Ne treba miješati kruške i jabuke. HS ne bi trebao biti niti jest rješenje za loše škole ili profesore koji mrze svoj posao i rade ga loše. Jer će uvođenjem HS-a mogućnost izbora ionako dobiti samo mali broj onih čiji roditelji to uopće mogu izvesti, vremenski i financijski. I neka dobiju taj izbor, ja sam za, ali ne iz argumenata koji se tu uglavnom navode, a koji se svode na loše učitelje, gušenje genijalnosti u školi i sl. Podržavam zahtjev za HS opcijom, ali kao još jednom paralelnom opcijom koja opet vodi istom cilju- da dijete stekne dovoljno znanja do punoljetnosti kako mu se ne bi prerano zalupila neka vrata, prije dobi u kojoj sam mora preuzeti odgovornost i donijeti neke životne odluke. A to apsolutno ne znači ovo što je mJ napisala, niti je to itko ovdje rekao:
stav da sva djeca jednog dana moraju biti sa visokom stručnom spremom mi je smiješan i nerealan ma kakav obrazovni sustav bio.
Samo znači da im ne treba u dobi od 10 godina zalupiti vrata te mogućnosti jer bi oni recimo cijeli dan crtali, a matematika im je fuj. Neće sigurno uvenuti jer su naučili osnove kemije, biologije, zemljopisa i slično. Čak i kad uče ono što ih manje zanima, uče učiti, uče se nositi s nekim zahtjevom koji će se u budućnosti pojaviti. U 8. osnovne sam obožavala kemiju, u 2. srednje sam je mrzila. A ja sam čak bila jedna od one djece koje je u 5. osnovne odlučilo što će studirati i nisam se nikad predomislila. Ali gdje bi došli da od danas do sutra djeca biraju hoće li prati zube ili ne, učiti razlomke ili ne? Ma što god radili u životu, bili farmeri ili sveučilišni profesori, ma bili i nezaposleni- morati će često raditi i nešto što baš previše i ne vole, prihvaćati izazove koji su im manje zanimljivi od nekih drugih i sl. To je život.