Ajme, već tri stranice
Iskreno, ja nemam pojma o HS. Naivno sam mislila da se to odnosi samo na niže razrede osnovne, dok djeca i u školi imaju samo jednu nastavnicu/nastavnika.
Ali, stvarno ne mogu vjerovati da netko misli kako jedna osobe (uz to, nikad dovoljno objektivini roditelj) može zamijeniti profesore hrvatskog, povijesti, zemljopisa, glazbenog, engleskog, fizike, kemije, metematike, biologije...
Kad smo kod pravopisa - nije nuklearna fizika, a ipak ga neki nikako ne mogu savladati., što samo pokazuje da nije ni pis of kejk![]()
I što se mene tiče - presudno je bitan za svaku struku. Meni npr. dopis s hrpom pravopisnih grešaka pokazuje neposlovnost, neozbiljnost, preveliku ležernost itd. U svakom slučaju, izbjegavam daljnu suradnju ukoliko je to moguće.
I potpisujem zubić vilu tamo negdje s prve stranice, super post![]()
Ajme uleta, opet kasnim.
Cvijeta
Ali, ustvari je baš crna i nekako skoro pa moguća ta slika budućnosti, da sve obavljamo iz doma i družimo se samo virtualno.
dobro bi bilo pitati i dijete, nakon xy godina, koliko je ono bilo zadovoljno time što mu je pruženo kroz "roditelj želio najbolje za njega i vjerovao da zna ono što djetetu treba"
obično djeca ne žele ništa puno drugačije od onoga kako im živi velika većina vršnjaka
svaki dublji i dodatni poticaj u bilo kojem smijeru mogu dobiti od roditelja, i dobivaju, nadam se.
Nepovjerenja u roditelja tu jednostavno mora biti jer se radi o djeci i pravima djece na obrazovanje, a to su previše ozbiljne stvari da bi se dozvolilo da budu bez nadzora. Taj nadzor, kontrola, je meni osobno najveći problem kad se govori o HS jer inače nekakav dobro proveden i kvaliteten homeschooling sigurno da može biti puno bolja opcija od školovanja u sustavu. (jedino je tu još problem socijalizacije)
Mendula, AM je baš dobro rekla.
Mislim da se toliko dubinski ne slažem s tobom i BB da se nikad nećemo pronaći. Prije ću shvatiti neasistirani PKK nego ovakvo razmišljanje... Iskreno, mene je takvog razmišljanja strah. Vodi anarhiji. Ah, nikad revolucionara od mene. Zavući ću se u svoju konformističku rupu skupa sa svojim djetetom. Koji će mi ipak možda zahvaliti na mojim ograničenjima jednom kad bude, kao odrastao, znao funkcionirati u društvu.
Pa ostani ti u svojoj konformističkoj rupi ako ti je tamo dobro, ne želim da se osjetiš ugroženom od mene. Ali dopusti mi da oslobodim svoje dijete drila petica i papagajsklog odgovaranja na pitanja iz testa, a da ona ipak zna sve što treba znati u drugom razredu. Jer dril i papagajanje nije volje učiteljice nego propisani i podržavani program. Za drukčiji pristup nije ostavljeno vrijeme.
meni je zaista skolsko doba bilo jedno od najljepsih u zivotu
druzenja, zezancije, izleti, mali i veliki odmori, zaljubljivanja, suparnistvo sa 8 d, leksikoni...
ovakvi ucitelji, profesori - onakvi, ali vecina je bila stvarno dobra i rado ih se sjecam
mozda moje potrebe nisu bile idealno zadovoljene, mozda su sve godine iz povijesti bile nabiflane pa kasnije zaboravljene, pa sta?
to mi je toliko nemjerivo sa citavom slikom
a ko kaze da bi taj savrseni roditelj tako super procijenio sta njegovom djetetu treba?
bi li ga usmjeravao gdje dijete trazi ili gdje se njemu cini da treba biti
strasno bi zamjerila mojim roditeljima da su me skolovali doma (ali od uvjeta ionako nismo imali nista)
ustvari, jel vi osobno smatrate da ste trebali biti obrazovani doma, a ne u skoli?
XXX od m do upitnika.
a ovo zadnje pitanje je jako jako dobro.
pa će većina zagovornika reći - ne, ali naši roditelji su bili ovakvi i onakvi.
a to isto misle i naša djeca o nama.
a sad bih samo rekla nešto o sustavu.
svi mi smo se odrekli dijelića svog suvereniteta da bi imali sve ove usluge koje imamo. i ceste i parkove i zdravstvo i ajde zanemarimo školstvo koje nam ne treba, i bazene i radionice i sportske dvorane itd itd.
tako da zahtjevati svoj puni suverenitet, a istovremeno računati na sve ove usluge - ne gre![]()
mene još i zanima tehničko pitanje vezano uz boravak djeteta za vrijeme dok su roditelji na poslu?
da li to automatski znači da ako želim HS moram dati otkaz?
ili što npr. desetgodišnjaci rade sami doma 8-10 sati dnevno dok ste vi na svom poslu?
Uz to što dijete od 6,7 godina ne bih ostavljala doma samo pola dana, tvoje se pitanje nadovezuje i na moje prethodno postavljeno u vezi financijske mogućnosti školovanja kod kuće, ako jedan roditelj mora dati otkaz, kako žive?
Budući da to nitko nije komentirao, očito na Rodi svi žive k'o bubrezi u loju :D
Ja sam u načelu za OKK (HS odnosno obrazovanje kod kuće), odnosno za mogućnost izbora, s tim da bi naravno trebao postojati
sustav kontrole koji bi isključivao mogućnost zloporabe OKK. Mislim da bi to bilo dobro rješenje za djecu kojima školski
sustav u bitnim stvarima ne odgovara, i koje je kao takav "progutao". I mislim da ih se ne smije zanemariti kao "kolateralne
žrtve". Isto tako ne vidim kako pohađanje škole usađuje nekakvo "poštivanje autoriteta"? I nisam sigurna što to uopće znači?
No mislim da će kod nas OKK još dugo ostati na razini ideje, barem dok se opće ekonomske prilike ne poboljšaju, pa
jedan od roditelja u većem broju obitelji nego danas bude u mogućnosti ostati doma i baviti se OKK.
zapravo, tu ti, summer, leži odgovor, baš u tom rollanju
RG očito ne smatra gramatiku i pravopis materinjeg jezika nekom strašno važnom stvari
važno je završiti faks
a onda se, pobogu, čudimo kadru koji nam djeci u školi prenosi znanje
to ti je odgovor i na ovo pitanje:
a ko kaze da bi taj savrseni roditelj tako super procijenio sta njegovom djetetu treba?
Argument: znam dovoljno da prenesem znanje na dijete, jednostavno povlači praćenje svih tvojih riječi-ne možeš od toga pobjeći.
To je klopka u koju uvodi forumarenje (belive me, I know).
Dovodiš sugovornika u situaciju da analizira ono što ti možeš prenijeti djetetu.
I teško možeš izbjeći to da se hvata za činjenicu da ne poznaješ (dovoljno) gramatiku svojeg jezika.
To je npr. u hrvatskom školskom sustavu temeljno znanje.
Malo me plaši potreba da svako dijete mora biti Nobelovac...(Naravno da će moje biti)
Ako prihvaćam opciju homeshoolinga, to može biti jedino u društvu koje prihvaća da nisu sva djeca jednaka inteligencijom, sklonostima, da na ovom svijetu ima mjesta i za lučkog radnika i neurokirurga...Da je vrijednost i jednog i drugog kao čovjeka ista...Ali plaća neće biti jednaka...I to je nešto što se uči u školi, ne mogu svi imati sve petice...I nije prirodno da svi imaju petice....
Onaj glup slogan EU-a je primjenjiv ovdje Jednaki u različitosti... I moje dijete mora kroz vrtić, školu naučiti prihvaćati da ima pametnijih, manje pametnih, bržih, sporijih od njega...
nadalje Poštivanje- nepoštivanje autoriteta
Nepoštivanje autoriteta ne znači da je netko slobodouman, napredan.
Jednako tome poštivanje autoriteta ne znači da je netko pokoran i zatupljen.
Ne brkajmo i ne prilagođavajmo sebi opće termine..
Nepoštivanje autoriteta u pozitivnom može dovesti do herojstva, materijalnog uspjeha(1 posto) , ali u većini- nekih oblika neprihvatljivog ponašanja...
Poštivanje autoriteta znači između ostalog nemati problem kad ti šef zada zadatak, ali to ne znači da ti za pet godina nećeš biti šef... Poštivati autoritet znači i pročitati Slavoja Žižeka (kud mi on pade na pamet), poštivati njegovo mišljenje, ali kritički reći: Čuj stari, ne slažem se s tobom...
A vidiš Pinky, po načinu tvog pisanja općenito po forumu, ja eto nikad ne bi zaključila da si ti učiteljica. I č i ć se mogu naučiti, nije to
nuklearna fizika.
a vidiš dijana, to je zbog toga što se na forumu ponašam ležerno, kao kad sa prijateljicama pijem kavu. ne želim se opterećivati velikim i malim slovima, uglavnom ni sa kvačicama, što ne znači da ne znam pravila njihova korištenja. u školi sam književna i standardna, van škole to ne moram biti. i imam crno na bijelo da sam kompetentna za obavljanje svoga posla, pa mi ne treba tvoja procjena. u filozofske traktate koji bi tobože dokazivali moju inteligenciju mi se ne upušta jer ih ne volim ni u rl.
a rozi sam kroz banalan primjer njene muke sa č i ć samo htjela naglasiti da koliko god se kompetentno osjećali, ne možemo biti kompetentni na svim poljima koje školstvo pokriva i zbog toga nisam za hs. socijalizacija je druga stvar zbog koje sam protiv.
a da nam je školstvo u banani, to svak pametan vidi. međutim, hs nije rješenje.
Zašto se ova tema pretvorila u witch hunt? Zar ne postoji niti jedan drugi naćin da argumentirate svoje mišljenje o HS nego da nađete slabu točku (moje znanje pravopisa) i onda udri po tome jer drugačije ne može? Valjda ne postoji jer očito znate o HS jako malo, pitanja koja postavljate su FAQ na koja više svi zagovornici obrazovanja kod kuće kolutaju oćima.
Pinky, nema to sve skupa puno veze to sve sa učiteljima, jer oni prate kurikulum koji im je nametnula vlada, vjerujem da večina njih u njemu vidi rupe, plus da sami biraju uvjete sigurna sam da u razredu ne bi bilo više od 10ak učenika, i tad bi se nastavamogla odvijati na nekom normalnom nivou.
A je li vidite zamjerku OKK uz sustavne kontrole (od početka, tako da se odmah ustanovi ako nešto ne valja,
da se ne gubi dragocjeno vrijeme)?
Da, apsulutno
socijalizacija, vannastavno učenje, interakcija s grupom, entuzijazam mnogih nastavnika (koji će dati više od školskog kurikuluma), razne grupe, prihvaćanje različitosti (lako je doma laprdati o djeci koja su takva ili onakva), dječji izleti, škole u prirodi, najbolji prijatelj s kojim brbljaš, u višim razredima ulaženje, upoznavanje u razne kulture, subkulture... zaljubljivanja, odljubljivanja...
Ne znam, ja ne vidim školski sustav (barem ovaj sadašnji)
baš tako romantično.
S druge strane stoje nasilje u školi, izrugivanje drugačijih, mobbing, nezainteresirani nastavnici, supkulture uopće ne vidim kao
neki bitan dio odrastanja-naprotiv, zaljubljivanje-pa ne zaljubljuje se samo u školi.
Nije isto dožive li to u nježnoj dobi, ili kad su već očvrsnuli emocionalno i tjelesno. Sigurno ne
misliš da ih treba "čeličit" već u školi? Čitam baš kako je onaj dječak iz Bjelovara sustavno
maltretiran u školi 13 mjeseci, i evo od školskih tijela sad NITKO za to nije odgovoran. Pojeo vuk magare...
vidim
ali za mene i tako nije važno, vide ju i pobornici HS
kontrola u sloveniji je, koliko sam ja shvatila, kontrola usvojenog znanja i opet - kroz školski kurikulum
koji im - ne odgovara, pa zato miču svoju djecu
ti pro HS nikako zadovoljni
edit
vidim da veliš da i profesori matematike, npr. imaju rupa u znanju...
misliš iz matematike?
pa koliko ih onda ima profesor filozofije u HS?
Krumpirić, that's it.
Mislim da roditelj svoje dijete jedino voli najviše od sviju drugih. Ali to nipošto ne znači da uvijek i u svemu zna što je najbolje za njega.
Roza, uopće se ne hvatam za tvoj č i ć inače, ali sad je upravo to tema. Ili nije? Ti ćeš Špira učiti toleranciji, ali ne i pravopisu?
Vi stvarno mislite da se ja trebam složiti s tim da moja mala bude šokirana cijeli vikend jer je iz testa dobila 4? I da u ponedjeljak piše ispravak, ne jedinice, nego četvorke? Ja trebam biti zadovoljna da joj je bitna petica i jedino petica, jer je to način da se djecu potiče da još uče - mrkva, je l' - a da ni ne zna prepoznati da gradivo zapravo zna i da je s tim sretna. Mislite da sam prepotentna što mislim da to nije dobro za njezinu samosvijet i životne vrijednosti? Mislite da je taj odgojni aspekt zanemariv u školi?
Ili mislite da imam način da mijenjam školski sustav iznutra?
Ovo gore-što će djetetu i tebi biti važno u školskom sustavu-ovisi o vašem sustavu vrijednosti, ne o školi. Nigdje nije navedeno da treba imati petice i da treba ispravljati četvorke. Navedeno je da ako želiš nastaviti školovanje u istom sustavu trebaš zadovoljiti kriterije. Nema načina da ti sustav drugačije da pravo da mu odjednom postaneš dio.
Ako ideš sistemom HSa, i dalje dijete mora zadovoljiti kriterije ako nastavlja u sustavu (upisuje SŠ ili fakultet)
a čime se procjenjuje razina znanja u HS?
ocjena (bilo brojčana bilo opisna) u bilo kojem sustavu sama po sebi ne znači ništa i nije sama sebi svrhom, ali postoji s određenom svrhom da se utvrdi određena razina nečega
No, opet se možemo vratiti na to koja je kod nas svrha ocjenjivanja
ne mislim da se s tim trebas sloziti.
medutim hs sam po sebi uopce ne znaci odsustvo drila, sistema batine i nagrade i slicno.
procitala sam nesto literature od holta. svidjelo mi se. ali i dalje ne razumjem, tko to garantira da ce roditelji, ili privatni ucitelji koje roditelji angaziraju, upotrebiti druge metode?
zasto bi roditelj sam po sebi imao drugi pristup?. jednako tako se moze usredotociti na "greske", na ono "sto manje znas" i slicno.
zato sto je roditelj? los argument.
dijana, ja uz najbolju volju ne vidim ni jednu prednost, a kamoli jel vidim zamjerku
ok, možda za stvarno neku posebnu, neprilagođenu djecu, štajaznam. ono, neke ekstra genijalce, samotnjake ili pak debelo ispodprosječnu djecu.
ja se ježim i malih razreda, a kamoli OKK.
OKK, PKK, kupovina od doma, rad od doma - ne moraš cijeli život nos iz kuće (figurativno) promolit![]()
Tema je HS a ne "Rozino neznanje Č i Ć" i nema se smisla za to hvatati jer nije svaki roditelj idealan i nema sva potrebna znanja kad krene sa HS. To je proces učenja kako za djete tako i za roditelja, čak i učitelji u školama ne znaju sve, ili su zaboravili, pa se dan-dva prije nastave podsjete.
Mendula je prekrasno napisala, straši me pomisao da se roditelju više ne vjeruje nego su potrebna uvođenja strogih kontrola. Meni se od ovakvog stava ledi krv u žilama.