Da da sad će Z.V. opet dobit fraze jer ja podcjenjujem PRAVO znanje.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma nije vaš "pekmez" do ramena mojoj "musaki".

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

procjenjuješ na premalom uzorku. genijalci se rađaju u promilima. btw koliko znaš houmskuliranih koji su genijalni?

osim toga, je ne bih bila toliko sigurna da ovdje nema ljudi koji nisu napisali vrijedne knjige ili se na relevantan način bavili znanošću.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

RozaGroza, što si htela dokazati s ovim? Genijalci su užasno rijetki? Slažem se. Neće škola nikog napravit genijem. Ali ga manjak škole može spriječit da dosegne svoje pune potencijale, po meni. Inteligencija će mu, vjerojatno, bit prepoznata, ali okolina će reći "da se barem mogao školovat" itd. Ipak naši školski sustavi nisu ono da te bičuju i ubiju ako pokažeš neki odmak od "mainstreama". Ali, ako nemaš osnove, teško ćeš ispreskakat toliko puno toga, teže ti je u svemu, pa i genijalcima...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kad smo več kod genijalaca, sve smo mi ovdje bar srednjoškolski obrazovane - pa koja je onda od nas genijalna? Koja je napisala neku vrijednu knjigu? Otkrila neke znanstvene činjenice itd itd? Nikoja, a sve smo pozavršavale škole i fakultete. I meni se iskreno ovaj "pekmez" koji podcjenjujete ćini pametniji od večine stvari koje smo mi, školovane, postigle.

Možda i je pametan , ali zapravo nije nužan, obzirom da se može kupiti sličan u svakom dućanu. Tako da u ovom trenutku to nije nekakvo nužno znaje kakvo je bilo prije 100 ili 50 godina. Ali što mogu, napravim tu i tamo koju teglicu, da se pravim važna. :D

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    ma nije vaš "pekmez" do ramena mojoj "musaki".
    Ćuj, nisam uopće sigurna da li će se stisnuti dovoljno kad se ohladi. Još čekam...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

RozaGroza, što si htela dokazati s ovim? Genijalci su užasno rijetki? Slažem se. Neće škola nikog napravit genijem. Ali ga manjak škole može spriječit da dosegne svoje pune potencijale, po meni. Inteligencija će mu, vjerojatno, bit prepoznata, ali okolina će reći "da se barem mogao školovat" itd. Ipak naši školski sustavi nisu ono da te bičuju i ubiju ako pokažeš neki odmak od "mainstreama". Ali, ako nemaš osnove, teško ćeš ispreskakat toliko puno toga, teže ti je u svemu, pa i genijalcima...
    Joj, nažalost baš nisi u pravu. Sistem je napravljen prema prosječnoj populaciji, tako da oni koji iskaču često ne razviju svoje potencijale. Genijalci Teslinog kalibra stvarno su iznimni, ali postoji puno pojedinaca koji su su iznad prosjeka (pogotovo ako gledamo pojedina područja) koji niti blizu nisu razvili svoj maksimum (ili čak optimum) , nego su se jednostavno izgubili u masi obzirom da se od njih očekivalo da se uklope.
    Ako genijalnost gledmo samo kako visok IQ, veći iznad neke granice (ono 120 je iznad prosjeka, iznad 135 već zalazi u područje genijalnosti) takvih je mnogo više i najčešće se neprepoznati (ili još gore izgubljeni) u sistemu. Ne kažem da bi HE bio riješenje za sve njih i njihove obitelji, ali
    ne bi bilo loše imati izbor.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Genijalnost se ne stječe ni u školi ni HS-om. A bome se ondje ni ne gubi.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

nisam baš sigurna da li itko čita moje postove, ali samo nešto o genijalcima - genijalci nisu napravili nešto samim tim što su se rodili takvi, većina njih su radili i radili dan i noć na onome što ih zanima. znači koje su to osobine: upornost, dosljednost, interes za nešto... to je zapravo jedan problem koji mene nekad kopka kod hs - govore da djeca sve rade prema trenutnim interesima itd - da li oni nauče nešto o upornosti, da se nekad moraš žrtvovati nad nečim, odnosno pomučiti, da bi nešto stvorio? iz iskustva znamo da nisu sve stvari uvijek lijepe. i ja sam nekad mrzila neke od predmeta na faksu, ali volim da imam svoju diplomu i drago mi je što sam prošla te ispite koji me nisu baš radovali. to me naučilo da se nekad moraš potruditi i pomučiti. sigurna sam da se ni jedan genijalac na kraju ne pokaže genijalcem ako nije zasukao rukave i radio ko konj. naravno, svatko od njih je radio ono što ga zanima. ali na kraju, zar većina nas ipak nije studirala ono što volimo. koliko vidim ta djeca iz hs na kraju ipak nekako odaberu svoje interese i rade na tome. ono što mene zanima je koliko su ustajni na tome, koliko nnjih koliko dugo radi nešto određeno ili im roditelji dozvoljavaju da stalno skaču s jednog cvijeta na drugi. nije da mislim da bi sad roditelji trebali prisiljavati do dijete da to radi, nego me samo zanima koliko su interesi te djece trajni.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

i da, ne želim va i ja daviti s Teslom, ali slijedila sam link koji je netko dao i našla u intervjuu nešto što mi je karakteristika genija (interes ("zanos") i predan i velik rad): dolje govori Tesla:
    "TESLA: Onа rаđа život. Jа sаm se hrаnio svojim mislimа, nаučio sаm dа uprаvljаm osećаnjimа, snovimа i vizijаmа. Oduvek sаm je negovаo, kаo što sаm negovаo i svoj zаnos. Ceo svoj dugi vek proveo sаm u zаnosu. To je bio izvor moje sreće. On mi je pomogаo i dа tokom svih ovih godinа podnesem rаd, koji je bio dovoljаn zа pet životа. Nаjbolje rаditi noću, jer su zvezdаnа svetlost i misli u bliskoj vezi."

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

sirius vjeruj mi, IQ iznad 135 ne znači da si genijalan, samo inteligentan i kužiš daleko prije i bolje. Za genijalnost treba još nešto osim čanstva u Mensi.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ako genijalnost gledmo samo kako visok IQ, veći iznad neke granice (ono 120 je iznad prosjeka, iznad 135 već zalazi u područje genijalnosti) takvih je mnogo više i najčešće se neprepoznati (ili još gore izgubljeni) u sistemu. Ne kažem da bi HE bio riješenje za sve njih i njihove obitelji, ali
    ne bi bilo loše imati izbor
    .
    Slažem se i ja sam za to da postoji HS kao izbor, ali s razrađenim sustavom kontrole.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ne kažem da bi HE bio riješenje za sve njih i njihove obitelji, ali
    ne bi bilo loše imati izbor.
    a gle, to ti je slovenski model. nemam ništa protiv toga. al mi je osobno antipatičan
    jer vuče na elitizam.
    pa će mali bogati genijalac imati najbolje profesore iz svih područja. a mali siromašni genijalac neće. kao ni oni prosječni. jer će najbolji profesori homskulirati. kolko para, tolko muzike.
    no dobro, to je tako. ja sam hebi ga, dijete drugog sistema i volim te neke njegove zaostatke, šta ću, ne mogu iz svoje kože.

Da vam ne bi rekla ?! :D

Hoću reći da je meni smisao obrazovanja kako motivirano i sa razumjevanjem usvojiti potrebna i primjenjiva znanja za život.
    ja uopće ne gledam tako na obrazovanje i na školovanje.
    čak se pomalo i ježim takvog pristupa.
    kao i primjenjivosti.

Ja nisam napravila skoro pa ništa u međuvremenu. Proćerdala sam ovaj dan (bez ironije). A počela sam s jednim postom u kojem sam napisala da ne mogu šire jer imam prioritete.
    ajd petak je.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    sirius vjeruj mi, IQ iznad 135 ne znači da si genijalan, samo inteligentan i kužiš daleko prije i bolje. Za genijalnost treba još nešto osim čanstva u Mensi.

Naravno, da ti treba više, ali stalno se vraćamo na tu procjenu genijalnosti vezanu uz IQ, pa reko da i ja pridonesem.
    Osim toga niti Mensa te neće ako nisi u gornjih 2% , što je iznad 142.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a gle, to ti je slovenski model. nemam ništa protiv toga. al mi je osobno antipatičan
    jer vuče na elitizam.
    pa će mali bogati genijalac imati najbolje profesore iz svih područja. a mali siromašni genijalac neće. kao ni oni prosječni. jer će najbolji profesori homskulirati. kolko para, tolko muzike.
    no dobro, to je tako. ja sam hebi ga, dijete drugog sistema i volim te neke njegove zaostatke, šta ću, ne mogu iz svoje kože.

ja uopće ne gledam tako na obrazovanje i na školovanje.
    čak se pomalo i ježim takvog pristupa.
    kao i primjenjivosti.

ajd petak je.
    Ok, tu se slažemo i ja se ježim Slovenskog modela.

Samo mi nije jasno zašto ti primjena smeta? Što je loše u tome da dijte naući engleski tako da zna komunicirati u društvu ili da se koristi računalom?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Genijalnost se ne stječe ni u školi ni HS-om. A bome se ondje ni ne gubi.
    Zubić Vilo, ali kako to možeš tako kategorički tvrditi?
    meni se čini da zasigurno jedan dio djece "uvene" unutar krutog školskog sistema.
    i to baš možda zbog svojih ili iznad ili ispod prosječnih mogućosti
    i teškoća da se uklope u sustav, ne uspiju ispuniti svoje pune potencijale.
    pitaj roditelje djece s posebnim potrebama kako im je unutar redovnog sustava.
    ni "bistrićima", koji se vrlo često dosađuju i postaju hiperaktivni i "problematični",
    a ni onima "sporijima" u takvom krajnje neindividualiziranom sistemu nije dobro...ili im nije onako kako bi im moglo biti uz više širine i mogućnosti prilagodbe.
    u redovni sustav se ipak najlakše uklapaju lakoodgojiva, poslušna djeca s prosječnim socijalnim vještinama
    i mentalnim sposobnostima (i tu recimo ubrajam i jedno svoje dijete, drugo bi vjerojatno prije spadalo u kategoriju "sporijih" po današnjim mjerilima škole, mada s druge strane ima neke ljudske kvalitete i talente koji nisu toliko na cijeni unutar brojčano-ocjenjivačkog sustava ).
    i na koncu skoro svi oni nekako prežive taj sustav, ovima "prosječnima" može takav kakav je čak i sasvim odgovarati, možda zato što ni ne znaju za bolje, zar ne?
    ali mislim da je pogrešno trpati sve u isti koš, govoriti da na razvoj nečijih potencijala nema bitnog utjecaja način na koji je odgajan i obrazovan (jer tako ispada iz tvog i nekih postova).
    tko zna koliko ima proćerdanih genijalaca koji se spletom okolnosti nisu uklopili u sistem?
    ja ih osobno znam nekoliko, jednostavno su bili preveliki frikovi za današnje društvo
    i nisu se dali ukalupiti. šteta, i za njih i za društvo.
    mi znamo samo za ove koji su opće poznati, opet nekim drugim spletom okolnosti.

bdw, ni meni nije Tesla bio toliko zanimljiv sve do nedavno, kada sam otkrila fascinantne stvari o njemu i njegovim razmišljanjima.
    eto, "uspješno" prošla kroz gimnaziju i fakultet a pojma imala nisam...
    sve dok nisam sama krenula čitati o njemu, jer su me zaintrigirale i zainteresirale neke vrlo zanimljive priče o njemu potekle od ljudi čija struka nema direktne veze s podučavanjem kako ga još uvijek danas doživljavamo.

sve u svemu, mislim da ne treba stvari gledati crno bijelo.
    jer znanje se može steći ili ne steći i unutar susatava i van njega, ovisno od koga i na koji način dijete ima priliku učiti.
    i ne treba smetnut s uma da vani puno HS-lera na taj način obrazuje djecu negdje do puberteta, dosta njih se kasnije uključi u neki vid obrazovnog sustava po svojim preferencijama i sposobnostima.
    bilo bi idealno imati kvalitetan sustav, puno bolji i flekibilniji nego današnji (jer fleksibilnost ne treba značiti manjak kvalitete!)
    i mogućnost obrazovanja van sustava ali i uz njegovu podršku po mogućnosti
    (npr. fleksibilnost recimo pohađanja nekih područja interesa
    u obliku otvorenih učilišta za djecu razne dobi, tematskih radionica itd.)
    da, utopija kad gledamo današnju našu sliku, ali svašta nešto je bila utopija prije par desetaka godina, pa zašto ne težiti boljem...

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    a smisao obrazovanja je znati pomusti kravu i skuhati pekmez?
    to se nekad zvalo domaćinstvo
    :D
    miniminia, jennifer, ZV, cvijeta, Beti, krumpirić... moj naklon.

Da, mamma Juanita, jedan dio djece zasigurno "uvene" unutar školskog sistema, vjerojatno kako bi i jedan dio uvenuo u homeschoolingu.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mamma Juanita:

"sve u svemu, mislim da ne treba stvari gledati crno bijelo.
    jer znanje se može steći ili ne steći i unutar susatava i van njega, ovisno od koga i na koji način dijete ima priliku učiti."

apsolutno se slažem. ali jako je bitno OD KOGA dijete uči. ne može svatko poučavati

"i ne treba smetnut s uma da vani puno HS-lera na taj način obrazuje djecu negdje do puberteta, dosta njih se kasnije uključi u neki vid obrazovnog sustava po svojim preferencijama i sposobnostima."

u neki vid os se mogu uključiti jer hs nije provedeno na stihijski i anarhistički način već u okviru zadanih smjernica i sistema vrednovanja, to je ono o čemu se raspravlja cijeli dan danas

"bilo bi idealno imati kvalitetan sustav, puno bolji i flekibilniji nego današnji (jer fleksibilnost ne treba značiti manjak kvalitete!)
    i mogućnost obrazovanja van sustava ali i uz njegovu podršku po mogućnosti
    (npr. fleksibilnost recimo pohađanja nekih područja interesa
    u obliku otvorenih učilišta za djecu razne dobi, tematskih radionica itd.)
    da, utopija kad gledamo današnju našu sliku, ali svašta nešto je bila utopija prije par desetaka godina, pa zašto ne težiti boljem..."

slažem se. ali se opet vraćamo na neki "uređeniji" oblik hs a ne onakav o kakvom su pričale roza i mikka.
    Posljednje uređivanje od Pinky : 20.05.2011. at 17:34

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

.

Samo mi nije jasno zašto ti primjena smeta? Što je loše u tome da dijte naući engleski tako da zna komunicirati u društvu ili da se koristi računalom?
    pa loše je jer će propustiti učiti predivan francuski jezik. il španjolski. tako, samo radi jezika. iako ga nema gdje primijeniti. ili, neće naučiti engleski do razine da može čitati šekspira u originalu, a da mu to nije struka.

ja (to kad me ulovi napad filozofiranja ) o obrazovanju razmišljam na način da mu nije jedina svrha zapošljavanje. nije mu jedina svrha da bude primjenjivo, bilo kako. nego da nas gradi. da nam otvara nove spoznaje - bez obzira da li će biti primjenjive il ne. da nas čini mudrijima.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku

Da, mamma Juanita, jedan dio djece zasigurno "uvene" unutar školskog sistema, vjerojatno kako bi i jedan dio uvenuo u homeschoolingu.
    ali ta djeca kojoj HS ne paše barem imaju priliku vratiti se natrag u školu, a ovi koji danas venu( u svakoj skoli ima bar nekoliko takvih) nemaju alternative.
    Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 20.05.2011. at 18:18

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ako mogu Ameri, Englezi i još neke druge nacije, ne znam zašto ne bismo mogli i mi imati HS sistem gdje roditelj odlučuje što i kako će njegovo dijete učiti.

Pinky mislim da ti nisi baš niti malo upoznata sa teorijama HS-a nego pucaš isključivo svoje osobne dojmove bazirane na osobnom feelingu, a sve vođeno tim da se osječaš malkice uvrjeđena jer ti "mama" želi uzet posao - al nisi jedina.

HS nije rezerviran samo za nad-roditelje sa IQom 140 i preko, koji se kuže u sve, on bi trebao biti dan kao izbor svim roditeljima, kao što je svim ljudima dano pravo da imaju djecu.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    pa loše je jer će propustiti učiti predivan francuski jezik. il španjolski. tako, samo radi jezika. iako ga nema gdje primijeniti. ili, neće naučiti engleski do razine da može čitati šekspira u originalu, a da mu to nije struka.

ja (to kad me ulovi napad filozofiranja ) o obrazovanju razmišljam na način da mu nije jedina svrha zapošljavanje. nije mu jedina svrha da bude primjenjivo, bilo kako. nego da nas gradi. da nam otvara nove spoznaje - bez obzira da li će biti primjenjive il ne. da nas čini mudrijima.
    I opet se slažem s tvojim razmišljanjima o svrsi obrazovanja, ali zašto misliš da ovo što si navela
    podrazumijeva da HS to ne može pružiti a škola nužno pruža?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

nije mi to bio argument protiv HS, nego sam odgovarala sirius

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aha, ok.
    mada, meni se čini sasvim izgledno i isto ok, bilo dijete u školi ili van nje,
    da ne moraju svi imati toliku širinu u svemu.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ako mogu Ameri, Englezi i još neke druge nacije, ne znam zašto ne bismo mogli i mi imati HS sistem gdje roditelj odlučuje što i kako će njegovo dijete učiti.

Pinky mislim da ti nisi baš niti malo upoznata sa teorijama HS-a nego pucaš isključivo svoje osobne dojmove bazirane na osobnom feelingu, a sve vođeno tim da se osječaš malkice uvrjeđena jer ti "mama" želi uzet posao - al nisi jedina.

HS nije rezerviran samo za nad-roditelje sa IQom 140 i preko, koji se kuže u sve, on bi trebao biti dan kao izbor svim roditeljima, kao što je svim ljudima dano pravo da imaju djecu.
    cijelo vrijeme ti u kupe ja u špade.
    ne, ne bojim se da će mi netko uzeti posao.
    ne, nisam protiv hs.
    samo sam protiv anarhističnog, nekontroliranog hs kakav se tebi sviđa.
    vjerujem da u amerikama djeca ne biraju što bi HTJELI učiti, vjerujem da i za hs postoji okvirni plan i program i eventualne evaluacije. kažem vjerujem, jer ne znam, a bilo bi mi logično da takvo nešto postoji.

ako ćeš se ti potruditi kao roditelj i zadovoljiti standarde hs, super, svaka čast.
    ali ako ćeš obrazovati dijete na temelju onoga što ti smatraš da dijete treba znati, e to mi je vać katastrofa.
    pri tom, kad kažem ti, ne mislim konkretno na tebe, već na hs roditelja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •